omleta możesz zrobić na śniadanie ale również podać do makaronu ryżowego lub ryżu! Spełni wtedy super rolę, jako białkowy wkład do obiadu. A poza tym jest pyszny! OMLET przygotowywany techniką japońską (w Japonii na prostokątnych patelniach) DLA 2 OSÓB - 6 jaj wiejskich - 2 łyżki mleka - chilli świeże - natka kolendry - kawałek cukinii - sos sojowy - pieprz, sól - czosnek - opcjonalnie kawałek sera
SMYKWKUCHNIdodatek soli. Ta, owszem, jest świetnym nośnikiem smaku, ale… nie do końca zdrowym. Ratujmy się więc sklepowym pesto w trudnych życiowych przypadkach – a ratować nim można wszystko: makarony, pasty kanapkowe, po prostu kanapki, gulasze, a nawet risotto i kaszotto – ale kiedy możemy, stawiajmy na takie domowej roboty. Wtedy możemy być pewni, że tym, czemu głównie zawdzięczamy doznania(...)cokolwiek innego, niechby to był zwykły makaron. Raz, dwa, trzy, obiad gotowy. 4. Musztarda – serio. Choć zalega na tylnej ściance lodówki, czasem nawet z zapomnienia już się z nią stapia, potrafi zdziałać w wegańskiej kuchni cuda . Zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, zwłaszcza, gdy na straganach królują dynia, cukinia, papryka – i kiedy to wszystko wrzucimy do garnka, poddusimy
sierotka maRysia w kuchniPlacuszki z kamutu Potrójnie kokosowe placuszki Sernik z ricotty Makaron c onchiglioni zapiekany w serniczku Twarogowy suflet z tortilli Czekoladowy muffin z ananasem Drożdżowe pierożki z truskawkami Piernikowe babeczki dyniowe Batatowe pancakes Podwójnie czekoladowy omlet z ricotty Omlet z serka wiejskiego Sernikowa zapiekanka makaronow a Parfait z truskawkami Piernik z cukinią Sernik jęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki
Poranek na słodkoczasie dodać cukinię, ponownie dusić do miękkości cukinii. jest bardzo krótki czas, ok. 5 min. Dodać serki pleśniowe, mieszając aż się rozpuszczą. Na koniec dodać śmietanę, doprawić dużą ilością pieprzu i solą. Konsystencja powinna być kremowa, gdyby było za gęste można dodać wodę lub podlać rosołem. Podawać z makaronem, u mnie pełnoziarnistym. Wyśmienite
pieprzny smaczekgrillowego spotkania pozostało mi za dużo bakłażana i cukinii, a kupione przedwczoraj na Szembeku pomidory jakoś bardzo dziwnie szybko zaczęły przejrzewać. Pomysł na zagospodarowanie nadwyżek chodził mi po głowie, a że upał nieco zelżał i moje szare komórki podjęły normalną pracę, więc wymyśliłam sobie zapiekankę. Mało mięsa, dużo warzyw, makaron w kształcie o dziwnej nazwie, ser i zioła prowansalskie. PYCHA
Kuchenne zapiski Edytygodzin w lodówce. Następnie na patyczki nałóż naprzemiennie plastry cukinii i całe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-30 minut, w zależności od tego, czy chcesz, aby szaszłyki były bardziej chrupiące czy miękkie. Przepis dodaję do akcji: Trattoria al Forno serwuje dania kuchni włoskiej. Bardzo smaczne makarony (na zdjęciu papardelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i karczochami
Qlinarnie i QlinarnieMimo, że jeszcze nie jestem w ciąży, czasami mam ochotę na naprawdę kosmiczne kombinacje! Co powiecie na warzywa w sosie curry-jogurtowo-ketchupowo-sojowym? :D Wczoraj
Kitchens AlphabetKrewetki koktajlowe 0,25 kg Makaron pełnoziarnisty Spaghetti pełnoziarniste Ser kozi rolada Masło 2 passaty pomidorowe Migdały 100 g Kilka orzechów włoskich Pestki dyni Cytryna Awokado Kapusta czerwona 2 kg Kalafior Kalarepa Brukselka 0,5 kg Buraki czerwone 2 kg Bataty 0,5 kg Cebula biała Pietruszka Marchewka Cukinia 0,3 kg Papryka czerwona 0,5 kg Papryka pomarańczowa(...)sosu idzie jeszcze sporo mleka migdałowego. My użyliśmy pokruszonych migdałów i dodaliśmy sporo sosu pomidorowego, co pozwoliło przełamać smaki: słodki i kwaśny. Sama papryka zblendowana nie smakuje dobrze z makaronem. Przepis na penne w sosie paprykowo-pomidorowym. Piątek – Kapuśniak z pieczonej czerwonej kapusty, marchewki i ziemniaków Bardzo prosty przepis na aromatyczne danie, zrobione w niestandardowy sposób (jak na kapustę
Niedzielny kucharzChoć lasagne to danie kaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że
Ewa w kuchnileczo będzie świetnym pomysłem obiadowym podczas sezonu na cukinię, a krem z bobu idealnie uzupełni domowe menu w trakcie letnich dni. Sprawdzaj zatem, jakie plony wydała aktualnie matka natura i na tej podstawie dobieraj przepisy. Dobrym zwyczajem będzie upewnienie się, że w Twojej kuchni nie brakuje podstawowych artykułów takich jak makaron, ryż lub kasza. Nie chodzi oczywiście o gromadzenie
codojedzeniajeśli dziecko nie je tylko kapustę i pomidory, ale je marchew, ogórki, cukinię i bakłażany – w porządku. Najważniejsze, że w menu jest przynajmniej trochę warzyw. Ciekawe dania z warzyw dla dzieci: Oto kilka przepisów dla dzieci, które nie lubią warzyw. Babeczki warzywne. Zetrzyj 300 g cukinii na grubej tarce, wyciśnij sok. Dodać 2 jajka, 1,5 łyżeczki proszku(...)kalafiora przez kilka minut, drobno posiekaj. Połącz kapustę z 200 g twarogu, 2 jajkami, solą i włóż do formy. Piec około 20 minut. Zupa z puree z cukinii i ziemniaków. Posiekaj cukinię i kilka ziemniaków, pół małej cebuli. Smaż do miękkości, na koniec dodaj sól i zioła. Ubij blenderem. Dodaj śmietanę, podgrzej. Podawać posypane startym serem. Kotlety dyniowe. Zetrzyj mały
ProstePesto.plSałatka z jarmużu – prosta i smaczna Ciasto marchewkowe z makiem Łatwe Makaron ryżowy z warzywami Ryba po meksykańsku Glass noodles z warzywami i grzybami mun Kisiel cytrynowo bananowy Łosoś w warzywach Risotto z suszonymi pomidorami Risotto z botwinką Spring rolls wegetariańskie Ekspresowy kociołek meksykański Trufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy(...)boczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy do makaronu Kiełki na patelnię stir- fry Sałatka z gruszkami w occie Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z kuskusem perłowym, ogórkiem i papryką Caprese z kaki Kalafior z pesto Sałatka z owocami morza i fasolką – szybka, dietetyczna Jajka z szynką Jak ugotować bób Cukinia smażona Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule
Dorota Smakujeboczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy do makaronu Kiełki na patelnię stir- fry Sałatka z gruszkami w occie Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z kuskusem perłowym, ogórkiem i papryką Caprese z kaki Kalafior z pesto Sałatka z owocami morza i fasolką – szybka, dietetyczna Jajka z szynką Jak ugotować bób Cukinia smażona Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule
Dorota Smakujepieczarki, wymieszać, podsmażać z 10 minut. Dodać pokrojone: cukinię, paprykę, ząbki czosnku posiekane, podsmażać z 5 minut. Wlać sok pomidorowy, dodać pieprz ziołowy, kostkę rosołową, paprykę ostrą i dusić po zagotowaniu z 10 minut, parę razy zamieszać - pyszny, lekki a zarazem sycący gulasz warzywny z pieczarkami, smakuje doskonale z ryżem, makaronem, pieczywem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękalafior będzie półtwardy dodajemy pomidory oraz cukinię. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i powstanie gęsty sos, dodajemy ostrą paprykę i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane posiekaną natką z pietruszki. Danie można podać solo lub np. z kaszą, ryżem czy makaronem. To świetny dodatek do dań z mięsem czy rybą
Moja smaczna kuchniapieprz do smaku, chwilę gotować Na końcu dodać cukinię, majeranek, pomidory i keczup, delikatnie wymieszać i ewentualnie dodać łyżeczkę cukru Jeśli chcemy leczo zagęścić to do ok. 1/4 szklanki wody dodać kopiastą łyżeczkę mąki, wymieszać i wlać do lecza, zagotować. Moje leczo było samodzielnym daniem, ale można podać je do makaronu
Proste Potrawymnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków 2 ząbki czosnku pietruszka oliwa
Bon Ton ItaliaZnowu zrobiłam pesto z rukoli i suszonych pomidorków, ale tym razem nieco mniejszą porcję. Część wykorzystałam do makaronu a resztę do przygotowania tych pysznych roladek.składniki:2 pojedyńcze piersi z kurczaka3-4 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorówsól,pieprz1 kulka mozzarellipół szklanki białego wytrawnego winaolej do smażenia90 g kuskusu2 nieduże młode cukiniesól ziołowa1(...)podlać białym winem. Na roladkach ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż mozzarella się zarumieni. Kuskus przygotować według przepisu. Cukinie umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojoną cukinie. Smażyć aż cukinia nieco zmięknie ale nadal pozostanie chrupiąca. Do smaku doprawić solą
Monia miesza i gotuje