mąka - 10440 przepisów (strona:487/696)

Pierniczki z dżemem 203

już wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut Ilość porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek) Składniki: 2,5 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła

Kolizje Smaków
Smażony filet z łososia 173

wycieramy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Łosoś jako ryba niezwykle delikatna nie wymaga dużej ilości przypraw więc podsypujemy ją ostrożnie. Teoretycznie przed smażeniem można obtoczyć rybę w mące, ale akurat ten gatunek ryby naszym zdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną układamy łososia. Smażymy chwilę z obu stron. Rybę

Kolizje Smaków
Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego 208

tarty Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 150g łososia wędzonego 2 duże kulki mozzarelli 5 jajek 100ml śmietany 30% ½ puszki pomidorów w całości lub 2 pomidory Szczypiorek Łyżka masła Łyżka mąki Przyprawy: sól. pieprz Na blacie rozsypujemy mąke i wałkujemy lekko ciasto francuskie. Formę do tarty smarujemy masłem. Przenosimy ciasto na wałku do formy. Dokładnie dociskamy do brzegów i obcinamy nadmiar ciasta

Kolizje Smaków
Kaczka z jabłkami i żurawiną 185

temperaturę na 160 stopni. Pieczemy kolejną godzinę podlewając kaczkę. Kaczkę podajemy w całość. Powstały, podczas pieczenia sos, przelewamy do garnka oraz podgrzewamy lekko. W 1/4 szklance wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Zabielamy sos uważając by nie powstały grudki. Sos można zmiksować blenderem lub podawać z kawałkami żurawiny. Idealny dodatkiem do tak przygotowanej kaczki będą pyzy. Smacznego

Kolizje Smaków
Racuchy z bananami 160

minut Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki: ·                      Szklanka mąki ·                      Szklanka mleka

Kolizje Smaków
Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami 202

Opakowanie ciasta francuskiego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 12 truskawek 50g masła Ok. 50g cukru Kilka kropel cytryny Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy na tym ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem i wałkujemy. Zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego końca. Dzielimy ciasto na 12 kawałków i tniemy na plastry. Każdy z plastrów

Kolizje Smaków
Rabarbar pod kruszonką 147

pewno będziemy do niego wiele razy wracać :) Składniki: Na warstwę z rabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę 150g mąki 110g masła 100g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier

Kolizje Smaków
Muffiny jabłkowo-bakaliowe bez cukru 181

osób nie przepadających za bardzo słodkimi przekąskami. Muffiny wychodzą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, lekko wilgotne w środku.  Przepis na 12 muffin.  Składniki "suche": 1 szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek

kuchnia do kwadratu
Batoniki musli 187

Batoniki nie zawierają ani cukru (słodzone są miodem), ani masła. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie.  Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych

kuchnia do kwadratu
Najlepsze niedietetyczne muffiny czekoladowe :-) 185

Muffiny wychodzą idealne- chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko wilgotne w środku. Bardzo czekoladowe- czyli tak, jak lubimy ;-) Przepis na 24 muffiny. Składniki suche:  400g mąki 6 łyżek kakao (prawdziwego :-) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 pokruszone czekolady (60-70%) Składniki mokre: 2 szklanki mleka ( temperatura pokojowa ) 4 jajka 200g rozpuszczonego masła

kuchnia do kwadratu
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 191

cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką  z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami 175

drugiej. Naprawdę świetna i godna powtórzenia. Uwagi: Do przepisu należy użyć świeżego makaronu. Marlena de Blasi poleca świeży makaron jajeczny, pocięty na 2,5-centymetrowe paski lub makaron z mąki razowej ( mugnaia ). Ale oczywiście świeży makaron ze sklepu też się sprawdzi. Ja wykorzystałam świeży makaron tagliatelle z Lidla. Ciecierzycy nie trzeba namaczać przez noc. Wystarczy ją zagotować i odstawić

Chilli Czosnek i Oliwa
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 680

prostokątne) Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Przelej roztopione masło do miseczki i wymieszaj z cukrem i cynamonem, do uzyskania jednolitej, ciemnobrązowej pasty. Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką blacie na prostokąt o bokach ok. 38 cm x 30 cm. Moje ciasto francuskie miało od razu kształt dużego prostokąta, więc postanowiłam go nie rozwałkowywać.  Przy pomocy pędzelka kuchennego

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 179

lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, które trzeba rozwałkować, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Jeżeli używać ciasta już rozwałkowanego (sprzedawanego w rulonie), rozłóż ciasto z obu opakowań na stolnicy. Przykładając do ciasta duży talerz wytnij z niego dwa koła. Usuń niepotrzebne kawałki ciasta. Przełóż jeden

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 268

lasagni jestem taka dumna:)). Tu duży plus dla lasagne Arrighi - można robić potrawy z surowych płatków. Od Indexfood dostałam do wypróbowania makaron w wersji ze szpinakiem (skład: mąka z pszenicy durum, szpinak 2%, woda), który oprócz lekko wyczuwalnego szpinakowego posmaku, ma śliczny zielony kolor. Sos pomidorowy jest prosty i szybk i, szczególnie jeżeli użyjecie robota kuchennego do siekania składników. Zdecydowałam

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania