majonez - 14247 przepisów (strona:45/950)

SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY 155

greckiego, ogórków, czosnku oraz odrobiny oliwy, natomiast mój sos to taka trochę podróbka tego greckiego 😉 Stworzyłam własną wersję, która smakuje mi najlepiej - na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu oraz koperku. Oczywiście możemy dać jogurt grecki, ale wtedy sos będzie bardziej kaloryczny. Pewnie teraz sobie myślicie, że ten majonez to profanacja sosu tzatziki, ale sami spróbujcie i oceńcie(...)Składniki: 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 2 ogórki gruntowe 1 łyżka majonezu 1/2 pęczka koperku sól, pieprz Wykonanie: Ogórki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą jogurt z majonezem, dodajemy odciśnięte

Kuchnia MagdaLeny
Pasta z serka wiejskiego i fasoli 203

jest pewnego rodzaju wariacją na jego temat. Fasola oprócz smaku dodaje treściwość, rukola to mój dodatek obowiązkowy do kanapki, a czerwona cebulka niczym wisienka na torcie uzupełnia tę mieszankę. Majonez jest tu dodatkiem, a nie koniecznością, osoby unikające tego typu produktów ( w tym na diecie) mogą uśmiechnąć się do tej pasty :) Składniki: 1 mała czerwona cebula 1 opakowanie serka wiejskiego(...)około 200 gram) pół puszki białej fasoli garść rukoli łyżeczka sosu sojowego łyżka majonezu (opcjonalnie) łyżka oleju do smażenia pieprz do smaku Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dość mocno podsmażamy na oleju, odstawiając do wystygnięcia. Rukolę siekamy niezbyt drobno. Fasolę dzielimy na 2 części: jedną większą rozdrabniamy widelcem, resztę dodajemy w całości (można wedle znania rozdrobnić całą

CynamonemPoOczach
Sałatka ananas 220

Rewelacyjna w smaku i pięknie się prezentuje na talerzu. Idealna na imprezy lub święta. Uwielbiam wszelkie sałatki. na blogu znajdziecie sporo przepisów na lekkie letnie sałatki, na takie z majonezem, warzywne, fit itp.  W najbliższym czasie pojawi się jeszcze kilka smacznych przepisów, a więc zaglądajcie, róbcie i komentujcie. Składniki 1szklanka ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy(...)puszka groszku 1 średni ananas lub 1 puszka ananasa 1/2 szklanki słonecznika 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 340 g pieczarek konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Ryż ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka. Ma patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka na rumiano. Kukurydzę

O kuchni z uczuciem
Surówka z kalarepy i żurawiny 254

Przygotowując wegański majonez przypomniało mi się o mojej ulubionej surówce z dawnych czasów. Nie jadłam jej ponad dwa lata. W oryginalnej wersji zamiast kalarepy jest seler, a że w tej chwili mam kalarepy kilkadziesiąt sztuk w ogrodzie to zmodyfikowałam przepis i muszę Wam powiedzieć, że to baaardzo udana surówka, jest orzeźwiająca, i lekka mimo dodatku majonezu. Ta surówka stanowiła dodatek(...)wszystko razem idealnie się komponowało. Składniki na 6 porcji: 5-6 kalarepek (około 1 kg) 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek pół łyżeczki pieprzu 3-4 łyżki wegańskiego majonezu z tego przepisu Przygotowanie: Żurawinę lub rodzynki namocz w ciepłej wodzie przez chwilkę. Kalarepę obierz delikatnie ze skórki na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z odsączoną z nadmiaru wody żurawiną, dodaj

greenscarf
Kożuch ze śledzia 155

buraczkami tworzą wyjątkowo smaczną sałatkę. Kożuch ze śledzia Składniki filety ze śledzia marynowane 2 średnie cebule 3 ugotowane w łupince ziemniaki ugotowane buraczki 3 jajka ugotowane na twardo majonez sól, pieprz Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę, ziemniaki, buraczki i jajka tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miseczki układamy śledzie i cebulkę-solimy i pieprzymy oraz smarujemy majonezem(...)majonezie układamy potarkowane ziemniaki-solimy i pieprzymy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i smarujemy majonezem. Na wierzchu układamy potarkowane jajka. Smacznego Artykuł Kożuch ze śledzia pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka na pieczarkowym cieście 204

marynowanych podgrzybków 1 puszka kukurydzy 1 słoik marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 2 piersi z kurczaka 1 duży pęczek szczypiorku 5 jajek ½ pora Dodatkowo: 3 łyżki oleju 5 łyżek majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu Sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy „Kebab/gyros” Sposób przygotowania Spód pieczarkowy: Pieczarki ścieramy na tarce lub w miarę drobno miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek(...)pół talarki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy tylko zmiękną, zestawiamy i studzimy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, odciskamy. Kukurydzę odcedzamy, a jajka kroimy w kostkę. Majonez łączymy z pikantnym ketchupem. W okręgu układamy obok siebie pieczarki, np. tak jak u mnie, a pozostałe miejsca wypełniamy posiekanymi drobno marynowanymi podgrzybkami. Posypujemy warstwą posiekanego szczypiorku i smarujemy odrobinką majonezu

Kuchnia w czekoladzie
Cheeseburgery tatarskie 185

około 500 g ) 4 bułki do hamburgerów z sezamem 4 plastry sporego pomidora 4 plasterki pomidora gouda 1 ogórek kiszony Sałata Cebula sałatkowa pokrojona w krążki 2 + 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy rosyjskiej olej Wykonanie: Do dania tatarskiego dodajemy 2 łyżki majonezu (t ylko majonez dla nadania soczystości. Na ogół mięso jest one przyprawione, więc(...)dodajemy przypraw, ewentualnie pieprz jeżeli wolicie bardziej pikantne ). Wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 4 części. Formujemy kule i spłaszczamy je na burgery. Do kubka wykładamy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki musztardy. Mieszamy na jednolity sos. Włączamy piekarnik na 180 o C ( góra i dół ). Bułki przekrawamy na pół z jednej strony lekko smarujemy sosem. Umieszczamy

Smaki Ewy
Zapiekanka Gyros 380

nieco zmienić w owych recepturach i wnieść coś własnego. Tak więc od siebie dodałam kukurydzę i groszek oraz sos, gdyż w niemal wszystkich przepisach występuje osobno ketchup i majonez, ja wolałam warstwy posmarować sosem z ketchupu, majonezu i śmietany. Zapiekanka była tak smaczna, że z pewnością na stałe wpisuje się w mój kuchenny grafik. Smakuje nawet na zimno, gdyż odrobina(...)papryki czerwonej lub 1 mała 4 ogórki konserwowe średniej wielkości 1 mała puszka mieszanki warzywnej meksykańskiej Bonduelle 1 szklanka startego na grubych oczkach żółtego sera 3 kopiaste łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżki śmietany 12 % lub 18% przyprawa Gyros 2 łyżki oleju Piersi kroimy w kostkę mieszamy z olejem i obficie przyprawiamy przyprawą Gyros, dokładnie mieszamy

Jadło i czytadło
Makaronowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim 294

wszystkich jakie do tej pory robiłam. Szybka i prosta. Z dodatkiem jajek na twardo, ogórka oraz szynki. Jednak tym co zdecydowanie podkręca smak i nadaje jej wyjątkowości jest majonez zmiksowany z czosnkiem niedźwiedzim. Nie blendujcie go jednak zbyt dokładnie, niech kawałki czosnku będą lekko wyczuwalne pod językiem;) 500 g drobnego makaronu (lub mniej, jeśli nie potrzebujecie dużej porcji(...)liści czosnku niedźwiedziego (około 13-16 sztuk) 5 jajek 300 g szynki (u mnie 200 g wieprzowej i 100g drobiowej) 1 ogórek szklarniowy tzw wąż 3-4 łyżki majonezu sól morska Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w większą kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Umytego ogórka kroimy wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz na pół

Smaki Na Talerzu
Jajka w majonezie 182

Wystarczą cztery składniki i gotowe:) Króluje ona na moim stole, kiedy w ostatniej chwili dowiaduję się że ktoś mnie odwiedzi. Stanowi także świetną propozycję na piątkową kolację. Jajka w majonezie Składniki: 6 – 8 jajek puszka groszku konserwowego 6 – 8 średniej wielkości ogórków kiszonych 15 dag sera żółtego 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego słodka papryka sól(...)odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, można je obrać ze skórki ale nie jest to konieczne. Dodajemy do nich odsączony groszek. Do tych składników dodajemy majonez i śmietanę/jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, układamy go na warstwie z ogórków i groszku. Jajka obieramy ze skórki i kroimy

PatiGotuje
Karczochy – jak je wybrać, przechowywać i przygotować na parze lub grillu 334

widelec powinien stawiać jeszcze lekki opór. Karczochy wyjmujemy i dajemy im odcieknąć z pary wodnej która skropliła się między liśćmi. Tak naszykowane podajemy jako przekąskę. Z sosem na bazie majonezu lub masła.   SOS MAJONEZOWY Do miseczki wsypujemy suszony estragon, zalewamy sosem Worcestershire i sokiem z cytryny – czekamy aż estragon zmięknie, około 3-5 minut, dodajemy majonez i przeciśnięty dwukrotnie(...)przez praskę lub roztarty bokiem noża na pastę czosnek. Solimy i pieprzymy (mocno) do smaku. Schładzamy w lodówce. Świetnie pasuje tu też czosnkowy majonez domowej roboty , wzbogacony świeżym lub suszonym tymiankiem. KARCZOCHY Z GRILLA Jeśli chcecie je grillować wyjmijcie je odpowiednio wcześniej , dajcie im odciec, następnie przekrójcie wzdłuż na pół i wyjmijcie wszystkie fioletowe liście wewnętrzne i pierzasty kwiat. Posmarujcie

Karo in the Kitchen
Babka cytrynowa z majonezem 170

Smaczna i łatwa do przygotowania babka z majonezem, to propozycja na niezbyt słodkie ciasto, które warto zrobić nie tylko od święta. Babka jest przyjemnie chrupiąca z wierzchu oraz puszysta i delikatnie wilgotna w środku. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, ma lekką nutę cytrynową zawartą w lukrze, która wspaniale komponuje się ze smakiem samej babki. Uwierzcie mi, dodany do ciasta majonez(...)jajka (L) 180 g cukru 100 g mąki pszennej typ 450 120 g budyniu śmietankowego (3 opakowania) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml majonezu (6 łyżek)  1 łyżka soku z cytryny  1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego Lukier:  5 łyżek cukru pudru  1 łyżka gorącej wody  1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo:  skórka kandyzowana

Kuchcik gotuje
Sałatka z jajkiem, porem, kabanosem i miechunką 177

Sałatki warzywne z majonezem to jedne z najpopularniejszych polskich przekąsek. Dziś przedstawiam Wam przepis na sałatkę z porem, jajkiem i majonezem, którą wzbogaciłam dodaniem kabanosów oraz miechunki. Miechunka to roślina mająca wiele właściwości zdrowotnych. Jest źródłem wielu cennych witamin. Owoce miechunki mają delikatny słodko- kwaśny smak.   SKŁADNIKI: 1 por, 4 jajka, 2 kabanosy wieprzowe, ½ pęczka szczypiorku, 50g suszonej miechunki(...)Goldenberry HELIO, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku. Przykrywam i parzę około 10 minut. Następnie pora odcedzam na sitku i odstawiam do przestudzenia. 2. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję w kostkę. Kabanosy kroję w plasterki. Szczypiorek drobno siekam. 3. Do salaterki przekładam pora, jajka, kabanosy, szczypiorek oraz miechunkę. Dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chrupiąca sałatka z selera naciowego 702

chrupiąca. Znakomicie nadaje się jako sałatka do obiadu, na imprezy, Sylwestra czy na grilla. Świeża, wiosenna, z dużą ilością świeżej natki pietruszki posmakuje każdemu, kto lubi sobie pochrupać. Zamiast majonezu można dać sam jogurt grecki, ja dodałam odrobinkę majonezu, jedynie dla przełamania smaku. 5-6 łodyg selera naciowego pęczek rzodkiewek 4 jajka 3 łyżki pestek słonecznika 10 dag. oscypka(...)wędzonego sera) pół pęczka natki pietruszki   1 łyżka majonezu 2-3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łodygi selera umyć i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć i pokroić w słupki, jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w drobne kawałki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, aby były chrupiące, ale nie przypalone. Oscypek (lub inny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tradycyjna sałatka jarzynowa 156

korzenia selera 1 duża pietruszka 4 jajka ugotowane na twardo 3 jabłka - ewentualnie obrane ze skórki 4-5 ogórków kiszonych - jeśli ogórki są malutkie można użyć nawet 8 sztuk majonez - moim zdaniem najlepszy tradycyjny...:-) duża puszka zielonego groszku plus ewentualnie cebula sól, pieprz, łyżka musztardy Jarzyny (ziemniaki, marchewki, seler, pietruszka) ugotować na pół miękko - ok. 15-20 minut od zagotowania(...)więc zwykle z niej rezygnuję. W tym momencie robię rozdział - część wymieszanych warzyw przekładam do pojemnika i chowam do lodówki. Część, która ma być od razu spożyta łączę z majonezem i pieprzem. Na koniec dodaję sól i ewentualnie sporą łyżkę dobrej musztardy, która doda sałatce ostrości. Nie można dodawać za dużo musztardy bo sałatka może być gorzkawa.  Pozostałą

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania