majonez - 14247 przepisów (strona:508/950)

Sałatka z porem, wędzonym kurczakiem i ogórkiem konserwowym 442

wędzonym kurczakiem. Doskonała na każdą imprezę. Warto ją przygotować. SKŁADNIKI: 1 por, 1 wędzony filet z piersi kurczaka, 4 ogórki konserwowe, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam na sitku. 2. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Kukurydzę odsączam(...)zalewy. Ogórki oraz filet z kurczaka kroję w niewielką kostkę. 4. Pora, jajka, kukurydzę, ogórki i kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez i mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sos tatarski 113

Bardzo znany i wyrazisty w smaku sos tatarski. Idealnie pasuje do jajek jak i grillowanych mięs. 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki koperku 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 5 grzybków marynowanych w naturalnej zalewie 10 mini ogórków konserwowych Sól Pieprz W misce dokładnie mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, chrzan, musztardę. Koperek, marynowane grzybki

VioletoweKucharzenie
Serowa sałatka z tortellini 327

serem 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (w proszku) 100g żółtego sera w kawałku 3 gałązki zielonej pietruszki 3 łyżki majonezu 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Ogórka, paprykę, ser i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy.  3. Makaron, warzywa, ser, pietruszkę, majonez i sos sałatkowy przekładamy

Szefowa kuchni
Zapiekanka z porem 147

dzięki kochanej Siostrze. Łatwe, proste - a jakie smaczne :) Składniki (3-4 porcje): spora pierś z kurczaka por (kawałek długości 4-5 cm) 15-20 dag sera żółtego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Vegeta lub Warzywko  Przygotowanie: Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę pokrojonego w cienkie plastry pora. Zsypujemy delikatnie Warzywkiem. Na pora wykładamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka(...)Solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Mięso smarujemy majonezem i posypujemy startym serem (jeśli lubisz możesz jeszcze oprószyć ziołami prowansalskimi i chili) Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Doskonale smakuje z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego

Kuchnia po mojemu
Pasta warta tuńczyka, czyli prosty pomysł na kanapki w piątek, świątek i niedzielę ;) 133

kolacje. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym 1 mała puszka groszku bardzo drobnego 3-4 średnie ogórki kiszone 1 jajko 1/2 małej cebuli 1 - 2 łyżki majonezu odrobina soli, pieprz  Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka i groszek bardzo dokładnie odsączamy. Cebulę jak również jajko siekamy bardzo, bardzo drobno. Ogórka też kroimy w drobniutką kosteczkę. Wszystkie(...)składniki delikatnie mieszamy. Solimy jeśli sól lubimy ;) Jako, że większość składników zawiera sól jest to właściwie zbędne. Na koniec pieprzymy i dodajemy majonez. Ponownie delikatnie mieszamy i gotowe. Pasta jest prosta i szybka w przygotowaniu , a przede wszystkim pyszna . W zależności od upodobań można ją przygotować w bardziej łagodnej formie (dwa jajka, mniej ogórka, cebuli i pieprzu). Ja lubię opcję

Kuchnia po mojemu
Domowa surówka z marchwi - doskonały i uniwersalny dodatek do obiadu 131

light by mojemu Synciowi buźki nie wykrzywiało ;) Składniki (na 2 - 3 porcje): 1 duża marchew lub 2 mniejsze 1 małe jabłko lub 1/2 dużego 1 plaster cytryny 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Marchew ścieramy na tarce - oczka w zależności od preferencji. Ja ze względu na Młodego ścieram na drobnych, gdyż jak zetrę na grubych to po prostu bezczelnie pluje(...)Gagatek ;). Jabłko ścieram na tarce grubych oczkach. Skrapiam cytryną, solę odrobinę i pieprzę. Mieszam z majonezem. Ja używam dużo cytryny i pieprzu. Dzięki temu surówka jest wyrazista. Smak mojego dzieciństwa i młodości w odświeżonej wersji. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami - zarówno z gotowanym, pieczonym lub smażonym drobiem jak i duszoną wieprzowiną lub wołowiną.   http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

Kuchnia po mojemu
Kontrowersyjna zapiekanka multiziemniaczana, czyli jednogarnkowy obiad wieloskładnikowy 160

niewielkiej piersi z kurczaka kilka plasterków pora 1/2 marchewki 1/2 papryki (ja dodałam po kawałku żółtej i czerwonej) 1/2 małej cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego  1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina vegety  10 dag startego żółtego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego olej do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowałam w całości na półmiękko, a następnie pokroiłam w talarki o grubości(...)warstwą ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyłam wędlinę. Przykryłam kolejnymi dwoma warstwami ziemniaków, na które ułożyłam pora. Pierś z kurczaka oprószyłam pieprzem oraz vegetą i podsmażyłam chwilkę. Wyłożyłam na pora. Posmarowałam majonezem i przykryłam ostatnią warstwą ziemniaków. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 30 minut. Kiedy ziemniaki z wierzchu się przyrumieniły rozprowadziłam na nie starty ser wymieszany z jogurtem. Posypałam

Kuchnia po mojemu
Makaronowe inspiracje, czyli cannelloni nadziewane kurczakiem zapieczone pod szpinakiem 126

rozdrobnionego, żeby Mąż łatwiej przyswoił) 200 ml bulionu drobiowego 150 ml śmietany 12% 15 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz szczypta szafranu 1 łyżeczka majonezu Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę najdrobniej jak się dało. Posoliłam, popieprzyłam i posypałam szafranem dla koloru. Wymieszałam z łyżeczką majonezu i odstawiłam na kilka godzin w chłodne

Kuchnia po mojemu
Surówka z białej rzodkwi. Tylko dla koneserów. 12 kcal/100 gram ... 148

Składniki (na 3-4 porcje): 1/2 białej rzodkwi 1 niewielka marchewka 1 jabłko sok z cytryny (ok 1/2 łyżeczki) mały ząbek czosnku lub łyżka posiekanego szczypioru 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Obraną ze skóry rzodkiew trzemy na grubej tarce. Marchew również - ja starłam na drobnej ze względu na Syna. Jabłko (bez obierania) kroimy w słupki. Czosnek wcieramy(...)drobnej tarce lub dodajemy posiekany drobno szczypior. Solimy, pieprzymy i skrapiamy solidnie sokiem z cytryny. Mieszamy z majonezem. Surówka gotowa do podania. Doskonale pasuje do dań z drobiu. Tak jak wspomniałam - moim chłopakom surówka nie "podpasowała". Ja zjadłam ze smakiem. Ze względu na właściwości odchudzające będę częściej sięgać po to warzywo. Tym bardziej, że doskonale smakuje jako dodatek do wędlin

Kuchnia po mojemu
Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień 511

danie na rodzinne spotkanie przy stole. Zasmakuje na pewno. Składniki (na 5-6 osób z apetytem): 1,5 kg ładnego, chudego schabu karkowego 2 średnie cebule mały słoik majonezu kilka łyżek keczupu pikantnego sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów Przygotowanie: Umyte mięso kroimy na kotlety grubości ok 1,5 cm. Bardzo lekko solimy (lub nie) i pieprzymy(...)Odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce. Cebulę siekamy w pióra. Tuż przed pieczeniem układamy kotlety w naczyniu żaroodpornym w pozycji pionowej, przekładając je posiekaną cebulą.W miseczce mieszamy majonez z keczupem i wylewamy na ułożone w całość mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po jakimś czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy "na wygląd

Kuchnia po mojemu
Kultowa sałatka świąteczna - wersja podstawowa 402

jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora sól, pieprz łyżka oliwy 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki majonezu Przygotowanie: Ugotowane warzywa (nie rozgotowane) kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy ugotowane na twardo jajka, pora, ogórka kiszonego oraz jabłko. Dodajemy także dobrze odsączony groszek (ilość wg uznania). Doprawiamy(...)lekko solą i pieprzem. Mieszamy z oliwą i musztardą. Następnie do całości dodajemy odpowiednią ilość majonezu. Najprostsza wersja sałatki gotowa. Z reguły dodaję jeszcze ok 2 łyżki kukurydzy z puszki, a czasem i inne przysmaki. Tym razem była to jednak totalnie spontaniczna sałatka stąd wersja niezwykle podstawowa. Mój Mąż nie wyobraża sobie jakichkolwiek świąt bez sałatki jarzynowej. W moim rodzinnym

Kuchnia po mojemu
Sos hamburgerowy niczym w Big Macu. Domowa wersja kultowego smaku 154

sposób przyrządzić kultowe hamburgery - tak jak my kilka lat temu. Właśnie dzięki tej zachciance trafiliśmy na tę cudowną recepturę.  Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki gęstego majonezu 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)stałe bardzo drobno siekamy - chociaż i w wersji grubo krojonej sos smakuje przepysznie. Majonez mieszamy z musztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić tudzież potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów , kotletów , sałatek , a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku na miarę Big Maca

Kuchnia po mojemu
Piątkowe smarowidło do pieczywa. Domowa pasta szczypiorkowa z jajem 149

dlatego powstała ta prosta domowa pasta. Idealna do piątkowych kanapek. Składniki (na małą miseczkę): 2 jajka 2 łyżki siekanego szczypioru świeżego 1 łyżka tartego sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki ostrego chrzanu szczypta soli i pieprzu   Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo. Po wystudzeniu siekamy dość drobno. Dodajemy posiekany szczypior, starty ser żółty(...)odrobinę przypraw. Mieszamy. Doprawiamy majonezem, musztardą i chrzanem. Odstawiamy na 30 minut by smaki się przegryzły. Smarujemy ulubione pieczywo - najlepiej ciemne. Mniam. Pożywna, zdrowa, domowa. A poza tym zawsze to jakaś pasta, nie serowa wprawdzie... ale pasta

Kuchnia po mojemu
Sałatka na kolację bez pieczywa. Idealna także do mięs z grilla 305

osoby): 4 ziemniaki ugotowane na parze w mundurkach (bez soli) 4 średnie ogórki kiszone garść siekanego kopru świeżego garść siekanego szczypioru 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Ogórki i  obrane ze skóry ugotowane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy posiekany koper i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec(...)dodajemy majonez i jogurt w proporcjach jakie nam pasują. Jeśli dbamy o linię - lepiej dodać jogurt w większej ilości. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut by smaki się przegryzły. Mmmm, długo za mną chodziła ta sałatka. W domu zawsze było mi "szkoda robić tylko dla siebie". Mąż nie lubi to myślałam, że Syn po Tatusiu także. Nic bardziej

Kuchnia po mojemu
Wędzona sałatka ziemniaczano - serowa typu "na-winie" 123

strąki zielonej fasolki szparagowej gotowanej na parze 1 ogórek kiszony plater sera żółtego krojony w kostkę 3-4 kawałki wędzonego kurczaka pokrojone w kostkę łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżki majonezu płaska łyżeczka chrzanu tartego Przygotowanie: Ugotowane warzywa kroimy wg uznania. Lekko solimy   (warzywa były gotowane bez soli) i pieprzymy. Dodajemy chrzan i majonez. Drugie śniadanie do pracy

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania