długiej nieobecności, wracam by móc nadal dzielić się z Wami swoimi przepisami. Tak więc dziś przedstawiam szybką sałatkę z makaronem u mnie świderki, ale można dodać kokardki, muszelki nie ma znaczenia, bo również będzie pysznie. Do tego kilka warzyw, szynka, ser i gotowe, polecam. Składniki: 150 g makaronu 150 g szynki 100 g sera żółtego 3 ogórki kiszone
magiczna kuchnia Kasidużo przypraw lub różnorodnego połączenia przypraw, skróćcie jej listę wedle uznania. Składniki (na 4 porcje): 400 g makaronu świderki - może być kolorowy lub klasyczny (makaron świderki możesz zastąpić penne lub muszelkami) 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 średnie cebule 1 duży pomidor 4 większe pieczarki 1 łyżeczka vegety natur + 1,5 szklanki wrzątku 2 szklanki mleka + łyżka(...)kostkę lub piórka. Gdy się podsmażą dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i kukurydzę, dobrze przypraw. Smaż jeszcze chwilę do połączenia się składników, mieszaj. W osolonej wodzie ugotuj makaron krócej o kilka minut niż wskazane na opakowaniu. W 1,5 szklance wrzątku rozpuść 1,5 łyżeczki vegety natur. W szklance ciepłego mleka rozpuść łyżkę dobrego jakościowo masła. W większej misce
Zasmakuj Kuchnijuż go przygotowuję to bardzo często inspiracji szukam w kuchni włoskiej. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis a jakże wytrawny i smaczny! Zapraszam do wspólnego gotowania! SKŁADNIKI: - makaron włoski (ja użyłam pasty o kształcie muszelek) - świeży szpinak 5 garści liści - 2 ząbki czosnku - 1 -2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - orzechy laskowe posiekane 4 łyżki - 1/2 opakowania ricotty włoskiej
SMYKWKUCHNIwszystkie smutki tego świata znikają. A przynajmniej znika ten, że nie było nic na obiad! SKŁADNIKI 2 porcje z dolewką 700ml domowego rosołu 200-250g makaronu – drobne kółeczka, koraliki lub mini muszelki 45g masła 82% tłuszczu 3 średnie ząbki czosnku 6-7 łyżek startego parmezanu 2-3 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchentemperaturze 180 stopni (3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni.Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka.Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem czy bazylią, a mozzarellę startym, żółtym serem.Dodatek wędliny można pominąć lub zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym.W celu zbogacenia
Gospodyni Miejskalekko orzechowy smak. Ja podałam go w nieco bogatej formie. Użyłam wegetariańskiego gotowego dania ze słoika. Pulpety! Składniki gnocchi sardi muszle rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy pulpety w sosie pomidorowym Primavika Ugotuj muszelki al dente, nie przesadz z gotowaniem, maja być nieco twardawe. Odcedz, przemiszaj delikatnie z oliwą z oliwek najwyższej jakości. Podgrzej wegetarianskie pulpety. Połóż na makaronie
Z Kuchni Do Kuchnidrugie i 3 miejsce otrzymują: przyprawy Prymat Agnieszka Błaut za babeczki z chrzanowo- szpinakową pastą przyprawy Prymat Ania za świetny przepis podany w bardzo przyjemnej formie: Muszelki meksykańskie Weź kociołek, nalej wody wrzuć makaron dla osłody Ciut oleju,soli łyżki dwie Niech kociołek sobie wrze Weź patelnię i wrzuć mięso Mieszaj, mieszaj, byle często Dorzuć czosnek, chili, pieprz I poczekaj
Wielki apetytręczniczkiem. Po wyłączeniu urządzenia bób odcedzamy i obieramy ze skórki. Makaron po wyjęciu polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami toskańskimi i nadziewamy każdą dużą muszelkę 2 szt bobu i kawałkami suszonego pomidora i boczku. Nadziewany makaron przekładamy na talerz czy salaterkę i posypujemy kawałkami bazylii. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem
Parowar FacetaSkładniki: 250g makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp), 250g pieczarek, 500ml gęstego soku pomidorowego, 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g), 80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle), sól, pieprz, bazylia, olej
W kuchni u MonikiSkładniki: 500 g makaronu na łazanki lub innego (u mnie muszelki) 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 czubata łyżeczka przyprawy do bigosu ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz olej Kapustę poszatkować, wrzucić nie odciśniętą do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć(...)oleju. Do wysmażonych grzybów dodać zimną kapustę i przyprawy. Wszystko razem dusimy jakieś 5-10 minut co chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Do gorącego odcedzonego makaronu, dodać przygotowaną kapustę, dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiczosnkiem i cukinią , tak jak w przypadku spaghetti, o którym pisałam tu . Możecie oczywiście przygotować swój ulubiony sos. Namawiam Was gorąco do "prac ręcznych" , a do tego przepisu na makaron w szczególności! Smak jest wyśmienity, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE/ 350 g mąki pszennej 4 żółtka 160 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)cienkie wałeczki o średnicy ok. 1/2 cm. Pokroić je na kawałeczki równiez ok. 1/2 cm. Każdy z nich rozgnieść kciukiem, aby powstało wgłębienie na kształt muszelki. Ja z części ciasta przygotowałam też makaron w kształcie wałeczków, niestety nie pamiętam nazwy - może Wy wiecie jak się nazywa? W garnku zagotować osoloną wodę. Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować
KUCHARNIAząbki czosnku 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru) 300 g makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki) 100 g żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Na sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka przyprawy: sól, pieprz(...)patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać i smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu (ja gotowałam 7 minut zamiast 10). Do szpinaku dodać rozdrobniony ser feta
Passions hobbies lifeźle . Te kupne same odpadają od kości , jeszcze przed pieczeniem Składniki : 1 szt świeżego kurczaka o wadze około 1,5 kg 1/2 opakowania dowolnego makaronu ( ja zazwyczaj zużywam resztki różnych świderków,falbanek , muszelek itp 1 mała puszka kukurydzy 1 niezbyt duża papryka czerwona , grubościenna 2 łyżki suszonych , tartych warzyw ( swoje lub kupne warzywko suszone , naturalne , bez konserwantów ) 1 pęczek natki
Ogrodnik w podróżyMakaron świderki (mogą być też rurki, kokardki, muszelki) Mięso mielone wieprzowe 500 g Pasta pomidorowa 200 g Cebula 2 główki Ser żółty 200 g Pomidory cherry 100 g Śmietana kilka łyżek Pomidory suszone 10 sztuk Przyprawa do mięsa mielonego Bazylia suszona Najpierw myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki Potem obieramy cebule kroimy w piórka
Klaudynkowa kuchniamałego dziecka.Do potrawy można użyć zarówno świeże, jak i mrożone różyczki brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Brokuł można także zastąpić kalafiorem.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka
Gospodyni Miejska