makaron z cukinia - 3437 przepisów (strona:162/230)

Leczo w słoikach 105

Uwielbiam ten okres, kiedy stragany wypełnione są po brzegi świeżymi warzywami i owocami. Gdy jest sezon na paprykę i cukinię , to bardzo często przyrządzam leczo. W zasadzie to najczęściej przyrządzam wegetariańską odmianę lecza (czyli same warzywa bez mięska), więc bardziej pasowałaby nazwa “Gulasz warzywny” lub “Ragoût warzywne” 🙂 Ale już przyzwyczailiśmy się do nazwy “leczo”, więc jest LECZO. Zimą bardzo brakuje(...)Oczywiście leczo można także podawać z makaronami, ryżem, ziemniakami w towarzystwie mięs. Świetnie bowiem pełni rolę surówki lub sałatki w drugim daniu. Podaję tutaj moje dwie wersje, jakie robiłam. Przepis wzorowany na przepisie Olasz z blogu “Przy dużym stole” . Składniki – Wersja bez pieczarek: 700 g czerwonej papryki 300 g marchewki 1,5 kg cukinii 800 g cebuli 3 papryczki chili

Moja Delicja
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 167

pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków, i podaje z pesto przygotowanego ze świeżej bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek. Pistou oznacza w prowansalskim dialekcie tłuczek od moździerza, w którym przygotowuje się pesto(...)południu Francji soupe au pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Leczo z białą fasolą 151

stole, wypierane są przez warzywa, owoce, strączki, kasze i makarony. Utrzymując się w duchu wegańskim, zapraszam Was dziś na pyszne i pożywne leczo z białą fasolą . Danie mega sycące, zdrowe, proste i szybkie. Leczo z białą fasolą Porcja dla dwóch osób Puszka drobnej, białej fasoli 4 duże pomidory Duża cukinia 2 ząbki czosnku Czerwona papryka 150 ml passaty pomidorowej Gałązka

365 dni dookoła kuchni
LECZO 127

jest najlepsze na świecie! Dodatkiem niech będą dania z ziemniaków, np. kopytka, kluski śląskie, puree, wszelakie placki czy te z ziemniaków czy innych warzyw. Pajda chleba, bagietka, wszelakie kasze, makarony czy ryż pasują jak nic. Leczo z warzyw sprawdzi się na obiad dosłownie o każdej porze roku. W zależności od sezonowości warzyw wybierajcie te świeże i dorodne. Porcja warzyw(...)się nie obejdzie. Tak więc leczo, ragout, gulasz warzywny poleca się na jarskie danie, które finalnie na talerzu podaję z tartym serem i natką. SKŁADNIKI: oliwa z oliwek 2 cukinie 1 bakłażan 2 cebule 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku 1 żółta papryka 2 czerwone papryki sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka, vegeta natur 2 liście laurowe, 3 kulki

Zasmakuj Kuchni
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 234

cukinię pokroić w niedużą kostkę, dodać do piekących się warzyw, wymieszać, odrobinę posolić; piec dalsze 10 – 15 minut. Do upieczonych warzyw dodać ugotowany pęczak, całość doprawić czarnym pieprzem, czarnuszką, octem balsamicznym i ewentualnie solą do smaku. Dodać podprażone orzeszki i oliwki, na koniec wmieszać grubo posiekane/porwane listki bazylii. Smacznego! Zamiast pęczaku można użyć również komosy ryżowej, kaszy jaglanej czy makaronu

