mąka - 10440 przepisów (strona:475/696)

Tort marchewkowo - piernikowy z kremem 217

rodzynek i  kandyzowaną skórkę pomarańczowa . Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami. Tort marchewkowo - piernikowy z kremem Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1,2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 łyżki  przyprawy do piernika

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki marchewkowe z kremem 168

śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki  przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowy sernik 168

roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym)  Do dekoracji 250 ml schłodzonej kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru kolorowe perełki cukrowe Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Zupy polskie, czyli zalewajka 242

kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, aż do zrumienienia

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z konfiturą pomarańczową 196

wykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami. Naleśniki z konfiturą pomarańczową Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Nadzienie: konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami konfitura pomarańczowa z kardamonem śmietana 18% ewentualnie kakao

Kulinarne przygody Gatity
Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie 169

minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę  2 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru brązowego ¾ szklanki cukru białego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka tartej marchwi 1 szklanka rodzynek 1 szklanka oleju Przyprawy: 1 łyżka cynamonu

Kulinarne przygody Gatity
Chleb litewski słonecznikowy 180

gotowych mieszanek. Tak było najłatwiej i najszybciej, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia ! Postanowiłam bardziej szczegółowo zapoznać się z tematem pieczenia chleba, zaopatrzyć w różne rodzaje mąki.  Szczególnie gdy poczytałam sobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka gotowa mieszanka bardzo ułatwia życie, gdy chcemy

Kulinarne przygody Gatity
Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica 178

zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu, z tym, że przygotowany on jest na bazie mąki kukurydzianej, dodatkowo przykryty chrupiącą kołderką  karmelową. Reasumując, La Ibérica nadal trzyma dobry poziom ! Wszystkie dania były bardzo smaczne, przygotowane z dobrej jakości składników. Sympatyczny kelner obsługiwał nas szybko

Kulinarne przygody Gatity
Sernik czarno - biały 203

czekoladowych ciasteczek 2 łyżki kakao 60 g roztopionego masła Na masę 600 g twarogu dwukrotnie zmielonego 250 ml kwaśniej śmietany 18 % 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej 3/4 szklanki cukru Na wierzch 60 g czekoladowych ciasteczek 1 łyżeczka kakao cukier puder Wykonanie: Ciasteczka dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb drwala 160

minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie ciasto formujemy w kulę i przekładamy do koszyka do wyrastania wyłożonego ściereczką oprószoną mąką  i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 120 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto możemy też przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek 157

oliwy z oliwek 3 - 4 gałązki świeżego tymianku sól 20 filecików anchois 18 czarnych oliwek Wykonanie: Wodę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiany mikserem przez 15 sekund. Dolewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy, aż powstanie gładka masa. Przenosimy na blat, dokładnie wyrabiamy i formujemy w kulę. Przekładamy do natłuszczonej miski, malujemy

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 174

Krótka wielkanocna przypominajka                                              

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z zielonymi szparagami 203

dodatkiem  fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja  Sto kolorów w kuchni .  Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła  1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Na farsz: 3 jajka 120 ml śmietany 30% 75 g sera feta

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 166

Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g  suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oleju rzepakowego Nadzienie 270 g fety 2 podłużne serki topione  1 duży pęczek botwinki 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 209

chlebek Składniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków  owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki  żytniej 200 g ziaren  słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania