mąka - 10440 przepisów (strona:473/696)

Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 239

zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego

Kulinarne przygody Gatity
Ruskie krokiety 182

Nazwałam je ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do ruskich pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła  Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka

Kulinarne przygody Gatity
Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste 191

diecie :-). Wypatrzyłam ten przepis na lekkie pieczywo na  blogu eatyourdream . Upiekłam i polecam, jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrąb pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: Mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto sezamowe z otrębami 375

Bardzo proste ciasto, pieczone bez mąki. Po prostu trzeba wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Przepis dostałam parę lat temu od mojej byłej  sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki  mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji

Kulinarne przygody Gatity
Chrupkie sezamowe pieczywo razowe 178

dodać jeszcze płatki owsiane, dodać więcej sezamu i posypać nim obficie chlebek przed upieczeniem. Zdecydowanie jestem zadowolona z efektu, mój Ślubny też :-) Chrupkie sezamowe pieczywo razowe Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrębów żytnich 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli sezam

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 260

wersji międzynarodowej: polskie naleśniki, grecka feta i zielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe placuszki z truskawkami 383

mała szczypta soli kilka truskawek pokrojonych  w plasterki cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wrzucamy jajka, cukier, jogurt i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto: rabarbar, truskawka 211

się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale  zarówno w dżemie , jak i w cieście. Ciasto: rabarbar, truskawka Składniki: 1 szklanka  jogurtu 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka 0,5 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki kardamonu 2 laski rabarbaru kilkanaście niewielkich truskawek, zależy ile się nam uda ich wcisnąć :-) cukier puder

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą 209

tylko podoba, a i tak zawsze będą pyszne :-) Dziś boski tercet: truskawki, rabarbar i czekolada ! Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą Składniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka rabarbaru pokrojonego

Kulinarne przygody Gatity
Pizza Margherita 195

czasie wycieczki do Neapolu poprosiła o przygotowanie najprostszej potrawy. Pizza tak jej zasmakowała, że zezwoliła na nazwanie tego dania jej imieniem Pizza Margherita Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z cukinią i pesto 147

cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 181

zakwasie i na drożdżach" , która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach chleba ! Pizza: mozzarella, pomidor, rukola Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 kulki mozzarelli 2 spore

Kulinarne przygody Gatity
Calamares a la romana 147

Hiszpanii.  Dzisiaj kolejna wersja, wyczytana gdzieś w necie, niestety nie pamiętam źródła, bo zapisałam na jakiejś karteczce tylko przepis. Calamares a la romana Składniki: 50 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży  1 kg tub kalmarów (u mnie mrożone) cytryna olej do smażenia Wykonanie Jeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny owsiane z borówką amerykańską 236

łyżeczki cynamonu 12 łyżek oleju słonecznikowego 250 g jogurtu naturalnego 200 g borówek Wykonanie: W misce ubijamy jajka z cukrem, wanilią, olejem, jogurtem i cynamonem. W drugiej misce mieszamy mąkę, zmielone płatki owsiane i te w całości, proszek do pieczenia i sodę. Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które

Kulinarne przygody Gatity
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 224

aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli 1/4 szklanki brązowego cukru 1 białko do posmarowania ciasta Nadzienie 1 budyń śmietankowy

Kulinarne przygody Gatity