Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na strogonowa drobiowego. Tak przygotowany strogonow jest przepyszny i możemy go podać z makaronem, kaszą, ryżem lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania strogonowa będziemy potrzebowali: około 500 g piersi z kurczaka (może być z indyka) 250 g pieczarek 3 łyżki śmietany 12% lub 18% 500 ml wywaru warzywnego (może być rosół(...)ząbki czosnku 1 cebula (około 70 g) 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana) 1 łyżka masła około 1 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czosnku granulowanego ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu, papryki ostrej sól, pieprz do smaku olej do smażenia natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Strogonow drobiowy Przygotowanie: Umytą i osuszoną
Uwaga Babcia Gotujeodsączyć i pokroić na 1 cm kostkę. Podsmażyć na oleju na złoto (około 8-10 minut) i odłożyć. Rozpuścić skrobię w 1/4 szklanki wody. Dodać i wymieszać sos sojowy, ocet, sos chili, starty imbir, olej sezamowy i cukier. Odstawić. Na patelnię po tofu dodać czosnek i imbir pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażyć chwilę i dodać różyczki brokuła. Oprószyć solą(...)wodą (około 1/4 szklanki) i przykryć pokrywką. Dusić około 3-5 minut. Zdjąć pokrywkę, dodać tofu oraz sos. Podgrzewać całość delikatnie mieszając, aż sos zgęstnieje. Można podawać z ryżem, makaronem lub bez dodatków. Posypać sezamem lub czarnuszką i opcjonalnie płatkami chili. Usmażone tofu można marynować w sosie, a potem razem z nim dodać do brokuła
zadanie-gotowaniepieczarkowy na pewno każdy dobrze zna - nadaje się zarówno do ziemniaków, makaronu czy kasz. My dzisiaj przedstawiamy bardzo podstawową wersję, bez zabielania, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Może być "kołem ratunkowym" w dni, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu/ochoty na gotowanie. Wegański sos pieczarkowy Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: 10-12 średniej wielkości pieczarek 1 duża(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mleka sojowego naturalnego (opcjonalnie) ok. 300-350 ml wody Przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka bazylii suszonej sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy na płasko nożem i również drobno siekamy. Wrzucamy
Bananowe Polecytryny do smaku. Przygotowanie: indyka pokroić w kostkę posypać cynamonem (ilość wg upodobań, ale nie może być za dużo żeby nie zabić smaku mleczka kokosowego), mielonym pieprzem, polać sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy ok 20 minut. W połowie duszenia(...)soku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby nie powstały grudki. Mięso zostało podane z zielonym makaronem z tapioką i zieloną herbatą
Państwo Wojtczuk gotujądodajemy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z zalewą oraz drobniutko pokrojone śliwki. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i na małym ogniu dusimy przez 2 minuty. 4. Kotlety sojowe kroimy również w paski i wrzucamy do garnka. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. 5. Pomidory blendujemy i przyprawiamy wędzoną papryką, ziołami, gałką, pieprzem oraz(...)garnka, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu. 6. Ugotowany gulasz można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego! :) Maugo&Paszko
Bananowe PoleDziś zapraszam na przepis z mojego dzieciństwa czyli z PRL 'u, gdy z niczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię
Kawa z mlekiemtrakcie gotowania plany się zmieniły i powstała właśnie potrawka z bakłażana w ostrym sosie. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy ciepła kolacja. Można podać go z ryżem, makaronem czy pieczywem. Ja przygotowałam go w wersji bezmięsnej, jeśli jednak wolicie coś treściwszego dodajcie grillowanego kurczaka lub indyka. Jeśli nie macie pomysłu na to co upichcić z bakłażana to TUTAJ(...)przepisów. Składniki: 2 bakłażany, umyte i pokrojone w grube paski sok z jednaj pomarańczy sok z jednej limonki pomidory w puszcze 1 cebulka, pokrojona w piórka 3 łyżki sosu sojowego 1/4 małej papryczki chili łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu olej do smażenia Przygotowanie: W duży garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy olej. Wrzucamy cebulkę i chwilę dusimy by była szklista
Życie ze smakiemcebulą w słodkawym sosie. Domowe jedzenie z kuchni japońskiej. Obiad w zajeździe na 5. stacji szlaku Subashiri na górę Fuji. Kioto – Shoyu ramen: rosół z dodatkiem sosu sojowego, z jajkiem na miękko i dużą porcją boczku. Idealny posiłek po całym dniu zwiedzania Kioto. Tokio – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość(...)Ramen podawany jest z mięsem. Restauracja Ichiran Osaka – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Podawany jest z mięsem i makaronem. Ramen to powszechnie spożywana potrawa w Japonii. Restauracja Ichiran. Fukuoka – Tonkotsu ramen z mięsem, zieloną cebulką i makaronem. Dzielnica Hakata. Kioto – stek z japońskiej wołowiny Wagyu. Restauracja
Kuchcik gotujełyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka octu ryżowego Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do sosu sojowego dodajemy cukier, sól, wodę i ocet ryżowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do żeberek wlewamy sos i odstawiamy na 2 godziny do marynowania się. Kiedy żeberka się zamarynują, blachę do pieczenia wyścielamy(...)folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem. Upieczone żeberka serwujemy z domowym makaronem i sosem powstałym na dnie blachy. Smacznego
Kuchnia Łukaszakilka pozycji, które bardzo chciałabym spróbować. BIONA to brytyjska marka produkująca żywność organiczną, odpowiednią dla wegetarian. Oferta jest niezwykle szeroka i ciekawa. Znajdziesz tu między innymi: soki, przekąski, makarony, sosy, słodycze. Składniki użyte w produktach pochodzą z czystych i naturalnych terenów, na których nie używa się pestycydów i herbicydów ani GMO. Żywność odznacza się wysoką jakością, doskonałym smakiem(...)Zobaczcie, jakie produkty otrzymałam do testów :) WAFLE O SMAKU SYROPU KLONOWEGO syrop pszeniczny * mąka pszenna * olej słonecznikowy * olej palmowy * olej kokosowy * syrop klonowy (10%) * syrop słodowy kukurydziany * mąka sojowa * sól morska * środek spulchniający: wodorowęglan amonu * emulgatory: lecytyna słonecznikowa * cynamon * karmel W paczce o wadze 170 g znajduje się sześć ekologicznych wafli, które dodatkowo ułożone zostały w plastikowym opakowaniu. Produkt
Zdrowie na języku :PDziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić
kuchnia doskiAksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację. O dziwo nie wymaga od Was specjalnych umiejętności kuchennych, a jedynie cierpliwości i uważności w trakcie wykonania. Do dzieła! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry oraz lekko solimy lub podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK (10 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na łyżce masła ok. 3 min. Następnie dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku
Nerds KitchenCo to jest wolnowar (slow cooker) pisałam już tutaj . Moja dzisiejsza propozycja to skrzydełka z kurczaka pieczone w wolnowarze. Dzięki temu, że pieką się długo
kuchnia doskiniestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 liście(...)plastry limonki bez skórki) 6-7 szkl. wody 400 ml mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 1/2 łyżeczki kuminu sól, sos sojowy do smaku Przygotowanie: Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć
Codziennik Kuchennyrobię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego(...)nerkowców (w zależności od tego ile tofu) 1-2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki gęstego mleka kokosowego lub od biedy 100 ml mleka sojowego z dodatkiem 2 łyżek mąki np. kukurydzianej potrzebne również: 2 duże patelnie i olej do smażenia Przygotowanie: Pokrój warzywa w kawałki mniej więcej równiej wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej
greenscarf