makaron penne - 1721 przepisów (strona:66/115)

Makaron z kurkami i kurczakiem 109

Składniki/2 porcje: – 200 g kurek – 100 g makaronu np. penne – 2 łyżki śmietany 18% bez laktozy – 100 ml śmietanki kremówki – 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku – 1 pojedyncza pierś z kurczaka – 2 ząbki czosnku – 1/2 cebuli – sól, pieprz, masło i olej do smażenia – szczypiorek lub pietruszka do posypania Przygotowanie(...)Dodaj kurki. Smaż wszystko ok. 3 minuty. Na koniec dodaj szpinak i poczekaj aż zwiędnie. Następnie na patelnię wlej śmietankęi wszystko zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Wymieszaj z sosem kurczakowo – kurkowym. Całość posyp świeżym szczypiorkiem lub pietruszką Artykuł Makaron z kurkami i kurczakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Penne z pesto i cukinią zapiekaną w pomidorach z mozzarellą 195

zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 słoiczek zielonego pesto 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 450 g mozzarelli 2 duże(...)pomidorów i ułożyć połowę mozzarelli. Wyłożyć pozostałą cukinię i wylać resztę pomidorów, przyłożyć resztą sera. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C, ok 20-25 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pesto w garnku. W misce ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć zapiekaną cukinię, polać pomidorami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Włochy - Pasta alla Norma, czyli sycylijski makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem 86

szczególnie upodobał sobie mariaż makaronu z sosem pomidorowym z kawałkami bakłażana.  Składniki (2 porcje): - 2 + 2 łyżki oliwy  - 1 bakłażan  - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (najlepsza będzie polpa - na przykład taka, polecenie niesponsorowane) lub 4-5 pomidorów bez skórki  - kilka listków bazylii - szczypta cukru - sól, pieprz - 140 g makaronu (np. penne, rigatoni(...)dodajemy pulpę pomidorową z puszki lub pomidory starte na drobnych oczkach tarki. Sos dusimy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut (aż woda trochę wyparuje).  3) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente . Odcedzamy i odkładamy na bok.  4) Sos przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy bazylię i bakłażana. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy makaron

Roślinożerni urlopowicze
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 138

zrobię, ale użyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała -masło -pieczarki -ocet balsamiczny -koperek świeży -makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający Mięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem. Odkładamy do lodówki. Na roztopione na patelni(...)jest mało zbity wykrawamy gniazda nasienne, by nie było zbyt dużo wody. Marynujemy w soli i koperku. Po 15 minutach doprawiamy dosłownie trzema kroplami octu i kropelką oliwy.  Makaron gotujemy w wodzie z kroplą oliwy i solą. Po ugotowaniu (10-12minut), makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z pieczarkami; mieszamy potrząsając patelnią, posypujemy małą ilością sera

BaRepas
Aromatyczna zupa pomidorowa, T-Mobile Nowe Horyzonty Turnee 148

obrane ze skórki i pokrojone w małe kawałki (lub 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki) 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego garść makaronu, np. penne lub kasza jaglana zioła: bazylia, oregano, lubczyk sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)garnka około 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj pomidory. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, makaron lub kaszę i gotuj paręnaście minut do miękkości. Posyp zupę ziołami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Źródło: http://www.wdk.podkarpackie.pl/ Niezwykła gratka dla kinowych maniaków, którzy jednak do Wrocławia nie mogli

Qlinarnie i Qlinarnie
RIGATONI Z CZERWONĄ PAPRYKĄ I FETĄ 134

Włoszech. Dzisiaj proponuję Wam przepis na lekkie i szybkie danie z makaronem, pomidorami, fetą i papryką.     Dla 4 osób: ● 380 g rigatoni (lub innego makaronu np. penne) ● 2 pomidory (380g) ● 1 mała czerwona cebula (100g) ● 65 g natki pietruszki ● 90 g fety   Sos z czerwonej papryki : ● 1 mała czerwona papryka (150g) ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżeczka(...)sosu: bulionem warzywnym, przepuszczonym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu, możesz dodatkowo przetrzeć sos przez sitko. Makaron wrzuć do wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po czym odcedź. W misce wymieszaj makaron rigatoni, pomidory, cebulę, pietruszkę i sos z papryki. Posyp pokruszoną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zapiekanka makaronowa z pieczonymi warzywami 66

kilka zabiegów pośrednich jak gotowanie makaronu czy pieczenie warzyw, ale wierzcie mi, to wszystko jest warte zachodu, takiej pysznej wege zapiekanki nie jedliście od dawna. A to właśnie zasługa uprzedniego upieczenia warzyw, nabierają wtedy tego cudownego smaku, tego przypieczenia, aromatu. Oj ciężko to opisać, najlepiej spróbować Składniki (na 4 porcje): 300g makaronu – użyłam penne ale kokardki też będą dobre(...)mieszamy rękami delikatnie wcierając oliwę i przyprawy. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy włączony piekarnik.   W międzyczasie gdy warzywa się pieką, gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, wlewamy większość przygotowanej passaty – około 3-4 łyżki wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i rozsmarowujemy

Smaczna Strona
Makaron z salami, bakłażanem i papryką 75

makaronem? Jeśli tak to zaraz zaspokoję Waszą tęsknotę. Makaron z salami, bakłażanem i papryką to szybkie jednogarnkowe danie. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na lunchbox do pracy/szkoły. Zawiera tylko cztery główne składniki, dzięki czemu jest zarówno szybkie, jak i łatwe w przygotowaniu. Makaron z salami, bakłażanem i papryką Składniki: około 400 g makaronu (np. penne, fusilli(...)Całość smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Później dodajemy papryki i doprawiamy danie drobno posiekanym tymiankiem, papryką ostrą, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy ugotowany al dente makaron, dokładnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podając makaron możemy posypać go drobno startym parmezanem lub grana padano. Smacznego Artykuł Makaron z salami, bakłażanem i papryką pochodzi

PatiGotuje
Makaron z cukinią w kremowym sosie curry 97

Makaron z cukinią, marchewką i suszonymi pomidorami podany w aromatycznym sosie przygotowanym na bazie jogurtu, sera i przyprawy curry. To wspaniały przepis na obiad dla całej rodziny, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Danie warzywne, do którego dodasz także inne warzywa, jak np. paprykę, pieczarki, kukurydzę. Możesz je podać z dowolnym makaronem, ryżem, a nawet kaszą(...)palonej). Makaron z cukinią w kremowym sosie curry SKŁADNIKI: 1 cukinia – 360 g 1 marchew – 85 g 1 cebula – 130 g 2 ząbki czosnku – 6-7 g 4 suszone pomidory z zalewy w oleju + 1 łyżeczka tego oleju słodka i ostra papryka, sól, pieprz 2 łyżki oliwy do podania: makaron świderki, penne, kolanka, tagliatelle, spaghetti, kasza

Zasmakuj Kuchni
Najlepsza włoska pizza w Warszawie 90

sera, a całość dopełnia odrobina słodkiego miodu. Pieczywo idealnie podpieczone, bardzo dobrej jakości kozi ser.   Makarony, spaghetii, pasty… Zaczynamy od dania, typowo włoskiego, ale trochę w innym wydaniu. Dlaczego? Już wyjaśniam. Zamówiliśmy makaron Alla Norma – czyli danie sezonowe – penne w sosie pomidorowym, z bakłażanem i czosnkiem oraz gnocchi buraczane w sosie serowym. Nie mogło też zabraknąć(...)klasyki, czyli spaghetti Bolognese. Zarówno penne, jak i makaron spaghetti były zrobione w punkt – ani za twarde, ani nie przegotowane. Sos pomidorowy wyrazisty, dobrze doprawiony. Jak dla mnie hitem jednak było gnocchi buraczane w doskonałym, aromatycznym i idealnie pasującym sosie serowym. Pyszne!   Pizza – czyli cienkie ciasto i wyśmienite dodatki Restauracja wychodzi na przeciw oczekiwaniu polskich klientów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Światowy Dzień Makaronu - 50 inspiracji na pyszne dania 97

  Dzisiaj przypada Światowy Dzień Makaronu - z tej okazji zapraszam do zakładki po moc pysznych inspiracji - prawie 50 makaronowych dań :) Przepisy tu:  KLIK! KLIK! Kupujecie

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos z grzybów leśnych. 123

have" jesienią na naszym stole. W jego skład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki. Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczna, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegeteriańskich. Składniki: 500 g grzybów leśnych 1/2 średniej białej cebuli 1 duży ząbek czosnku 1/2 szkl. białego wina

Codziennik Kuchenny
Tortellini w sosie szpinakowym 13584

Uwielbiam szpinak, dlatego dość często przygotowuję go na obiad. Na moim blogu pojawiły się między innymi przepisy na makaron po florencku czy makaron ze szpinakiem . Najczęściej przyrządzam filet z kurczaka z makaronem, np. penne czy tagliatelle. Dzisiaj jednak postanowiłam coś zmienić i zrobiłam pyszne pierożki tortellini w sosie szpinakowym. W połączeniu z suszonymi pomidorami smakują po prostu wyśmienicie! Ja użyłam

Danka Pichci
Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) 105

wieku, pierwsze co przychodzi na myśl to makaron z sosem bolognese. Sos boloński to mielone mięso duszone z warzywami i pomidorami, wykorzystujemy go do lasagne , cannelloni. I choć w kartach restauracji najczęściej widnieje danie "spaghetti bolognese", to moim (mądrym) zdaniem lepiej smakuje z makaronem typu tagliatelle, fettuccine albo nawet penne, gdyż taki makaron ma większą powierzchnię do zanurzenia w sosie

Obiad gotowy