świetny wybór! Sos mięsny podany z makaronem wszelakim, parmezanem i świeżo skrojoną natką i kolendrą to danie, które ostatnio chodziło mi po głowie. Do sosu można dodać oliwki, kapary, paprykę lub groszek zielony, będzie pysznie! Prosty sos, domowy, smaczny, na kilka dni, odgrzewany smakuje jeszcze lepiej:) Polecam z kaszą, ryżem, makaronem wszelakim, dziś ze spaghetti cieszy jak nic:) Spaghetti(...)puszki 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 1/2 papryczki chili 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielona kolendra oliwa do podania: makaron, np. spaghetti, penne, świderki, tarty twardy ser, np. parmezan, grana padano, bursztyn i posiekana świeża natka pietruszki + kolendra PRZYGOTOWANIE: W większej i głębszej patelni rozgrzewam oliwę. Cebulę i czosnek obieram, siekam
Zasmakuj Kuchnisię zbyt efektownie, ale było naprawdę smaczne. :) Makaron w sosie kokosowym PRZEPIS (źródło: "Makaron . D ania tradycyjne i nowe przepisy") Składniki (na 3 porcje) 275 g ulubionego makaronu (u mnie penne tricolor) 3 łyżki oleju arachidowego (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 posiekane ząbki czosnku 2 pokrojone szalotki (użyłam jedną średnią cebulę) 226 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną(...)łyżeczka wiórków chili 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (typ crunchy) 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego (następnym razem dałabym mniej, ok. 0,5 łyżki) Przygotowanie Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz dymkę. Smażyć ok. 1 min. Makaron odcedzić i dodać razem z fasolką do woka. Smażyć
coolinarnastrefa.blogspot.comśrednia cebula 350 g pieczarek 12 różyczek brokułu (u mnie mrożony) 4 łyżki oleju 100 g śmietany 18 % sól pieprz czarny pieprz biały papryka słodka 200 g makaronu (u mnie penne) Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą i czarnym pieprzem. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W głębokiej patelni(...)talerz. Brokuł wrzucamy do osolonego wrzątku i blanszujemy około 4 minuty. Odcedzamy. Na patelnię dodajemy pozostały olej i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki - solimy i dusimy około 10 minut. Makaron gotujemy al dente - według przepisu z opakowania. Do pieczarek dorzucamy podsmażonego kurczaka. Śmietanę hartujemy 2 łyżkami sosu powstałego z pieczarek, doprawiamy białym pieprzem i papryką, mieszamy i dodajemy na patelnię. Mieszamy
peggiwkuchnimoimi ulubionymi warzywami czyli kalafiorem, brokułem i pieczarkami . Kukurydza jest tylko do towarzystwa. Zapiekanka jest oczywiście wegańska i bezglutenowa . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla czterech osób): 250 g makaronu bezglutenowego np. penne 1 cebula 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 mały kalafior 1 mały brokuł 800 ml mleka kokosowego sól, pieprz biały, kmin rzymski oregano oliwa do smażenia Wykonanie(...)oregano i kminem rzymskim. 2. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dorzucamy do smażącej się cebuli, dodajemy soli i białego pieprzu, jeszcze trochę oregano. Smażymy. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. 3. Gdy pieczarki się już usmażą to wlewamy 800 ml mleka kokosowego i wszystko razem dusimy. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, następnie dodajemy usmażone pieczarki razem
Kawa z mlekiempracy czy szkoły. Dziś klasyka gatunku, czyli makaron z kurczakiem, rukolą i pesto ;) Składniki (2 porcje): 200 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego na małe kawałki 150 g makaronu razowego, np. penne lub świderki 1/2 porcji pesto bazyliowego według tego przepisu (link) , możecie też użyć gotowego pesto z dobrym składem (3-4 łyżki) 50 g rukoli 3 suszone pomidory (można(...)Pierś kurczaka wrzuć na patelnie i zalej niewielką ilością wody. Duś chwilę pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Powinno być miękkie i soczyste. 2. Ugotuj makaron al dente, następnie przepłucz go zimną wodą. 3. Wymieszaj makaron z pesto, pomidorami i rukolą. Posyp słonecznikiem, dopraw pieprzem. Możesz jeść na ciepło lub zimno. Smacznego
Powiedz dietom niestylu Norcia. Makaron, ser, wino, kiełbaska - mniam <3 Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" autorstwa Aleksandry Seghi. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu pennette (małe penne) 3 białe kiełbaski (około 250 g) 150 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietanki 18% 3 czubate łyżki tartego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy(...)skórki i kroimy w pół-krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kiełbaskę i smażymy, często mieszając, aż będzie zarumieniona ze wszystkich stron. W tym samym czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu - nie przelewamy zimną wodą! Do zarumienionej kiełbaski wlewamy wino, zwiększamy ogień do maksimum i odparowujemy połowę płynu, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze
My Culinary ArtBardzo lubię połączenie makaronu z brokułem. Dziś zaserwowałam moim domownikom wersję wzbogaconą o chrupiący boczek i podsmażone pieczarki. Powstało bardzo sycące, smaczne i proste danie. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 180 g makaronu ( u mnie penne ) - 1/2 czerwonej cebuli - 150 g pieczarek - 150 g boczku wędzonego parzonego - 1 mały brokuł - 100 ml śmietanki 30% - sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)niego cebulę, chwilę smażę. Dodaję pieczarki, całość mieszam i delikatnie solę. Smażę chwilkę aż z pieczarek odparuje woda i się lekko zrumienią. W osobnych naczyniach w osolonej wodzie gotuję makaron i brokuła. Makaron odcedzam, przekładam do niego zawartość patelni i odcedzonego ugotowanego brokuła. Całość delikatnie mieszam, dolewam śmietankę, gotuję jeszcze chwilkę na wolnym ogniu, aż składniki się połączą, doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogródMakaron zapiekany z zielonymi szparagami, suszonymi i świeżymi pomidorkami oraz sosem śmietanowym z gorgonzolą. Pyszne i szybkie danie w sam raz na obiad po pracy (makaron i szparagi można ugotować z wyprzedzeniem). SKŁADNIKI / 3-4 PORCJE 150 g makaronu rigatoni lub penne 150 g pomidorków cherry 150 - 250 g zielonych szparagów 6 kawałków suszonych pomidorków ze słoiczka 150 ml śmietany(...)Łodyżki kroimy na 1 cm kawałki, główki pozostawiamy w całości. Pomidorki cherry kroimy na połówki, suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce. Makaron gotujemy al dente, w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dorzucamy łodyżki szparagów, a na 1 minutę przed końcem, także główki. Odcedzamy, mieszamy
cool and mintykurczaka (450 – 500 g) 1,5 łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka (u Agaty ziołowa) ¼ łyżeczki soli szczypta pieprzu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 200 ml śmietanki 30% 300 g makaronu (u Agaty penne) Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich zbędnych błonek i kroimy w kostkę o średniej grubości, dodajemy przyprawę do kurczaka, mieszamy najlepiej rękoma (mięso najlepiej zamarynować godzinę(...)wodę, wrzucamy brokuł, zagotowujemy pod przykryciem, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez 4 minuty. Ugotowane brokuły odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę, solimy i pieprzymy, smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy pół minuty
KulinarneImpresje.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu(...)oleju (2 łyżki) wymieszanym ze sporą ilością przyprawy gyros, odstawiam na kilkanaście minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam
JejKuchniaMakaron z serem feta i pomidorkami 🍅🍝 Czyli chyba najpopularniejszy przepis z Tik Toka 😁 Ja się w nim zakochałam i dziś jedliśmy go drugi raz (i na pewno nie ostatni, szczególnie w sezonie letnim gdzie pomidory smakują jak złoto). Zmodyfikowałam trochę przepis pod siebie, dodałam kilka składników które(...)podkręciły jeszcze bardziej smak. Kto już próbował? Dajcie znać czy Wam smakuje bo wiem, że ma wielu fanów jak i przeciwników 😁 Składniki na 3 porcje: 250-300 g makaronu (polecam kokardki, penne, tagliatelle - ze spaghetti nam smakował mniej) 1 kostka prawdziwego sera feta ok. 300 g słodkich pomidorków koktajlowych 1 spora garść dowolnych oliwek lub kilka pokrojonych suszonych pomidorów
Czarnawisienkakoncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu pełnoziarnistego (tu: penne) Przygotowanie: 1. Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy je na ćwiartki, posypujemy je posiekanym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg(...)pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę cukru. 6. Ugotowany makaron posypujemy "rozkruszonym" serem pleśniowym i zalewamy sosem. Gotowe. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie): ok. 500 kcal Porcja z makaronem bez sera: ok. 450 kcal Sam sos do makaronu: ok. 160 kcal Smacznego
Malowane smakiemmakaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora, marchewka 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 suszone pomidory(...)smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj i duś na średnim
Zasmakuj Kuchniłodygi selera 1 marchewka 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka ziół prowansalskich kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku makaron, np. pełnoziarniste penne (200 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, pora, zielone części selera i czosnek kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy warzywa na oleju, aż będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia(...)się ze wszystkich stron dodajemy na patelnię pomidory z puszki pokrojone w drobną kostkę. Chwilę smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Pulpeciki podajemy z makaronem, posypane posiekanymi listkami świeżej bazylii. Smacznego
W kuchni Katiezakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut Składniki: • 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), • 250 g świeżych grzybów, • 200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą), • 150 g serka(...)plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem. Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2-3 minuty. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 3 minut), dodać dynię, dusić na wolnym
SzczyptaSmaQ