przykład makarony pełnią istotną rolę w nicejskiej kuchni od trzynastego stulecia. A teraz wreszcie przejdźmy do sedna tego postu, czyli do przepisu:) Przepis na prowansalski omlet z boćwiną przepis pochodzi z książeczki Kuchnie świata Włochy Hiszpania Francja będącej dodatkiem do Gazety Wyborczej W książeczce podali, że danie wystarczy na 6 porcji, w moim wypadku omlet wystarczył na obiad
Chilli Czosnek i Oliwadziś na obiad miałam jedną z moich ulubionych zup. Przepis dostałam od mojej korespondencyjnej koleżanki - Hui-Jung. Głównym składnikiem tej zupy jest kimchi, czyli sfermentowana kapusta i papryczki chili. Czasami kimchi produkowane jest z innych sfermentowanych warzyw. Pozostałe składniki są już dowolne. Kimchi podaje się z ryżem, ale Hui-Jung napisała mi, że ona lubi z makaronem (noodles). Kimchi Jigae
Przepisy Aleksandrypyszny obiad dla całej rodziny! Delikatne oraz soczyste mięso doskonale komponuje się z cukinią oraz aromatycznym i kremowym sosem na bazie śmietany. Jeśli wolicie przyoszczędzić na kaloriach, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyli jogurtu naturalnego. Naprawdę całość wyszła znakomita i zniknęła w oka mgnieniu. Danie smakuje bardzo dobrze z ryżem, lecz możecie je również podać z makaronem
Di gotujeRóżnego rodzaju klopsiki i pulpeciki to dania dosyć proste i szybkie do przygotowania. Smak ich zależy od tego, jakich dodamy przypraw i dodatków. Ja dzisiaj zrobiłam
Danka PichciSkładniki: kalafior - około 1 kg 2 marchewki 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 1 duży ziemniak lub dwa małe 1 litr mleka kokosowego przepis
Szkrab Je Samgrubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać w formie tarty. Zgodzicie się ze mną? Zrobiłam gęsty, bardzo gęsty sos z wołowiny i warzyw. Zagniotłam kruche ciasto z orkiszowej mąki. Potem wszystko połączyłam i upiekłam. Wyszło przepyszne danie na rodzinny obiad
Smaczna PyzaPowoli w lasach kończą się kurki. Nie lubią chłodnych poranków i wieczorów późnego wrześniowego lata. Jeszcze tydzień lub dwa i będziemy musieli poczekać do następnego
Posadzone i zjedzonelekkich obiadów dla dzieci i dorosłych. Podoba mi się taka lekka kuchnia, która nie musi być nudna jak w przedszkolu (nie wiem jak wygląda dzisiaj menu w przedszkolach, ale za moich dziecinnych lat bywało różnie). Do dziś mam z tyłu głowy jakieś makaronowe, słodkie papki. Fuj. W ciąży i krótko po miałam takie epizody, że mogłam jeść codziennie makaron
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam lato, uwielbiam lipiec, bo można się do woli cieszyć smakiem fasolki szparagowej. Przyrządzam ją prawie codziennie, nie tylko smażona z bułką bo mój ulubiony sposób
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj przykład na to, że z "resztek" można przygotować pyszne danie, w dodatku pożywne, kolorowe i na włoską nutę. Nie przepadam za mięsem, zwłaszcza wieprzowym czy
Moja smaczna kuchniaKurczak duszony w aromatycznym sosie z białego wina i pomidorów. Sos lekko odchudziłam zdejmując z wierzchu łyżką tłuszcz, jaki wytopił się z kurczaka podczas duszenia. Zaserwowałam
Kuchenne zapiski EdytyNadszedł wspaniały czas truskawkobrania! dlatego też nasza inauguracja sezonu w tej odsłonie! proste, szybkie, syte danie z truskawkami w roli głównej, zajadajmy się tymi owocami, gdyż
kgwjanczewoDziś piekielnie ostro :P Makaronowa zapiekanka Meksykańska SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego puszka mieszanki meksykańskiej puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ogórek
MarciochaKucharzyMarzenie mojego męża, dziś zostało spełnione:) Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 400 g Pappardelle lub tagliatelle 250 g świeżych kurek 500ml śmietany pęczek
MarciochaKucharzy