początek wykład, czyli garść praktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację. Pęczotto z kurczakiem było przepyszne. Pieczony halibut też pieścił moje kubki smakowe. Wołowina z kuskusem – smakowało(...)warsztaty. David Gaboriaud, Jerzy Nogal i Basia Pinkowska – to z nimi dane nam było pracować tego dnia. Wspaniały wykład na temat serów – naszych, polskim, najsmaczniejszych ! Tematem przewodnim warsztatów, były warzywa sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto
kolorowotorcikowododatek wątróbki do zupy a i ilość użytego mięsa jest też spora. Jak będziecie mieli ochotę na porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2 porcje rosołowe z kurczaka 500 gram wołowiny typu antrykot 100 gram wątróbki drobiowej 2 ½ l wody 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 cebula 2 goździki Kilka ziarenek pieprzu Kilka ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki suszonego(...)wraz z obranymi warzywami i grzybami ( wraz z wodą od moczenia ) i pozostałymi przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie przecedzamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, pozostałe mięsa również kroimy i dodajemy do rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w makaronem i posiekaną natką pietruszki
Smaki Ewysosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam 30%, ale 18% też się nadaję(...)paprykę. Smażyć około 5 minut i przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki chili i około pół łyżeczki curry. Na patelnię po smażeniu warzyw wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać kurczaka. Smażyć przez około 8-10 minut, po czym
Zgrabne Gotowanierównie dobrze smakuje z makaronem. Więcej informacji o cynamonie znajdziecie w artykule Jak rozróżnić dobry i zły cynamon natomiast bardzo aromatyczny, pochodzący z Indii, mielony cynamon, który przyda się do świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny - składniki 1 cały kurczak zagrodowy 1 kg szpondra wołowego(...)liście laurowe, szafran do smaku Przepis na rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. po czym wkładamy do garnka z wrzącą wodą (woda powinna całkowicie zakrywać mięso i warzywa). Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godziny. Następnie wyjmujemy mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili(...)cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Pora kroimy w plastry. Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia
Taste Therapyalternatywa dla kanapek. Garść roszponki, świeże i marynowane warzywa, pełnoziarnisty makaron Lubella to gwarancja udanego posiłku w połowie dnia. Bardzo przypadła mi do gustu ta lekka i świeża propozycja, która z pewnością nie raz i nie dwa zagości na moim stole albo… w słoiku do pracy. Ogromną zaletą sałatki z makaronem pełnoziarnistym Lubella jest nie tylko smak(...)przemiały swoim wizerunkiem "zjedz mnie, zjedz mnie". A Wy? Macie jakieś sprawdzone przepisy na sałatki z makaronem? Ja znam jeszcze jeden doskonały przepis, ale nim podzielę się następnym razem! Składniki na 2 porcje: · 1 szklanka makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki · garść roszponki
Mango PapajaTwoja ulubiona potrawa? - jest ich wiele 6. Ryż czy makaron? - makaron 7. Film w telewizorze czy kino? -film w telewizorze 8. Mięso pieczone czy gotowane? - pieczone 9. Kuchnia otwarta czy zamknięta? - zamknięta 10. Ulubiony owoc? - banan 11. Morze czy góry? - góry http://evita0007.blogspot.com/ 1. Ulubione mięsko? - kurczak 2. Gotujesz w fartuszku czy bez? - bez 3. Morze czy Góry? - góry(...)takietampichcenie.blogspot.com/ 1. Kawa czy herbata? - herbata 2. Batonik czy wafelek? - batonik 3. Twój ulubiony kolor lakieru do paznokci? - bezbarwny 4. Wolisz potrawy słodkie czy pikantne? - słodkie 5. Ulubione warzywo? - brokuł 6. Ziemniaki z wody czy frytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola
Kuchenne zapiski Edytykurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 3 litry wody 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Mięso zalewamy wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa (marchewki, pietruszka, seler(...)pomidory i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Wywar odcedzamy i przecieramy do niego na sitku o drobnych oczkach pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy śmietanę. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego
Symfonia smakowapędzę lecę do kuchni w poszukiwaniu składników. Mięso mielone jest! - z przepaści zamrażarki wyciągam skuty lodem kawał nieokreślonego kształtu. Brokuł obecny! - lodówka wypluła z siebie całą głowę zielonego warzywa. Makaron odnaleziony! - przepaście szafek kuchennych oddały rurkowaty skarb w moje ręce. Czego mi tu jeszcze brakuje... Hmmm... A groszek ? Gdzie jest groszek??? Kto wziął groszek [orzeszku!!!]??? - zaczynam w panice rzucać kalumnie(...)zwykle zrobiło furorę w porze obiadu :) Składniki na 4 pokaźne porcje: MAKARON: 16 rurek makaronu cannelloni 1 łyżka oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 250g mielonego mięsa wieprzowego - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle porcja
Grunt to przepis!dlatego, że wszystkie dania można wsadzić równocześnie do pieca, na mniej więcej ten sam czas. Po 20 minutach pieczenia wyciągnęliśmy z piekarnika rumiane enchiladas, przypieczone sheperd’s pie i kurczaka generała Tso. Dzięki odpowiedniemu doborowi przepisów za jednym zamachem upiekły się dania na trzy dni. W czasie gdy grzały się w piekarniku zrobiliśmy sałatkę larb mao, super łatwą zupę(...)sposób na wykorzystanie warzyw, które zostały nam z bulionu warzywnego, którego z kolei potrzebowaliśmy do enchiladas. Dzięki temu nic się nie zmarnowało – przeciwnie – powstały dwa pyszne dania. Życie składa się z kompromisów Na koniec chcemy się jeszcze do czegoś przyznać. Zakładając bloga, nomen omen, założyliśmy sobie, że wszystkie produkty i półprodukty będziemy robić sami: makarony, ravioli, tortille, wszystkie
Niedzielny kucharzfrancuskiego Celebro o pięknej, złocistej barwie i delikatnym, cytrusowym aromacie. Myślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:) Winny kurczak i uduszone warzywa Składniki: 1 filet z kurczaka 1 średnia cukinia 1 średni por 1 średni słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro sól, pieprz, curry do smaku oliwa z oliwek(...)dodać do duszonego pora, zamieszać i dusić razem około 3 - 5 minut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut.Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek, marchew, włoszczyznę i wszystkie zioła. Całość przesmażamy do czasu aż warzywa się zezłocą. Następnie dorzucamy upieczonego wcześniej kurczaka. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody, tak by woda zakryła kurczaka. Dodajemy sól i pieprz i zagotowujemy, zbieramy osad i następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie(...)zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu i pokrojoną w plastry marchew. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! :) Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść ją ze świderkami, ale ponieważ Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo
Cooking Monstersię wywarze z drobiu i warzyw. Do tego dobry koncentrat pomidorowy i kremowa śmietanka. U mnie na jednej porcji się nie kończy! 1,5 l wody 1 ćwiartka z kurczaka 1 kostka rosołowa 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część(...)dokładamy wszystkie obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołowa i przyprawę uniwersalną. Gotujemy do miękkości mięsa i warzywa na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do miseczki odlewamy trochę zupy, dodajemy mąkę i śmietanę. Energicznie mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wyjęte z zupy warzywa i mięso kroimy, przekładamy
VioletoweKucharzenietradycyjnej pieczarkowej dodałam tutaj startą cukinię. Zupa wyszła gęsta i pożywna. Można dodać do niej również kaszę, ryż bądź makaron, wówczas będzie jeszcze bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 małej cukinii 250 g pieczarek(...)selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również startą na grubej tarce cukinię i posiekany drobno czosnek. Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę
Czerwień i błękitzajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa lub Morning Glory. Druga to nasiona (ang. Candlenuts, orzechy kirimi) drzewa nazywającego się po polsku tung molukański(...)łyżeczka kurkumy 1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki
Kuchnia Prezydentowej