makaron penne - 1721 przepisów (strona:75/115)

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami 71

Makaron z serem feta i pomidorkami 🍅🍝 Czyli chyba najpopularniejszy przepis z Tik Toka 😁 Ja się w nim zakochałam i dziś jedliśmy go drugi raz (i na pewno nie ostatni, szczególnie w sezonie letnim gdzie pomidory smakują jak złoto). Zmodyfikowałam trochę przepis pod siebie, dodałam kilka składników które(...)podkręciły jeszcze bardziej smak. Kto już próbował? Dajcie znać czy Wam smakuje bo wiem, że ma wielu fanów jak i przeciwników 😁 Składniki na 3 porcje: 250-300 g makaronu (polecam kokardki, penne, tagliatelle - ze spaghetti nam smakował mniej) 1 kostka prawdziwego sera feta ok. 300 g słodkich pomidorków koktajlowych 1 spora garść dowolnych oliwek lub kilka pokrojonych suszonych pomidorów

Czarnawisienka
Makaron z sosem pomidorowym i serem pleśniowym (porcja ok. 500 kcal, bez sera - 450 kcal) 197

koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu pełnoziarnistego (tu: penne) Przygotowanie: 1. Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy je na ćwiartki, posypujemy je posiekanym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg(...)pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę cukru. 6. Ugotowany makaron posypujemy "rozkruszonym" serem pleśniowym i zalewamy sosem. Gotowe. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie): ok. 500 kcal Porcja z makaronem bez sera: ok. 450 kcal Sam sos do makaronu: ok. 160 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 148

makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora, marchewka 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 suszone pomidory(...)smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj i duś na średnim

Zasmakuj Kuchni
Pulpeciki wołowo-wieprzowe z warzywami w sosie pomidorowym 129

łodygi selera 1 marchewka 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka ziół prowansalskich kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku makaron, np. pełnoziarniste penne (200 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, pora, zielone części selera i czosnek kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy warzywa na oleju, aż będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia(...)się ze wszystkich stron dodajemy na patelnię pomidory z puszki pokrojone w drobną kostkę. Chwilę smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Pulpeciki podajemy z makaronem, posypane posiekanymi listkami świeżej bazylii. Smacznego

W kuchni Katie
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 194

zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: •    150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), •     250 g świeżych grzybów, •     200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą), •     150 g serka(...)plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem.  Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2-3 minuty. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 3 minut), dodać dynię, dusić na wolnym

SzczyptaSmaQ
Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) 115

obiad w jesiennej scenerii.  A skoro jutro obchodzimy Dzień Makaronu, chciałabym już dziś zaprosić Was na jutrzejsze wpisy. Podzielę się z Wami  m.in. przepisem na domowy makaron, zdradzę Wam sztuczki na makaron idealny pochodzące od włoskich szefów kuchni. Do jutra! SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu (użyłam razowych penne) 500 g miąższu dyni 400 g grzybów 200 g boczku(...)oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Miąższ dyni kroimy w kostkę. Gotujemy na parze ok. 5-10 minut do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy do gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę oraz drobno posiekany czosnek; podsmażamy kilka minut

La grande e la piccola cuoca
Nie ogarniam! Co jeść? Przepisy oraz porady dla mam i zapracowanych 52

siebie. Mrożonki! – miej w lodówce mrożone warzywa i mieszanki – z nich zawsze uda się przygotować coś na szybko, co nie jest chińczykiem na telefon. Spiżarka – makaron, ryż, kasza, soczewica, przecier pomidorowy, mleko kokosowe, sos sojowy – te rzeczy są u mnie w domu zawsze. Mają bardzo długie terminy przydatności. Gdy w lodówce(...)sezamem lub skropić olejem sezamowym.   CO SZYBKIEGO? MAKARONY! Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem to danie, które często spotkamy w małych, przytulnych knajpkach. My możemy je zrobić w 15 minut po pracy czy w trakcie drzemki malucha. Szybki makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem: 150 g makaronu (np.: świderki, penne, tagliatelle) 8-10 suszonych pomidorów ze słoiczka 2 ząbki

Poezja smaku
Makaron w sosie grzybowo-winnym 128

Delikatnie ususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca. Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...   Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie(...)wylewać. Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem. Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D  Smacznego

MarciochaKucharzy
Makaron z koprem włoskim 73

mozzarella rozpuści się całkowicie. Sos nabiera wtedy takiej trochę innej kremowej konsystencji. Nie tak, jak po dodaniu mleczka kokosowego, czy śmietany. Sprawdź sama :) 2 porcje: 150 g makaronu, najlepiej rurki (penne) 1 bulwa kopru włoskiego 1/2 cebuli lub jedna mniejsza 400 g krojonych pomidorów, z puszki  1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy mozzarellę – rwiemy ją na mniejsze części, układamy na całej powierzchni sosu. Delikatnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy do sosu, mieszamy dokładnie, aby ser się rozpuścił, a makaron pokrył sosem równomiernie. Podajemy od razu po przygotowaniu

