mąka - 10440 przepisów (strona:464/696)

Krakersy solone 130

dostrzec na zdjęciu, bo tylko tyle zdołałam uchwycić ich do zdjęcia :).Składniki:3/4 szklanki mąki30 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki mleka (nie użułam całego)pół łyżeczki soliWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło. Posiekać nożem. Dodać sól. Wyrabiać zwarte ciasto stopniowo dodając mleko. Ciasto musi być zwarte, żeby się nie kruszyło.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krakersiki

Moje pyszne gotowanie
Smażone ciasteczka 139

nich wielce zadowolona :).Składniki: ( Na 30 ciasteczek )2 szklanki mąki3 łyżki cukru1 i 1/2 łyżeczki sody2 jajka3/4 szklanki crunchy (płatków)1/2 kostki margaryny łyżeczka proszku budyniowego waniliowegoWykonanie:Mąkę wymieszać z cukrem i sodą. Dodać pokrojoną na kawałeczki margarynę oraz crunchy, wymieszać ręką. Następnie dodać roztrzepane jajka i proszek budyniowy, wszystko razem zagnieść. Rozwałkować na grubość

Moje pyszne gotowanie
Bajeczny sernik 191

paczuszka)2 łyżki kaszy mannyszczypta soliPolewa:150g cukierków Bajecznych1/2 szklanki kremówki (36%)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą tortownicę na spodzie wyłożyć papierem i posmarować masłem.Ciasto kruche:Mąkę przesiać, cukier puder przesiać i zmieszać razem. Następnie dodać masło i posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec

Moje pyszne gotowanie
Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 145

Czas na ciasteczka :DSkładniki:(na całą blachę ciasteczek)1,5 szklanki mąkijajko125 g margarynypół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki brązowego cukru2-3 łyżki kakaoDodatkowo:marmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie zagnieść.Następnie ciasto można podzielić na 3 mniejsze części

Moje pyszne gotowanie
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 118

mają imieniny,czy urodziny.Składniki: (na ponad 20 ciasteczek)1,5 szklanki mąki125 g margarynyjajkopół łyżeczki proszku do pieczeniałyżka cukru waniliowego2 łyżki kakao (takie porządne)3 łyżki cukrumarmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać masło i razem posiekać. Dodać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części

Moje pyszne gotowanie
Polędwica wieprzowa w jogurcie 209

osusz polędwicę oczyścić z błon. Natrzeć solą i papryką. W mięsie zrobić nożem głębokie otwory i włożyć w nie słupki sera do 3/4 ich długości.Mięso obtoczyć w mące. Obsmażyć mięso na maśle, na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ser powinien się rozpuścić.Dodać posiekaną cebulę, krótko przysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z jabłkami i marmoladą morelową 112

kruchego 24cm                                         SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPołączyć w misce lub mikserze mąkę ze szczyptą soli i zimnym masłem pokrojonym w kosteczki aż do uzyskania piaskowej konsystencji. Dodać otartą skórkę z cytryny ekologicznej, cukier puder i jajka.Wygnieść szybko ciasto, włożyć

zielonacukinka
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 144

aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam:- 1 kg ziemniaków- 180-200 g wędzonego boczku- 1 duża cebula- 2 jajka- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są   mączyste, wystarczą 3 łyżki)- sól, pieprz- łyżka suszonego lub kilka  gałązek świeżego tymianku- olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce

W poszukiwaniu inspiracji
Koperty z jabłkami 143

dworze smutno i deszczowo. Do tego kubek gorącej herbaty lub filiżanka czekoladowej kawy i jestem w niebie. Potrzebujemy (na około 60-65 ciastek):- 2 kostki masła- 6 szklanek mąki- 2 szklanki śmietany 18%- aromat waniliowy- 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru - 6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster) - cukier puder- cynamon Przygotowanie: Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić

W poszukiwaniu inspiracji
Pulpety z mięsa wołowego w sosie chrzanowo- musztardowym 233

Mięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie.SKŁADNIKI1/2 kg mięsa wołowego mielonego1 jajko1 sucha bułka -namoczona sól

W kuchennym oknie Ewy
BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 129

całkiem solidnej wielkości. Mimo dużej ilości nadzienia nie rozpadały się podczas jedzenia, i jestem z nich bardzo zadowolona. Polecam serdecznie.Bułeczki z pieczarkamiSkładniki:(na 9 sztuk)ciasto:500 g mąki pszennej125 ml letniego mleka125 ml letniej wody1 jajko12 g suchych drożdży1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy aromatyzowanej chillifarsz:550 g pieczarek3 średnie cebule1 łyżka majerankusólpieprz20 g masładodatkowo:1 jajkoMąkę przesaić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 166

dżemikiem też smakowało nieźle. W przepisie oczywiście sól jest, i z całego serca radzę ją dodać.Chleb z ziemniakami i bazyliąSkładniki:(na 1 duży bochenek)300 g ziemniaków600 g mąki pszennej42 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru175 ml letniej wody1 jajko60 ml oliwy1 łyżeczka soli1 pęczek bazyliidodatkowo:2 łyżki letniej wody1 łyżka gruboziarnistej soliZiemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna na niepogodę 170

przykład muffinki albo babeczki, bo ostatnio mam je w głowie bez przerwy - to chyba ta wszechobecna szarość moje myśli ku słodkim drobiazgom kieruje), jednak okazało się, że w domu mąki brak, a do sklepu naprawdę, ale to naprawdę nie chciało mi się iść (wstałam dziś o piątej, czuję się rozgrzeszona). W związku z tym przygotowałam sobie takie coś, a pieczenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką 245

składników + przyprawy. Przepis na takie szybkie ciasto podała mi kiedyś jedna z czytelniczek. Nadzienie możemy dodać dowolne ale to właśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :)200g mąki pszennej80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY, z grzybowym też wychodzą super)2 łyżki miękkiego masłaszczypta mielonego czosnku0/5 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta soli i pieprzu6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej50 g fety1/4

Mienta blog
Marchewkowa przekąska 287

wiórki1 łyżka parmezanu startego1 łyżka natki pietruszkipieprzNadzienie.20 dag twarogu50 ml jogurtu naturalnego1 łyżeczka chrzanupieprz białyPrzybranie.1 marchew ugotowanakiełki rzodkiewkiWykonanie.Obraną marchewkę drobno zetrzeć.Jaja wymieszać z oliwka i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem, orzeszkami, pietruszką i parmezanem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując.Dodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem.Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania