mąka - 10440 przepisów (strona:473/696)

Amerykańskie Ciastka Czekoladowo Orzechowe 236

czekolady rozpuszczamy na małej mocy palinka. Ściągamy z ognia, dodajemy cukier, masło i masło orzechowe. Ucieramy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie ucieramy. Na sam koniec dodajemy pół pokrojonej ciemnej czekolady, całą pokrojoną mleczną i orzeszki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy

Made By Mom And Son
Sernik wiedeński 144

smaki przyprawiają o zawrót głowy :) Tym razem jest to sernik delikatny w smaku z nutką cytrusową, wypełniony po brzegi rodzynkami. Składniki: ciasto kruche - 1 szklanka mąki pszennej - 120 g masła - 1 jajko - 4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa - 1 kg sera białego - 2 i 1/3 szklanki cukru pudru - 150 g masła

Zainspirowana w kuchni
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 226

zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego

Kulinarne przygody Gatity
Ruskie krokiety 179

Nazwałam je ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do ruskich pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła  Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka

Kulinarne przygody Gatity
Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste 188

diecie :-). Wypatrzyłam ten przepis na lekkie pieczywo na  blogu eatyourdream . Upiekłam i polecam, jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrąb pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: Mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto sezamowe z otrębami 369

Bardzo proste ciasto, pieczone bez mąki. Po prostu trzeba wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Przepis dostałam parę lat temu od mojej byłej  sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki  mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji

Kulinarne przygody Gatity
Chrupkie sezamowe pieczywo razowe 177

dodać jeszcze płatki owsiane, dodać więcej sezamu i posypać nim obficie chlebek przed upieczeniem. Zdecydowanie jestem zadowolona z efektu, mój Ślubny też :-) Chrupkie sezamowe pieczywo razowe Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrębów żytnich 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli sezam

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 255

wersji międzynarodowej: polskie naleśniki, grecka feta i zielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe placuszki z truskawkami 380

mała szczypta soli kilka truskawek pokrojonych  w plasterki cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wrzucamy jajka, cukier, jogurt i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto: rabarbar, truskawka 209

się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale  zarówno w dżemie , jak i w cieście. Ciasto: rabarbar, truskawka Składniki: 1 szklanka  jogurtu 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka 0,5 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki kardamonu 2 laski rabarbaru kilkanaście niewielkich truskawek, zależy ile się nam uda ich wcisnąć :-) cukier puder

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą 205

tylko podoba, a i tak zawsze będą pyszne :-) Dziś boski tercet: truskawki, rabarbar i czekolada ! Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą Składniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka rabarbaru pokrojonego

Kulinarne przygody Gatity
Pizza Margherita 191

czasie wycieczki do Neapolu poprosiła o przygotowanie najprostszej potrawy. Pizza tak jej zasmakowała, że zezwoliła na nazwanie tego dania jej imieniem Pizza Margherita Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z cukinią i pesto 145

cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 176

zakwasie i na drożdżach" , która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach chleba ! Pizza: mozzarella, pomidor, rukola Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 kulki mozzarelli 2 spore

Kulinarne przygody Gatity
Calamares a la romana 144

Hiszpanii.  Dzisiaj kolejna wersja, wyczytana gdzieś w necie, niestety nie pamiętam źródła, bo zapisałam na jakiejś karteczce tylko przepis. Calamares a la romana Składniki: 50 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży  1 kg tub kalmarów (u mnie mrożone) cytryna olej do smażenia Wykonanie Jeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania