Benventuno, Witajcie! Dzisiaj zmodernizowana i jak dla mnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na
Kuba GotujeBenventuno, Witajcie! Dzisiaj zmodernizowana i jak dla mnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na
Kuba GotujeDziś obiad na szybko. Wystarczy pierś z kurczaka, trochę warzyw i gotowe. Bardzo lubię takie warzywne mieszaniny, za to mój mąż, nie koniecznie :) Muszę przyznać, że dziś nawet za bardzo nie marudził, chyba w tym upale mu się nie chciało :) Składniki: 2 piersi z kurczaka pojedyncze 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 1 marchewka garść pomidorków papryczkowych 1/2 puszki(...)dusić na małym ogniu około 10 minut. Na koniec dorzucić usmażone piersi i jeszcze kilka minut poddusić. Można podać z ryżem tak jak ja, ale dobrze smakuje też z makaronem lub ziemniaczkami pokrojonymi w talarki. Pomidorki nie muszą być papryczkowe :) Ja akurat takie miałam. Można dodać dużego pomidora pokrojonego w kostkę
Agusiowe smakołykiZauważyłam, że w moim menu ostatnio panuje kolor czerwony, ale czemu się dziwić, jesień nadchodzi. W tygodniowym menu staram się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków(...)piekarnika jeszcze gorące włóż do foliowego woreczka i zostaw na minimum 10 minut, to znacznie ułatwi zdjęcie skórki. Ten dziwny kolor wynika z tego że danie robiłam wieczorem, na obiad następnego dnia :-) Obrane ze skórki papryki pokój na 2 cm kawałki, dodaj pokrojone pomidory (jeżeli koktajlowe to na pół, jeżeli „normalne” to na ósemki), dodaj pokrojonego w półplasterki
greenscarfZatem wracam do gotowania, robienia zdjęć, pisania - czyli do blogowania. OH YEEEEEAAAHHHH;-) Podam Wam dziś prosty przepis na lekko pikantny gulasz warzywno-drobiowy, który to zrobiłam dziś na obiad. Pychotka! A prosty, bo w prostocie siła! Jakież życie byłoby prostsze, gdyby wszystko było proste;-D Weźcie takie podatki na przykład... hehe dobra, już koniec, słowo, nie zaczynam;-) No dobrzeeeeee(...)puszki i 2 łyżki (bądź wedle uznania) przyprawy do gulaszu, sól i pieprz no i gotowanko przez 25 min;-) i VOILA!!! U nas M je ów gulasz z makaronem, a ja z kaszą jęczmienną perłową. Pyyyyyychhhhaaaa! Nie wierzysz? To się przekonaj i daj znać czy smakowało;-P No to śmigam się odmóżdżyć, poczytam jakąś książkę...thriller polityczny
Restauracyjka LiterackaNie mam dziś najlepszego dnia. Tolka wisi na mnie cały czas. Zastanawiałam się chwilę temu, czy chce mi się pisać posta. No nie chciało mi się
KardamonovyLubicie orientalną kuchnię? :) Ja bardzo! Na dworze robi się coraz zimniej i zimniej, więc po powrocie do domu chętnie przyrządzam coś rozgrzewającego i pożywnego
Kuchnia EllieSkorzonera to mało popularne u nas warzywo. Popularnie nazywany jest czarny korzeń lub wężymord. Posiada jadalny długi korzeń spichrzowy o brunatnej
Szkrab Je SamZaprezentowana włoska zupa z ciecierzycy jest bardzo aromatyczna, zdecydowanie wyczuwa się w niej smak czosnku, pomidorów oraz ziół. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Nieco ją zmodyfikowałam
Pieguskowa KuchniaJeżeli w przepisie spotkacie się z określeniem stir-fry możecie być pewni, że będzie to proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Tym razem chciałabym wam
Codzienne GotowanieJest to danie szybkie i proste do przygotowania, które możemy podać jako obiad lub wziąć na lunch do pracy. Mięso dzięki powolnemu duszeniu staje się aromatyczne i soczyste. A świeże pomidory i zioła nadają mu włoskiego charakteru. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 duże pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia, suszone pomidory z chilli ½ łyżki(...)minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by nadmiar płynu odparował). W międzyczasie doprawić ziołami i octem balsamicznym, który podkreśli smak potrawy. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub z bagietką
Dobra karmadzisiejszy obiad zrobiłam swoje ulubione danie, czyli lasagne mięsne, a że również uwielbiam szpinak, to też znalazł się w potrawie :-) Pamiętam do dziś jak robiłam swoją pierwszą lasagne. Była tylko z mięsem mielonym, a ja i tak nie potrafiłam sobie z nią poradzić, a to za sprawą tego, że wszystko robiłam na raz. Teraz zawsze jak robię lasagne, czy też(...)mały sok pomidorowy (330 ml) 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów makaronu lasagne 120 g sera masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Passions hobbies lifeJeśli ktoś lubi bryndzę, ta zupa przypadnie mu do gustu. Jest dość pikantna i ma charakterystyczny ostry posmak. Gotuje się ją bardzo szybko i jest idealnym rozwiązaniem na szybki obiad w chłodny dzień, gdyż bardzo rozgrzewa. Składniki na 3 porcje: 250 g sera bryndza , około 1 litr wody , 2 liście laurowe , 4-5 ziaren ziela(...)sprawnie. Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Grzanki: 3 kromki pełnoziarnistego chleba , kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso . Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wsypać
Codzienna kuchnia niecodziennaUlubione danie z dzieciństwa? Zalewajka mojej babci. 2. Co pijecie rano - kawa czy herbata a może nic? Herbatka, najlepiej owocowa. 3. Co jest dla Was ważniejszym posiłkiem - śniadanie czy obiad? Śniadanie. Leniwe i niespieszne. Chociaż rzadko mam czas, by je odpowiednio celebrować, to kiedy już mogę, staram się zawsze doceniać te chwile. 4. Ku jakim potrawom się bardziej skłaniacie(...)samoukami? :) Uczyłam się głównie sama, jednak dużo dało mi również obserwowanie w kuchni moich bliskich. 10. Wasza ulubiona potrawa? Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym
Ratunku obiadKiedy myślę zupa pomidorowa na myśl przychodzi mi dzieciństwo i pyszna zupa mojej mamy. Mama zawsze z połowy rosołu przygotowywała pomidorówkę a drug część zostawiała rosołem
Kuchnia w oparach