plaster żółtego sera 1 łyżka siekanego szczypioru 1/4 pomidora 2 łyżki ogórka zielonego krojonego w kostkę 3-4 liście sparzonego świeżego szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki majonezu szczypta pieprzu cytrynowego szczypta kurkumy Przygotowanie: Kaszę gotujemy dzień wcześniej wraz z odrobiną masła i vegety - na średnio miękko. Dodajemy szczypior, szpinak, ogórka małosolnego, ser żółty oraz szczyptę kurkumy. Przechowujemy(...)rana w lodówce.Wszystkie świeże warzywa kroimy następnego dnia rano - w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę jogurtu z odrobiną majonezu. Po 15-20 minutach sałatka gotowa. Wyszła fantastycznie kolorowa, a do tego pyszna. Samo zdrowie do tego - pod warunkiem, że zbyt długo nie będzie stała. Jej przygotowanie zajmie tyle samo czasu co przygotowanie tradycyjnych kanapek - jak nie mniej. Polecam
Kuchnia po mojemudalszej lektury by poznać tajemnicę pysznej surówki i jeszcze lepszej panierki: Składniki: 1 puszka groszku 2 liście sałaty lodowej 3 średnie ogórki kiszona łyżka drobno siekanej cebuli cukrowej łyżka majonezu szczypta pieprzu Przygotowanie: Groszek odsączamy. Cebulę i ogórka kiszonego siekamy w drobną kostkę. Umytą sałatę rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę majonezu. Sałatka najlepsza
Kuchnia po mojemujest to kanapkowa pychotka Składniki (na solidną miskę pasty czyli stos kanapek) 3/4 kostki sera Cheddar 6 jajek 2-3 cebulki dymki wraz z posiekanym szczypiorem ok 2 łyżek majonezu sałatkowego (w zależności od upodobań) pieprz mielony Przygotowanie: Ser Cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach, jajka drobniutko siekamy. Szczypior z cebulkami również. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy majonezu - tyle
Kuchnia po mojemukanapek to polecam. Składniki: 2 ziemniaki gotowane na parze 2 łyżki siekanego szczypioru 2 spore ogórki kiszone 2 łyżki tartego sera Cheddar 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu pieprz grubo mielony Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Szczypior siekamy, a ser Cheddar trzemy na tarce. Produkty mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprze. Dodajemy jogurt wymieszany z majonezem. Pyszna
Kuchnia po mojemupierzynką. Prosto i szybko a jakże smacznie. Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych Matias 3-4 jajka na twardo ok 30 dag sera żółtego łyżka siekanego pora 4-5 łyżek majonezu Przygotowanie: Płaty śledziowe moczymy przez całą noc. Następnie kroimy w paski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności(...)upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory smakowe wynagrodzą wszystko. A tak przygotowany śledź pięknie dopełni smak świeżego pieczywa. Fotek na razie brak bo przecież nie będę
Kuchnia po mojemuzimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub z cytryny by pieczarki pozostały jasne. Jeśli są małe kroimy(...)grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka rozcieramy w miseczce i rozrabiamy z majonezem. Dodajemy do sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki się przegryzą, ale również tuż po zrobieniu nadaje się do spożycia. Prosta, szybka i smaczna. Mniam Cóż, po odsapce
Kuchnia po mojemuHani oczywiście. Składniki (na ok 4 porcje): 2 buraki 2 marchewki 1 jabłko 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Umyte i obrane buraki ścieramy na drobnej tarce. Podobnie marchewkę oraz czosnek. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy(...)jogurt i majonez. Dbający o sylwetkę ograniczą jego zawartość do minimum lub użyją produktu light. W wersji źródłowej przepisu są jeszcze drobno siekane orzechy włoskie. Ich dodanie pozostawiam do Waszej decyzji. Domowa surówka - pełna witamin i smaku. Polecam
Kuchnia po mojemugram) 2 jajka gotowane na twardo 3 łyżki tartego sera żółtego 1-2 łyżki drobno siekanej cebuli garść siekanego kopru 1 łyżeczka musztardy delikatesowej lub stołowej 1-2 łyżki majonezu (można rozrobić 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym) szczypta pieprzu (ewentualnie pieprzu cytrynowego) Przygotowanie: Łososia kroimy w drobną kostkę. Dodajemy resztę przygotowanych i posiekanych składników. Mieszamy. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Dodajemy(...)musztardę i majonez i/lub jogurt - w takiej ilości by uzyskać puszystą konsystencję i kremowy smak. Pasta gotowa. Najlepiej, żeby się trochę "przegryzła" w lodówce. Pewnie najbardziej smakuje z pyszną, chrupiącą bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło bardzo dobrze skomponuje się z ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać
Kuchnia po mojemuSkładniki (na ilość próbną): 1 - 2 jajka 1 - 2 garście świeżego szpinaku(lub 2 kulki mrożonego w liściach) 1 ząbek czosnku masło do podgrzania szpinaku sól, pieprz majonez Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szpinak podsmażamy na maśle. Doprawiamy tartym czosnkiem, solą i pieprzem. tak przyrządzony szpinak blendujemy na gładką masę.Jajka siekamy drobno. Dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku(...)Dodajemy majonez - do uzyskania kremowej konsystencji. Smarujemy pieczywko - najlepiej ciemne i wieloziarniste i wcinamy ze smakiem. Pasta ta powstała jeszcze zanim stało się wiadomo co. Miałam wtedy "smaka" na szpinak, a że czwartek wieczór był, to tak zrodził się pomysł na wkomponowanie go do menu. Zaniosłam dziewczynom do pracy i stwierdziły, że dobra. Ja też tak uważam. A Wy wypróbujcie
Kuchnia po mojemusałatkę z ich wykorzystaniem. SKŁADNIKI: zupka chińska: łagodna i ostra 5 jajek 6 ogórków konserwowych 1/2 słoiczka dżemowego grzybków marynowanych 1 mała cebulka lub kawałek białego pora 3 łyżki majonezu sól, pieprz grubo mielony lub z moździerza WYKONANIE: zupki zalewamy szklanką wrzątku z załączonymi przyprawami, zostawiamy do wystudzenia, ogórki, grzybki, jajka, cebulkę kroimy w drobną kostkę(jeśli macie nadmiar wody(...)grzybków i ogórków- odlejcie ją), wszystkie składniki łączymy, mieszamy z majonezem i przyprawami - gotowe
Kuchnia Beatyprzerwami większymi lub mniejszymi, jednak zawsze się do niej wraca. Jest pyszna! Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 duże jajka 5-7 łyżek majonezu sól pieprz do smaku Opcjonalnie: pietruszka lub szczypiorek Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Z udek z kurczaka ściągamy skórę i oddzielamy mięso od kości, dzieląc(...)przy okazji na mniejsze kawałki. Dodajemy kukurydzę, jajko i majonez i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli lubicie - można dodać pietruszkę lub szczypiorek - ja generalnie nie dodaję. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kurczakiem SKŁADNIKI: makaron muszelki - 250 g por - 0,5 szt kukurydza - 1 puszka papryka - 1 szt filety z kurczaka - 1 szt podwójna przyprawa do kurczaka sól i pieprz majonez - 4 łyżki tłuszcz Sposób przygotowania: Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie, ostudzić. Filety umyć, osuszyć recznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawą do kurczaka, usmażyć(...)osączyć, pokroić w piórka. Paprykę opłukać, osączyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać z zalewy, odsączyć na sicie. Połączyć wszystkie składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusipodanie. Jajka podane na talerzu do jajek z kolekcji Jesień z Porcelana Bogucice. Składniki: 5 jajek 300 g świeżych pieczarek* 2 łyżki oleju 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki pokrojonego szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać z skorupki, przekroić na pół. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni podgrzać olej(...)dodać starte pieczarki, podsmażać do odparowania wody i ostudzić. Do miski przełożyć żółtka z jajek i rozgnieść widelcem. Dodać zimne pieczarki, majonez, szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki jajek. *Pieczarki powinny być dobrze odparowane by nie rozrzedzały masy
Ala piecze i gotujewysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól Pieprz Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa. W miseczce dokładnie mieszamy(...)keczup, majonez, cukier, ostrą czerwoną paprykę, drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki (u mnie cała noc). Po tym czasie mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190*C pod przykryciem przez 35 minut, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5-10 minut
VioletoweKucharzenietego, ile sałatki chcemy zrobić. Potrzebujemy: Optycznie, mniej więcej taką samą ilość dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, weselnej, głogowskiej, żywieckiej lub innej, którą lubimy) i ogórków kiszonych kilka łyżek majonezu dekoracyjnego Kiełbasę i ogórki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem. Gotowe
Praktyczna pl