Kucharzyca
Zupa pomidorowa z makaronem 60

właśnie dobrej jakości pomidory tworzą i budują smak całego dania. Tym razem przygotowuję zupę pomidorową z makaronem, gotowaną marchewką i odrobiną kwaśniej, gęstej śmietany. Oczywiście całość smaku podbije odrobina, drobno posiekanego koperku. Zupę możecie podać zarówno z ryżem, jak i makaronem. Ponieważ chcę, aby zupa była bardzo aromatyczna do jej przygotowania wykorzystam passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Bulion przygotuję(...)czarnego pieprzu 4 liście laurowe 1/2 pęczku natki pietruszki. Dodatkowo koperek kwaśna, gęsta śmietana makaron albo ryż Dodatkowo do przygotowania zupy potrzebujecie garnek ok. 3,5 litrowy i 2,5 l wody. Możecie wykorzystać do tej zupy dowolny makaron jaki lubicie, mogą to być nitki, penne, świderki. Zupa pomidorowa z makaronem – przepis Kluczem tej esencjonalnej zupy pomidorowej jest odpowiedni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mężczyzna w kuchni też umie gotować. 5 przepisów, którymi można zaskoczyć kobietę. 63

selera naciowego – składniki soffritto – szklanka białego lub czerwonego wina półsłodkiego – oliwa z oliwek – 200 ml bulionu warzywnego – przyprawy: sól i pieprz – makaron Tagiatelle lub Penne Rigatte PRZYGOTOWANIE 1.Na wstępie kroimy w drobną kostkę warzywa na tzw. Soffritto (jest to rodzaj zasmażki) . Można zrobić to również za pomocą blendera(...)bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy przez co najmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy świeżym pieprzem i solą. 5.Podajemy z ugotowanym makaronem. A może teraz coś słodkiego? Pozostając przy kuchni włoskiej, przejdźmy do deserów. Świetną propozycja będzie tutaj klasyczny włoski deser jakim jest Tiramissu .           SKŁADNIKI

Menmagazine
KURCZAK Z KUKURYDZĄ W SOSIE JOGURTOWYM 75

sosie jogurtowym podany z makaronem lub ryżem SKŁADNIKI: 7 łyżek oliwy + 2 łyżki 1 marchewka 1 podwójna pierś kurczaka 400 g puszki kukurydzy (po odsączeniu 220 g) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 180 g jogurtu naturalnego oregano, sól, pieprz, mielona kolendra, słodka i ostra papryka do podania: makaron krótki, np. penne, świderki, muszelki, kolanka, świeże posiekane(...)warzyw na patelni, mieszam, smażę jeszcze chwilę do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Kurczaka z kukurydzą i papryką w sosie jogurtowym podaję najczęściej z makaronem lub ryżem z dodatkiem świeżych, posiekanych ziół i tartego sera. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami 76

Lubię makarony pod każdą postacią. Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami to jeden z ulubionych. Problem polega jednak na tym, że jest obrzydliwie kaloryczny. Obrzydliwie. Tego typu pasty jemy średnio raz na pół roku. Ostatnią z takich kalorycznych bomb był makaron ze śmietaną i boczkiem . Zjem, bo lubię, a potem czuję się jak beczka i żałuję, że go zjadłam(...)pół roku znowu mam na niego ochotę, znowu beczka i żal. Lubię i kropka. Wy też lubcie, byle nie za bardzo. Składniki: 250 g makaronu (ja użyłam penne) 1 większa pierś z kurczaka 8 suszonych pomidorów z zalewy 200 g sera mascarpone 50 ml wody lub mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka obranych ziaren

Kardamonovy
Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i czarnuszką 136

czosnkowy makaron. Właściwie sezon na czosnek niedźwiedzi chyba dobiegł już końca, ale może ktoś skorzysta następnym razem :) Pesto jest intensywnie czosnkowe, na pewno zasmakuje każdemu kto lubi takie charakterystyczne smaki. Macie inne pomysły na wykorzystanie tego smacznego zielska? My zajadamy się też twarogiem z posiekanymi liścmi czosnku. Pycha! Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu (u mnie penne) kilka pomidorów(...)słoiczka i przechowywać w lodówce. Wtedy należy ugnieść je ciasno w słoiku tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza i polać wierzch olejem tak aby pesto było nim całkowicie przykryte. MAKARON: Makaron ugotować al dente. Wymieszać z dowolną ilością pesto. Dodać pokrojone pomidorkami, pestki dyni, czarnuszkę i starty ser. Ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Makaron w sosie pomidorowym z kiełkami fasoli mung i fetą 143

także charakterystyczny smak. Inne cudowności - kiełki obniżają również poziom (tego złego) cholesterolu LDL, zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Składniki: około 250 - 300 g makaronu, świderki, kolanka, penne, do woli, może być krótki lub długi typu spaghetti 1 duży pomidor 1,5 łyżki fety 1 średnia cebulka kilka "plasterków", talarków, jak kto woli papryczki chili puszka(...)dłoni, na maśle przesmażamy pomidora i cebulkę, gdy zmiękną a w kuchni rozniesie się piękny aromat dodajemy chili, fetę, kiełki i passatę, dusimy do połączenia składników, przyprawiamy do smaku, makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu, odcedzamy, talerze napełniamy makaronem, polewamy całym naszym (ach, jak aromatycznym!:) sosem i posypujemy pleśniowym serem; dodatkowo czymś zdrowym świeżym zielonym

Zasmakuj Kuchni