znajdziecie tutaj KLIK 25 dag tortellini z mięsem lub serem (polecam z KLIK) 1 mały kalafior 2 czerwone papryki pęczek młodej cebulki 3-4 łyżki majonezu (polecam firmowy z KLIK) 3 gałązki koperku sól i pieprz do smaku Najpierw gotuję pierożki tortellini , ugotowane przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia, raz za czas je „podrzucam(...)papryk wycinam gniazda z nasionami, myje i kroję w drobne paski, cebulki siekam. Do miski przekładam zimne pierożki, kalafior, papryki i cebulkę. Solę i oprószam pieprzem, dodaję majonez, posiekany drobniutko koperek i delikatnie mieszam. Odstawiam na godzinkę i podaję. Polecam gazetki z nowościami, fajne promocje
Takie tam pichcenietutaj 1 podwójna pierś z kurczaka 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa (używam Kamis) kilka łyżek oleju 1 mały jogurt grecki 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary 2-3 spore ząbki czosnku pieprz 1 ogórek wężowy Zaczynamy od przygotowania mięsa i sosu czosnkowego. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i przyprawą do gyrosa(...)pozostawić na godzinę w lodówce, po czym przesmażyć. Odstawić. Wymieszać jogurt, śmietanę, majonez i zmiażdżony czosnek. Przyprawić pieprzem. Ogórek zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć z soku, połączyć z sosem czosnkowym. Można też zrezygnować z dodawania ogórka i podać placki z dowolną, ulubioną surówką lub ogórkiem konserwowym. Usmażyć placki ziemniaczane. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym i posypane kawałeczkami mięsa
Praktyczna plżałuję, że nie zrobiłam jej wcześniej! Jest po prostu wspaniała! Jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza babka jaką jadłam w życiu - puszysta a jednocześnie wilgotna, o pięknym kolorku, majonezu nic a nic nie czuć a smak... najlepiej zróbcie i przekonajcie się sami! SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki Majonezu Kieleckiego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki
Kto ugości moich gości?sałatka, nabierze wtedy bardzo oryginalnego posmaku. Składniki: 2 słoiczki selera konserwowego 3-4 jabłka puszka kukurydzy mały słoiczek tartego chrzanu 4-5 ugotowanych jajek 6-7 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól i pieprz Sposób przygotowania: Seler odsączyć, ewentualnie lekko posiekać, kukurydzę odsączyć, jajka i obrane jabłka pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko przełożyć do dużej miski, dodać chrzan(...)majonez, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
na moim stole...posypać je pokruszoną fetą, czy też prażonym słonecznikiem. Prosty przepis, może stać się urozmaiceniem każdego stołu. Składniki: 500 g brokuła 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu pieprz sól łyżeczka cukru opcjonalnie: prażone ziarna słonecznika i pokruszona feta Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i łyżeczką cukru. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić(...)wody. Dodanie cukru do wody spowoduje, że brokuły nie stracą żywego zielonego koloru. Różyczki gotować 5-6 minut, po czym odcedzić je na sicie i polać obficie zimną wodą. Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Ugotowane brokuły przełożyć na talerz, polać sosem, można również posypać pokruszoną fetą i prażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego
na moim stole...smakuje jeśli przechłodzimy ją w lodówce, ale u mnie w domu, znika bezpośrednio po zrobieniu:) Składniki: pół główki średniej kapusty białej 2 małe marchewki 1 średnia cebula 3/4 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego Sposób przygotowania: Kapustę najlepiej poszatkować w robocie. Musi być bardzo drobno pocięta(...)wtedy jest najsmaczniejsza. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy wszystkie warzywa. Przygotowujemy sos. Majonez, mleko, sól, cukier, sok z cytryny, ocet dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Łączymy sos z warzywami, mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby wszystko dokładnie się przegryzło. Najlepsza jest następnego dnia, ale gwarantuje że jest tak dobra
na moim stole...który według mnie jest najsmaczniejszy i najlepiej smakuje z pieczonym mięsem, na świeżym powietrzu. Składniki: 1 kg ziemniaków (u mnie młode) 6 ząbków czosnku solidny pęczek kopru 3/4 szklanki majonezu 1/2 szklanki jogurtu greckiego sól świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez
na moim stole...pociętych w kosteczkę 2 puszki kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka ananasa duża czerwona papryka pocięta w kosteczkę 2 małe czerwone poszatkowane cebulki mały pęczek szczypiorku-drobno pocięty 4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z majonezem. Odstawić na kilka godzin do lodówki by wszystko przegryzło się. Smacznego
na moim stole...Robi furorę na moim stole, a zwłaszcza wśród moich gości. Składniki: 1 brokuł puszka ananasa puszka kukurydzy opakowanie sera feta 3 garście uprażonych ziaren słonecznika 4-5 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Brokuł umyć, podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w osolonej wodzie (dodaje również szczyptę cukru dla zachowania bardziej intensywnego koloru). Od momentu zagotowania się wody gotować brokuł 5 minut(...)Wyjąć brokuł z wody i ostudzić. Ananas i ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Układać warstwami: różyczki brokuła feta ananas kukurydza majonez słonecznik Smacznego
na moim stole...Szybka, sezonowa i pyszna sałatka letnia. Składniki: 1 kalafior, 15 dag zielonego groszku, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, natka pietruszki, sól do smaku 1 mały słoiczek majonezu. Wykonanie: Ugotować kalafior w osolonej wodzie (lecz nie rozgotować), następnie podzielić go na różyczki i przełożyć na ozdobny talerz. Wsypać groszek i polać majonezem rozprowadzonym winem i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniasałatkę kalafiorową, tym razem z mięsem i soczystymi pomidorami. Składniki: 1 kalafior, 20 dag mięsa drobiowego (pieczonego lub gotowanego), 20 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, sól do smaku, majonez, natka pietruszki. Wykonanie: Kalafior dokładnie opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie (lecz nie rozgotować). Pomidory opłukać, obsuszyć, pokroić i połączyć z ostudzonym pokrojonym na różyczki kalafiorem. Pokroić również mięso, dodać(...)kalafiora, przyprawić do smaku solą i startym czosnkiem i na koniec polać majonezem i posypać natka pietruszki
Tradycyjna Kuchniamasła, 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego jasnego. odrobina suszonego chilli sos czosnkowo- cytrynowy 200 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary) skórka otarta z cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść(...)godzinę do lodówki. Grilluj po ok. 5 minut z każdej strony. Podawaj z sosem czosnkowo- cytrynowym i warzywami. Przygotowanie sosu czosnkowo- cytrynowego: Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i dodaj rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść
Wielki apetytsałatkę. Składniki: 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200 g sera żółtego 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 100 g makaronu 1/2 pęczka koperku 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ananas, ser i umyty, obrany(...)ogórek kroimy w kostkę. Koper drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy majonez z jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy
magiczna kuchnia Kasiprzygotowania dania użyłem: 300 gram żółtego sera morawskiego, 1 jajka, 2 łyżek mleka, 3 łyżek mąki pszennej, bułki tartej, 15 małych ogórków konserwowych, 15 pieczarek konserwowych, 6 łyżek majonezu, 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, frytek, 250 ml oleju. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowania sosu tatarskiego, który(...)wszelkiego rodzaju mięs i kanapek. Ogórki konserwowe i pieczarki konserwowe pokroiłem w drobną kostkę - o boku około 3 milimetrów i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich 6 łyżek majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego. Przyprawiłem łyżeczką granulowanego czosnku i połową łyżeczki białego mielonego pieprzu, po czym odstawiłem do lodówki na co najmniej 40 minut. Następnie zająłem się przygotowaniem sera. Kawałek żółtego
Wyprawy kulinarneoliwek (ja pominęłam). Smażymy (przewracając) na rozgrzanym grillu do przyrumienienia. U mnie ok.15 minut. Podajemy z sosem czosnkowym, lub dowolnie. Sos czosnkowy: - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka majonezu (nie trzeba) - jogurt typu bałkańskiego (10%) - świeżo mielony pieprz i sól do smaku Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, jogurt i majonez, i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smaczne Zdrowe