Dziś przedstawiam Wam przepis na danie z mojej ostatnio ulubionej kuchni indyjskiej. Wertując moją kolekcję książek w poszukiwaniu natchnienia na łatwy, szybki i pyszny obiad, wpadł mi w oko przepis na curry z kurczakiem i szpinakiem jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera. Generalnie jego książka “Simple honest food” jest kopalnią genialnych, prostych i rewelacyjnych przepisów. Nie pierwszy(...)niej skorzystałam i po raz kolejny się nie zawiodłam. Curry wyszło przepyszne, delikatne, nie za pikantne z soczystym kurczakiem i szpinakiem. Świetnie zgrało się z makaronem ryżowym, ale też można podawać je z ryżem jeśli lubisz. Ja za nim nie przepadam, więc wymieniam na inne zapychacze Jeżeli chcielibyście spróbować innych, przetestowanych przeze mnie, pyszności tego autora, polecam kurczaka w sosie
karmelowyUwielbiam takie warzywne obiady, świeża młodziutka cukinia prosto z ogrodu, pomidorki, papryka, do tego pupleciki z fasoli i pieczarek, które sprawiają, że danie jest bardziej treściwe, jeśli ktoś uważa, że z samych warzyw nie można przygotować sycącego, smacznego dania to jest w błędzie, niech spróbuje tego i wypowie się jeszcze raz :) dodatkowo danie jest idealne dla osób na diecie, ponieważ(...)zawiera węglowodanów, tradycyjny makaron zastąpiono cukiniowym. Składniki : 2 opakowania fasoli bonduelle ( 3 małe lub 2 duże) 300 g pieczarek duża cukinia karton pomidorów krojonych kilka pomidorków koktajlowych sos sojowy suszone grzyby sproszkowane (opcjonalnie) sól, pieprz mąka dyniowa (lub inna dowolna) Przygotowanie : Pieczarki podsmażyć, dodać suszone grzyby jeśli używamy i sos sojowy, kiedy odparuje
zdrowa vege kuchniaTradycyjny mięsny obiad w naszym domu, czyli zawijańce w sosie. Zawijańce to nic innego jak śląskie roladki, po prostu u nas nazywają się inaczej. Mięso, które my używamy to wołowina, lecz można też zrobić ze schabu. Dzisiejszy przepis jest z plastrów schabu, także są super delikatne i pyszne w smaku. Do zawijańców można podać prawie wszystko. Pasują do kaszy, ziemniaków(...)klusek śląskich lub makaronu. Musicie spróbować :) Składniki: * 4 plastry schabu * 2 ogórki kiszone * makaron * kostka mięsna * wegeta, pieprz, sól * musztarda * sznurek (taki aby nie rozpadł się podczas gotowania) * cebula * 1 ząbek czosnku * plasterek słoniny Plastry schabu rozbijamy na grubość około 4 mm. Przyprawiamy pieprzem i solą z dwóch stron. Jedną stronę smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy. Ogórki kroimy na ćwiartki
Klasyka GotowaniaPrzygotowanie obiadu w formie pewnej całości zamkniętej w naczyniu do zapiekania jest bardzo dobrym pomysłem. Pomysłem, który ma naprawdę wiele zalet. Chyba najważniejszą jest to, że taki wstępnie przygotowany obiad można przez jakiś czas przechować i w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika. Być może jednak ciekawszą zaletą jest to, że smaki dania przenikają się w ten sposób mocniej niż gdyby(...)nastąpić dopiero na talerzu? Być może. Fajne jest też to, że taką potrawę można przygotowywać wielokrotnie, wymieniając za każdym razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny kurczak z ziemniakami w sosie szpinakowym będzie najlepszy! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 4 ziemniaki 150 g młodego szpinaku 300 g śmietanki
zadanie-gotowanieprzyprawę i zmniejszając na średnią moc, gotuję ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszam. Następnie dorzucam, mieszając, odmierzoną ilość zacierki. Zagotowuję do uzyskania miękkiego makaronu, wg wskazań na opakowaniu, najczęściej jakieś 10 minut. Dosmaczam solą i pieprzem, posypuję zielonym koperkiem, Można wyjąć skrzydełka i odjęte mięso ponownie dodać do zupy. Podając posypuję orzechami włoskimi. Całkiem(...)jedna z wielu zupa nasza codzienna. Tak samo dobrze smakuje też na drugi dzień po odgrzaniu. Porządna, sycąca porcja. I tak codziennie, zjednoczeni nad zupą ;) SMACZNEGO! #zupaselerowa #zupa #seler #obiad #kolacja #itbmtt
I tu będę miała takie terollsa użyjemy 3 połówki. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na deskę. Posypujemy czarnym sezamem, nakładamy nadzienie: krewetki, listki bazylii, sałatę, awokado, marchewkę, makaron ryżowy, szczypior, paprykę, paski skórki cytrynowej. Kolejność nakładania składników jest w zasadzie dowolna, poza krewetkami. Powiny być kładzione pierwsze, aby były widoczne po zrolowaniu. Dodatkowo możemy posypać całość czarnym sezamem(...)Przykrywamy wilgotną ściereczką. Spring rolls z awokado i krewetkami podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym dowolnym, ulubionym. S pring rolls z awokado i krewetkami to propozycja na lekki obiad, czy kolację. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na domową imprezę, czy też do pracy. Zaletą tej potrawy jest dowolność doboru składników nadzienia i sosu. Za „jednym zamachem” można przygotować kilka
mojewypiekiinietylkoCześć :D Pominę to co dzieje się za oknem.... Jednak z okazji, że teoretycznie robi się ciepło.....teoretycznie oczywiście, zaczęłam wprowadzać troszkę zielonego do kuchni :D
Pieprzyć z FantazjąMacaroni and cheese to prawdziwa uczta dla serowych smakoszy. Bardzo szybka w przygotowaniu no i oczywiście również bardzo prosta. Odrobina musztardy dodaje potrawie charakteru, Całość bogata
wysmienityJest jesień więc co… więc pieczemy dynię i przerabiamy na pure! Co najmniej raz w tygodniu wielka rozłupana dynia ląduje w piekarniku. Potem miksuję na
Cooking for EmilySą, już są szparagi, pyszne, chrupiące i z mnóstwem witamin. Pokazały się na straganach czyli w moim domu, na moim talerzu też muszą być przymusowo. A
Moje Małe CzarowanieP esto pietruszkowe samo zdrowie :). Pesto z natki pietruszki można zrobić tylko z oliwą i cytryną, lub z dodatkiem słonecznika, migdałów, innych świeżych ziół. Spróbujcie także
SzczyptaSmaQZazwyczaj takie potrawki robię zabielone śmietaną, bo lubię. Ale tym razem, chcąc trochę odchudzić efekt końcowy) nie dodałam jej wcale. Smaku nie ujęło, a było troszkę
Kolorowy PrzepisownikWrzesień upływa w szybkim tempie, jeszcze chwila i na naszych stołach znowu zagoszczą ciężkie, rozgrzewające potrawy. Póki co dziś obiadowa propozycja - co prawda jeszcze nie z
psgotujemyŁatwa, ekspresowa i pyszna- tym razem zabrałam się za tartę, ale troszkę w inny sposób. Starałam się zainspirować ulubionymi kuchniami i stworzyć coś zupełnie innego. Tarta
Wielki apetyt