coś wypadnie. Bywa różnie. Parę dni temu „obudziłam” się koło południa i dotarło do mnie, że nie mamy obiadu. Najlepiej w takich przypadkach sprawdza się u nas makaron. Czasami robię zwykły sos pomidorowy, bez mięs i udziwnień. Czasami robię pesto. A, że u nas pesto wchodzi zawsze dobrze i zawsze każdemu, zrobiłam pesto. W ogóle ostatecznie obiad przesunęliśmy(...)oliwkami sprawdzi się świetnie nie tylko do makaronu. Tego typu sosy świetnie sprawdzają się jako dodatek do pieczonych ryb, jako dodatek do sałatek, do kurczaka. A propos kurczaka… dziś w planie miałam właśnie zrobić makaron z tytułowym pesto i kurczakiem. Myślałam nad rodzajem makaronu, którego użyję, skończyło się na pełnoziarnistym penne. Wyszło całkiem nieźle, aczkolwiek z klasycznym makaronem byłoby
KardamonovyUwielbiam boczniaki, które poznałem stosunkowo niedawno. Zazwyczaj jednak przygotowywałem je w panierce i podawałem a’la schabowy. Tym razem w ramach zmian postanowiłem przygotować makaron z boczniakami oraz wędzonym boczkiem. Jest on bardzo delikatny dzięki śmietanie, a smak dania dopełnia świeży szczypiorek. Taki obiad możecie przygotować bez trudu w około 25-30 minut. Na dzisiejszy obiad wybrałem pełnoziarniste świderki(...)orkiszem. Gorąco polecam, a jeżeli chodzi o same boczniaki to na pewno już wkrótce na blogu pojawi się z nimi więcej przepisów. Smacznego! Składniki 150 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty (świderki, penne, spaghetti) 200 g śmietany 30% 250 g boczniaków 50 g wędzonego boczku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarownego do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj
Programista w kuchniorkiszem. Gorąco polecam, a jeżeli chodzi o same boczniaki to na pewno już wkrótce na blogu pojawi się z nimi więcej przepisów. Smacznego! Składniki 150 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty (świderki, penne, spaghetti) 200 g śmietany 30% 250 g boczniaków 50 g wędzonego boczku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarownego do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj
Programista w kuchnigotowania można dodać ok 100 g startego sera. Pysznie smakuje z dużą ilością zieleniny. Ja dodaję świeżą pietruszkę i szczypiorek. Składniki na 2 porcje: 150-200 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty penne) 500 g brokułów świeżych lub mrożonych 250 ml kremówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek sól, pieprz odrobina oleju lub masła klarowanego do podsmażenia Przygotowanie: Makaron
Ze smakiem i z pasjąpowoduje wyrzutów sumienia ;) Z podanych składników wyjdą nam dwie duże lub trzy małe porcje. Składniki: - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku - 1 opakowanie serka wiejskiego - 200 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie penne) - łyżka oleju kokosowego - czosnek granulowany - gałka muszkatołowa - czerwona słodka papryka - sól, pieprz Lista składników uboga, co może wskazywać tylko na jedno - będzie szybko i łatwo :) Na początku wstawiamy makaron
Kulinarne zapędy KokosaFormować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie czerwona) mały słoiczek ajwaru (ja dałam domowy) kilka pieczarek 1 łyżka oleju Przygotowanie
Fabryka pomysłówdodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram tartego parmezanu szczypta soli i świeżo zmielonego
Mango PapajaDzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem, makaronem razowym, indykiem, brokułem i kukurydzą. Pyszna wyszła, polecam. Miłego dzionka :-) Składniki: 1 średni bakłażan 1/2 opakowania makaronu razowego u mnie penne 1 brokuł 300 g filetu z indyka kukurydza sól pieprz słodka papryka oliwa z oliwek kulka mozzarelli 1. Bakłażana myjemy i tak z godzinę wcześniej kroimy w plasterki
kruche babeczkikostkę, Wy możecie użyć świeżych lub całkowicie je pominąć, nic się nie stanie ;) Z podanych składników wychodzą dwie duże porcje lub trzy mniejsze. Składniki: - 200 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) - puszka pomidorów - 200 g pokrojonej papryki - 1 duża cebula - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego - sól, pieprz - bazylia, oregano - czosnek granulowany - słodka i ostra papryka w proszku Zacząć musimy
Kulinarne zapędy KokosaMakaron ze szparagami zielonymi, pesto bazyliowym i pestkami dyni – szybkie i łatwe do przygotowania danie, które zrobicie w zaledwie 15 min. Szybki obiad sezonowy dla tych co w wiecznym niedoczasie a jednak chcą zjeść coś zdrowego i sycącego. PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI Składniki na makaron ze szparagami (4 porcje): 500g makaronu – u mnie bezglutenowe penne 1 pęczek
Dorota Smakujezielonym pieprzem. Potrawa jest łatwa do przygotowania i nie wymaga długiego stania przy garnkach To pomysł na szybki i pyszny obiad. Polecam Składniki: 350-400 g makaronu w kształcie rurek (penne) 400 g słodkiej śmietanki 18% 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w oleju) 1 malutka cukinia 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny starty parmezan
Oryginalny smakmakaron jest naprawdę banalny w przygotowaniu, a w smaku jest rewelacyjny. Zasada prosto i smacznie w tym przypadku sprawdza się doskonale J Penne z czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu pene (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 1 pierś z kurczaka 2 garści rukoli 50 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Mania GotowaniaMakaron z tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami to idealny sos do makaronów typu tagliatelle, pappardelle, penne, muszelek. Połączenie smaków w aromatycznym sosie na bazie cebuli, oliwy i czosnku tworzy niesamowite jednogarnkowe danie. W przepisie opis wykonania krok po kroku oraz wiele porad dotyczących zamienników i dodatków. Zapraszam po mój najlepszy i sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i oliwkami w aromatycznym
Zasmakuj Kuchniteraz w okresie kiedy jest sezon na pomidory, możemy śmiało korzystać ze świeżych - pamiętając oczywiście o ich sparzeniu i obraniu przed pokrojeniem. Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem Składniki: ulubiony makaron pełnoziarnisty - u mnie penne puszka tuńczyka w sosie własnym 2 ząbki czosnku 1 duża cebula oliwa z oliwek puszka pomidorów krojonych zioła prowansalskie erytrytol (lub inny słodzik/cukier - dla obniżenia
Kuchnia moimi oczamiświatowy dzień makaronu najlepiej uczcić... makaronem;) Dlatego do Lubelskiego kociołka wrzucamy dziś wszelkiego rodzaju makaron: spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, cannelloni, lasagne, tortellini... U nas na talerzach smakujemy tagliatelle, które swój piękny zielony kolor zawdzięczają algom morskim. Podałam go z krewetkami w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. Pycha! Tagliatelle z krewetkami i pomidorami Składniki na 2 porcje: 200g makaronu tagliatelle 300g świeżych
Obiad gotowy500g ugotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 500g makaronu olej do smażenia papryka marynowana 12 pomidorów suszonych 1/2 szklanki ketchupu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 200g żółtego sera 2 marchewki sól pieprz oregano bazylia natka pietruszki Do przygotowania tego dania możecie wykorzystać dowolny makaron jaki lubcie – mogą to być świderki, albo penne. Nie zamykajcie się również na składniki, te podane
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z cukinią i oliwkami oraz mięsem mielonym to pomysł na rodzinny obiad we włoskim stylu. Przygotowanie tego obiadu jest niezwykle szybkie, danie jest zdrowe i pięknie wygląda. Do jego przygotowania możecie wykorzystać dowolny makaron, może to być penne, może to być spaghetti, albo tagliatelle. Do sosu dodamy cukinię, która sprawi, że danie będzie lekkie i bardzo pożywne. Aby posiłek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!towarzystwie dyni, papryki i cebuli, no i mięsa. Kurczaka możemy zastąpić indykiem - wtedy danie będzie delikatniejsze i ciut mniej kaloryczne :) SKŁADNIKI (1 porcja - 512 kcal) 80 g makaronu razowego - u mnie penne 100 g fileta z piersi kurczaka/indyka 100 g dyni (bez skóry i pestek) 30 g białej cebuli 1/3 czerwonej papryki 1/2 ząbka czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Moje Kuchenne Rewelacje