mąka - 10440 przepisów (strona:483/696)

Placek amerykański 152

łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody garść orzechów włoskich garść rodzynek 2 kg. jabłek Wykonanie Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej i dalej cukier. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest to dość trudne. Ciasto wykładamy na długą  blaszkę wyłożoną

W kuchennym oknie Ewy
Ruskie pierogi, czy na pewno? 172

bowiem smak farszu , zależy od proporcji  jakie zastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je  jedzą. Czego potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być

W kuchennym oknie Ewy
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 324

kaszę  ugotować wcześniej  ( proporcja 1 szklanka kaszy dwie wody) Przygotowujemy  ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy ostudzamy. Do mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże, mieszamy. Ciasto powinno mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego

W kuchennym oknie Ewy
Tarta z serkiem mascarpone, truskawkami i kiwi 204

przyznać bardzo udana - zniknęła błyskawicznie !!! Przepis znaleziony dawno temu w gazecie - został przeze mnie zmodyfikowany -   i czekał, czekał - aż się wreszcie doczekał wykonania :) SKŁADNIKI  Ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do   zamrażarki) 100 g cukru pudru 2 żółtka Krem 250 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki z serem i brzoskwiniami 229

Pyszny pomysł na obiad, deser lub podwieczorek :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 2 jajka  1 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli masło do smażenia Farsz: 500g  sera białego  200 g śmietany lub jogurtu naturalnego duża puszka brzoskwiń 2 opakowania cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki ciasta i odstawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Knedle jak u mamy 171

cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu

Salonik smaków
Ciasto orzechowe 159

jedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity.  Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły) lub w specjalnej maszynce do bakalii. Cztery żółtka i jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier

Salonik smaków
Sushi - futomaki 196

Dzisiejszy przepis na sushi - to futomaki Wiki - czyli sushi według przepisui w wykonaniu mojej 14-letniej córki :)Futomaki to bardzo popularne maki w Japonii i Korei. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :)SKŁADNIKI         4 płaty nori250g ryżu do sushiocet ryżowycukier, sólsos sojowy1 ogórek1/2

Moje Kuchenne Rewelacje
AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł 425

grubsze kawałki ale wtedy trzeba pamiętać, że trzeba je będzie dłużej smażyć na wolnym ogniu. W przeciwnym razie mogą być surowe w środku. 2. MARYNATA (ok. 2 min): mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty

Nerds Kitchen
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 469

solimy ją (ma być słona jak woda morska) i wrzucamy makaron spaghetti (najlepiej z pszenicy durum – bo się nie skleja, jest sprężysty, smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze zwykłej mąki). Delikatnie mieszamy co jakiś czas. 6. MIĘSO + PRZYPRAWY (1 min): usmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry (dobrze czytacie – urozmaici i wyciągnie smak mięsa i pomidorów

Nerds Kitchen
Chlebek bananowy z gruszką *BEZGLUTENOWY* 184

Upiekłam go po raz drugi, bo tak mi posmakował, że musiałam wypróbować jeszcze raz. Dzisiaj dla mnie jest wyjątkowy dzień, gdyż obchodzę swoje siedemnaste urodziny! Nie

Truskawkowa Fiesta
Tarta jabłkowa z migdałami 190

krokami jesień i czas na gościnę jabłek w mojej kuchni więc zaczynamy:)  Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić.  Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody farsz 6 jabłek 70 g migdałów 5 łyżek miodu

Niezły Młynek
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 417

lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche:  Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę

Słodkości i nie tylko
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 169

trzeba korzystać jak najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi

sama złodycz
Tort makowy z kremem jajecznym 374

bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki są proste – z pewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel

Poezja smaku