dlatego. Dania z jajek są bardzo wdzięczne i kolorowe, zachęcające do ich wykonania, spójrzcie sami... Jajka nadziewane łososiem w szynce Składniki: 5 jajek 100 g wędzonego łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżeczki jogurtu typu greckiego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz świeżo zmielony szczypiorek do dekoracji 10 plasterków szynki 2 łyżki kawioru czarnego(...)skorupki. Jajka przekrawamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy żółtka bardzo delikatnie aby nie uszkodzić białka. Żółtka przekładamy do naczynia w którym będziemy robić farsz. W naczyniu rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem oraz jogurtem. Odrobinę łososia zostawiamy do dekoracji, resztę drobno kroimy w kosteczkę dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz i cytrynę do smaku. Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową
kgwjanczewopewnością warto ją przygotować w naszych domach. Jaja faszerowane pastą z Szynk ą - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jaj 100 g szynki lub polędwicy 4 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki ketchupu sól pieprz Jaja faszerowane pastą z Szynką - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka. Majonez wraz z żółtkami i ketchupem rozgniatamy przy użyciu widelca
Słodka Stronaszklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Z ciasta wycinam krążki, którymi wyklejam małe foremki(...)stopni. 3. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w drobną kostkę. Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekam. Jajka łączę z cebulą i rzodkiewką. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy. Mieszam. 4. Przygotowaną pastą wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wbijam upieczone uchwyty, tak aby całość przypominała koszyczki
Tradycyjna kuchnia Kasidość, że ładnie się prezentują... to jeszcze jak smakują... u Nas na Wielkanocnym stole one pojawią się na 100 %, a u Was? :) Składniki: 4 jajka, 1 łyżeczka majonezu, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżka serka śmietankowego, prażone płatki migdałów, szczypiorek, rzeżucha, ziarenka pieprzu czarnego, sól, pieprz czarny mielony. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Następnie przekrawamy(...)wzdłuż każde jajko i delikatnie wyjmujemy z niego żółtko. Do żółtka dodajemy chrzan (jego ilość zależy od tego jaki jest mocny), serek śmietankowy, majonez, sól i pieprz. Miksujemy blenderem. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na jajka (w miejsce żółtek). Jajka posypujemy posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą, prażonymi płatkami migdałów i czerwonym pieprzem
Aga w kuchniskładniki: 5 jaj 1 średni por 200 g sera żółtego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w oleju 1 słoiczek majonezu 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)tarce o drobnych oczkach. Pora myjemy, kroimy w półplasterki, oprószamy lekko solą oraz pieprzem i odstawiamy na 1/2 godz. by zmiękł. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez łączymy z musztardą i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: białka jajek-groszek konserwowy-tuńczyk-por-kukurydza-czerwona
Domowy Smak Jedzeniamiłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli i studzimy. Rozcinamy na pół i delikatnie wyciągamy żółtka(...)Zółtka, majonez i filety z sardeli blendujemy razem. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Jajka układamy farszem do dołu. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu, uszka z rzodkiewki i nozdrza z szczypiorku
Pyry na Gazsałaty,1-2 małe marchewki,1 mała czerwona papryka,1 zielona mała papryka,(może być konserwowa),oliwki,pomidor,50g kukurydzy z puszki,100 g solonego śledzia,2-3 łyżki majonezu,1 łyżka śmietany,2 – 3 jajka ugotowane na twardo,natka pietruszki. Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki,dodać obie pokrojone papryki,marchewkę startą na drobnych oczkach,oliwki,pokrojonego w drobną(...)kostkę pomidora,kukurydzę i śledzia pokrojonego na małe kawałki.Majonez wymieszać ze śmietaną (jak ktoś lubi można dodać łyżeczkę sosu czosnkowego).Wymieszać wszystko razem.Udekorować połówkami jajek i natką pietruszki
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: Ugotowany ryż wg uznania, ser topiony typu Hochland,ewent. Gouda, kiełbasa wg. uznania, 2 jajka, śmietana lub majonez Przygotowanie: Ryż, drobno posiekaną kiełbasę, jajka i tarty ser wymieszać. Wszystko wyłożyć na natłuszczoną formę. Wierzch posmarować śmietaną lub majonezem. Na nim ułożyć cienko pokrojone pomidory. Piec ok. 15 min. Po 10 min posypać tartym serem i wstawić do piekarnika
kulinarnajamka.blogspot.commnie to fioletowa = kapusta marchew jabłko vinaigrette Monini limonka i pomarańcza-nie wyobrażam sobie tych surówek – sałatek bez tego dodatku cała wielgachna natka pietruszki-pęczek opcjonalnie łyżka majonezu z łyżką musztardy zmiksowane z pieprzem Sałatkę Babuni wyłóż na sitko, aby odsączyć z zalewy. Możesz przepłukać. Sałatka Babuni jest pyszna, nie mówię tego dlatego, żeby mówić..tylko dlatego, że taka jest(...)godziny aby puściła sok. Odcisnąć kapustę. Do miski włożyć kapustę fioletową, marchewkę, jabłko, oraz sałatkę Babuni..i wymieszać dokładnie rękami. Dodać natkę pietruszki, wymieszać. Polać winegretem Monini, wymieszać. Dodać majonez przygotowany jak wyżej w składnikach i wymieszać. Włożyć do lodówki, aby się przegryzła. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniefektowne, łatwe do zrobienia danie idealne na wielkanocne śniadanie a także inne okazje. składniki na 3 porcje 6 jajek 100 g wędzonego łososia w plastrach 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka kilka gałązek koperku do dekoracji przepis Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu obieramy ze skorupek. Plastry wędzonego łososia drobno siekamy. Jajka przekrawamy wzdłuż(...)pół, wyjmujemy z nich żółtka i wrzucamy do miski a następnie bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem. Do żółtek dodajemy posiekanego łososia, majonez oraz tarty chrzan, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Połówki białek faszerujemy przygotowaną masą najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego i dekorujemy gałązkami koperku
Smakowite Daniaskładniki: 1 słoiczek pieczarek marynowanych (170 g po odsączeniu) 300 g ogórków konserwowych 1 mały groszek konserwowy 1 mała cebula biała 1 słoiczek majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka świeżo startego chrzanu sól, pieprz 5 jajek wykonanie: Pieczarki, ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy groszek, majonez, starty chrzan oraz musztardę doprawiamy do smaku solą
Domowy Smak Jedzeniajajka faszerowane w różnych odsłonach. Dziś prezentuję jedną z nich, jajka z pastą chrzanową i kiełkami. Dzięki kiełkom, jajka mają delikatny i przyjemny posmak rzodkiewki. 6 jajek 3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 garści kiełków rzodkiewki, informacja jak je samodzielnie wyhodować TUTAJ sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na pół(...)jajek wyciągamy żółtka, które miksujemy blenderem wraz z majonezem, chrzanem i garścią kiełków (pozostałe posłużą do dekoracji). Jeśli nie mamy blendera, możemy rozgnieść składniki widelcem i wymieszać ze sobą. 3. Doprawiamy do smaku. Pastę wykładamy na ugotowane białka, posypujemy kiełkami rzodkiewki
Szefowa kuchniprzygotować? -kilka kromek chleba; u mnie sojowo-dyniowy z pestkami dyni -plastry szynki pokrojone -żółty ser posiekany na grubych oczkach -żurawina moczona w syropie wiśniowym -ząbek czosnku -majonez -śmietanka 30% -sól, pieprz Ser łączymy z szynką, umieszczamy na chlebie i zapiekamy w piekarniku około 8 minut w funkcji termoobieg w temperaturze 180 stopni. Posiekaną żurawinę łączymy z czosnkiem, łyżeczką majonezu
BaRepasSkładniki dla 4 osób: 3 duże filety śledziowe solone 100 g (ok. pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe 100 g marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez 4-6 godzin, kilkakrotnie zmieniając w tym czasie(...)Całość skropić olejem, odstawić na 15 minut. Fasolę osączyć na sitku. Paprykę osączyć, pokroić w niewielkie paski. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać razem. Jogurt rozmieszać z majonezem, doprawić pieprzem. Polać sałatkę. Odstawić, żeby smaki się "przegryzły". Ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego
Pełny talerzsolonych filetów śledziowych mleko do namoczenia śledzi- może wymieszane z wodą 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 cebula 1 nieduże jabłko sok z cytryny 200 g śmietany 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki posiekanego koperku sól i pieprz Śledzie opłukać, przełożyć do miski. Zalać mlekiem, odstawić na 2-6 godzin. Czas zależy od tego, jak słone(...)minut. Pokroić w ok. 3 cm dzwonka. Cebulę obrać, drobno pokroić. Jabłko obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z majonezem miodem, koperkiem, jabłkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny lub octem. Śledzie, zalać śmietaną, wymieszać. Odstawić na min. kilka godzin do lodówki. Smacznego
Pełny talerz