Sałatka stworzona z myślą o moim mężu, zatem musiała powstać szybko, być dość tania i przede wszystkim cytuje "z tego co jest w lodówce":) Jedynym warunkiem
Kuchnia Pełna Pasjiszparagami (6 porcji) Składniki: 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy z oliwek 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego al dente 1 puszka (400 g) krojonych(...)włóż cebulę, pieczarki, szparagi i czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, mieszając raz w połowie pieczenia, lub do momentu aż warzywa zmiękną. Wyjmij z piekarnika i wmieszaj ugotowany makaron i pomidory z puszki. W celu przygotowania sosu, rozgrzej mały rondelek na średnim ogniu, włóż masło, gdy się rozpuści wmieszaj mąkę
karmelowySzczęśliwego Nowego Roku! Dzisiaj mija 7 lat odkąd rozpoczęłam najpiękniejszą przygodę mojego życia - kulinarne blogowanie! Piękna liczba, prawda? Pierwszy dzień 2017 to czas podsumowań roku ubiegłego
Moja smaczna kuchniazapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych jabłek, cytrusów(...)nuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne
królestwo garówspowoduje to zmętnienia rosołu, lecz wręcz przeciwnie, rosół może wyklarować się lekko dzięki takim własnie zabiegom. Sól wsypujemy pod koniec gotowania, gdyż zamyka ona pory i mięsa, i warzyw, przez co mniej smaku oddają wywarowi. Rosół, aby był esencjonalny i aromatyczny, powinien gotować się około-3 godziny. Nadmiar tłuszczy można zebrać z powierzchni dużą łyżką. Jeśli zależy(...)kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam Wam również tradycyjny niedzielny rosół , z kurczaka i wołowiny, jaki bardzo często podaję w niedzielę. Do takiego rosołu koniecznie musi być domowy makaron, na który mój przepis znajdziecie przy okazji tego wpisu
Codzienna kuchnia niecodziennaMoj dziesiejszy wpis traktuje o bardzo szybkim obiedzie. Ci, ktorzy odwiedzaja moja strone wiedza, ze czesto gotuje dosc szybko. Przy malym dziecku to wrecz konieczne, a
Przysmaki Karolkipartia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie(...)około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, goździki, gotujemy delikatnie na średnim ogniu, potem zmniejszamy ogień, rosół tradycyjny ma pyrkać, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, po około 2 godzinach dodajemy świeży pęczek natki i lubczyk, taki rosół ma sobie pyrkać łącznie ze 3 godziny spokojnie, warzywa są miękkie, mięso gotowe, pod koniec
Zasmakuj Kuchniotaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie(...)około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, goździki, gotujemy delikatnie na średnim ogniu, potem zmniejszamy ogień, rosół tradycyjny ma pyrkać, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, po około 2 godzinach dodajemy świeży pęczek natki i lubczyk, taki rosół ma sobie pyrkać łącznie ze 3 godziny spokojnie, warzywa są miękkie, mięso gotowe
Zasmakuj KuchniZupa ta jest moim eksperymentem kulinarnym:) Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to
Kuchnia Pełna PasjiSpaghetti z cukinii to pyszne danie na lato, zwłaszcza kiedy jest sezon na cukinię. Wersja definitywnie mniej kaloryczna niż ze zwykłym makaronem, a tak samo (jeśli nie lepiej) smaczna. Takie spaghetti z cukinii ja oczywiście uwielbiam w wersji mięsnej, stąd poniżej przepis wraz z moją wariancją sosu bolońskiego, ale oczywiście równie smaczna jest wersja z samym sosem pomidorowym(...)stracił na jakości. Ważne: do pokrojenia cukinii wystarczy zwykła obieraczka do warzyw. Można oczywiście pokroić nożem, ale wtedy definitywnie wydłuży się czas przygotowania obiadu. I tyle. Sami wypróbujcie i dajcie znać jak Wam poszło! A jak macie ochotę na inne warzywa, polecam bardzo zupa z dyni piżmowej lub kurczak zapiekany w prazonej cebulce – mniam! Artykuł Spaghetti z cukinii
A to pestkakremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem z mięsem(...)zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy
MamaOskarkapysznie! Tagliatelle z cukinii z kurczakiem i sosem pomidorowym Trzy składniki plus przyprawy, 15 minut gotowania i powstaje pyszny i zdrowy makaron warzywny. Delikatna cukinia z lekko pikantnym sosem pomidorowym smakuje doskonale. To ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g. Przepis wymyśliliśmy sami. Musisz spróbować! Błyskawiczny makaron z chorizo i groszkiem Super szybkie(...)obiad przyrządzisz w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. Stir fry z polędwiczką i ananasem Błyskawiczne, bardzo aromatyczne i pyszne danie. Kluczem do sukcesu jest smażony na szybko ananas, którego słodycz i kwaskowatość nadają charakteru całej potrawie. Jeśli tak jak my lubisz azjatycki sposób przyrządzania mięsa z ananasem – czyli szybko smażone z dodatkiem warzyw i ryżu – to danie na pewno
Niedzielny kucharzJaki makaron lubicie najbardziej? Mnie trudno by wybrać najlepszy. Spaghetti - to nr jeden, za nim wstążki, świderki i piórka. Konkretny makaron na konkretne danie obiadowe. Zastanawiałam
Gotuj Sam!