pieprz 1-2 łyżki oleju Dodatki: 6-7 plasterków żółtego sera kilka małych pomidorków młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty) 2-3 małe ogórki kiszone Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy Rozpoczynamy od przygotowania bułeczek. Na początku drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich dwie łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy
PatiGotujekwadraciki jesteśmy w stanie przygotować dużą ilość małych kanapeczek Pumpernikiel kroimy na mniejsze części i smarujemy serkiem kanapkowym (może być smakowy, np. ziołowy, chrzanowy). Oczywiście można użyć też masła, majonezu czy past kanapkowych – różnorodność jest wskazana. Tworzymy kanapki z ulubionymi składnikami. U mnie jajko z rzodkiewką i sałatą, salami ze szpinakiem i pomidorkiem oraz szynka z ogórkiem i pietruszką
Poezja smakucebula – 1 bardzo duża lub 2 mniejsze 100 g suszonych śliwek kalifornijskich Pół szklanki cukru – używam trzcinowego Demerara Pół szklanki wody Łyżeczka masła – opcjonalnie 2 łyżki majonezu Tatar ze śledzia – wykonanie Namocz śledzie. Czas moczenia zależy od rodzaju śledzia i od tego jak mocno jest posolony. Ja kupuję śledzie w wiaderku
PatchworkKochani zostało jeszcze trochę czasu na świąteczne wypieki. Polecam błyskawiczne ciastka orzechowe na białkach. Zawsze kiedy miksuję majonez zostają mi białka. Ciastka orzechowe to lekko ciągnące ciasteczka pieczone na białkach. Są bardzo łatwe w pieczeniu. Zaledwie 10 minut w piekarniku i pyszny deser do kawy już gotowy. Bardzo lubię proste świąteczne wypieki. Wiadomo, że w okresie przedświątecznym czas jest
codojedzeniaPyszny śledź pod pierzynką , czyli sałatka śledziowa warstwowa. Składniki ułożone są warstwami, połączone majonezem. Najważniejsze w tej sałatce są śledzie, gotowane buraki, ziemniaki, cebula i jajka na twardo. - rosyjska sałatka śledziowa Szuba - pyszna i prosta do zrobienia - najlepsza sałatka śledziowa warstwowa
AniaGotuje.plśledziowo-buraczana Sałatka ryżowo-paprykowa siostry Marii Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem Sałatka „puszkowa” – z papryką, porem, kurczakiem i serem Sałatka z kaszki kuskus z majonezem Sałatka z pieczarkami, serem, jajkiem, kurczakiem i kukurydzą Sałatka „Pod wódeczkę” Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami Sałatka z zupek
Smaki Na TalerzuJakie dania pojawiały się więc podczas wigilijnej wieczerzy w konkretnych regionach Kresów? Na Podolu prawdziwym królem był szczupak, podawany na przeróżne sposoby: w galarecie z żółtym sosem, faszerowany w majonezie czy w formie pulpetów dodawanych do zupy rybnej. Szczupak w galarecie z dużą ilością warzyw – czyli tzw. szczupak po żydowsku – był też bardzo ważnym daniem w okolicach Lwowa, gdzie obok
Codogaradań. Listki estragonu są składnikiem podstawowych francuskich sosów: tatarskiego, remoulade, bearnaise. Estragon uzupełnia i podkreśla smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek. Świetny dodatek do majonezu, użytego jako dressing do jaj czy zielonej sałaty. Wykorzystuje się go też przy kiszeniu kapusty i ogórków. Świeży estragon jest delikatny i miękki, jego listki są wiotkie. Idealnie nadaje się
Karo in the Kitchenkukurydzianych. Płatki kukurydziane sprawiają, że kąski są niezwykle chrupiące! Jeżeli lubicie pikantne dania, polecam podwoić ilość przypraw. Nuggetsy z kurczaka możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym, sosem słodkim chili, majonezem lub po prostu z jogurtem naturalnym. Obiecuję, że te kąski z kurczaka znikną, jako pierwsze z imprezowego stołu – niesamowicie wciągają Smacznego! Zobacz też: Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Przepisy
Kuchnia Bazyliizawsze wygniatamy z solą. Jest w ten sposób lżej strawna i smaczniejsza. Jogurt doprawiony musztardą i płynnym miodem smakuje rewelacyjnie! Ma tak bogaty smak, że nawet nie zatęsknisz za majonezem i śmietaną. Jabłuszko to niezastąpiony winny i soczysty dodatek. Bardzo polecam! Składniki: 500 g solonych śledzi (4 sztuki) 250 g jogurtu greckiego 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 1 płaska łyżeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś chciałabym zaproponować Wam nieco inną sałatkę świąteczną. Sałatka lekka i zdrowa - bez majonezu. Mam nadzieję, że sałatka z grejpfrutem i awokado przypadnie Wam do gustu i pojawi się na waszych świątecznych stołach. Jestem pewna, że goście będą zachwyceni. Sałatka z grejpfruta z dodatkiem granatu, który wygląda jak szlachetne kamienie, idealnie wpisuje się w klimat świąt. Sałatka jest niezwykle
Codzienne Gotowaniewszystkie składniki się przegryzą. Przepis idealny na święta, jak i na co dzień. Już wiem, że zrobię te śledzie na wigilię w tym roku. Smacznego! Zobacz też: Śledzie w majonezie z cebulą Przepis na śledzie w oleju z pomidorami i miodem Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 1 godzina + kilka godzin na odstanie Składniki 400 g płatów śledziowych w oleju
Kuchnia BazyliiSkładniki: 5 jajek 250-300 g szynki wieprzowej 3 ogórki konserwowe 1 puszka krojonego ananasa 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 1 por 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Jajka … Czytaj dalej Sałatka z szynką i ananasem
czarrna od kuchniKieszonki francuskie z brokułami i fetą Mięsne kulki z ogórkowym dipem Domowe nuggetsy z kurczaka Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano Jajka zapiekane w cieście francuskim Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi w cieście francuskim Koreczki na imprezę z oliwkami, serem feta i pomidorkami Przekąski. Koreczki z ogórka, szynki i twarożku. Tortilla
Kulinarne Przeboje