półplasterki marchewkę. Doprawiam czosnkiem i domową wegetą. Mieszam, podlewam gorącą, przegotowaną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa. Naczynie przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu aż do miękkości marchewki. Całość zaprawiam mlekiem wymieszanym z mąką i na koniec doprawiam roztartym majerankiem. Podaję z ryżem... tak mi najbardziej pasuje... ale myślę, że makaron, czy kasza tez będzie pasować :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: kura rosołowa 1/2 połowa 1,40 kg, szyja indyka 1 sztuka średnia, żołądki indycze 6 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna
W Mojej Kuchni LubięNie ma nic bardziej rozgrzewającego na zimowe chłodne dni jak rosołek. Przygotowaliśmy dla Was kilka odsłon tej pysznego dania. Rosół nie tylko mocno rozgrzewa, co ma
KreatywnePinyzbiorów głównym składnikiem w moim domowym menu była truskawka. Sezon kończę dżemami. Zawsze robię je jak truskawka się już kończy. Owoc jest wtedy najsłodszy. Pierwsze zbiory raczej lądowały na skupie owoców i w żołądku. Zrobiłam już ponad 30 słoiczków dżemu, troszkę zamroziłam gniecionych z cukrem. Te gnieciuchy później dodaję do sernika na zimno albo makaronu. Po rozmrożeniu wcale nie czuć
Pieprzyć z Fantazjąkilka części, odcedzoną kukurydzę, domową bulionówkę oraz przyprawy. Wszystko zalewamy wodą i ustawiamy program Soup1 na 20 minut. Gdy zupa będzie zmiksowana na gładki krem, ustawiamy raz jeszcze prędkość 7 i czas ok 30 sekund. Włączamy i przez otwór w pokrywie wlewamy śmietankę. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja- z makaronem naleśnikowym. Sposób przygotowania tradycyjny: W garnku
Kuchnia w czekoladzietemat obecnego tygodnia uzupełniłam domową spiżarnię o odpowiednią ilość cukinii. Poza tym wykorzystałam por, marchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim klimacie, lekko ostrą, z dodatkiem makaronu ryżowego. Bardzo nam smakowała. Pierwszy
zadanie-gotowaniepodajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem spaghetti lub ryżowym, posypaną natką pietruszki, bądź otartą skórką cytryny. Jak mówiłam, jest to dość wyjątkowy wynalazek, nie polecam więc go, jako dania na rodzinny obiad... Zawsze lepiej wcześniej upewnić się, czy goście są przygotowani na coś udziwnionego. Dla mnie jest to jednak pewnego rodzaju odskocznia, od typowego domowego jedzenia. Jest lekka, nienachalna, choć
Kuchenna KontrrewolucyaFaza na chili w kuchni trwa Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego – pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa(...)odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 1 l koncentratu pomidorowego, domowego przecieru z pomidorów lub passaty ze słoika 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków
Zasmakuj KuchniFaza na chili w kuchni trwa:) Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego - pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca(...)którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 1 l koncentratu pomidorowego, domowego przecieru z pomidorów lub passaty ze słoika 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka
Zasmakuj KuchniCześć! Jak brakowało mi weny w kuchni, bo tak się zdarzało, przeglądałam szafki w kuchni a co tam ja miałam takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk
Pieprzyć z FantazjąZapraszam dziś na kolejny pyszny przepis z mojego dzieciństwa czyli ciasteczka z wiórkami kokosowymi nazywane również lemingtonami lub kudłaczami . To jest przepis z PRLu , z czasów
Kawa z mlekiemCzasem są takie sytuacje, że nie ma jak i kiedy stać przy garach...no i trza improwizować...w końcu trza coś zjeść..tak i oto
Moje domowe kucharzenieKluski z makiem – wigilijny przepis Kluski z makiem – to danie wigilijne, ale u nas na stole nie gościły .. zaczęły gościć od
Kuchnia na wzgórzuchińskiej zupki. Pełznie do sklepu, stoi pod półką i... zaczyna czytać skład. I zastanawia się czy aby na pewno chce zjeść całą tę tablicę mendelejewa. Przeszukując internety znalazłam rozwiązanie - domowa zupka chińska. Przestudiowałam kilka różnych przepisów i stworzyłam swój. Test się odbył i jestem bardzo zadowolona. Muszę jeszcze popracować nad przyprawami, ale jestem blisko idealnych proporcji. Polecam Wam przygotowanie swojej(...)łyżeczka soli Wszystkie przyprawy mieszamy i przesypujemy do szczelnego słoiczka. Zupka chińska: Składniki na jedną porcję: 1/2 marchewki 1/4 czerwonej papryki 1 brukselka 2 pieczarki garść makaronu ryżowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z pestek winogron Oczyszczoną i obraną marchewkę, paprykę i brukselkę siekamy w słupki. Pieczarki w plasterki
Miksturownik