wściekle, bo 'arrabbiato' po włosku oznacza właśnie 'wściekły'. Skąd nazwa? Od dodatku czosnku i ostrej papryczki, które nadają całości odpowiednio ostrego charakteru. Polecam! Składniki 2 osób: 160-180 g makaronu penne 2 ząbki czosnku 1 mała suszona papryczka peperoncini 1 łyżka oliwy 1 puszka (400 g) pomidorów sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Czosnek obrać, posiekać. Na patelni(...)przez ok 1 minutę. Dodać pomidory, oprószyć solą. Dusić na niewielkiej mocy przez ok. 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Gdy będzie gotowy, doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Posypać natką pietruszki i od razu podawać. Smacznego
Pełny talerzmake a fantastic accompaniment to pasta dish. Po świętach Bożego Narodzenia i Sylwestrze proponuję wegetariańską dietę przynajmniej przez tydzień. Gnocchi są samczne i lekkie i fantastycznie smakują z makaronami. Ingredients: Penne(...)spinach gnocchi: 450 gr frozen spinach (chopped) 1 onion, 1 garlic clove, 1/4 teaspoon ground nutmeg, 200 gr mascarpone cheese, 3/4 cup all-purpose flour, 3 egg whites Składniki: Makaron Penne 450 gr mrożonego szpinaku (posiekanego), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, Ser mascarpone, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 mąki, 3 białka Tomato sauce: 1 onion (chopped) 1 red pepper, seeded
Smaki Przyprawy i Kolorymake a fantastic accompaniment to pasta dish. Po świętach Bożego Narodzenia i Sylwestrze proponuję wegetariańską dietę przynajmniej przez tydzień. Gnocchi są samczne i lekkie i fantastycznie smakują z makaronami. Ingredients: Penne(...)spinach gnocchi: 450 gr frozen spinach (chopped) 1 onion, 1 garlic clove, 1/4 teaspoon ground nutmeg, 200 gr mascarpone cheese, 3/4 cup all-purpose flour, 3 egg whites Składniki: Makaron Penne 450 gr mrożonego szpinaku (posiekanego), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, Ser mascarpone, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 mąki, 3 białka Tomato sauce: 1 onion (chopped) 1 red pepper, seeded
Kulinarna rozmowaPenne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą Uwielbiam makaron, wierzę że uwalnia w nas endorfiny czyli hormon szczęścia. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą. Ten przepis powstał nie ma co ukrywać ;) w ramach sprzątania lodówki. Ponieważ to sprzątanie okazało się bardzo smaczne w skutkach, więc ten makaron ląduje tutaj co bym o nim nie zapomniała. A Wy możecie wypróbować taką(...)Danie posypałam orzechami laskowymi zmielonymi z pieprzem – powiem Wam, że jest to znakomita kombinacja smakowa. Przechodzimy zatem do przepisu. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą 10 dkg makaronu penne gruszka garść szpinaku w liściach 1 łyżka gorgonzoli orzechy laskowe zmiksowane z pieprzem ( tu odbyło się to na oko ) cebula 2 ząbki czosnku kilka pomidorów suszonych w zalewie łyżka
Kuchnia na wzgórzuPenne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą Uwielbiam makaron, wierzę że uwalnia w nas endorfiny czyli hormon szczęścia. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą. Ten przepis powstał nie ma co ukrywać ;) w ramach sprzątania lodówki. Ponieważ to sprzątanie okazało się bardzo smaczne w skutkach, więc ten makaron ląduje tutaj co bym o nim nie zapomniała. A Wy możecie wypróbować taką(...)Danie posypałam orzechami laskowymi zmielonymi z pieprzem – powiem Wam, że jest to znakomita kombinacja smakowa. Przechodzimy zatem do przepisu. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą 10 dkg makaronu penne gruszka garść szpinaku w liściach 1 łyżka gorgonzoli orzechy laskowe zmiksowane z pieprzem ( tu odbyło się to na oko ) cebula 2 ząbki czosnku kilka pomidorów suszonych w zalewie łyżka
Kuchnia na wzgórzuszynką w sosie pomidorowym... Smakowite makaronowe rurki oblepione pomidorowym sosem. Dodatek szynki drobiowej, pieczarek, czosnku i cebuli. Całość przykryta startą mozzarellą. A na wierzchu pietrszuka. Pycha! Składniki: 200 g makaronu penne; 200 g pieczarek; 200 g dobrej jakości wędliny (u mnie szynka drobiowa); 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 2 średnie cebule; 2 ząbki czosnku; 3 łyżki masła
Gospodyni Miejskapracy nie macie siły na skomplikowane potrawy, a jednocześnie chcielibyście, aby “wyglądało i smakowało”, to ten sposób na pierś z kurczaka jest genialny. Szczególnie polecam z makaronem typu penne (rurki), ale wstążki czy kokardki sprawdzą się równie dobrze. Pierś z kurczaka po włosku: 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 500 ml passaty pomidorowej (przecieru) 2 ząbki czosnku(...)kulka mozzarelli 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 pomidor garść liści świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek do podania: ok. 300 g makaronu penne Zaczynamy od przygotowania sosu. Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy, a gdy będzie szklista, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dolewamy passatę
Poezja smakuSkładniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w oleju) 1 duża śmietanka 30% 1 cebula 3 łyżki posiekanego świeżego koperku 500 g makaronu (np. penne) ok. 2 łyżek oleju z tuńczyka sól, pieprz Sposób wykonania: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojoną w pół piórka cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka i śmietanę. Całość doprawiamy
Qchnia po prostukurczaka oliwa 2 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 200 g mrożonego groszku 400 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz 500 g makaronu penne WYKONANIE Mrożony szpinak i groszek umieścić w misce i zostawić do odmrożenia. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do brytfanny lub dużej patelni. Następnie polać(...)groszek zmięknąć. W garnku z osoloną wodą z dodatkiem oliwy ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Ugotowane makaron odcedzić z wody i przełożyć do potrawy. Wymieszać podgrzewając i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu. Uwagi: Ja ugotowałam pół na pół makaron zwykły penne i pełnoziarnisty. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Passions hobbies lifetrzy lancze, dwa spakowane i schowane w lodówce. Dania na środę, czwartek i piątek robiliśmy wieczorem, dzień wcześniej. Ponieważ są bardzo proste, każde było gotowe w pół godziny. Środowe penne spakowane do pracy dla Eugeniusza Ratatouille z piekarnika gotowe do odgrzania w pracy. Zachęcamy Was do spróbowania, przetestowania naszego tygodniowego menu. Jest proste, różnorodne i bardzo smaczne! Potrzeba mało czasu(...)osobę na 6 dni kosztuje zatem jedynie 36 zł. Lista zakupów Krewetki 200 g 2 piersi z kurczaka 8 podudzi z kurczaka (pałek) 0,5 kg jarmużu Makaron rurki (penne) Makaron tagliatelle Pół czerwonej kapusty Bakłażan średniej wielkości Cukinia średniej wielkości Mała czerwona papryka Mała żółta papryka Mała zielona papryka Główka średniej wielkości kopru włoskiego Mała cebula Czosnek Szczypiorek Pietruszka
Niedzielny kucharzszpinaku 1/2 szklanki lekko prażonych orzechów włoskich (mogą być też nieprażone) 2 ząbki czosnku 50-80 g sera parmezan około 80 ml oliwy sól do smaku 150 g makaronu Penne Wykonanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić. Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i osuszyć. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie pesto. Następnie wymieszać z makaronem i podawać (danie
Healthy food explorerpomarudził, ale ostatecznie zjadłby. A tu taka niespodzianka! Jedli wszyscy i pytali czy zostało coś na jutro :) Składniki: na 4 porcje większe lub 6 mniejszych ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego) ok. 100 g startego żółtego sera 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego
bistro mamaporcja = 454 kcal ( z boczkiem ) 150 g makaronu penne ( ewent. makaronu bezglutenowego ) średnia cebula 500 g dyni ( po obraniu ) łyżka masła klarowanego 4 plastry wędzonego boczku pół łyżeczki gałki muszkatołowej 30 g szpinaku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić szklankę wody spod gotowanego makaronu. Uwaga! Nie przelewaj makaronu
Atlas SmakówMieszamy. W słoiczku łączymy: jogurt, 2 łyżki curry, pieprz, szczyptę soli i papryki ostrej i słodkiej. Potrząsamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy. Na koniec dodajemy trochę ketchupu. Ja użyłam makaronu penne, ale można go zastąpić ryżem lub nawet bagietką, a co! :) Połączenie ekstremalne, ale ja lubię tak czasem zaszaleć, tym bardziej, że było baaardzo dobre! Myślałam skrycie, że zostanie tych
Kitchens Alphabetchyba najbardziej uniwersalny składnik dań. I nie mówię o nim, jako o dodatku do zup, ale jako bazie na niezłe danie. Począwszy od makaronu aglio olio, przez spaghetti bolognese czy carbonara, na tagliatelle czy penne z sosem kończąc. I na penne dzisiaj chciałbym się skupić. Co prawda nic nie zastąpi własnoręcznie wykonanego makaronu. Tagliatelle robię sam. Wszelkie pozostałe rodzaju makaronu(...)this case, spinach. Base to this spinach sauce is fresh, green spinach, and not this frozen something that doesn’t even remind of spinach! Składniki (I ngredients ) 300g makaronu penne (300g of penne) 200g świeżego szpinaku (200g of fresh spinach) 200ml śmietanki 30% (200ml of cream) 1 filet z kurczaka (1 chicken breast fillet) 2 łyżki oleju
Jacob Tastes