Bardzo lubię chińska kuchnię, te wszystkie grzybki, pędy bambusa, warzywa, makarony sojowe to jest to, co lubię :) Sos sojowy nie tylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak.Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków mun, 1/2 słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki
Aga w kuchniananasa z puszki 4 łyżki octu winnego sok z połowy limonki 3 łyżki cukru trzcinowego papryczka chili sól pieprz pół puszki kukurydzy cebulka papryka czerwona Opcjonalnie: makaron sojowy, groszek. Kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek do garnka i delikatnie smażymy, następnie solimy i pieprzymy kurczaka do smaku, wrzucamy posiekany imbir i papryczkę
Mango Papajachęci na długie gotowanie. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i marynujemy w sosie sojowym. Później wystarczy je tylko krótko obsmażyć na dużym ogniu, dodać warzywa, sos sojowy i ugotowany makaron. Mięsko będzie mięciutkie i delikatne, a warzywa pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ziarnami sezamu i świeżą kolendrą. Polecam, bo warto;) SKŁADNIKI(...)paski. Marchewkę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w cieniutkie plastry, a następnie w słupki. SOS : W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym i cukrem. Stopniowo dolewamy przestudzoną wodę gotowania makaronu. W woku lub na patelni mocno rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka i smażymy, często mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy marchewkę, czosnek i imbir, a po chwili
cool and mintyoliwy - 20ml śmietanki sojowej - sól Wykonanie: - Ziemniaki pokroić na grube kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować - Dołożyć makaron, ponownie zagotować; gotować przez 6 minut - Dodać fasolkę szparagową pociętą w krótkie kawałki, gotować przez kolejne 4 minuty - Liście bazylii zmiksować, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować (oczywiście najlepiej(...)mało kto ma czas i chęć, skoro jest szybszy sposób;) - Odcedzić makaron z warzywami, zostawiając część wody - Do pesto dodać 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu oraz śmietankę sojową, wymieszać - Makaron przełożyć na talerz, polać sosem pesto, wymieszać
Wegańska kuchnia orientalnaGordona Ramsey’a na stir-fry, którego składniki aktualnie miałam w kuchni. pojedyncza pierś z kurczaka* pół brokuła* 6 ząbków czosnku 2 jajka 3,5 łyżki sosu sojowego 100 g makaronu ryżowego 100 g makaronu ryżowego zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż nie zmięknie. Kurczaka kroimy w kostkę, surowego brokuła dzielimy na różyczki (jeśli są spore to przekrawamy je wzdłuż(...)brokuła i przykrywamy na chwilę pokrywką. Po 5 minutach wlewamy na patelnię 3,5 łyżki sosu sojowego i podsmażamy całość. Gdy brokuł przestanie być twardy zrzucamy zawartość patelni do miski. Przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym. Wlewamy ponownie olej i rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie odlewamy makaron. W miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka. Jajka wylewamy na gorącą patelnię i szybko mieszamy. Gdy zaczną
Dieta bez mlekakawałki łososia owinąć w Pomysł na Papirus Winiary makaron ryżowy czerwona papryka papryczka Habanero 2 cm tartego świeżego imbiru cebula w piórka ząbek czosnku marchewka pokrojona w paseczki dymka 3 łyżki sosu sojowego kilka kropel oleju sezonowego 1 łyżeczka octu ryżowego sałata Łososia przygotuj według przepisu Winiary Pomysł na...Papirus(...)Makaron namocz w gorącej wodzie. Warzywa wrzuć na rozgrzanego woka i szybko podsmaż, dodaj starty imbir, papryczkę Habanero, dodaj w ostatniej fazie odcedzony makaron i sos sojowy. Serwuj gorący makaron z paprykowym łososiem i sałatą z sosem sojowym i octem z odrobiną oleju sezamowego. Posyp danie dymką
AZgotuj!Danie zrobiłam z makaronem świderki, gdyż taki tylko miałam, ale oczywiście możecie użyć innego, ja polecam makron penne. Przepis: Składniki (dla 4 osób) 400 g makaronu świderki 13 kotletów sojowych a'la schabowe sos chrzanowy - przepis znajdziecie tutaj ( Sos chrzanowy ) Wykonanie: 1. Kotlety sojowe gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja jedynie do bulionu dodałam(...)się przewinęło przez ręce - między innymi : zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, Uwaga: bulion w którym gotowaliśmy kotlety, możemy wykorzystać do sosu. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 3. Ugotowane kotlety, odsączamy z bulionu i nadmiaru wody. (Użyłam do tego ręcznika kuchennego) 4. Kotlety kroimy w kostkę i smażymy
Mój pomysł naskładników do krojenia. Przepis był dotychczas domową tajemnicą i po raz pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam!Składniki (na 6 porcji):400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego300 ml sosu sojowego (przynajmniej)100 g masła50 g suszonych grzybów mun lub shitake4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)6 marchewek3 pietruszki1 duży seler1 por1 brokułszczypiorek4(...)minutach odcedzić. Dokładnie opłukać zimną wodą i odsączyć. Podzielić na 2 lub nawet 3 partie i kolejno smażyć na patelni z rozgrzanym masłem, podlewając pod koniec sosem sojowym, aż makaron nabierze bursztynowego koloru. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Marchewkę, pietruszkę, por i seler obrać
Food SquarePyszna sałatka ,która ostatnio wymyśliłam,paluszki krabowe,chrupiąca czerwona papryka i świeży zielony ogórek,do tego kremowe awokado i jeszcze odrobina sosu sojowego-mniam Składniki: opakowanie makaronu w kształcie ryżu, awokado, pół czerwonej papryki mała puszka kukurydzy, mała cebulka(...)opakowanie paluszków krabowych(250 g) zielony ogórek, 3-4 łyżki majonezu(żeby była lżejsza można dać pół na pół z jogurtem naturalnym) sól,pieprz, 1-2 łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu,po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. paluszki krabowe kroimy w plasterki, awokado,ogórek ,cebulkę i paprykę kroimy w kostkę,odsączamy kukurydzę mieszamy wszystko razem ,doprawiamy
Swojskie jedzonkoczęsto na zakończenie posiłku. P. S. Tofu dostaniecie w większym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Składniki: 200 – 300 g tofu 250 g vermicelli-nitki (makaronu bezjajecznego z pszenicy durum lub sojowego lub gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera – obrane i pokrojone w większe kawałki 4-5 liści(...)kapusty włoskiej (lub chińskiej), drobno posiekanej sos sojowy, sól, cukier, pieprz posiekany szczypior lub dymka Pokrój tofu w drobną kostkę, przełóż do miski i zalej 5 łyżkami sosu sojowego. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź i zahartuj zimną wodą. Dodaj do niego olej, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, posól, wrzuć warzywa
Qlinarnie i Qlinarniełyżki oleju arachidowego 1,2 l wrzątku 2 łyżki pasty miso 2 liście kaffiru 150 g makaronu soba dymka ze szczypiorem natka kolendry 1 łyżka mąki ziemniaczanej sos sojowy jasny Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby dzielimy, razem z pokrojoną papryką, posiekaną cebulą, marchewką, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy pastę miso, liście kaffiru, gotujemy przez(...)kwadrans. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy i zagęszczamy. Zagotowujemy, do smaku sosem sojowym. Podajemy z makaronem soba, posiekaną natką kolendry i szczypiorem z dymką
R'n'G Kitchenjego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza. Najczęściej ramen podaje się z makaronem pszennym, ja zdecydowanie wolę makaron soba, sojowy czy z fasolki mung. Dziś wybrałam makaron z rośliny konjac glukomman, w nas bardzo mało popularny, ale w Azji powszechnie używany. Można go kupić w sklepach internetowych, ekologicznych lub dużych(...)miseczce i zalewamy wrzącym bulionem. Składniki na 1 dużą porcję Bulion: 250 ml buliony warzywnego 1/3 łyżki pasty shiro miso jasny sos sojowy do smaku kilka kropli oleju sezamowego Stałe składniki zupy: 100 g makaronu konjac 60 g tofu 1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej) 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 kapusty pok choi (można zastąpić kapustą pekińską
Codziennik Kuchennyprzecedzamy przez gęste sito lub gazę. Ok. 15-u minut przed planowanym podaniem: - bardzo cieniutko kroimy wcześniej zamrożone mięso w plasterki, rozkładamy na talerzu, skrapiamy sosem rybnym i sojowym - gotujemy makaron ryżowy, odcedzamy, dokładnie przepłukujemy wodą (inaczej będzie się bardzo kleił!) i trzymamy w cieple, - do małych miseczek rozkładamy garnitur - cząstki limonki, zieleninę, kiełki, krążki cebuli(...)wywaru, - do malutkich płaskich miseczek wlewamy sos rybny i sos sojowy, - doprowadzamy zupę do wrzenia, doprawiamy sokiem z limonki i w razie potrzeby sosem sojowym i rybnym, ewentualnie solą. - do misek wykładamy makaron ryżowy i po 8-10 plastrów zamarynowanego surowego mięsa, po kilka cieniutkich krążków cebuli 5 .Wrzącym wywarem zalewamy bardzo powoli każdą miseczkę, polewając szczególnie dokładnie mięso
Kuchnia PrezydentowejChow Mein 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1 ząbek czosnku szczypiorek 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki białego pieprzu Makaron ugotować, odcedzić. Czosnek posiekać. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie słupki. Na głębokiej patelni(...)woku rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i smażyć około 30 sekund. Dodać filet z kurczaka i smażyć 2 minuty. Dodać marchewkę, paprykę, szczypiorek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać makaron, sos sojowy, olej sezamowy oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać, smażyć kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Smacznego
Moja Galeria SmakuDziś proponuję wariację tradycyjnego kapuśniaku. Pyszna zupa z kapustą i makaronem z dodatkiem sosu sojowego, aromatycznych przypraw i makaronu z pewnością zadowolą wszystkich fanów orientalnych smaków. Polecam na rozgrzewający obiad w te chłodne dni. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Kapuśniak w stylu orientalnym (6-8 porcji) Składniki: 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego(...)zmięknie, przez około 15-20 minut. Dodaj wymieszaną mąkę z wodą i gotuj kolejną minutę. Następnie dodaj makaron i kurczaka i gotuj zupę aż makaron zmięknie. Dopraw solą, pieprzem, miodem, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku, posyp pietruszką i podawaj! Smacznego! English version Asian style cabbage soup (6-8 servings) Ingredients: 4 tablespoons of soy sauce 4 tablespoons
karmelowy