szpinaku 1/2 szklanki lekko prażonych orzechów włoskich (mogą być też nieprażone) 2 ząbki czosnku 50-80 g sera parmezan około 80 ml oliwy sól do smaku 150 g makaronu Penne Wykonanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić. Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i osuszyć. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie pesto. Następnie wymieszać z makaronem i podawać (danie
Healthy food explorerpomarudził, ale ostatecznie zjadłby. A tu taka niespodzianka! Jedli wszyscy i pytali czy zostało coś na jutro :) Składniki: na 4 porcje większe lub 6 mniejszych ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego) ok. 100 g startego żółtego sera 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego
bistro mamaporcja = 454 kcal ( z boczkiem ) 150 g makaronu penne ( ewent. makaronu bezglutenowego ) średnia cebula 500 g dyni ( po obraniu ) łyżka masła klarowanego 4 plastry wędzonego boczku pół łyżeczki gałki muszkatołowej 30 g szpinaku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić szklankę wody spod gotowanego makaronu. Uwaga! Nie przelewaj makaronu
Atlas SmakówMieszamy. W słoiczku łączymy: jogurt, 2 łyżki curry, pieprz, szczyptę soli i papryki ostrej i słodkiej. Potrząsamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy. Na koniec dodajemy trochę ketchupu. Ja użyłam makaronu penne, ale można go zastąpić ryżem lub nawet bagietką, a co! :) Połączenie ekstremalne, ale ja lubię tak czasem zaszaleć, tym bardziej, że było baaardzo dobre! Myślałam skrycie, że zostanie tych
Kitchens Alphabetchyba najbardziej uniwersalny składnik dań. I nie mówię o nim, jako o dodatku do zup, ale jako bazie na niezłe danie. Począwszy od makaronu aglio olio, przez spaghetti bolognese czy carbonara, na tagliatelle czy penne z sosem kończąc. I na penne dzisiaj chciałbym się skupić. Co prawda nic nie zastąpi własnoręcznie wykonanego makaronu. Tagliatelle robię sam. Wszelkie pozostałe rodzaju makaronu(...)this case, spinach. Base to this spinach sauce is fresh, green spinach, and not this frozen something that doesn’t even remind of spinach! Składniki (I ngredients ) 300g makaronu penne (300g of penne) 200g świeżego szpinaku (200g of fresh spinach) 200ml śmietanki 30% (200ml of cream) 1 filet z kurczaka (1 chicken breast fillet) 2 łyżki oleju
Jacob TastesPrzepis z książki "Smacznie i oszczędnie" (podarunek od Lidzi :* pod choinkę). Sos pasuje do każdego rodzaju makaronu ,mnie jednak najbardziej smakuje penne. Składniki 300 g makaronu penne (lub innego) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1/2 pora (biała część) cebula pietruszka 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól ,pieprz chilli w płatkach (może być w proszku) Przygotowanie Makaron gotujemy
R'n'G Kitchenmarca nastanie tam istna zielona inwazja ! Ja też się do niej dołączam z propozycją Makaronu ze szpinakiem w towarzystwie serka ricotta :) Składniki na 4 porcje: 1 paczka makaronu penne [250g] 1 paczka mrożonego szpinaku siekanego PROSTE HISTORIE [450g] 1 opakowanie serka ricotta [250g] 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego - do smażenia sól, pieprz czarny - do smaku Szpinak wyjąć(...)penne . Odcedzić na sitko, zostawiając trochę wody na dnie w garnku. Sitko z makaronem położyć na garnek, tak by woda z jego wnętrza parowała i utrzymywała makaron w cieple - w ten sposób półtwarde penne jeszcze trochę zmięknie, podczas przygotowywania farszu szpinakowego . Ugotowany makaron czeka na dołożenie masy szpinakowo-serowej Makaron przełożyć z sita do dużej misy. Dołożyć zawartość patelni