Even Better Food
Lasagne po bolońsku z cukinią 178

dente w wodzie z odrobiną oliwy . Uważajcie żeby się nie posklejały Studzimy zimną wodą . Pomidory spażamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórę , kroimy na małe kawałki .Wszystkie pozostałe warzywa ( cukinia,cebula,marchew,chilli,czosnek ) obieramy i drobniutko kroimy . Podsmażamy na patelni warzywa , oprócz pomidorów . Jak zmiękną i zrumienią się dodajemy mielone mięso i dalej smażymy , od czasu do czasu mieszając(...)wysmarowanej masłem formie układamy warstwę makaronu , następnie farsz i tak do wyczerpania składników , zalewamy passatą . Wierzch przykrywamy beszamelem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 C około godziny. Gdyby beszamel zbytnio się przypiekał można delikatnie osłonić go kawałkiem folii aluminiowej . Podajemy na ciepło , lekko przestudzona lepiej się kroi . Smacznego ! Artykuł Lasagne po bolońsku z cukinią pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Caponata 100

Caponata Do kaszy, ryżu lub makaronu, sam sos to czasami za mało… Fajnie jest mieć coś pod zębem, a jednocześnie nie narobić się przy tym! Bardzo fajnym rozwiązaniem tej potrzeby, są różnego rodzaju gulasze, a dzisiejszy, na włoską modłę, to ostatnio mój ulubiony. Caponata sycylijska, bo to o niej mowa, jest połączeniem świeżych pomidorów z bakłażanem i kaparami(...)jego użyłem, ale caponata świetnie smakuje również z dowolną kaszą, jak i makaronem. Użyłem dobrej jakości pomidorów pelati w puszce. Jeśli nie masz do takich dostepu, użyj świeżych pomidorów (wcześniej trzeba je sparzyć i obrać ze skórki). Nie lubisz bakłażana? To nie problem! Możesz bez problemu uzyć cukinii.     Artykuł Caponata pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 252

chłodzimy w lodówce. Zobacz także: Wieprzowina na ostro To moja ulubiona wersja makaronu po chińsku. Danie najlepiej... Quiche z kurkami Quiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta - bardzo p... Ryż z kurczakiem po hiszpańsku Przepis na ryż z kurczakiem po hiszpańsku dostałam od Anny -... Pieczone kwiaty cukinii Pieczone kwiaty cukinii to alternatywa dla kwiatów smażonych... Post Pasta ze słonecznika

Poezja smaku
Pikantna zupa na żeberkach, z kukurydzą, czerwoną fasolą i cukinią 204

ostre potrawy może być razem z pesteczkami) oraz pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Wlać około 2 szklanki wody, przyprawić solą i ugotować pod przykryciem do miękkości. Na koniec wlać sok pomidorowy i dodać fasolę. Całość razem zagotować i odstawić z ognia. Podawać z grubymi lanymi kluskami lub makaronem, ugotowanymi oddzielnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
pikantny ketchup z papryki 175

sukcesie ketchupu z cukinii ( przepis tu- klik ) postanowiłam spróbować ketchupu z papryki. Zrobiłam go w wersji pikantnej bo lubimy ostrzejsze smaki. Polecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs.  * Uwaga- podczas gotowania

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Minestrone 248

wsypać szczyptę cukru), też wrzucić do bulionu z warzywami.  3. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki, dorzucić do bulionu, doprawić, zagotować, zestawić z ognia, pozostawić pod przykryciem ok. 5 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie.  Na talerzach posypać siekaną natką pietruszki i bazylią.  Można podawać z przecierkami, makaronem lub ryżem. Ale sama też smakuje świetnie

Kuchnia Prezydentowej
Tajskie curry z kurczakiem i warzywami 192

podsmażamy. Następnie stopniowo dorzucamy kolejne składniki – chili drobno posiekane, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe i dusimy. Na koniec dodajemy sos rybny, cukier, bazylię i sproszkowane chili. Curry możemy zjeść samo ale idealne będzie z dodatkiem ryżu lub też makaronu ryżowego. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Penne w sosie carbonara z wedzona makrela czyli Srodowe Rybki odc.50 198

książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" i już wiedziałam, że muszę przygotować ten makaron. Prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i w gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować...Penne w sosie carbonara z wedzona makrela320 g penne1 szalotka1 cukinia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti po azjatycku 199

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur 228

Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w

kuchnia doski