majonez - 14247 przepisów (strona:629/950)

Szybka i przepyszna surówka z marchwi do obiadu 138

takie są) - garść kiełków brokuła - 3 łyżki kaparów wraz z zalewą - 2 łyżki imbiru marynowanego wraz z zalewą - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 płaska łyżka śmietany - 1 płaska łyżka majonezu - sól, pieprz Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, imbir siekamy. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Czarny mazurek 88

udekorowałam plasterkami kumkwatów w syropie własnej roboty. *gotuję jajka na twardo, wyjmuję żółtka, a z białek robię sałatkę dodając do nich groszek z puszki, jabłko, trochę musztardy i majonez – pycha

królestwo garów
MACZANKA KRAKOWSKA 127

burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut oka. Jednak od tradycyjnego burgera różni się znacząco zawartością w bułce, no i z pewnością nie jest podawana z ketchupem, majonezem lub innym sosem znanym z burgerów. Poza tym, potrzeba dużo więcej czasu, aby ją przygotować. Obecnie nazywana jest prababką burgera, gdyż w Krakowie była już znana w XVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione

Kuchnia MagdaLeny
Sałata z konserwowym kalafiorem curry 95

prawie wszystko :) Jako, że sałatka nam smakowała podam przepis :) Składniki : - mix sałat, - 2 ugotowane jajka, - 2 pomidory rzymskie, - słoik kalafiora konserwowego. Sos : - 2 łyżki jogurtu naturalnego,  - 1 łyżka majonezu, - 1 łyżeczka musztardy, - 1 łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz, - curry. Wykonanie : Sałatę wyłożyć do miski, dodać pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka i pomidory. Dołożyć różyczki kalafiora i całość

Przepisy Mikołaja
Jajka faszerowane na trzy sposoby 97

jajek, - 1 łyżeczka musztardy, - 1 łyżka twarożku naturalnego, - curry, - sól, pieprz. Żółtka jajek utrzeć z pozostałymi składnikami i napełnić połówki jajek. Farsz ziołowy : - 2 łyżki twarożku naturalnego, - 1 łyżeczka majonezu, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - 2 łyżki posiekanego szczypiorku, - łyżka posiekanych kaparów, - sól, pieprz. Składniki farszu wymieszać, doprawić i nałożyć na połówki jajek

Przepisy Mikołaja
Sałatka ryżowa z kurczakiem 96

Składniki : - 100 g brązowego ryżu, - 1 ugotowany filet z kurczaka, - puszka ananasa w kawałkach, - biała część pora, - 200 g zielonego, mrożonego groszku, - pomidorki koktajlowe, - sól, pieprz. Sos : - 2 łyżki majonezu, - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, - sól, pieprz, - 2 łyżeczki curry. Wykonanie : Ryż ugotować i przelać zimną wodą. Mięso pokroić w kostkę, a pora w cienkie talarki. Zamrożony groszek przelać na sitku

Przepisy Mikołaja
Sałatka z grillowanym kurczakiem 123

oregano, tymianek, bazylia, czosnek granulowany, rozmaryn, majeranek,    kolendra, sól, pieprz, olej. - seler naciowy ( 4-5 łodyg ), - pęczek rzodkiewek, - ogórek świeży, - sałata, - gruby szczypior, - sól, pieprz, Sos : - łyżka majonezu, - 2 łyżki jogurtu naturalnego, - łyżeczka musztardy. Wykonanie : Mięso pokroić i zamarynować w mieszance przypraw. Grillować tradycyjnie, na powietrzu lub w domu na suchej patelni. Przestudzony filet pokroić w kostkę. Seler

Przepisy Mikołaja
Sałatka z makrelą 103

Pożywna i smaczna sałatka z dodatkiem wędzonej makreli, bez dodatku majonezu :) Składniki : - wędzona makrela, - kwaśne, twarde jabłko, - 2 - 3 łodygi selera naciowego, - 2 pomidory rzymskie, - natka pietruszki, - sok z cytryny. Sos : - łyżka octu balsamicznego, - łyżka oleju, - sól, pieprz, - pół ząbka startego czosnku. Wykonanie : Makrelę obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Jabłko przekroić na pół i  wyciąć gniazdo

Przepisy Mikołaja
POMYSŁY NA MIĘSNE GOTOWCE DO ZAMROŻENIA 125

składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam na płasko w zamrażarce. Hamburgery pół kilograma mielonego antrykotu lub innej części łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka majonezu - opcjonalnie sól, pieprz łyżeczka czerwonej czubricy - opcjonalnie szczypta kminku - opcjonalnie pimienton - opcjonalnie łyżka oliwy czasami dodaję cząber albo pimienton Mięso mieszam, formuję hamburgery i każdy pakuję oddzielnie lub odseparowane

Cytryna&Co.
AIOLI lub MAJONEZ w 3 minuty i majonez wegański 119

naczynia o blendujemy pulsacyjne. Czas wykonania: 3 minuty:)  enjoy! Moje wariacje: 1. Wersja wege: zamiast jajek można dodać adekwatną ilość roślinnego mleka lub aquafaba (woda z cieciorki) 2. Majonez: to samo, tylko zamiast czosnku ja dodaję łyżeczkę musztardy lub łyżeczkę octu jabłkowego

Cytryna&Co.
PASTA Z MAKRELI I AWOKADO - KILKA WERSJI 146

Robiłam ją już kilka razy z drobnymi modyfikacjami, ponieważ nie jem kurzych jaj i nabiału. obrana makrela (rozdrobniona widelcem) 1/2 twarożku typu Philadelphia  (w wersji dla alergików wegański majonez lub serek kozi) pieprz 1 aw okado pokrojone w kostkę opcjonalnie:  jako pokrojone w kostkę (w wersji dla alergików jajka przepiórcze),  cebulka czerwona Moja modyfikacja: obrana makrela (rozdrobniona

Cytryna&Co.
HUMMUS i różne wariacje na jego temat :) 178

wariacje z pomidorami suszonymi, grillowaną papryką, podsmażaną cebulą i czosnkiem.  Ulubione wersje Mój hummus podstawowy słoik/puszka cieciorki (aquafaba- wodę z cieciorki zostawiamy do innych potraw np. bezy, majonezu  sok z połówki limonki sól, pieprz do smaku olej z orzechów włoskich/oliwa/olej sezamowy solidna łycha masła orzechowego (dowolnego lub pasty sezamowej) Przyprawy w zależności od nastroju: kmin mielony

Cytryna&Co.
MACZANKA KRAKOWSKA 127

burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut oka. Jednak od tradycyjnego burgera różni się znacząco zawartością w bułce, no i z pewnością nie jest podawana z ketchupem, majonezem lub innym sosem znanym z burgerów. Poza tym, potrzeba dużo więcej czasu, aby ją przygotować. Obecnie nazywana jest prababką burgera, gdyż w Krakowie była już znana w XVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione

Kuchnia MagdaLeny
Domowe frytki – jak zrobić 182

minut do wody z cukrem. Po 15 minut odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rumiany kolor w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu soli i możemy podać z ketchupem, albo majonezem. Frytki nie są zdrowe , ale ta wersja jest na pewno znacznie lepsza niż ta kupiona w barach szybkiej obsługi. Smacznego! Artykuł Domowe frytki – jak zrobić pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 137

obtaczamy w mące, bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor z obu stron. Sznycel zgodnie z przepisem podajemy z kawałkiem cytryny. Do frytek możemy podać ketchup albo majonez. Smacznego! Artykuł Sznycel wiedeński z domowymi frytkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania