jest tu zbawienny ;) Składniki: 5 garści makaronu małe kokardki (lub 3 garści orzo) kilka plastrów szynki 5 ząbków czosnku 1/6 czerwonej papryki (latem świetny jest świeży ogórek) czubata łyżka majonezu sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Szynkę i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć do sałatki na tarce z małymi oczkami. Dodać majonez
Weekendy w domu i ogrodziesię na drugie śniadanie do pracy. żółta sałatka na drugie śniadanie Składniki: 4 jajka 20 dag żółtego sera, raczej bez dziur puszka ananasa w plastrach puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Ser i ananas pokroić w kawałki podobnej wielkości. Odcedzić kukurydzę i dodać ją do sałatki. Jajka pokroić w kostkę wielkością podobną(...)ziaren kukurydzy. Dodać majonez, doprawić do smaku i wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki : ok. 20 cm kawałek pora (wzięłam część środkową) 3 jajka kilka plastrów marynowanego imbiru 2 liście natki pietruszki czarny pieprz mieszanka soli himalajskiej z przyprawami azjatyckimi 2 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać ze skorupki i drobno pokroić. Por i imbir pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnić natkę pietruszki. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku
Weekendy w domu i ogrodziepotrawy z nimi związane. Oto jedna z nich: Składniki : 1 kg pieczarek 7 jajek puszka groszku konserwowego (może być mrożony) 2 pory (w sumie ok. 30 cm) 4 łyżki majonezu kopiasta łyżka pieprzu ziołowego sól Pieczarki obrać, wypłukać i pokroić na cząstki. Obgotować w osolonej wodzie (od momentu zagotowania gotować ok. 15-20 minut). Odcedzić. Odstawić do wystygnięcia. Ugotować(...)wzdłuż w kilku miejscach i pokroić na cienkie paseczki. Posypać solą i odstawić na ok. 30 minut. Jajka pokroić w kostkę. Połączyć jajka, odcedzony groszek, pory i pieczarki. Dodać majonez i pieprz ziołowy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą. Odstawić do przegryzienia się na ok. godzinę
Weekendy w domu i ogrodziekorzeń pietruszki, ogórek kiszony lub konserwowy, 1 cebula, 5 cm pora ze środkowej części (żeby trochę był zielony), „Posypka zielona” (suszone i zmielone zielone części warzyw-natek), sól, majonez n/z: ugotowane ziemniaki i w misce już pokrojona cebula oraz blanszowane pory WYKONANIE : Obrane ziemniaki pokroić w plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić(...)lekko posolić – zamieszać + zblanszowane pory + ziemniaki pokrojone w kostkę (używam do krojenia sitka) + marchew, seler, pietruszkę pokrojone w kostkę sitkiem + ogórek pokrojony w drobniutką kostkę – zamieszać + „Posypkę zieloną” – zamieszać + majonez – wymieszać – gotowe. n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę n/z: pory zaczęły gotować się...8 min i odcedzamy je. Są wtedy lekkostrawne i dodają sałatce
Tradycyjna kuchnia inaczejZapraszam :) Składniki : Około 7 ziemniaków 1 słoik Mieszanki warzyw ORZECH 1 słoiczek majonezu kawałek pora 7 średnich ogórków kiszonych 7 jajek 1 puszka kukurydzy 3 marchewki 2 łyżeczki płaskie musztardy 3 łyżki szczypiorku suszonego 1 słoiczek selera sól , pieprz do smaku. Wykonanie : Ziemniaki i marchew umyć i ugotować, nie rozgotować. Jajka ugotować na twardo. Ogórki obrać(...)pokroić w kostkę. Mieszankę warzyw odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać suszony szczypiorek , musztardę , sól i pieprz do smaku. Delikatnie wszystko wymieszać , dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 1 sałata, 2 łyżki zielonego pieprzu, pół puszki zielonego groszku konserwowanego, 1 cebula, 1 pomidor, 1 - 2 jajka na twardo, sos czosnkowy, majonez, pół łyżeczki chrzanu, parę suszonych owoców żurawiny Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki. Groszek odcedzić z zalewy.Dodać do sałaty.Dodać zielony pieprz,cebulę pokrojoną w cienkie talarki,pomidor w plasterki. Wszystko wymieszać z majonezem zmieszanym
kulinarnajamka.blogspot.compłaty śledzia wymoczonego/ po jednym płacie śledzia dla osoby/, 2 łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych kiełków – bez ziarna(...)jajko wsypać odrobinę mielonej papryki lub curry – owinąć śledziem – spiąć wykałaczką – na końcu wykałaczki na wierzchu śledzia wpiąć plasterek ogórka i kawałek papryki. Śledzie układać na półmisku wyłożonym majonezem i posypanym natką pietruszki lub innej zieleniny. Podawać : jeśli to Wigilia to jako jedna z potraw, jeśli kolacja w zwykły dzień to z pieczywem bezglutenowym. Uwaga
Tradycyjna kuchnia inaczejSKŁADNIKI : 150g polędwicy lub szynki saute, 2 łyżki majonezu lub 100 ml oleju i 3 łyżeczki musztardy, 1/3 papryki zielonej i czerwonej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 200g mąki bezglutenowej mix (ja użyłam firmy GLUTENEX), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 6 oliwek, 3 pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu + zieleniny drobno posiekane + 1 łyżka cebuli i pora(...)uduszone już. WYKONANIE: Do miski wbić jajka - ubić je mikserem aż masa stanie się puszysta + (oliwę + musztardę) lub majonez – ubijać + stopniowo mąkę wsypywać do miski + proszek do pieczenia + sól + pieprz – lekko miksować – wyłączyć + szynkę lub mięso pokrojone w kostkę + oliwki pokrojone w plasterki + papryka pokrojona w kostkę + pieczarki podsmażone + cebula pokrojona w kostkę i zeszklona – delikatnie wymieszać - masę przekładamy
Tradycyjna kuchnia inaczejŚledzie w śmietanie (bezmleczne) filety śledziowe marynowane (lub solone) majonez mleko roślinne (u mnie orzechowe) posypka warzywna (w smaku wegety, ale bez chemii i glutaminianu sodu) posypka zielona pieprz ziemniaki Filety obdarłam ze skóry i pokroiłam w kosteczkę (pamiętaj, że jeśli masz solone a nie marynowane trzeba je kilka godzin wymoczyć w wodzie). Oddzielnie wzięłam majonez, dolałam do niego
Tradycyjna kuchnia inaczejferworze przygotowywania domu na przybycie gości nie było czasu na pstrykanie ;) Jajka faszerowane awokado: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki kremowego serka naturalnego sok z połowy limonki szczypiorek sól, pieprz, papryka ostra Jajka przekrawamy na pół, usuwamy z nich żółtko i część białka tworząc łódeczki. Wycięte białka i żółtka(...)wkładamy do większego naczynia. Dodajemy miąższ awokado, rozgnieciony czosnek, serek i majonez i ugniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Masę mieszamy i faszerujemy nią wydrążone jajka. Jajka faszerowane łososiem: 6 jaj ugotowanych na twardo 100 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kremowego serka naturalnego świeży koperek
Zawsze głodna!Prosta, smaczna przekąska idealna na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 80 g wędzonego łososia 1,5 łyżki gęstego majonezu /plus do dekoracji sól , pieprz, papryka ostra /do smaku liście świeżej sałatki, kapary i czerwony pieprz/do dekoracji Wykonanie: -Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. P rzekroić na pól, wyjąć żółtka. -Żółtka utrzeć z majonezem na gładką
Zakamarki mojej kuchniskładniki: 6 jaj 6 wąskich pomidorów 1 słoiczek majonezu 34 listki zielonej sałaty wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy, lekko ścinamy z obydwóch stron. Pomidory myjemy, ścinamy na 1/3 wysokości.Na talerzu układamy listki sałaty, na niej łyżką nakładamy majonez, układamy jajka. Na każdym jajku umieszczamy ściętą górną część pomidora, tworząc kapelusz. Rurką do napojów robimy kropeczki na pomidorze
Domowy Smak Jedzeniamasła 150 g twardego sera żółtego 150 g twardych ogórków kiszonych 100 g białej części pora 220 g kukurydzy z puszki 4 jaja 1 pęczek zielonej cebulki 1 słoiczek majonezu sól, pieprz wykonanie: Pieczarki myjemy, odsączamy, odcinamy trzonki, kroimy na połówki, natomiast kapelusze na 4 części, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy pieczarki i smażymy na złoty(...)myjemy, kroimy na plasterki a następnie na ćwiartki. Ser żółty oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Zieloną cebulkę drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy razem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 5 jajek 1 trójkącik serka topionego kremowego 2 plastry szynki 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Żółtka rozcieramy z serkiem topionym, musztardą i majonezem. Dodajemy szynkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotową masą napełniały białka
Domowy Smak Jedzenia