makaron penne - 1721 przepisów (strona:75/115)

Pulpeciki wołowo-wieprzowe z warzywami w sosie pomidorowym 139

łodygi selera 1 marchewka 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka ziół prowansalskich kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku makaron, np. pełnoziarniste penne (200 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, pora, zielone części selera i czosnek kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy warzywa na oleju, aż będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia(...)się ze wszystkich stron dodajemy na patelnię pomidory z puszki pokrojone w drobną kostkę. Chwilę smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Pulpeciki podajemy z makaronem, posypane posiekanymi listkami świeżej bazylii. Smacznego

W kuchni Katie
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 198

zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: •    150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), •     250 g świeżych grzybów, •     200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą), •     150 g serka(...)plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem.  Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2-3 minuty. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 3 minut), dodać dynię, dusić na wolnym

SzczyptaSmaQ
Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) 124

obiad w jesiennej scenerii.  A skoro jutro obchodzimy Dzień Makaronu, chciałabym już dziś zaprosić Was na jutrzejsze wpisy. Podzielę się z Wami  m.in. przepisem na domowy makaron, zdradzę Wam sztuczki na makaron idealny pochodzące od włoskich szefów kuchni. Do jutra! SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu (użyłam razowych penne) 500 g miąższu dyni 400 g grzybów 200 g boczku(...)oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Miąższ dyni kroimy w kostkę. Gotujemy na parze ok. 5-10 minut do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy do gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę oraz drobno posiekany czosnek; podsmażamy kilka minut

La grande e la piccola cuoca
Nie ogarniam! Co jeść? Przepisy oraz porady dla mam i zapracowanych 58

siebie. Mrożonki! – miej w lodówce mrożone warzywa i mieszanki – z nich zawsze uda się przygotować coś na szybko, co nie jest chińczykiem na telefon. Spiżarka – makaron, ryż, kasza, soczewica, przecier pomidorowy, mleko kokosowe, sos sojowy – te rzeczy są u mnie w domu zawsze. Mają bardzo długie terminy przydatności. Gdy w lodówce(...)sezamem lub skropić olejem sezamowym.   CO SZYBKIEGO? MAKARONY! Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem to danie, które często spotkamy w małych, przytulnych knajpkach. My możemy je zrobić w 15 minut po pracy czy w trakcie drzemki malucha. Szybki makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem: 150 g makaronu (np.: świderki, penne, tagliatelle) 8-10 suszonych pomidorów ze słoiczka 2 ząbki

Poezja smaku
Makaron w sosie grzybowo-winnym 132

Delikatnie ususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca. Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...   Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie(...)wylewać. Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem. Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D  Smacznego

MarciochaKucharzy
Makaron z koprem włoskim 85

mozzarella rozpuści się całkowicie. Sos nabiera wtedy takiej trochę innej kremowej konsystencji. Nie tak, jak po dodaniu mleczka kokosowego, czy śmietany. Sprawdź sama :) 2 porcje: 150 g makaronu, najlepiej rurki (penne) 1 bulwa kopru włoskiego 1/2 cebuli lub jedna mniejsza 400 g krojonych pomidorów, z puszki  1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy mozzarellę – rwiemy ją na mniejsze części, układamy na całej powierzchni sosu. Delikatnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy do sosu, mieszamy dokładnie, aby ser się rozpuścił, a makaron pokrył sosem równomiernie. Podajemy od razu po przygotowaniu

Kucharzyca
Zupa pomidorowa z makaronem 67

właśnie dobrej jakości pomidory tworzą i budują smak całego dania. Tym razem przygotowuję zupę pomidorową z makaronem, gotowaną marchewką i odrobiną kwaśniej, gęstej śmietany. Oczywiście całość smaku podbije odrobina, drobno posiekanego koperku. Zupę możecie podać zarówno z ryżem, jak i makaronem. Ponieważ chcę, aby zupa była bardzo aromatyczna do jej przygotowania wykorzystam passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Bulion przygotuję(...)czarnego pieprzu 4 liście laurowe 1/2 pęczku natki pietruszki. Dodatkowo koperek kwaśna, gęsta śmietana makaron albo ryż Dodatkowo do przygotowania zupy potrzebujecie garnek ok. 3,5 litrowy i 2,5 l wody. Możecie wykorzystać do tej zupy dowolny makaron jaki lubicie, mogą to być nitki, penne, świderki. Zupa pomidorowa z makaronem – przepis Kluczem tej esencjonalnej zupy pomidorowej jest odpowiedni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mężczyzna w kuchni też umie gotować. 5 przepisów, którymi można zaskoczyć kobietę. 68

selera naciowego – składniki soffritto – szklanka białego lub czerwonego wina półsłodkiego – oliwa z oliwek – 200 ml bulionu warzywnego – przyprawy: sól i pieprz – makaron Tagiatelle lub Penne Rigatte PRZYGOTOWANIE 1.Na wstępie kroimy w drobną kostkę warzywa na tzw. Soffritto (jest to rodzaj zasmażki) . Można zrobić to również za pomocą blendera(...)bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy przez co najmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy świeżym pieprzem i solą. 5.Podajemy z ugotowanym makaronem. A może teraz coś słodkiego? Pozostając przy kuchni włoskiej, przejdźmy do deserów. Świetną propozycja będzie tutaj klasyczny włoski deser jakim jest Tiramissu .           SKŁADNIKI

Menmagazine
KURCZAK Z KUKURYDZĄ W SOSIE JOGURTOWYM 80

sosie jogurtowym podany z makaronem lub ryżem SKŁADNIKI: 7 łyżek oliwy + 2 łyżki 1 marchewka 1 podwójna pierś kurczaka 400 g puszki kukurydzy (po odsączeniu 220 g) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 180 g jogurtu naturalnego oregano, sól, pieprz, mielona kolendra, słodka i ostra papryka do podania: makaron krótki, np. penne, świderki, muszelki, kolanka, świeże posiekane(...)warzyw na patelni, mieszam, smażę jeszcze chwilę do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Kurczaka z kukurydzą i papryką w sosie jogurtowym podaję najczęściej z makaronem lub ryżem z dodatkiem świeżych, posiekanych ziół i tartego sera. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami 82

Lubię makarony pod każdą postacią. Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami to jeden z ulubionych. Problem polega jednak na tym, że jest obrzydliwie kaloryczny. Obrzydliwie. Tego typu pasty jemy średnio raz na pół roku. Ostatnią z takich kalorycznych bomb był makaron ze śmietaną i boczkiem . Zjem, bo lubię, a potem czuję się jak beczka i żałuję, że go zjadłam(...)pół roku znowu mam na niego ochotę, znowu beczka i żal. Lubię i kropka. Wy też lubcie, byle nie za bardzo. Składniki: 250 g makaronu (ja użyłam penne) 1 większa pierś z kurczaka 8 suszonych pomidorów z zalewy 200 g sera mascarpone 50 ml wody lub mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka obranych ziaren

Kardamonovy
Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i czarnuszką 141

czosnkowy makaron. Właściwie sezon na czosnek niedźwiedzi chyba dobiegł już końca, ale może ktoś skorzysta następnym razem :) Pesto jest intensywnie czosnkowe, na pewno zasmakuje każdemu kto lubi takie charakterystyczne smaki. Macie inne pomysły na wykorzystanie tego smacznego zielska? My zajadamy się też twarogiem z posiekanymi liścmi czosnku. Pycha! Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu (u mnie penne) kilka pomidorów(...)słoiczka i przechowywać w lodówce. Wtedy należy ugnieść je ciasno w słoiku tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza i polać wierzch olejem tak aby pesto było nim całkowicie przykryte. MAKARON: Makaron ugotować al dente. Wymieszać z dowolną ilością pesto. Dodać pokrojone pomidorkami, pestki dyni, czarnuszkę i starty ser. Ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Makaron w sosie pomidorowym z kiełkami fasoli mung i fetą 160

także charakterystyczny smak. Inne cudowności - kiełki obniżają również poziom (tego złego) cholesterolu LDL, zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Składniki: około 250 - 300 g makaronu, świderki, kolanka, penne, do woli, może być krótki lub długi typu spaghetti 1 duży pomidor 1,5 łyżki fety 1 średnia cebulka kilka "plasterków", talarków, jak kto woli papryczki chili puszka(...)dłoni, na maśle przesmażamy pomidora i cebulkę, gdy zmiękną a w kuchni rozniesie się piękny aromat dodajemy chili, fetę, kiełki i passatę, dusimy do połączenia składników, przyprawiamy do smaku, makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu, odcedzamy, talerze napełniamy makaronem, polewamy całym naszym (ach, jak aromatycznym!:) sosem i posypujemy pleśniowym serem; dodatkowo czymś zdrowym świeżym zielonym

Zasmakuj Kuchni
Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami 178

oraz pieprzem. Na koniec do sosu dorzuć ugotowany makaron i chwilę podsmaż całe danie. Spróbuj także: Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Penne z awokado awokado makaron pomidory Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk pomidory makaron

Fit&Fast Kitchen
Makaron z sosem śródziemnomorskim 170

suszoną bazylią, solą i pieprzem. Sos podawaj z makaronem, najlepiej tagliatelle, posypany świeżą bazylią. Spróbuj także: Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Penne z awokado awokado makaron pomidory Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk pomidory makaron

Fit&Fast Kitchen
Makaronowa zapiekanka z łososiem, oscypkiem i suszonym pomidorem 166

wszystkiego zrobiłam sos beszamelowy. Zapiekanka tak na 3 porcje, bo czwarty domownik, jeszcze takich specyfików nie jada ;-). Naprawdę polecam :-) Udanego dzionka :-) Inspiracja: Zjem to Składniki: ok 400 g makaronu u mnie penne 300 g filetu z łososia 6 suszonych pomidorów 1/2 oscypka (jak nie mamy, może być mozzarella w kulkach) świeża bazylia około 15 listków sól pieprz Sos: 1 łyżka(...)znowu zdejmujemy z palnika, dolewamy resztę mleka, mieszamy i ponownie stawiamy na palnik, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszamy. Naczynie smarujemy oliwą lub masłem, wrzucamy połowę makaronu, następnie dałam łososia, pokrojonego w paski oscypka i suszone pomidory, oraz listki świeżej bazylii. To wszystko polewam połową sosu, daję resztę makaronu i sosu, mieszam delikatnie. Wkładam do piekarnika. Piekę

kruche babeczki