niewielu składników, które zazwyczaj ma się pod ręką. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti 4 ząbki czosnku chili 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju (u mnie lniany) łyżka oleju do smażenia sól ewentualnie: natka pietruszki ewentualnie: ser dojrzewający Makaron ugotować al dente w dużym garnku w osolonej wodzie. Czosnek pokroić w cienkie plasterki lub drobną(...)chili. Ugotowany makaron odcedzić i przerzucić na patelnię. Wymieszać z czosnkiem i chili. Przed podaniem polać olejem lub oliwą oraz ewentualnie posypać natką i startym serem. ----- Podobne: penne z pieczarkami i gorgonzolą makaron z kurkami i szpinakiem spaghetti puttanesca
Weekendy w domu i ogrodzie100g) lub 2 grubsze (po 200g) steki z polędwicy wołowej gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz 100g sera halloumi pokrojonego w plastry Sałatka: 30g suchego makaronu, najlepiej pełnoziarniste świderki lub penne 1 niewielka cukinia 2 suszone pomidory z zalewy 1 niewielka gruszka konferencja garść mixu sałat i kiełki słonecznika łyżka ziaren słonecznika prażonego na suchej patelni Makaron ugotować
DietologZapraszam do wspólnego świętowania nie tylko w ten dzień, ale przez cały rok! Viva la pasta! Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem(...)feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle
Moja smaczna kuchniaWystarczy warzywa pokroić i zetrzeć inne składniki, wymieszać, uformować kule mięsne i do pieca. Dania nie trzeba pilnować a my mamy czas na inne czynności. Ja użyłam penne, ale możecie użyć innego makaronu. Jeśli nie lubicie mocnego smaku passaty to śmiało możecie dać mniej i dodać na przykład trochę rosołu. Chodzi o to, aby makaron miał z czego czerpać płyn
Ewa w kuchnioctu winnego sól, przyprawy i zioła: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kurkumy, kozieradki, czarny pieprz i świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku, oregano 200-300g makaronu ugotowanego al dente (użyłam bezglutenowe penne, świetnie sprawdzi się również spaghetti czy tagliatelle) /zachować kilka łyżek wody z gotowania makaronu/ pomidorowe klopsiki jaglane Szalotkę pokroić na cienkie półplasterki, czosnek posiekać. Miąższ dyni
Even Better FoodUwielbiam szybkie, sycące obiady z makaronem w roli głównej. Dziś zapraszam Was na jeden z takich przepisów – penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym z papryką i bazylią . Bazą do mojego sosu było wspaniałe pesto pomidorowe z papryką i bazylią od Greckie Przysmaki . Polecam! Takie pesto idealnie sprawdzi się również samodzielnie jako dodatek np. do spaghetti. Na stronie Greckie(...)Przysmaki znajdziecie o wiele więcej dobrej jakości produktów. W szczególności polecam oliwę z oliwek i oliwki Warto tam zajrzeć: A wracając do przepisu na penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym z papryką i bazylią… Polecam Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Podana porcja starczy na 2 osoby lub jedną bardzo głodną Spróbujcie. Składniki
Słodkie okruszkiTaki makaron to błyskawiczna propozycja obiadowa, na jej przygotowanie potrzebujecie 15-20 minut. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi szpinak, nie każdy lubi tofu, a może są i tacy, którzy jeszcze nie próbowali tych smaków. Więc jeśli nie spróbujecie, nie będziecie wiedzieli jak to smakuje. Do przygotowania tego dania użyjcie dowolny makaron jaki lubicie. Może być penne, mogą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przystąpiłam do konkursu organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Po otrzymaniu paczki, z wielką ciekawością zajrzałam do środka. Pudełko rozbłysło intensywnymi kolorami opakowań z makaronem z mąki durum m.in. fusilli, penne, farfalle i spaghetti, ku mojej wielkiej radości, bo czy jest ktoś, kto nie lubi dobrego makaronu? Przepis na pastę, ma być pomysłem z kuchni fusion
SMYKWKUCHNIkolorowe danie. Dzisiaj proponuję Ci makaron z pesto z liści rzodkiewki. Jak dla mnie był to prawdziwy hicior i petarda. Kremowy i delikatny. Wzbogacony o świeże w smaku pomidorki koktajlowe i chrupiące orzechy nerkowca 😊 Jakiego użyć makaronu? Takiego, jaki akurat masz pod ręką. Ja osobiście polecam spaghetti, ale równie dobrze sprawdzi się np. penne. Jeśli tak jak ja lubisz makarony
BlendmanGessler w swoich najsłynniejszych przepisach na Carbonarę dodaje śmietanę. Czym właściwie jest Spaghetti Carbonara? Jest to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Składniki: ok. 200 g makaronu spaghetti (może być zarówno penne jak i tagliatelle) 100 g śmietany kremówki (płynna śmietana 30%) 2 jajka 100 g boczku wędzonego 30 g startego parmezanu + do posypania sól, czarny pieprz 1 łyżka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePrzepis na prosty makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą Jak dobrze wiecie, jestem fanem prostych rozwiązań. Co prawda moja spiżarka jest bardziej rozbudowana, niż nie jeden sklep… No ale jak chodzi o wykonanie dania, to zazwyczaj jest prosto i przyjemnie… Tak mi się przynajmniej wydaje 😂 Tutaj musi być wszystko jasne, przejrzyste i niewymagające nadmiernego zaangażowania. Dzisiaj postanowiłem(...)jest ten prosty makaron z ziołami? Nooo… Prosty! Poza tym kremowy, przyjemnie czosnkowy i niezmiernie pyszny. Pełny aromatu, który pochodzi od świeżych i suszonych ziół. W dodatku dzięki dodaniu ciecierzycy, mamy coś “pod zębem”, oraz danie jest bardziej sycące. Kilka porad Wybierz taki makaron, jaki lubisz najbardziej. Ja akurat miałem tagliatelle, ale penne i spaghetti sprawdzą się
Blendmanbowiem nadaje daniu bardziej zdecydowany charakter. Szafran z kolei wzmacnia piękny kolor :) W przepisie użyłam makaronu fusilli, czyli świderów, ale możecie zastąpić go innym, dowolnym makaronem jaki akurat macie pod ręką (np. farfalle, rigatoni, penne). Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 400 g makaronu fusilli 1 czerwona cebula 500 g puree z dyni ok. 40-50 g startego parmezanu
MyCookBook.plmarnujcie żywności. Gdy zostanie Wam nieco makaronu, przygotujcie pyszną sałatkę w stylu włoskim z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem. Szybka i idealna na wynos sałatka. Sałatka makaronowa świetnie smakuje z listkami młodej botwinki i rukolą. Tak naprawdę dodatki do niej to już(...)Wasz wybór, można eksperymentować lub wykorzystać składniki, które są akurat pod ręką. Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami / 1 porcja Składniki: 50 g ugotowanego makaronu średniej wielkości, u mnie penne czyli rurki garść rukoli z listkami młodej botwinki kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego oregano 2 szczypty czarnego sezamu 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Moja smaczna kuchnialimonki 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki oleju/oliwy garść świeżej bazylii 5 sztuk orzechów, np. włoskich sól, pieprz plus 100 g makaronu (użyłam makaronu barwionego szpinakiem, ale pełnoziarniste penne czy spaghetti też się sprawdzi) Mielimy (za pomocą blendera ręcznego lub malaksera) pokruszone orzechy, miąższ z awokado, bazylię i obrany ząbek czosnku. Zalewamy sokiem z limonki i olejem, znów miksujemy
Powiedz dietom nieSzpinakowe pesto czekało w lodówce na konsumpcję... Nie miałam innego makaronu, więc padło na spaghetti. Może bardziej klasycznie by było z penne, ale i tak bardzo smakowało. Polecam wielbicielom makaronów. Makaron ze szpinakowym pesto Składniki na pesto: 5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek 3 ząbki czosnku 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek EV 4 łyżki
Kulinarne przygody Gatity