majonez - 14247 przepisów (strona:469/950)

Grill: Łosoś marynowany w syropie klonowym 186

masła,  3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego jasnego.  odrobina suszonego chilli sos czosnkowo- cytrynowy 200 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary) skórka otarta z  cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano  Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść(...)godzinę do lodówki. Grilluj po ok. 5 minut z każdej strony.  Podawaj z sosem czosnkowo- cytrynowym i warzywami. Przygotowanie sosu czosnkowo- cytrynowego: Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i dodaj rozgnieciony lub  drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z  cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść

Wielki apetyt
Sałatka z makaronem ananasem i ogórkiem 411

sałatkę.    Składniki: 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200 g sera żółtego 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 100 g makaronu 1/2 pęczka koperku 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ananas, ser i umyty, obrany(...)ogórek kroimy w kostkę. Koper drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy majonez z jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy

magiczna kuchnia Kasi
Czeska klasyka - wyprażany syr 294

przygotowania dania użyłem: 300 gram żółtego sera morawskiego, 1 jajka, 2 łyżek mleka, 3 łyżek mąki pszennej, bułki tartej, 15 małych ogórków konserwowych, 15 pieczarek konserwowych, 6 łyżek majonezu, 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, frytek, 250 ml oleju. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowania sosu tatarskiego, który(...)wszelkiego rodzaju mięs i kanapek. Ogórki konserwowe i pieczarki konserwowe pokroiłem w drobną kostkę - o boku około 3 milimetrów i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich 6 łyżek majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego. Przyprawiłem łyżeczką granulowanego czosnku i połową łyżeczki białego mielonego pieprzu, po czym odstawiłem do lodówki na co najmniej 40 minut. Następnie zająłem się przygotowaniem sera. Kawałek żółtego

Wyprawy kulinarne
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO 232

oliwek (ja pominęłam). Smażymy (przewracając) na rozgrzanym grillu do przyrumienienia. U mnie ok.15 minut. Podajemy z sosem czosnkowym, lub dowolnie. Sos czosnkowy: - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka majonezu (nie trzeba) - jogurt typu bałkańskiego (10%) - świeżo mielony pieprz i sól do smaku Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, jogurt i majonez, i dokładnie mieszamy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Surówka z kalarepki 295

Suróweczka z samej kalarepki też świetnie smakuje i pasuje do drugiego dania z kawałkiem mięska czy też rybką. składniki: kalarepa, moje były duże więc dałam 3 sztuki 3 łyżki majonezu, u mnie Kielecki 3 łyżki jogurtu kolorowy pieprz Kalarepki obrać ze skórki. Następnie obrane kalarepki zestrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez oraz jogurt i dokładnie wymieszać aby składniki

Monia miesza i gotuje
Sos czosnkowy. 181

wszystkich mięs grillowanych, warzyw, pieczonych ziemniaków ten kremowy, aromatyczny sos jest po prostu rewelacyjny. SKŁADNIKI: 3-4 ząbki czosnku 1 mały jogurt naturalny 3-4 łyżki majonezu ulubione zioła: szczypiorek, koperek, bazylia... odrobina cukru sól, pieprz WYKONANIE: W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, konsystencja powinna być półpłynna, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, zioła i mieszamy

Kuchnia Beaty
Sałatka z kalafiora. 402

jako pomysł na kolację  :-). Składniki na sałatkę z kalafiora. 1 kalafior 4 pomidory 6-8 jajek 1 mała cebula 0,5 litra jogurtu naturalnego (gęstego) 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz      Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy wzdłuż na osiem części. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie(...)zimną wodą i po chwili obieramy, by następnie pokroić je w kawałki podobnej wielkości co jajka. Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę.      Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.      Na dnie dużej miski układamy połowę kalafiora, na to wykładamy połowę jajek, połowę pomidorów i cebuli, czynność

Rozpustne gotowanie
Pasta jajeczna na kanapki. 178

robi, czy też szybciej znika. Chyba jednak znika :-) Składniki na pastę jajeczną na kanapki 4 jajka ugotowane na twardo i obrane 3 łyżki drobniutko pokrojonego pora 2 łyżki majonezu sól pieprz      Jajeczka kroimy w kosteczkę (drobniutką), przekładamy do miseczki. Dodajemy por, majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Sałatka po żydowsku. 422

chrupkości. Jest obłędna :-) Składniki na sałatkę po żydowsku 60 dag ziemniaków tej samej wielkości 8 jajek ugotowanych na twardo 1 por (białą część) 1 puszka kukurydzy 4-5 łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz      Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka również obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy(...)kukurydzę, drobniutko posiekany por, majonez, musztardę i mieszamy. doprawiamy solą i pieprzem i gotowe

Rozpustne gotowanie
Brokuły z pomidorami. 275

jako lekka kolacja. Gorąco polecam! Składniki na brokuły z pomidorami 1 brokuł (może być mrożony) 3 pomidory 1 mała cebulka lub kilka gałązek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz      Różyczki brokuła gotujemy bez przykrycia,w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej wodzie i zostawiamy by obciekły. Pomidory parzymy, obieramy(...)skórki i kroimy w ósemki. Cebulkę lub szczypiorek drobno siekamy. Do małej miseczki przeciskamy czosnek, dodajemy majonez i jogurt naturalny, dobrze mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. W sporej misce układamy brokuły, pomidory, posypujemy cebulką lub szczypiorkiem i zalewamy sosem czosnkowym. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe

Rozpustne gotowanie
Sałatka z brokuła i kurczaka z jajkiem. 400

kurczaka z jajkiem 1 brokuł (500g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 jajek ugotowanych na twardo 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżka majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia      Mięso kroimy w sporą kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na godzinę do lodówki. Brokuła gotujemy(...)smażymy na złoto, odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a jajka w ósemki.  Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt i szczyptę soli, mieszamy. W sporej misce układamy połowę porcji kurczaka, następnie połowę cebuli, kukurydzy, jajek i brokułów, polewamy połową sosu i czynność powtarzamy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Ptysie z twarogiem i kurczakiem. 314

łyżki twarożku ze szczypiorkiem lub 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku 1 pojedynczy filet z kurczaka (doprawiony i usmażony lub ugotowany na parze) 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz      Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia, wsypujemy sól z mąką  i energicznie mieszamy. Następnie znów umieszczamy na ogniu(...)czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Rumiane ciastka wyjmujemy z piekarnika, po przestudzeniu przecinamy na pół.      Nadzienie. Twaróg mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojonego, zimnego kurczaka, odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy.        Zimne ptysie nadziewamy farszem i gotowe! Ptysie możemy również nadziać ulubioną sałatką

Rozpustne gotowanie
Colesław z młodej kapusty. 207

surówkę colesław z młodej kapusty: 1 młoda kapusta 1 duża marchewka 1 cebula sól 1-2 łyżeczki białego octu winnego (ewentualnie jabłkowego lub soku z cytryny) 2-3 łyżki majonezu (można go zastąpić lub pomieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym)      Warzywa myjemy, obieramy, z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę drobniutko sikamy, przekładamy do miski posypujemy szczyptą soli(...)kapustę, dzięki temu szybciej zmięknie). Cebulę drobniutko siekamy, dodajemy do kapusty. Marchew ścieramy na średnich oczkach i również dodajemy do kapusty, wszystko mieszamy. Dodajemy najpierw 1 łyżeczkę octu, majonez (u mnie wymieszamy z jogurtem w proporcji 1:1), mieszamy. W razie potrzeby dodajemy resztę octu i trochę soli. Chłodzimy. Surówkę warto przygotować na co najmniej 1 godzinę przed podaniem, wtedy

Rozpustne gotowanie
Colesław z czerwonej kapusty. 218

jako składnik pity czy hamburgerów. Świetnie się prezentuje, polecam! Składniki na surówkę colesław z czerwonej kapusty: 1 mała czerwona kapusta 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 łyżki majonezu 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka octu jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól      Warzywa drobniutko siekamy, przekładamy do miski(...)solimy i chwilę ugniatamy. W drugiej misce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier puder, ocet, sok z cytryny. Gładki sos dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki. Gotowe! Surówka najlepiej smakuje po około 2 godzinach chłodzenia

Rozpustne gotowanie
Francuskie buraczki z sosem aioli 187

miodzie, podanego na cieście francuskim. SKŁADNIKI: - 2 średnie buraczki - 1 gotowiec - ciasta francuskiego - 4 łyżki miodu -  2 łyżki octu balsamicznego Sos aioli :   - główka czosnku  - 1/2 szklanki majonezu - pół cytryny  - łyżeczka cukru Kroimy buraczki na półtalarki - w miarę cienkie. W szklance rozrabiamy ocet balsamiczny i miód, dodajemy pół szklanki wody - zalewamy w brytfannie pokrojone przez nas buraczki(...)kółeczka. Kiedy buraczki są gotowe wyjmujemy je i układamy na wyciętych przez nas krążkach z ciasta francuskiego. Czosnek wcześniej wyjęty obieramy ze skorupek , wrzucamy ząbki czosnku do blendera.Dodajemy również majonez, pół wyciśniętej cytryny oraz cukier, pieprz sól dla smaku - miksujemy. Gotowy sos wkładamy do lodówki. Krążki z buraczkami wkładamy ponownie na 15 minut do piekarnika, do momentu aż ciasto francuskie

dlaSmaQ

Proponowane wyszukiwania