innych potraw. Jeżeli macie swoją” druga połowę”, warto pamiętać o tym aby spożywać czosnek razem, wówczas unikniecie sytuacji, że tej drugiej osobie będzie przeszkadzał zapach. Składniki: 3 spore łyżki majonezu 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ok. 5 ząbków czosnku Wykonanie: Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy
Smaki Ewypodobnie jak sos czosnkowy, który niedawno zaprezentowałam. Jest wspaniałym dodatkiem do placka po cygańsku, ale to już inna „bajka”. Kiedyś na pewno pojawi się on na blogu. Składniki: Majonez Ketchup Sól, pieprz Ostra mielona papryka Wykonanie: W miseczce umieszczamy po tyle samo majonezu i ketchupu. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Ilość przypraw uzależniona jest od ilości sosu
Smaki EwyCzęsto zapominamy o tym prostym i pysznym śniadaniowym produkcie. W moim domu wszyscy domownicy bardzo lubią pastę i znika ona w tempie błyskawicy. Składniki: 10 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka miękkiego masła Sól Pieprz Szczypiorek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy je wstępnie widelcem. Następnie dodajemy majonez, masło dalej mieszamy i rozdrabniamy. Przyprawiamy do smaku solą
Smaki Ewyrobię ją od wielu lat. Muszę przyznać, że amatorów tej sałatki nie brakuje. Znika z prędkością błyskawicy. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 200 ml majonezu 100 śmietany słodkiej Przyprawa do ziemniaków Szczypiorek Szczypta ostrej papryki ¼ łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Wykonanie: Z majonezu, śmietany, papryk, pieprzu i soli (do smaku) przygotowujemy sos. Całość dokładnie mieszamy
Smaki Ewyszybko zniknęła jak się pojawiła. Składniki: Tuńczyk z puszki w oleju 5 jajek 5 ogórków korniszonów 1 cebula ½ słoika konserwowej papryki Biała fasola z puszki Makaron błyskawiczny Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Makaron błyskawiczny rozdrabniamy, zalewamy gorącą, osoloną wodą ( można użyć makaronu z zupki „chińskiej” – ilość taka sama ). Z tuńczyka odlewamy olej. Fasolę z puszki wyjmujemy(...)sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Ogórki korniszony, cebulę, paprykę, jajka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy tuńczyka i odcedzony makaron oraz kilka łyżek majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewydużo. Jest za to smacznym urozmaiceniem śniadania. Składniki: Ser typu gouda 100 gram Ser typu maasdamer 100 gram Ser typu morski 100 gram 1 por ( mały lub ½ dużego ) Majonez Pieprz Wykonanie: Sery kroimy w kostkę 1 – 1 ½ cm. Por porządnie myjemy, ( warto przeciąć wzdłuż i można wtedy umyć tak aby nie został piasek ) drobno kroimy. Całość łączymy, przyprawiamy pieprzem(...)dodajemy majonez i mieszamy. Gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewysałatki. Składniki: Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach 150 gram szynki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duża cebula 3-4 ogórki kiszone 1 słoik marchewki z groszkiem Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki, jajka, cebulę kroimy w kostkę. Natomiast szynkę kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy odsączoną marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kilka łyżek majonezu. Całość
Smaki Ewydzisiaj sałatka zasmakuje również i Wam. Składniki: Mieszanka meksykańska ze słoika 1 wędzona makrela 5 jajek ugotowanych na twardo 4 ogórki korniszony 1 cebula dymka Pieprz czarny Pieprz cayenne Majonez Wykonanie: Mieszankę meksykańską umieszczamy na sicie i płuczemy. Makrelę obieramy ze skóry, dokładnie usuwamy ości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Jajka, cebulę, ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie produkty mieszamy razem(...)Przyprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem cayenne do smaku. Na koniec dodajemy majonez, mieszamy i gotowe. W przepisie nie ma soli, ze względu na wędzoną makrelę, która już jest solona. SMACZNEGO
Smaki Ewysera Kawałek marynowanej papryki Sól, pieprz Farsz do omleta: 100 gram wędzonego łososia Kilka gałązek koperku Szczypiorek z jednej dymki Kawałek papryki konserwowej 1 mały ogórek kiszony 1 łyżka majonezu Pieprz Wykonanie: Łososia kroimy na mniejsze kawałki, paprykę konserwową i ogórek w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno kroimy i dodajemy do łososia. Dodajemy również łyżkę majonezu i pieprz do smaku
Smaki Ewytroszkę inne niż zwykle, bo z kindziukiem. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 ogórki korniszony ( małe ) Kawałek papryki konserwowej ( 1/3 ) Kika gałązek natki pietruszki 8 plasterków kindziuka Majonez Papryka ostra Sól Wykonanie: Ugotowane jajka na twardo, kroimy na połówki, wyjmujemy żółtka. Żółtka rozkruszamy. Ogórki, paprykę, kindziuk i pietruszkę bardzo drobno kroimy. Całość łączymy z żółtkami. Dodajemy łyżkę majonezu. Doprawiamy
Smaki Ewykokardki 100 gram wędzonego łososia 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 czerwona cebula 1 puszka białej fasoli 4 jajka 1 ostra mała papryka ( świeża ) Kilka gałązek pietruszki Majonez Sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Cebulę kroimy w plasterki, ogórki i papryki w kostkę. Fasolę odsączamy i przepłukujemy wodą. Pietruszkę siekamy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy(...)kostkę. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem łączymy, dodajemy majonez, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO
Smaki Ewypapryką. Polecam. Składniki: 250 gram surimi 2 opakowania makaronu z zupek ( rosół ) 3-4 ogórki korniszony Po 1/3 papryki czerwonej, żółtej, zielonej ½ czerwonej cebuli 3 jaka ugotowane na twardo Majonez Sól pieprz Wykonanie: Lekko rozdrobniony makaron zalewamy wrzątkiem z przyprawami z jednego opakowania. Po wystudzeniu dodajemy, drobno pokrojone papryki, czerwoną cebule i ogórki korniszony. Jajka kroimy w większą kostkę(...)również dodajemy do sałatki. Na koniec dodajemy pokrojone surimi. Przyprawiamy solą i pieprzem i dwiema łyżkami majonezu. Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyszybko. Wystarczy szynkę zmielić, doprawić i stanie się hitem śniadania. Tak więc dzisiaj propozycja na śniadanie pasta kanapkowa z szynki. Składniki: Dowolna ilość szynki Kilka ogórków konserwowych Cebula Pieprz Majonez Wykonanie: Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy. Ogórki i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do mielonej szynki. Całość doprawiamy pieprzem. Dodatkowo dodajemy majonez ( ilość zależna od ilości
Smaki Ewyjest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm Sałatka: 2 marchewki 2 ziemniaki 3 łyżki groszku z puszki 2 jabłka 2 ogórki kiszone 3 jajka Majonez Sól Pieprz Tarty chrzan Wykonanie: Mortadelę podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się zwijać. Aby mieć pewność, że się zwinie, mortadelę z patelni wkładamy do naczynia aby nadać(...)miseczka. Pozostawiamy ją do wystygnięcia. Marchew, ziemniaki i jajka gotujemy. Jabłka, ogórki, kroimy w kostkę, również ugotowane warzywa, dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem, kilkoma łyżeczkami chrzanu oraz majonezem. Mieszamy. Przygotowaną sałatką wypełniamy łódeczki z mortadeli. SMACZNEGO
Smaki Ewybardzo szybko znajdują amatorów i na ogół nie zdążą ponownie pojawić się na stole. Jajka musztardowe z curry ( żółte ) 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu Szczypta curry Sól Natka pietruszki Jajka szpinakowe ( zielone ) 4 jajka ugotowane na twardo 50 gram mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany ( gęstej, kwaśnej ) Sól, pieprz Ketchup Wykonanie: Jajka(...)kroimy na połowę i wyjmujemy żółtka. Jajka faszerowane żółte – rozcieramy żółtka, dodajemy musztardę, majonez, szczyptę curry. Doprawiamy solą. Mieszamy. Nakładamy farsz na jajka i przybieramy posiekaną pietruszką. Jajka faszerowane zielone – szpinak odsączamy, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, łyżkę śmietany. Doprawiamy sola i pieprzem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Nakładamy na jajka. Przybieramy ketchupem. SMACZNEGO
Smaki Ewy