masy formujemy łyżeczką lub szprycą niewielkie ciasteczka, które nakładamy na papier pergamin. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180C na złoty kolor. Ciasteczka biorą udział w akcjo- konkursie na wypiek bez mąki, nie-dietetyczne:) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin
Smakowy Rajbajka :) Łososia pod ziołową pierzynką można podawać z ziemniakami, ryżem, wszelkiego rodzaju kaszami, jak również z pieczywem :) Składniki: 500g surowego łososia 250ml śmietanki kremówki (30%) 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżeczka natki świeżej pietruszki 1 łyżeczka
Smakowy Rajkrówek z sernikiem i powiem szczerze, że serniczek wyszedł świetnie :) Ciasto kruche (kruszonka): 150g masła 82% 2 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce) 50g masła 82% 1 szklanka cukru 5 jajek 2 białka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 200g krówek
Smakowy Rajdodatkowo możemy dodać składniki jakie lubimy. Nie mówię, że gotowe przyprawy są złe, bo zdarzają się lepsze i gorsze, choć do większości z nich dodawany jest cukier lub mąka, by podnieść wagę gotowego produktu. Zachęcam do zrobienia własnej przyprawy, jest to co prawda trochę czasochłonne, ale taka przyprawa wystarczy na dłużej. Składniki: 45g cynamonu (mielony lub kora) 20g imbiru
Smakowy Rajpopełnionych błędów znalazłam ten idealny. Muszę przyznać, że ogromną pomocą okazały się mojewypieki.com. Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia, ale jeśli odpowiednio ubije się białka oraz delikatnie wymiesza mąkę ciasto samo urośnie “jak na drożdżach”. Polecam. Nowy post Biszkopt pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcetoffifee. Polecam Wam bardzo. Są pyszne, nie wymagają nakładu pracy a ucieszą niejednego. Składniki na 12 sztuk: 100 g miękkiego masła 175 g cukru brązowego 1 jajko 100 g mąki 50 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżek ciemnego kakao 150 ml piwa Guinness Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ucieramy
Made By Mom And SonPrzygotowanie: bezy Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Białka ubijamy na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier puder, następnie rozpuszczoną kawę i mąkę ziemniaczaną ubijając jeszcze ok 30 s, aż białko będzie sztywne. Piekarnik rozgrzewamy na 140 C. Na blachę wyłożoną papierem pergaminowym nakładamy łyżką porcje białek nadając im okrągły
Niezły MłynekPostanowiłam to wykorzystać. I tak powstały babeczki z nadzieniem z dżemu dyniowego z dodatkiem mango, i jagodami (ja użyłam mrożonych). SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO NA BABECZKI : -500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 120 g cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko i schładzamy w lodówce przez
SMYKWKUCHNIPierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym samym czasie drugą farsz. No prawie. Czego nam potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy razem i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne
BaRepasgłówka kapusty 250 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 l bulionu warzywnego 1 mała cebulka 60 g tłuszczu: masło, smalec sól, pieprz 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę
prawdziwe jedzeniejest miłą odmianą. Dzisiaj oprócz pięknej pogody chciałam wam pokazać przepis na drożdżowe zawijarce z moim ulubionym dżemem czereśniowym. Składniki na 20 bułek 50 g drożdże 600 g mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka cukru 150 g masła słoik dżemu czereśniowego Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy w rondlu na piecu. Wszystkie składniki wkładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanka ), 250 g odsączonej Czerwonej fasoli gotowanej na parze Bonduelle , 1/4 szklanki niełuskanego sezamu do posypania , 4 łyżki mąki jaglanej (można zmielić kaszę w młynku do kawy), 2 łyżki drobno posiekanej szalotki, 2 łyżki posiekanej kolendry, 1/2 łyżeczki garam masali , 1/2 łyżeczki mielonego
SzczyptaSmaQczasów, kiedy nie używano u nas jeszcze określenia pancakes ;) Wychodzą z niego zawsze pyszne placuszki :) Nie wiem, dlaczego tak późno pojawia się na blogu ... SKŁADNIKI 220 g przesianej mąki 2 roztrzepane jajka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 30 g roztopionego i ostudzonego masła szczypta soli 300 ml mleka PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta mieszamy dolewając stopniowo
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnio w mojej kuchni gości dość często makaron spaghetti z mąki durum. Jest on smaczny i zdrowy. Tradycyjne spaghetti jest niezastąpione ale mimo wszystko postanowiłam przygotować go w innej postaci, a mianowicie z dodatkiem kapusty białej i indyka. Dodatek kapusty zdziwił niejednego. Polecam wypróbować aby samemu przekonać się że warto :) Makaron spaghetti z kapustą i indykiem SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1 kostka margaryny 250 ml śmietany 30% kajmak kawowy mix.it - mieszanka musli z żurawiną, pistacją i wiórkami czekolady PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy cukier puder proszek do pieczenia oraz margarynę i śmietanę najlepiej by była zimna. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Patelnię do orzeszków rozgrzewamy, z masy formujemy niewielkie kuleczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki