makaron ryżowy - 2133 przepisów (strona:17/143)

RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 172

Zapraszam na trochę inną wersję tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów:  sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby  1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung(...)limonki sok z połowy limonki sos rybny sos ostrygowy sos sojowy czarny sezam olej sezamowy do smażenia warzyw olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia ryby sól pieprz makaron ryżowy papryczka chili ( niestety u mnie jej zabrakło)   Składniki na tempurę: 3 łyżki mąki kukurydzianej np. firmy Kupiec 3 łyżki mąki pszennej lodowata woda Przygotowałam i pokroiłam warzywa. Marchew

potrawyregionalne
Pad Thai z kurczakiem 281

thai to słynne danie z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy w sosie z tamaryndowca i nam pla, z dodatkiem jajka, stał się popularny na całym świecie. Ja także go uwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w tajskich knajpkach traficie raz lepiej, raz gorzej – ale pyszną wersję można przygotować po prostu w domu. Idealny jest, gdy mieszają(...)gotowe i posiekane po kolei wrzucać na rozgrzanego woka (jeśli mieszkacie w małej miejscowości, to niektóre ze składników będzie trzeba nabyć przez internet). Pad Thai z kurczakiem: 200 g makaronu ryżowego (wstążki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 100-150 g naturalnego tofu 1 duże jajko (lub dwa mniejsze) 3 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 2 cebulki dymki garść kiełków fasoli

Poezja smaku
ORIENTALNA MISECZKA 132

mamy ochotę na odrobinę egzotyki na naszym talerzu proponuję Orientalną Miseczkę. Danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Potrzebujemy zaledwie 20 minut! Makaron ryżowy z kurczakiem curry, grzybami mun, imbirem, papryką oraz nutą limonki. Pyszne danie, które znika z patelni w mgnieniu oka 😉 Składniki: 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 limonka 3 kawałki kory cynamonu(...)zmielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczkai papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka curry 1-2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaronu ryżowego 5mm natka pietruszki Wykonanie: Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15-20 min., aby zmiękły. Cebulę obieramy i kroimy drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy

Kuchnia MagdaLeny
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 163

łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii) 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy lub inny albo makaron ryżowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii) 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy lub inny albo makaron ryżowy'; document.write(" "); Steki kroimy w cienkie paseczki za pomocą bardzo ostrego noża – wkładamy do miski. W innej, małej miseczce mieszamy ze sobą: sos sojowy, mirin, olej sezamowy, wyciśnięty ząbek

Poezja smaku
Wegetariańskie sajgonki 159

Dawno miałam na nie ochotę:) Tym razem Wegetariańskie sajgonki SKŁADNIKI: 1 op papieru ryżowego 100g makaronu ryżowego 3 kolorowe papryki 1 marchewka 2 ząbki czosnku pikantny sos sojowy olej sos z pomidorów przeprawiony sosem sojowym, kolendrą i tymiankiem Wszystkie warzywka pokroić w drobne krótkie paseczki. Podsmażyć je na oleju z dodatkiem pikantnego sosu sojowego i dwoma ząbkami czosnku. Warzywa muszą(...)mieć wyrazisty smak, ponieważ makaron ryżowy go wchłonie. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.   W ciepłej wodzie zamoczyć  jeden płat papieru ryżowego, a następnie przełożyć na deskę. Nałożyć farsz warzywny i trochę makaronu. zawinąć zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu- jak gołąbki. Zwinięte sajgonki smażyć na dość głębokim oleju tak by z każdej strony się pięknie zarumieniły

MarciochaKucharzy
Zupa wietnamska 117

jarzynowy: - 2 kg włoszczyzny - 3 listki laurowe - 8 ziaren pieprzu - 4 ząbki czosnku - kawałek imbiru (dałam 2 łyżeczki świeżo startego) - sól - 1 pęczek natki - 2 cebule Dodatkowo: - 10 dag makaronu ryżowego - 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną) - garść liści szpinaku (pominęłam) - garść kiełków fasoli mung - po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam natkę pietruszki) - 10 ostrych(...)ćwiartki, przypal nad ogniem i razem z natką wrzuć do rosołu. Gotuj 30 minut. Odczekaj 10 minut i odcedź. Gotuj sam płyn (odkryty), aż zostanie 1,5 litra rosołu. Makaron ryżowy zalej gorącą wodą, odstaw. Kiedy zmięknie, odcedź i rozłóż do misek. Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzuć groszek, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok

mojewypiekiinietylko
Zupa tajska na listopadowy obiad 99

dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram(...)Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli

Patchwork
Zupa tajska na listopadowy obiad 157

cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin(...)kawałkami kurczaka. Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego

Patchwork
Wietnamska zupa krewetkowa 180

najbardziej wyrazistych dla naszego oka kontrastów. Na koniec napiszę jeszcze tylko, że chociaż jest to zupa, raczej nie nadaje się do jedzenia łyżką (choćby ze względu na specyfikę makaronu ryżowego). Wietnamczycy używają pałeczek i nie zawsze ma sens „europeizowanie” tego co wymyślono na drugim końcu świata. Jeśli ktoś ma jednak problemy z używaniem bambusowych pałeczek, może skorzystać z jednego(...)średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek sosu rybnego dolna i środkowa część szczypioru z cebuli dymki 100g makaronu ryżowego typu wstążki Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując je. W razie potrzeby usuwamy również ciemne jelito z części grzbietowej oraz

Kulinarna Pokusa
Kurczak w pięciu smakach 331

łyżeczki ziaren kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, 6 suszonych grzybów shitake, sosu sojowego, oliwy, 2 łyżek stołowych czystej wódki, oleju sezamowego, 3 łyżek ziaren sezamu 200 gram makaronu ryżowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia we wrzątku grzybów shitake - aby nie były twarde powinny poleżeć w wodzie przez kilka godzin - najlepiej przez noc. Następnie przeszedłem do przyrządzenia przyprawy "pięć smaków(...)pokroiłem je w bardzo cienkie plastry. Imbir obrałem ze skóry i również pokroiłem w plastry w poprzek włókien. Grzyby shitake osączyłem z wody w pokroiłem w ćwiartki. 200 gram makaronu ryżowego ugotowałem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do woka dodałem 7 łyżek oliwy. Do zimnej oliwy dodałem plasterki czosnku i imbiru oraz pozostałą część przyprawy "5 smaków" Całość zacząłem podgrzewać

Wyprawy kulinarne
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 121

rybą i tahini Pappardelle z harissą, czarnymi oliwkami i kaparami Chlebek buraczany z kminkiem i kozim twarogiem Frittata z cukinią Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami Sałatka z makaronu ryżowego z ogórkiem i makiem Sernik na zimno z wiśniami i słoną kruszonką (podawany w filiżankach) Jak wyszły przepisy z Ottolenghi. Prosto? Nasza uczta zaczęła się od halibuta w sosie(...)pieczonym kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami. Przepyszna i prosta. Jeśli będziecie coś testować z tej książki, to koniecznie pieczonego kalafiora w sałatce. Całkiem dobra była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem, ogórkiem i makiem. Mak w surówkach to dla mnie odkrycie, przecież w czasie świąt każdy ma go w swojej kuchni, więc dlaczego nie używamy go częściej

Ugotowane pozamiatane
Domowa chińszczyzna - kurczak sojowy z makaronem ryżowym 254

Składniki: 50 dag piersi kurczaka 20 dag makaronu ryżowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać(...)pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje

Qchnia po prostu
Menu na tydzień: Dieta z pudełka Azja Express 93

Kurczak po koreańsku, wege Lo mein, krewetki Kumg Pao, Poke bowl z łososiem i awokado oraz wegański makaron ryżowy w sosie imbirowym – tak wygląda menu na ten tydzień. Orientalne, aromatyczne, mega łatwe i szybkie dania. Czyli takie, jakie lubimy najbardziej! Na początek blog od kuchni Kochani! Czytelnicy, sympatycy i kibice Niedzielnego Kucharza! Ten wpis zaczynamy(...)orientalnych, bo o ile w każdym polskim sklepie półki uginają się od maggi, to sos sojowy jest często towarem delikatesowym. Nie mówiąc o oleju sezamowym, sosie rybnym, hoinsin, makaronie ryżowym, kiełkach itp. Tymczasem wszystkie składniki bez najmniejszego problemu kupiliśmy w Limanowej. W jednym z marketów było nawet wino ryżowe w bardzo przyzwoitej cenie. Mając pod dostatkiem wszystkich składników, zabraliśmy się

Niedzielny kucharz
Kurczak w sosie kokosowym ze szpinakiem 86

szpinakowa, z dodatkiem pysznych suszonych pomidorów i delikatną piersią z kurczaka. Obiad który zrobicie szybko, warto tylko zamarynować mięso dzień wcześniej będzie lepsze. 1 pierś z kurczaka 150 g makaronu ryżowego 400 ml mleczka kokosowego 30 dkg szpinaku mrożonego liściastego 7 pomidorów suszonych sól, pieprz papryczka chili 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 ząbki czosnku(...)szpinak się rozmrozi. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję papryczkę chili, wlewam mleczko kokosowe, dodaję pokrojone pomidory suszone, dodaję pierś z kurczaka i duszę jeszcze siedem minut pod przykryciem. Podaję z makaronem ryżowym. Makaron przygotowuje według instrukcji opakowania

wesoła kuchnia
Makaron ryżowy z kiełbasą i warzywami 88

Makaron ryżowy z dodatkiem dobrej kiełbasy, aromatycznych warzyw i ziół. Dużo parmezanu i natki na koniec, jakby to powiedzieć tradycja u nas:) Makaron możecie wybrać dowolny, pszenny, orkiszowy, bezglutenowy, mi ryżowy dziś wpadł w ręce. Makarony to super wdzięczny temat na obiad. Jest na niego milion sposobów. Jeśli nie macie czasu na obiad, sięgnięcie po przepis! SKŁADNIKI: 110 cukinii(...)cebula 120 kiełbasy 6 pieczarek 1/2 chili 120 g makaronu ryżowego, u mnie świderki olej lubczyk, słodka papryka, pieprz, sól, oregano parmezan i natka do podania PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę kroję w półksiężyce. Warzywa myję, siekam na kawałki. Cebulę i chili siekam w drobną kostkę. Na oleju przesmażam kiełbasę, gdy zacznie się ładnie rumienić dodaję cebulę i chili. Po chwili cukinię

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania