Składniki/2 porcje: – 200 g kurek – 100 g makaronu np. penne – 2 łyżki śmietany 18% bez laktozy – 100 ml śmietanki kremówki – 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku – 1 pojedyncza pierś z kurczaka – 2 ząbki czosnku – 1/2 cebuli – sól, pieprz, masło i olej do smażenia – szczypiorek lub pietruszka do posypania Przygotowanie(...)Dodaj kurki. Smaż wszystko ok. 3 minuty. Na koniec dodaj szpinak i poczekaj aż zwiędnie. Następnie na patelnię wlej śmietankęi wszystko zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Wymieszaj z sosem kurczakowo – kurkowym. Całość posyp świeżym szczypiorkiem lub pietruszką Artykuł Makaron z kurkami i kurczakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEzapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 słoiczek zielonego pesto 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 450 g mozzarelli 2 duże(...)pomidorów i ułożyć połowę mozzarelli. Wyłożyć pozostałą cukinię i wylać resztę pomidorów, przyłożyć resztą sera. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C, ok 20-25 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pesto w garnku. W misce ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć zapiekaną cukinię, polać pomidorami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogszczególnie upodobał sobie mariaż makaronu z sosem pomidorowym z kawałkami bakłażana. Składniki (2 porcje): - 2 + 2 łyżki oliwy - 1 bakłażan - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (najlepsza będzie polpa - na przykład taka, polecenie niesponsorowane) lub 4-5 pomidorów bez skórki - kilka listków bazylii - szczypta cukru - sól, pieprz - 140 g makaronu (np. penne, rigatoni(...)dodajemy pulpę pomidorową z puszki lub pomidory starte na drobnych oczkach tarki. Sos dusimy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut (aż woda trochę wyparuje). 3) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente . Odcedzamy i odkładamy na bok. 4) Sos przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy bazylię i bakłażana. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy makaron
Roślinożerni urlopowiczezrobię, ale użyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała -masło -pieczarki -ocet balsamiczny -koperek świeży -makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający Mięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem. Odkładamy do lodówki. Na roztopione na patelni(...)jest mało zbity wykrawamy gniazda nasienne, by nie było zbyt dużo wody. Marynujemy w soli i koperku. Po 15 minutach doprawiamy dosłownie trzema kroplami octu i kropelką oliwy. Makaron gotujemy w wodzie z kroplą oliwy i solą. Po ugotowaniu (10-12minut), makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z pieczarkami; mieszamy potrząsając patelnią, posypujemy małą ilością sera
BaRepasobrane ze skórki i pokrojone w małe kawałki (lub 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki) 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego garść makaronu, np. penne lub kasza jaglana zioła: bazylia, oregano, lubczyk sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)garnka około 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj pomidory. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, makaron lub kaszę i gotuj paręnaście minut do miękkości. Posyp zupę ziołami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Źródło: http://www.wdk.podkarpackie.pl/ Niezwykła gratka dla kinowych maniaków, którzy jednak do Wrocławia nie mogli
Qlinarnie i QlinarnieWłoszech. Dzisiaj proponuję Wam przepis na lekkie i szybkie danie z makaronem, pomidorami, fetą i papryką. Dla 4 osób: ● 380 g rigatoni (lub innego makaronu np. penne) ● 2 pomidory (380g) ● 1 mała czerwona cebula (100g) ● 65 g natki pietruszki ● 90 g fety Sos z czerwonej papryki : ● 1 mała czerwona papryka (150g) ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżeczka(...)sosu: bulionem warzywnym, przepuszczonym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu, możesz dodatkowo przetrzeć sos przez sitko. Makaron wrzuć do wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po czym odcedź. W misce wymieszaj makaron rigatoni, pomidory, cebulę, pietruszkę i sos z papryki. Posyp pokruszoną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakilka zabiegów pośrednich jak gotowanie makaronu czy pieczenie warzyw, ale wierzcie mi, to wszystko jest warte zachodu, takiej pysznej wege zapiekanki nie jedliście od dawna. A to właśnie zasługa uprzedniego upieczenia warzyw, nabierają wtedy tego cudownego smaku, tego przypieczenia, aromatu. Oj ciężko to opisać, najlepiej spróbować Składniki (na 4 porcje): 300g makaronu – użyłam penne ale kokardki też będą dobre(...)mieszamy rękami delikatnie wcierając oliwę i przyprawy. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy włączony piekarnik. W międzyczasie gdy warzywa się pieką, gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, wlewamy większość przygotowanej passaty – około 3-4 łyżki wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i rozsmarowujemy
Smaczna Stronamakaronem? Jeśli tak to zaraz zaspokoję Waszą tęsknotę. Makaron z salami, bakłażanem i papryką to szybkie jednogarnkowe danie. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na lunchbox do pracy/szkoły. Zawiera tylko cztery główne składniki, dzięki czemu jest zarówno szybkie, jak i łatwe w przygotowaniu. Makaron z salami, bakłażanem i papryką Składniki: około 400 g makaronu (np. penne, fusilli(...)Całość smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Później dodajemy papryki i doprawiamy danie drobno posiekanym tymiankiem, papryką ostrą, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy ugotowany al dente makaron, dokładnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podając makaron możemy posypać go drobno startym parmezanem lub grana padano. Smacznego Artykuł Makaron z salami, bakłażanem i papryką pochodzi
PatiGotujeMakaron z cukinią, marchewką i suszonymi pomidorami podany w aromatycznym sosie przygotowanym na bazie jogurtu, sera i przyprawy curry. To wspaniały przepis na obiad dla całej rodziny, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Danie warzywne, do którego dodasz także inne warzywa, jak np. paprykę, pieczarki, kukurydzę. Możesz je podać z dowolnym makaronem, ryżem, a nawet kaszą(...)palonej). Makaron z cukinią w kremowym sosie curry SKŁADNIKI: 1 cukinia – 360 g 1 marchew – 85 g 1 cebula – 130 g 2 ząbki czosnku – 6-7 g 4 suszone pomidory z zalewy w oleju + 1 łyżeczka tego oleju słodka i ostra papryka, sól, pieprz 2 łyżki oliwy do podania: makaron świderki, penne, kolanka, tagliatelle, spaghetti, kasza
Zasmakuj Kuchnisera, a całość dopełnia odrobina słodkiego miodu. Pieczywo idealnie podpieczone, bardzo dobrej jakości kozi ser. Makarony, spaghetii, pasty… Zaczynamy od dania, typowo włoskiego, ale trochę w innym wydaniu. Dlaczego? Już wyjaśniam. Zamówiliśmy makaron Alla Norma – czyli danie sezonowe – penne w sosie pomidorowym, z bakłażanem i czosnkiem oraz gnocchi buraczane w sosie serowym. Nie mogło też zabraknąć(...)klasyki, czyli spaghetti Bolognese. Zarówno penne, jak i makaron spaghetti były zrobione w punkt – ani za twarde, ani nie przegotowane. Sos pomidorowy wyrazisty, dobrze doprawiony. Jak dla mnie hitem jednak było gnocchi buraczane w doskonałym, aromatycznym i idealnie pasującym sosie serowym. Pyszne! Pizza – czyli cienkie ciasto i wyśmienite dodatki Restauracja wychodzi na przeciw oczekiwaniu polskich klientów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj przypada Światowy Dzień Makaronu - z tej okazji zapraszam do zakładki po moc pysznych inspiracji - prawie 50 makaronowych dań :) Przepisy tu: KLIK! KLIK! Kupujecie
Moje Kuchenne Rewelacjehave" jesienią na naszym stole. W jego skład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki. Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczna, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegeteriańskich. Składniki: 500 g grzybów leśnych 1/2 średniej białej cebuli 1 duży ząbek czosnku 1/2 szkl. białego wina
Codziennik KuchennyUwielbiam szpinak, dlatego dość często przygotowuję go na obiad. Na moim blogu pojawiły się między innymi przepisy na makaron po florencku czy makaron ze szpinakiem . Najczęściej przyrządzam filet z kurczaka z makaronem, np. penne czy tagliatelle. Dzisiaj jednak postanowiłam coś zmienić i zrobiłam pyszne pierożki tortellini w sosie szpinakowym. W połączeniu z suszonymi pomidorami smakują po prostu wyśmienicie! Ja użyłam
Danka Pichciwieku, pierwsze co przychodzi na myśl to makaron z sosem bolognese. Sos boloński to mielone mięso duszone z warzywami i pomidorami, wykorzystujemy go do lasagne , cannelloni. I choć w kartach restauracji najczęściej widnieje danie "spaghetti bolognese", to moim (mądrym) zdaniem lepiej smakuje z makaronem typu tagliatelle, fettuccine albo nawet penne, gdyż taki makaron ma większą powierzchnię do zanurzenia w sosie
Obiad gotowy