śledzie jako składnik sałatki. Banalny i szybki przepis! Składniki: - 350 g filetów śledziowych a'la matjas w oleju - 1 duże jabłko - 1 por - puszka groszku konserwowego - 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na drobniejsze kawałki. Jabłko obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasiennie i kroimy w kostkę Zieloną część pora kroimy w półplasterki i sparzamy(...)sitku wrzątkiem Następnie odsączamy zielony groszek z zalewy i dodajemy do reszty składników Dodajemy 3 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem Smacznego
Taste TherapyCoś prostego, pysznego i efektownego na niespodziewanych gości. Składniki: 4 duże pomidory, 2/3 szklanki świeżego groszku lub z puszki, 6 łyżek majonezu, świeża bazylia, natka pietruszki do dekoracji. Wykonanie: Pomidory umyć, odciąć kapelusze pomidora, wydrążyć miąższ. Groszek wymieszać z majonezem, nałożyć do wydrążonych pomidorów i ozdobić zieleniną
Tradycyjna KuchniaDzisiaj zrobiłam pyszną pastę jajeczną, ale taką troszkę inną, bo z dodatkiem awokado. Polecam Wam, bo jest naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 6 jajek 1 awokado 1 łyżka majonezu 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona cebula sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, oskubać i zmiksować. Awokado pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować, skropić sokiem(...)cytryny i połączyć z jajkiem. Dodać majonez, drobno posiekaną cebulę i koperek. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą i pieprzem. pasta jajeczna z awokado
O kuchni z uczuciemlodówce. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i pomidorem. Szybka i łatwa w przygotowaniu. W sam raz na kolację :) Składniki: 4 jajka 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka majonezu koperek sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę. Mieszamy z majonezem, przyprawiamy do smaku solą
My simple kitchenSałatka śledziowa w towarzystwie warzyw sezonowych: kalafiora i fasolki szparagowej. Składniki: 1 kalafior, 50 dag fasolki szparagowej 5 płatów śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego(...)śledzia wymieszać , dodać majonez z jogurtem, doprawić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem
Tradycyjna Kuchniaklasycznym, smacznym sosie remoulade. Składniki: ½ kg brokuł, sól do smaku, cukier do smaku, zielona sałata, Składniki na sos: 2 jaja, 3 łyżki musztardy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 słoiczek majonezu (250ml), 1 łyżka octu winnego sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Majonez wymieszać
Tradycyjna Kuchniagram makaronu rurki 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 średnia cebulka czerwona 2 ugotowane na twardo jajka 1 papryka czerwona 1 łyżka majonezu pieprz czarny świeżo zmielony szczypta papryki mielonej słodkiej wędzonej sól do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, studzimy, przekrawamy rurki na pół. Kukurydzę, fasolę czerwoną odcedzamy na sitku przepłukując wodą zimną(...)zostawiamy do odsączenia. Ser feta, paprykę oczyszczoną z nasion, obraną cebulę oraz jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przyprawiamy i dodajemy majonez. Dekorujemy według uznania. Wymieszaną dobrze sałatkę odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Smacznego
kgwjanczewochoć robię ją niezmiernie rzadko. Tym razem wersja na bogato. Składniki: 5 jajek kawałek czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe niewielki kawałek pora 2 plastry szynki gotowanej sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Jaja ugotować na twardo. Obrać, zatrzeć na tarce jarzynowej na średnich oczkach. 2. Paprykę, pora, ogórki i szynkę drobno posiekać. Dodać do jajek. 3. Dodać majonezu wedle
Kuchnia domowa Aniziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki Amandine b) francuskie truflowe ziemniaki c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki d) majonez e) musztarda f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę(...)wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy wzdłuż lub w poprzek, skrapiamy oliwą i grillujemy Poniżej foto reportaż z warsztatów, zapraszam do oglądania :) Organizatorzy powitali nas słonecznymi uśmiechami Na wstępie zostaliśmy poczęstowani pysznymi wędlinami i kabanosami z certyfikatem jakości QAFP Jolanta Ciechomska, koordynator projektu opowiadała