Grunt to przepis!kochała czerwone mięso i żeberka, tak Piemont mi utkwił w pamięci jako..schab! Schabik z grilla! Składniki sos pomidorowy robiony w domu, znajdziecie go pod tym przepisem SALSA tutaj makaron penne u mnie Czanieckie Makarony mięso mielone na 4 kulki przyprawy do mielonego 2 plastry schabu zioła ulubione glassa sojowa Ponti od INDEX FOOD ocet balsamiczny z Modeny(...)Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ja z odrobiną soli i oleju lnianego. Dobry, zdrowy, aromatyczny i z charakterkiem. Polej octem balsamicznym Ponti. Ja lubię dużo! Wymieszaj. Makaron zalej sosem. Wymieszaj. Dla dzieci przygotowałam typowo piemonckie danie , penne z salsą i kuleczkami mięska mielonego, dodatkowo parmezan! A dorośli dostali penne z salsą, grilowany schab z glassą sojową Ponti. Dodatkowo sałatka chrupiąca
Z Kuchni Do Kuchninieźle. Ale cóż, sos all’Arrabbiata to ostry sos! Sos all’Arrabbiata można wykorzystać do każdego makaronu. Jeśli macie ochotę na danie bezmięsne to wystarczy ugotować makaron i wymieszać z sosem. Ja wykorzystałam sos do kurczaka . Kurczak all’Arrabbiata wymieszałam z pełnoziarnistym penne. Nie szukałam specjalnie pełnoziarnistego makaronu, ale jakoś w tym sklepie nie mieli penne z pszennej mąki. Przygotowanie(...)pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła 50 ml śmietanki 1 łyżka oliwy sól do smaku ½ łyżeczki płatków chili 200 g pomidorów koktajlowych ½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 250 g makaronu penne Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce masła z oliwą. Dodać przecier, pokrojone pomidory z kartonu, serek i zagotować. Mieszać aż serek rozpuści się. Następnie pokroić filety
codojedzeniadobre dopasowanie są kluczem do sukcesu. Por i czerwona papryka to jedno z moich ulubionych połączeń, a samo danie zdobyło gromkie brawa i aplaus samego Naczelnego ;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne (u mnie makaron pełnoziarnisty) 120g boczku 1 duży por 1/2 papryki czerwonej 4 pieczarki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego parmezan
Kitchens Alphabetmakaron w towarzystwie aromatycznych suszonych pomidorów rukoli i kurczaka. Tego ostatniego można śmiało pominąć przygotowując wersję wege :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 550 kcal) 400 g razowego makaronu penne 1 podwójna pierś kurczaka (300 g) 100 g jogurtu greckiego słoiczek suszonych pomidorów (150 g po odsączeniu) 1 łyżka zalewy z pomidorów 2 garście rukoli 2 łyżki tymianku - najlepiej
Moje Kuchenne Rewelacjekurczakiem i pesto to chyba jedno z najszybszych dań makaronowych. Pomijając makaron z serem :) Sycące i aromatyczne danie, idealne dla całej rodziny. Polecam na szybki obiad. Składniki: * 250 g makaronu penne ( u mnie Lubella ) * 1 filet z kurczaka ( cały ) * 2 łyżki pesto ( polecam szpinakowo-bazyliowo-migdałowe ) * 2 łyżki oliwy * sól Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Mięso
kolorowotorcikowopyszne dania. Co zatem kryje się pod włoskimi nazwami makaronów i jaki makaron dodać do jakiego sosu? źródło:http://bit.ly/1KBnsIs źródło: http://bit.ly/16UhINu Najbardziej popularne rodzaje makaronów: Penne - rurki ; nadają się do gęstych sosów np. serowych lub pomidorowych jak neapolitano czy bolognese, wszelkiego rodzaju zapiekanek i zup; Fusilli - świderki ; nadają się do makaronowych sałatek, gęstych sosów(...)makaronu do dań dla 2 osób. W przypadku każdego z rodzajów makaronu biorę pod uwagę jaką ma objętość, bo np. szklanka orzo będzie znacznie różniła się od szklanki penne, dlatego kształt makaronu to pierwsze, co powinniśmy uwzględnić przy jego odmierzaniu. Druga rzecz to sama miarka. Każda szanująca się gospodyni domowa takową powinna posiadać, jeśli jednak akurat nie posiadacie miarki przygotujcie
Pełna LodówkaPenne quatro formaggio czyli makaron z sosem z czterech serów, kolejne ulubione danie mojej córki Ani, która jak już pisałam wcześniej, nie mogłaby żyć bez sera żółtego. :)) Ponieważ wciąż wspominała jakie było pyszne to danie, a jadła je trzy lata temu we włoskiej knajpce w Monachium. Postanowiłam je dla niej zrobić sama. To było drugie podejście i chyba udane(...)aromatycznego sosu quatro formaggio, delikatnego makaronu i winnej sałaty gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe, moim zdaniem to włoski smak w najczystszym wydaniu! Składniki (porcja na 2-3 osoby): 350 g makaronu penne (krótkie rurki) 150 g serka ricotta (ja dałam "Mój ulubiony", jest bardzo zbliżony w smaku, ale można dać każdy inny niekwaśny, tłusty serek biały) 150 g sera gorgonzola
Kuchnia Prezydentowejochoty, ani weny na kombinowanie czegokolwiek, a to zestawienie jest bardzo lubiane przez mojego syna, który lubi proste i mało skomplikowane dania. Składniki na 2 osoby: 1/2 opakowania makaronu penne pełnoziarnisty Czanieckie Makarony 1 ćwiartka z kurczaka papryka mielona słodka Skworcu sól świeżo mielony pieprz biały ok. 100 ml śmietanka kremówka czosnek niedźwiedzi Skworcu odrobina masła Wykonanie: Makaron
Blondynka Gotujewłoskich makaronów. Ma postać skośnie ściętej rurki, która swoim kształtem przypomina nieopierzoną końcówkę ptasiego pióra. Odmianą tego makaronu jest pennoni – charakteryzujący się większą średnicą. Jak nakazuje tradycyjna kuchnia włoska, makaron penne należy serwować z gęstymi sosami typu alfredo czy arrabiata. Fusilli Fusilli to makaron znany w Polsce jako świderki. Świetnie sprawdza się w przypadku przyrządzania zapiekanek makaronowych oraz jako dodatek(...)dodatkiem sera gorgonzola. Rigatoni Rigatoni to makaron, który kuchnia włoska uwielbia i ceni. Swoim wyglądem przypomina długie prążkowane rurki, nawiązując do klasycznego penne. Jednak w odróżnieniu od niego, rurki rigatoni nie są ścięte pod skosem. Ten rodzaj makaronu dobrze komponuje się z czerwonym mięsnym sosem. Świetnie smakuje jako baza zapiekanek – szczególnie, że wydrążone środki utrzymują sos, mięso, warzywa
Tradycyjna Kuchniadoprawieniu ale gdy dodałam, już zrezygnowana, makaron okazał się tym bez czego ten sos by nie miał racji bytu. Jest to typ sosu który smakuje idealnie z grubymi makaronami. Oryginalnie był penne, jednak ja zaryzykowałam i użyłam(...)farfalle i smakował wyśmienicie. Nie widzę go z spaghetti... Polecam bo myślę, że będziecie bardzo mile zaskoczeni tym smakiem. Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia Składniki: opakowanie makaronu penne (u mnie farfalle) 2 duże czerwone papryki mała cebula ząbek czosnku świeża bazylia 100 g wędzonego łososia w kawałkach (mogą być skrawki) małe opakowanie śmietanki 30% sól, pieprz, słodka
sierotka maRysia w kuchnikolejna propozycja na szybki, smaczny i sycący obiad, który z powodzeniem można przygotować po powrocie z pracy. W końcu prosto z piekarnika smakuje najlepiej. Penne z pieczarkami SKŁADNIKI: - 500g makaronu Penne - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 250g mini pieczarek - 3 cebule - 250g ser mozzarella - 200g jogurtu naturalnego - oliwa z dodatkiem chili - przyprawy (pieprz, sól, kminek) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją(...)mięso mielone wrzucamy do makaronu i mieszamy. Całość wrzucamy do naczynia żaroodpornego i posapujemy serem mozzarella. Podpiekamy w piekarniku i gotowe. Oczywiście Penne z pieczarkami możemy wykonać również bez mięsa, wystarczy jedynie dodać trochę mniej makaronu, tak by danie nie straciło smaku. Czas przygotowania: około 1 godz. SMACZNEGO!!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style
Związek na patelni