śledziowa. Smaczna i prosta w wykonaniu. Składniki: ¾ szklanki fasoli (dowolnej), 3 szklanki wody, 2 świeże ogórki 2 płaty śledziowe w oleju, 1 cebula, 1 pomidor, 2 łyżki śmietany, ½ szklanki majonezu, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku. \ Wykonanie: Fasolę umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na dwie godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Śledzie pokroić(...)kostkę, tak samo cebulę, ogórki i pomidor. Wymieszać wszystkie składniki razem z fasolą, przyprawić do smaku, połączyć z majonezem wymieszanym ze śmietana i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniapieczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano Co do środka (wg. upodobań), ja dałam: 1 jajko (ugotowane) biały twarożek (łatwy do rozsmarowania, ja użyłam Emilki) 0,5 pomidora opcjonalnie domowy majonez light jak dla mnie było to idealne połączenie ;) Sposób przygotowania: Białko ubijamy na sztywną pianę żółtko mieszamy z proszkiem do p., serkiem i przyprawami delikatnie mieszając łączymy(...)placek od papieru smarujemy tortillę twarożkiem (na całości), na środku wykładamy pokrojonego w plastry pomidora, jajko posypujemy solą i pieprzem, a następnie zwijamy tortillę ja górę posmarowałam jeszcze majonezem light ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokoło 4-5 plastrów ananasa (użyłam ananasa z puszki w soku własny, bez dodatku cukru- dostępny w NETTO) kawałek świeżego pora (około 4 cm) 0,5 puszki kukurydzy domowy majonez light przygotowany wg. tego przepisu 2 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę pozbywając się tłuszczu i innych nieprzyjemnych dla oka rzeczy ;) obtaczamy(...)rozgrzanej teflonowej patelni, aż się ładnie zrumieni seler obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy drobno mieszamy ze sobą seler, kurczaka, pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę, majonez, jogurt wszystko przyprawiamy solą i pieprzem najlepiej smakuje na następny dzień po nocy w lodówce ;) SMACZNEGO! ! ! :) z dedykacją dla mojej mamusi :) nie odwiedza mojego bloga, ale lubi tą piosenkę, więc
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpuszki groszku (sprawdźcie czy nie ma w składzie cukru) około 8 pomidorów suszonych w oleju z ziołami pęczek koperku 3 jajka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki domowego majonezu light (lub też od biedy kupnego light) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut odcedzamy i odstawiamy(...)jajka obieramy i kroimy w dość sporą kostkę koperek siekamy pomidory starannie osączamy z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika groszek odcedzamy mieszamy ze sobą wszystkie składniki wraz z majonezem i jogurtem przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjakie pyszne!!! Gorąco polecam ten przepis. Na dwie porcje: 2 kotlety schabowe 1 duża marchewka 1 mała pietruszka ok 10 cm dużego pora 1 duża cebula 2 łyżki majonezu sól, pieprz, Vegeta Kotlety rozbić, przyprawić solą, pieprzem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Pora i cebulę(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połówki marchewki, pietruszki, pora i cebuli na to ułożyć kotlety, a na kotlety ułożyć drugą warstwę warzyw. Na wierzchu rozsmarować majonez, lub porobić kleksy i posypać Vegetą - około 2 płaskich łyżeczek. Na samym wierzchu opcjonalnie można ułożyć ćwiartki ziemniaczków oprószonych lekko sola i pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką lub zawinąć w folię
Jadło i czytadłogrillowanych mięs proponuję prostą sałatkę warzywną z dodatkiem pierożków tortellini. Składniki: 1 opakowanie tortellini (dowolnego) 2 pomidory 1 długi ogórek 1 puszka kukurydzy pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku mały kubek jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego lubczyku Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Kukurydzę, odcedzić z zalewy. Pomidory(...)ogórka umyć. Ogórka obrać, razem z pomidorami pokroić w kostkę, a umyty szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać zmiażdżony czosnek, lubczyk, majonez i jogurt. Doprawić i delikatnie wymieszać. Schłodzić. Podawać do grillowanych mięs
Czerwień i błękitfiletów z kurczaka 500 g świeżych ogórków 2 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml gęstej śmietany 100 ml majonezu 2 przeciśnięte ząbki czosku sól, pieprz por (biała część) 200 g mała puszka kukurydzy 2 czerwone cebule 3 jajka Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić(...)Wystudzić. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski i dodać śmietanę, majonez i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pory pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebule obrać i drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić
Świat Domowej Kuchniposiłek. Dzięki chrupkości papryki i aromatowi kabanosów sałatka zadowoli podniebienie nie jednego smakosza :) Składniki - 20 dag makaronu świderki - 3 – 4 kabanosy - 1 puszka kukurydzy - 1 czerwona papryka - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju(...)dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Paprykę umyć i osuszyć. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w nieduże kawałki. Kukurydzę osączyć. Kabanosy pokroić w plasterki. Składniki wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga – sprawdzona rada 1) Wygląd sałatki uatrakcyjni makaron w wersji kolorowej
Świat SmakuBOTWINKA (bezmleczna) SKŁADNIKI: 1 pęczek botwinki z buraczkami, koperek, majonez, sól, pieprz, cukier, ocet, WYKONANIE: Umyć i pokroić botwinkę oraz buraczki, posolić i zalać wodą, ugotować do miękkości doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Do kubka nalać ok. 1/3 wody, dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać dobrze i zabielić powstałą w ten sposób "śmietanką
Tradycyjna kuchnia inaczejSkładniki : Ziemniaki dowolna ilość ( małe lub średnie ,ale koniecznie o zbliżonej wielkości ) Sól Masło Na Sos: Jogurt naturalny zott mały kubeczek ( jest najlepszy bo lekko kwaśny ) Majonez kielecki 4 łyżki ( można więcej ) Łyżeczka pasty z chili Ząbek czosnku ( lub więcej ) Ketchup u mnie Pudliszki ( 2-3 łyżki ) Sól , pieprz Wykonanie Ziemniaki dokładnie myjemy , nie suszymy(...)zależności od wielkości i odmiany mogą piec się wolniej lub szybciej Upieczone ziemniaki kroimy na pół do każdego przekrojonego ziemniaka możemy włożyć po troszkę masła Jogurt mieszamy z majonezem , solą i pieprzem Dzielimy na 3 części Do pierwszej dodajemy czosnek Do drugiej pastę chilli Do trzeciej ketchup Sosy mieszamy doprawiamy do smaku Odkładamy na chwilę do lodówki Podajemy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęśmietany, np. 30% kwaśnej lub słodkiej świeży koperek (wg uznania) 100 g wędzonego boczku 100 g startego żółtego sera 1 cebula 1 łyżka ketchupu 4-5 łyżeczek majonezu sól, pieprz papryka ostra odrobina masła olej do przesmażenia cebuli Kapustę pozbawić wierzchnich liści, umyć i przekroić na 2 części. Jedną z nich pokroić na mniejszą część. Drugą połowę możecie wykorzystać(...)łącznie muszą być 4 kawałki). Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC
Ugotowaćzachorowalności na grypę i przeziębienia z powodu dużej zawartości czosnku i witamin :). Składniki: 1 duży brokuł lub opakowanie mrożonych 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 1 ser feta majonez śmietana 2 duże ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: 1. Ugotuj brokuły. Świeżego brokuła podziel na różyczki i wrzuć na gorącą, osoloną wodę. Gotuj 8 minut. W przypadku gdy użyjesz mrożonych(...)zapobiegnie nadmiernemu rozgotowaniu się brokułów). Brokuły nie powinny być rozgotowane , powinny być lekko twarde. 2.Przygotuj sos czosnkowy. W czasie gdy brokuły się gotują wymieszaj w miseczce 3 duże łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, szczyptę soli, szczyptę pieprzu. Wymieszaj na gładką masę. 3.Przepłukaj fasole z puszki w zimnej wodzie
Kulinarna Patilogiacóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie: Sos – 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub dwa jeśli lubicie mocno czosnkowe sosy)wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Mamy
Kulinarna Patilogiawariacji na jego temat, wiec każdy znajdzie jakąś wersje dla siebie. Dzis proponuję wersję z musztardą i marynowanymi grzybkami. Składniki: 3 ogórki konserwowe mały słoiczek grzybków marynowanych 5 łyżek majonezu 1 łyżka śmietany 3 łyżeczki musztardy sól i pieprz Przygotowanie: Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki i grzybki. Całość mieszamy i doprawiamy solą
Kulinarna Patilogia