Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka smakuje rewelacyjnie, jest lekka i orzeźwiająca. Naprawdę warta wypróbowania! Sałatka z surimi Składniki: 250 g surimi, świeży ogórek, świeża czerwona papryka, puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 100 g makaronu ryżowego, majonez, sól, pieprz. Wykonanie: Paprykę i obranego ze skórki ogórka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę oraz(...)posiekany szczypiorek. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, studzimy i dodajemy do warzyw. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę surimi, kilka łyżek majonezu (zgodnie z własnymi upodobaniami) oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Porada: Jeżeli użyjecie makaronu sojowego zamiast ryżowego sałatka będzie delikatniejsza. Smacznego
paapilotkaaręczniku papierowym, dzięki temu lepiej zachowują strukturę (niestety dowiedziałem się o tym za późno). * SKŁADNIKI na około 24 sztuki Sajgonki: ok. 24 arkusze papieru ryżowego 100 g cienkiego makaronu ryżowego ćwiartka główki białej kapusty 2 marchewki 1 biała cebula 50 g suszonych grzybów mun 1 natka kolendry 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu(...)cukru) 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Sajgonki Grzyby mun zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie ugotuj do miękkości, ostudź i pokrój w paski. Makaron ryżowy wrzuć do wrzątku i odczekaj kilka minut aż zmięknie, odcedź i potnij nożyczkami na mniejsze kawałki. Kapustę poszatkuj bardzo drobno. Obraną marchew zetrzyj na małych oczkach. Zasyp solą, wymieszaj
Food Squarejaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe(...)Kasza jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety
Czarnawisienkazdrowsze i o wiele bardziej dietetyczne. Przepis jest błyskawiczny do przygotowania i jesteśmy w stanie go przygotować dosłownie w 20-25 minut. Tak więc, zaczynamy… Zobacz przepis na: Makaron ryżowy z krewetkami Składniki 400g mięsa mielonego z indyka 1-2 marchewki 1 cebula 200g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól pieprz olej do smażenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeszcze nie próbował przepisów z makaronem ryżowym to polecam. Makaron połączony z piersią, z kurczaka, kukurydzą i szczypiorkiem. SKŁADNIKI 1 szklanka makaronu ryżowego 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 1/2 filetu z kurczaka 15 dag sera żółtego typu Gouda 1 łyżeczka curry Składniki na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1- 2 ząbki
W kuchennym oknie EwyQchenne Inspiracje . Wprowadziłam jednak do niego swoje małe modyfikacje. Całość smakuje wspaniale, wyraziste curry w połączeniu z kwaśną limonką nabiera orzeźwiającego smaku, które świetnie podkreśla pikantność chili. Praktycznie bezsmakowy makaron ryżowy chłonie jak gąbka smak sosu, dzięki czemu z każdym kęsem czujemy tę ciekawą nutę. Danie w sam raz dla tych, którzy lubią odkrywać. Składniki na 2 porcje(...)sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka zielonej pasty curry (może być żółta, ja miałam tylko zieloną) 2 łyżki oleju ryżowego ½ limonki 200g makaronu ryżowego Opcjonalnie 1 mała papryczka chili Przygotowanie: W miseczce wymieszać pastę curry, sos rybny, ostrygowy i sojowy oraz opcjonalnie drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać
Fabryka pomysłówSałatka prosta, ale z ciekawym dressingiem. Bardzo przypadł mi do gustu - lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą imbiru, ideał ;) Składniki -2 łyżki sosu sojowego -2 łyżki octu ryżowego -100 g makaronu ryżowego -pół główki sałaty lodowej -pół ogórka świeżego -2 dymki -ząbek czosnku -pół pęczka kolendry (niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej) -1 łyżeczka startego imbiru -sok z limonki(...)łyżeczka brązowego cukru -puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Przygotowanie Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować dressing: czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem z limonki, cukrem i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie obrać ogórka, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulki dymki
Zielona KuchniaSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się
Karo in the Kitchenwarzywnego 1 papryka czerwona 2 pomidory 400 ml mleka kokosowego 5 suszonych liści limonki 2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum 1 limonka trawa cytrynowa świeży imbir kolendra świeża makaron ryżowy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone(...)Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną kolendrę. Jako dodatek do zupy polecam makaron ryżowy, długie wstążki. Makaron moczymy przez ok 10 min. w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 2-3 min. Smacznego
kulinarnyJaSzybka, prosta i bardzo smaczna sałatka z makaronem ryżowym. Polecam! Składniki: 250g makaronu ryżowego 200g szynki 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mały ogórek wężowy lub 1/2 dużego 1/2 pęczka szczypiorku 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i ogórka pokroic w małą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę dokładnie odsączyć. Wszystkie
kuchnia doskiżyję szkołą, są dni, że ledwo wrócę, a już muszę do niej wracać, na ratunek przychodzą szybkie obiady w postaci makaronu, szczególnie te które trzeba tylko zalać wodą ;) makaron ryżowy z zielonymi warzywami i mleczkiem kokosowym makaron soba w sosie z masła orzechowego, z pieczoną marchewką i brokułami, szczypiorek tak, ten makaron tam jest xd Makaron ryżowy
More food, love and dreamsPrzedstawiam Wam przepis na nietypowe sajgonki. Inne, bo z użyciem cienkiego makaronu Lubella . W oryginalnym przepisie używa się makaron ryżowy, ale ja lubię eksperymentować w kuchni, więc zastosowałam nitki. Muszę Wam powiedzieć, że sajgonki wyszły znakomite! Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się Waszymi opiniami na nieco nietypowe danie kuchni orientalnej! Składniki: 1 marchewka 1 ząbek czosnku 300g grzybów (borowiki(...)oraz szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem. W oddzielnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Łączymy z sosem mięsnym. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak zwijamy sajgonki? Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy. Kiedy ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy na ręcznik papierowy
Słodki Zakątek