upichconaduży brokuł ok 150 g łososia wędzonego ( najlepiej w kawałku ale może też być sałatkowy) 4-5 średnich pomidorów bądź opakowanie pomidorków koktajlowych 4 jajka 2 płaskie łyżki majonezu sól pieprz Brokuł ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny ( powinien wtedy zachować zielony kolor), pilnując aby nie był zbyt miękki. Po wyjęciu schłodzić zimną wodą. Pokroić(...)dodać do reszty. Pomidory również pokroić w ćwiartki i na sam koniec dodać do sałatki. Doprawić solą i pieprzem, pamiętając o tym, że łosoś jest słony. Połączyć z majonezem, delikatnie mieszając. Można przygotować wersję bez jajka. Też wspaniale smakuje
Jemy PijemySmaczna, ekspresowa sałatka z kalafiora. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kalafior, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych, ¾ szklanki majonezu, 1 pomidor, natka pietruszki, sól do smaku. Wykonanie: Kalafior opłukać, następnie podgotować w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Następnie kalafiora osuszyć na ściereczce, przełożyć do salaterki, posolić w razie potrzeby i polać majonezem. Posypać posiekanymi orzechami, natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaProdukty potrzebne; Piersi z kurczaka- 250 gram Ananas- 500 gram seler- 1 słoik bez zalewy majonez - łyżek natka pietruszki- 1 pęczek ser gouda- 300gram ( starty w paseczki) jajko- 4 sztuki ( ugotowane na twardo) sól - szczypta pieprz, kurkuma, przyprawa do gyrosa, chilli- łyżeczka wino białe- do smaku olej- do smażenia Sposób przyrządzenia; W misce mieszamy Nasze cycki z przyprawami(...)czym wrzucamy do drugiej miski, Kurczaka smażymy około 7 minut, odstawiamy na okno do wystygnięcia, Do Naszego ananasa wrzucamy, odsączony seler i kurczaka. Ser gouda. Mieszamy to wszystko w majonezie, dodajemy drobno posiekaną natkę, Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zajadamy
pichcisztocebule szalotki 4 jaja 4 łyżki mąki 1 łyżka bazylii sól pieprz czarny pieprz cayenne olej lub oliwa do smażenia Sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku oregano sól pieprz Sposób przyrządzania: Cukinię umyć i pokroić w kosteczkę (wielkość kukurydzy). Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę szalotkę poszatkować na bardzo drobno. Do dużej miski włożyć cukinię(...)czarnym oraz cayenne. Rozgrzać olej na patelni. Wkładać duże łyżki masy na patelnię i smażyć do momentu, aż placki się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym. Jogurt grecki zmieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Podawać gorące placki z sosem czosnkowym. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychkuskus 1 puszka kukurydzy 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 cebula 4 Ogórki konserwowe chili firmy Orzech 2 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sól , pieprz do smaku Wykonanie : Kaszę wsypać do miseczki i zlać wrzącą wodą Wody ma być około 1 cm nad kaszą . Odstawić pod przykryciem(...)Kaszy dodać odcedzonego z oleju tuńczyka , posiekaną pietruszkę , cebulę , szczypiorek , jajka,odcedzoną z wody kukurydzę , ogórki , wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać musztardę i majonez. Jeszcze raz wymieszać. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania wyśmienitych produktów firmy ORZECH
Sama słodycz i szczypta chiliwczesne śniadanie. :) Pasta z jajek Składniki: 5-6 jajek 2 duże łyżki masła po 1 garści posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i koperku kilka łyżek zielonej rzeżuchy 1 duża łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany sól, pieprz z młynka Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z miękkim masłem, białka kroimy w drobną kostkę. Utarte(...)masłem żółtka łączymy mieszając łyżką z białkami, dodajemy majonez, zioła, przyprawy, mieszamy dokładnie, ewentualnie doprawiamy i dodajemy śmietanę ( okazuje się, że jednak śmietana jest w konieczna, ze względu na zawartość masła - pasta po schłodzeniu może się lekko kruszyć, dodatek śmietany temu zapobiega). Schładzamy minimum 1 godzinę. My z Prezydentem wszelkie pasty robimy zazwyczaj dzień wcześniej, żeby się przegryzły i były
Kuchnia Prezydentowej