spowoduje to zmętnienia rosołu, lecz wręcz przeciwnie, rosół może wyklarować się lekko dzięki takim własnie zabiegom. Sól wsypujemy pod koniec gotowania, gdyż zamyka ona pory i mięsa, i warzyw, przez co mniej smaku oddają wywarowi. Rosół, aby był esencjonalny i aromatyczny, powinien gotować się około-3 godziny. Nadmiar tłuszczy można zebrać z powierzchni dużą łyżką. Jeśli zależy(...)kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam Wam również tradycyjny niedzielny rosół , z kurczaka i wołowiny, jaki bardzo często podaję w niedzielę. Do takiego rosołu koniecznie musi być domowy makaron, na który mój przepis znajdziecie przy okazji tego wpisu
Codzienna kuchnia niecodziennaMoj dziesiejszy wpis traktuje o bardzo szybkim obiedzie. Ci, ktorzy odwiedzaja moja strone wiedza, ze czesto gotuje dosc szybko. Przy malym dziecku to wrecz konieczne, a
Przysmaki Karolkipartia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie(...)około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, goździki, gotujemy delikatnie na średnim ogniu, potem zmniejszamy ogień, rosół tradycyjny ma pyrkać, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, po około 2 godzinach dodajemy świeży pęczek natki i lubczyk, taki rosół ma sobie pyrkać łącznie ze 3 godziny spokojnie, warzywa są miękkie, mięso gotowe, pod koniec
Zasmakuj Kuchniotaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie(...)około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, goździki, gotujemy delikatnie na średnim ogniu, potem zmniejszamy ogień, rosół tradycyjny ma pyrkać, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, po około 2 godzinach dodajemy świeży pęczek natki i lubczyk, taki rosół ma sobie pyrkać łącznie ze 3 godziny spokojnie, warzywa są miękkie, mięso gotowe
Zasmakuj KuchniZupa ta jest moim eksperymentem kulinarnym:) Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to
Kuchnia Pełna PasjiSpaghetti z cukinii to pyszne danie na lato, zwłaszcza kiedy jest sezon na cukinię. Wersja definitywnie mniej kaloryczna niż ze zwykłym makaronem, a tak samo (jeśli nie lepiej) smaczna. Takie spaghetti z cukinii ja oczywiście uwielbiam w wersji mięsnej, stąd poniżej przepis wraz z moją wariancją sosu bolońskiego, ale oczywiście równie smaczna jest wersja z samym sosem pomidorowym(...)stracił na jakości. Ważne: do pokrojenia cukinii wystarczy zwykła obieraczka do warzyw. Można oczywiście pokroić nożem, ale wtedy definitywnie wydłuży się czas przygotowania obiadu. I tyle. Sami wypróbujcie i dajcie znać jak Wam poszło! A jak macie ochotę na inne warzywa, polecam bardzo zupa z dyni piżmowej lub kurczak zapiekany w prazonej cebulce – mniam! Artykuł Spaghetti z cukinii
A to pestkakremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem z mięsem(...)zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy
MamaOskarkapysznie! Tagliatelle z cukinii z kurczakiem i sosem pomidorowym Trzy składniki plus przyprawy, 15 minut gotowania i powstaje pyszny i zdrowy makaron warzywny. Delikatna cukinia z lekko pikantnym sosem pomidorowym smakuje doskonale. To ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g. Przepis wymyśliliśmy sami. Musisz spróbować! Błyskawiczny makaron z chorizo i groszkiem Super szybkie(...)obiad przyrządzisz w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. Stir fry z polędwiczką i ananasem Błyskawiczne, bardzo aromatyczne i pyszne danie. Kluczem do sukcesu jest smażony na szybko ananas, którego słodycz i kwaskowatość nadają charakteru całej potrawie. Jeśli tak jak my lubisz azjatycki sposób przyrządzania mięsa z ananasem – czyli szybko smażone z dodatkiem warzyw i ryżu – to danie na pewno
Niedzielny kucharzJaki makaron lubicie najbardziej? Mnie trudno by wybrać najlepszy. Spaghetti - to nr jeden, za nim wstążki, świderki i piórka. Konkretny makaron na konkretne danie obiadowe. Zastanawiałam
Gotuj Sam!Moja Książka Kucharska Sos pietruszkowy do ryby Sos śmietanowo pietruszkowy Delikatny i kremowy sos pietruszkowy na ciepło, który z powodzeniem przygotujesz w domu. Pyszny sos pietruszkowy do ryby, makaronu lub kurczaka - przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Sos pietruszkowy przepis SKŁADNIKI: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka zimnego mleka 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany(...)bardzo niewielkim ogniu kilka minut, do czasu aż ryba będzie gotowa. Danie podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody. Taki sos pietruszkowy jest także idealny do warzyw na ciepło np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs np.: pieczonym kurczakiem . Smacznego
Moja Książka Kucharskakategorię "pieczarki", bo za każdym razem będąc na zakupach wracam do domu z koszykiem pieczarek i już dość sporo przepisów z ich wykorzystaniem się uzbierało :) Składniki - 6 skrzydełek z kurczaka - 30 dag pieczarek - 1 duża marchewka - kawałek selera - cebula - 1 ząbek czosnku - 100 gram serka topionego pieczarkowego ( lub kremowego ) - 1 łyżka masła - sól Wykonanie Skrzydełka przekładam do garnka, zalewam(...)wywaru z zupy, rozdrobniony serek topiony i całość blenduję. Kiedy mięso, warzywa i grzyby w zupie są już miękkie, wlewam do zupy miksturę pieczarkowo-serkową. Zupę gotuję jeszcze ok. 3 minuty. Wyjmuję z zupy skrzydełka, oddzielam mięso od kości i mięso dodaję do zupy. Gotowa zupę podałam z makaronem i posypałam zielona pietruszką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródDanie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki 200 g słodkiej śmietany (kremówki(...)pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa muszą być miękkie. Na sicie odcedzić warzywa, a płyn zostawić nie wylewać. Zmiksować warzywa na gładko i zalać płynem tak, aby powstał gęsty sos. Wymieszać i zagrzać na patelni. Dodać
O kuchni z uczuciemPomidorowa z ryżem czy makaronem? Nawet nie próbuję odpowiedzieć na to pytanie. Ale skoro tu trafiłeś, zapewne wybierasz wersję z ryżem. Moja dzisiejsza pomidorowa jest intensywna
nietylkopasta.pl