150g czarnych oliwek 2 duże szczypty pietruszki (użyłam suszonej, ale lepsza będzie świeża) 350g makaronu spaghetti sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskęczosnek, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać płatki chili, anchovy, kapary i pomidory. Dusić na małym ogniu przez 10-15 minut
Codzienne Gotowaniedwie duże porcje. Składniki:250 g makaronu typu spaghetti250 g mięsa mielonego wołowego1 szt. cebuli6 szt. pieczarek1 puszka pomidorów krojonych2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki startego żółtego sera1 łyżeczka oregano (suszone)1 łyżeczka bazylii (otarta)Sól, pieprz do smakuOlej do smażeniaPrzepis:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy(...)kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki.3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy ok. 15 minut. 4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut.5. Do sosu dodajemy ulubione przyprawy i doprawiamy go do smaku. 6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy
Emcia PichciRobiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie
Monia miesza i gotujedostępne w sklepach ze zdrową żywnością oraz wyśmienitych przypraw Piątnica dostępnych w http://piatnica.net/ Składniki : 300 g makaronu Penne Fabijańscy 250 g mięsa mielonego 8 dużych pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w oliwie 1 duża cebula 1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera zółtego Vegeta(...)pieprz do smaku Przyprawa pomidor, czosnek , bazylia Piątnica około 3 łyżek 3 łyżki szczypiorku Piątnica 2 łyżki ziół prowansalskich Piątnica 3 łyżki oliwy 6 jajek Wykonanie : Makaron ugotować al dente . Pomidorki pokroić w paseczki lub kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę , dodać mięso , pieczarki , cebulę
Sama słodycz i szczypta chilidojrzałych pomidorów 2 papryki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula sól pieprz słodka czerwona papryka 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu makaron spaghetti Sposób przygotowania: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać
A Ty Smakuj Mniepesto sycylijskie. Ja robię je zawsze z przepisu Jamiego Olivera, choć jego wersja różni się nieco od tradycyjnego sycylijskiego sosu. Zamiast suszonych pomidorów są w nim słodkie pomidorki koktajlowe. Dzięki temu sos jest niezwykle świeży i lekki. Makaron oblepiony pysznym migdałowo-bazyliowym pesto podałam z pikantnymi krewetkami. Tego trzeba spróbować:) Składniki na 4 porcje: 12-16 krewetek
Kulinarne Inspiracjeząbki czosnku - 3 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - kilka różyczek brokuła - 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, szczypta soli, szczypta cukru, suszone zioła (bazylia, oregano rozmaryn lub inne ulubione zioła), szczypta pieprzu świeżo mielonego lub odrobina suszonej ostrej papryczki, natka pietruszki. Udka oczyścić i ugotować w niewielkiej ilości wody z marchewką, pietruszką, połową(...)często mieszając podsmażyć je chwilę, następnie dodać resztę warzyw. W międzyczasie wstawić wodę na makaron. Warzywa podsmażyć chwilę,dodać szczyptę suszonych ziół, a następnie podlać odrobiną wody i przykryć pokrywą i dusić na średnim ogniu. Gdy warzywa będą jeszcze twardawe dodać pomidory z puszki i mięso z udek. Wszystko razem dusić jeszcze przez chwilę ( jeśli sos jest
Lubię to gotujęmakaronu spaghetti nitki Makarony Polskie, 15-20 dag mięsa mielonego, 3/4 puszki pomidorów krojonych, 3 czubate łyżki śmietany, garść posiekanego koperku, 1/2 średniej papryki czerwonej, łyżeczka cukru, sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, łyżka oleju, przyprawy do mielonego: sól, curry, papryka słodka, suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Mięso łączę z przyprawami, formuję mini pulpeciki
JejKuchniaCHRUST MAKARONOWY podany z dipem z pieczonej papryki czyli faworki makaronowe o smaku paprykowym FAWORKI: 1/2 op makaronu świdry papryka słodka sól olej z chilli do smażenia DIP DO FAWORKÓW: 2 papryki 80 g feta 4 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowujemy dip: Paprykę kroimy na mniejsze części. Wstawiamy(...)papryki skórkę. Miąższ papryki wsadzamy do blendera wraz z 2 ząbkami czosnku. Dodajemy ser feta, suszone pomidory oraz oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg potrzeby Przygotowujemy faworki makaronowe: Makaron gotujemy al dente w wodzie z solą i odrobiną papryki w proszku. Po ugotowaniu przelewamy makaron zimną
Kuchnia w oparachciemno. Składniki 500 g makaronu bucatini pół szklanki oliwy extra virgine puszka krojonych pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 10 filetów anchois szklanka czarnych oliwek 2 łyżki kaparów garść posiekanej natki pietruszki odrobina suszonego oregano sól świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem w dużej ilości wody z solą oraz kilkoma łyżkami oliwy al dente. Sos: papryczkę
R'n'G Kitchenpapryka słodka, papryka ostra, świeże lub suszone zioła (majeranek, oregano, tymianek, bazylia), sól, pieprz makaron pełnoziarnisty 150 g 1. Namocz cieciorkę na noc, następnego dnia odlej wodę i ugotuj ziarna (lub użyj gotowej cieciorki z puszki) 2. Wstaw wodę, ugotuj makaron. 3. W czasie gotowania makaronu przygotuj sos – pomidory wlej do garnka, dodaj przyprawy i podsmażoną cebulę
Powiedz dietom nienożyka do obierania warzyw. Całość zalewamy winem. Dusimy. Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy. Mięso mielone z cukinią, duszone w winie. Danie zalane pastą pomidorową. W czasie gdy sos nabiera gęstości i łączy wszystkie smaki, gotujemy makaron. Najlepiej wybierajmy ten, który wykonany jest z pszenicy 100% durum i gotujmy go al dente
Mój Smak na ŻycieMakaron z warzywami zawsze smakuje dobrze. Ja go urozmaiciłam kolorowymi świderkami (gotowe kupiłam w sklepie, zabarwione na czerwono dzięki suszonym pomidorom i na zielono dzięki szpinakowi). Warzywa dusiły się w ziołach i czosnku, zaś całość smaku podkreślił tarty parmezan wymieszany z jogurtem naturalnym. Nic dodać nic ująć. Składniki: niecałe 2 szklanki kolorowego makaronu świderki 2 ząbki czosnku szklanka pokrojonej
Zasmakuj KuchniProsto, smacznie i ciekawie. Składniki 1 duży bakłażan oliwa mała cebula pomidory krojone w puszce 300 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano szczypta cynamonu 250 g sera ricotta opakowanie ulubionego makaronu sól pieprz Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie
R'n'G Kitchenpenne z sosem brokułowym. Idealne na chłodne dni! Składniki: Dla dwóch osób: 300g makaronu pełnoziarnistego penne 2/3 brokuła 6 pomidorków suszonych 3 łyżki bazyliowego pesto 5 dkg sera salami wędzonego 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Sposób przygotowania: 1. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy na gorącą, osoloną wodę(...)minuty. Czosnek obieramy, siekamy lub przepuszczamy przez praskę i smażymy na oliwie z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów. Dodajemy posiekane na mniejsze cząstki pomidory i podgotowanego brokuła. 2. Do wcześniejszych składników dodajemy pesto, całość mieszamy. Brokuła delikatnie rozgniatamy. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy z naszym brokułowym sosem. Posypujemy startym serem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzie