majonez - 14247 przepisów (strona:508/950)

Sałatka jajeczna z chrzanem + film 601

wędliny drobiowej 1 duża czerwona cebula                      sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy 3 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka czarny pieprz sól przepis(...)miski przekładamy majonez, dodajemy jogurt, musztardę oraz tarty chrzan, sos doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i razem mieszamy. Czerwoną cebulę oraz wędlinę kroimy w kostkę a kabanosa na mniejsze kawałeczki. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka kroimy w plasterki a następnie przeciskamy przez kratkę do krojenia jajek, do miski z sałatką, dodajemy sos i wszystkie składnimki razem łączymy. Gotową

Smakowite Dania
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ, RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ 178

twardo 6 plasterków chudej, wędzonej szynki 2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy 3-4 rzodkiewki starte na drobnych oczkach tarki sól pieprz kolorowy słodka papryka w proszku 2 łyżki majonezu A jak to zrobić: Jajka obrać ze skorupek. Odciąć im wierzchołki i wydrążyć żółtka. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, rzeżuchę i rzodkiewkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą(...)papryki oraz majonezem. Całość dokładnie wymieszać. Wydrążone białka postawić w pionie (dół można lekko przyciąć co ułatwi ich postawienie) i napełnić przygotowanym farszem. Podawać oprószone papryką i posypane rzeżuchą

Kuchnia w opałach
Pasta z dorsza wędzonego 257

posmarowanie nią pieczywa. Delikatna, czuć smak wędzonej ryby. Idealna na piątkową kolację. Składniki : 1 dorsz wędzony 4 rzodkiewki 4 jajka 1 mała cebula 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Sół, pieprz garść startego żółtego sera garść koperku Przygotowanie : Rybę obrać i oczyścić z ości, Rozdrobnić na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,  Jajka(...)ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę, Cebule obrać, równiez pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, dodać musztardę, ketchup, majonez, ser, koperek, Doprawić do smaku i wymieszać. Pastę schłodzić

Garnkowe fanaberie
Surówka z kapusty pekińskiej 344

trochę przegryźć, żeby kapusta nieco zmiękła.  Surówka z kapusty pekińskiej Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1/2 cebuli 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki naturalnego jogurtu sok z cytryny lub starta cytryna sól pieprz Wykonanie: Kapustę cienko szatkujemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy(...)grubej tarce jarzynowej.  Do dużej miski wkładamy kapustę, marchewkę i cebulę. Dodajemy majonez, jogurt i cytrynę. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Po tym czasie znowu surówkę mieszamy, solimy i pieprzymy. Gdyby była za gęsta dodajemy jeszcze trochę jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla z kurczakiem i warzywami 229

tłuszcz do smażenia Dodatki warzywne: papryka żółta - 0,5 szt papryka czerwona - 0,5 szt bazylia świeża - listki kapusta pekińska ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach Sos: majonez - 1 łyżka jogurt naturalny - 3 łyżki czosnek - 3 ząbki oregano - 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Placki tortilli :  Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.  Następnie zalać mąkę(...)czasie usmażyć filety na tłuszczu, po usmażeniu   pokroić w grubsze paski. Dodatki warzywne:  Następnie kroimy kapustę pekińską i paprykę w cienkie paseczki. SOS   Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek, i roztarte w dłoniach oregano suszone, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Ciasto na placki podzielić na 4 części.  Z każdej części zrobić

Kuchnia Danusi
Wielkanocna sałatka ziemniaczana z selerem naciowym 475

sałatka ziemniaczana z selerem naciowym  Składniki: 500 g ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 5 jajek 1 mała cebula biała 1/2 pęczka szczypiorku sól i pieprz 1 - 2 łyżki majonezu  (opcjonalnie kukurydza i ogórki kiszone lub konserwowe) Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki i pół plastry. Jajka gotujemy na twardo(...)przestudzamy, obieramy z łupek i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy drobniutko, szczypior siekamy do dekoracji. Do miski przekładamy ziemniaki, seler, cebulę i jajka - mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy dekorując szczypiorkiem.  Opcjonalnie proponuję dodać kukurydzę z puszki bądź ogórki pokrojone w kosteczkę - komponują się pysznie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BEZGLUTENOWA PIZZA HAWAJSKA Z MIĘSEM NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM. + Dip Czosnkowy.. 200

minut (mniej więcej bo musimy obserwować) do 180 stopni z termoobiegiem. DIP CZOSNKOWY: - czosnek, 2 duże główki (byle nie chiński) - serek naturalny, kremowy, (u nas tym razem szczypiorkowy), opakowanie - majonez (najlepiej domowy), 4 spore łyżki Przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, kurkuma, przyprawa domowa typu vegeta, bazylia, ( Oczywiście ilość konkretnych składników jest zależna od tego jaki smak chcemy uzyskać(...)dając nasz polski czosnek dodajemy go sporo bo okolice 6 główek. Tym razem dałyśmy czosnek portugalski, więc jego ostrość jest zupełnie inna. Jeśli chodzi o serek i majonez to zawsze dajemy na oko i dodajemy tego co brakuje ). Wszystkie składniki razem blendujemy na kremową, gęstą masę. Ciasto kukurydziane. Do dziś wszyscy zgodnie uważaliśmy, że naszym ulubionym ciastem jest owsiane bezglutenowe

Wypisz Wymaluj
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 184

suszone pomidory,  szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.),  ząbek czosnku, cebula,  3 łyżki posiekanego szczypiorku,  2 łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego),  sól,  pieprz ziołowy. Bakalie zmielić w blenderze na pył, wymieszać z białym serem, dodać posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz(...)posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Sos:   szklanka śmietany 18%, łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej

Z miłości do słodkości
Jajka z pastą z makreli 223

tylko pyszna kolacja, ale także ciekawa przekąska - idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz na wszelkie towarzyskie spotkania. SKŁADNIKI: (na 6 szt) 10 dag makreli (obranej, bez ości) 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy 6 jajek ugotowanych na twardo 1-2 ogórki konserwowe 1/2 cebulki czerwonej kawałeczek czerwonej papryki sól, pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra(...)Makrelę zmiksować z majonezem i musztardą. 2. Z jajek wyciąć kawałek wzdłuż - "ósemkę" lub trochę więcej (jak widać na zdjęciu), przy pomocy łyżeczki wyjąć żółtka (ja wydrążyłam też trochę białka, żeby zmieściło się więcej nadzienia) i razem z odciętymi częściami drobno posiekać. Dodać do zmiksowanej makreli. 4. Ogórki, cebulkę i paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do pasty. Całość

Kto ugości moich gości?
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - na ciepło lub zimno 276

mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżka masła olej i bułka tarta do wysmarowania formy(...)Odłożoną cebulę podzielić na dwie części, do jednej dodać pieczarki, a do drugiej paprykę. Wyłożyć farsz na mięso (każdy farsz na 6 szt muffinek). 6. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować.  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem

Kto ugości moich gości?
Filet z kurczaka z brokułem i mozzarellą 282

byłbym sobą gdybym go choć trochę nie zmodyfikował. Efekt mojej modyfikacji widać na zdjęciu a przepis poniżej. Składniki : (na 4 porcje) podwójna pierś z kurczaka połowa brokułu łyżka ulubionego majonezu - u mnie dekoracyjny ser żółty mozzarella (taki jak do pizzy) sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam, dzielę na pół a każdą z połówek dzielę dodatkowo(...)Doprawiam i lekko rozklepuję tłuczkiem. Brokuł wrzucam do wrzątku i gotuję ok 5 minut, cedzę i przelewam zimną wodą. Po ostudzeniu szatkuję na drobne różyczki i mieszam z łyżką majonezu. Kotleciki kolejno układam na dobrze rozgrzaną oliwę i smażę do pierwszych oznak zarumienienia, ściągam następnie go obracając na talerz i względnie szybko nakładam na całość 0,5 cm warstwę brokułu

Mechanik w kuchni
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 189

drobną kostkę, 1 malutka cebula pokrojona w drobną kostkę i przesmażona szczypiorek  sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18 lub 12% 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Sos: w szklance wymieszać śmietanę, majonez, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli i pieprzu. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciabatta z grilowanym kurczakiem: Majowe wyzwanie blogerek i blogerów 256

oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków koktajlowych zielony ogórek 2 duże plastry sera żółtego Sos: 3 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Pierś z kurczaka oprawiam i przekrawam na pół wzdłuż - pierś będzie cieńsza, a dzięki temu kanapka będzie delikatniejsza i pierś(...)paski pierś z kurczaka, na to pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, parę plasterków zielonego ogórka i sos musztardowy. Sos robi się bardzo prosto - mieszamy 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku. Warto ostawić na 5-10 minut przed wyłożeniem na kanapkę. Kanapkę owijamy w papier śniadaniowy i zabieramy - czy to na piknik

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto francuskie ze szparagami 228

średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych 100-200 g szparagów drobno starty ser sól i pieprz do doprawienia Sos czosnkowy: 5 łyżek śmietany 18% lub 12% 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku Arkusz ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i czekamy aż trochę zmięknie. W tym czasie robimy sos czosnkowy: do miseczki dajemy 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek majonezu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka brokułowo-kalafiorowa 395

Składniki: 1 mały kalafior 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżeczka cukru sól Wykonanie: Kalafiora ugotować na półtwardo, pokroić Brokuła zalać wrzątkiem i odcedzić po 4-5 minutach, a następnie drobno pokroić. Ananasa odsączyć od zalewy i pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i chwilę moczyć. Wszystko(...)wymieszać razem wraz z kukurydzą. Majonez wymieszać z jogurtem, cukrem, solą i dodać do sałatki Przed podaniem schłodzić

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania