groszku mrożonego 1 pierś z kurczaka 5 marchewek dużych 1/2 brokuła 10 łyżeczek żelatyny sól 1 por zielona 1 kawałek selera natka pietruszki pęczek warstwa majonezowa: 150 ml majonezu 3 łyżki śmietany ukwaszonej 18 % 2 łyżeczki żelatyny majonez do dekoracji wierzchu Marchew, seler, obieram, myje i przekładam do garnka, dodaje por i pierś z kurczaka, sól, dwa litry wody(...)bokach jaj układam marchewkowe serca, posypuję natką pietruszki pokrojoną. Zalewam wywarem żeby przykrył warzywa. Wstawiam na 10 minut do lodówki. Pierś z kurczaka kroję na plastry, układam na warzywach. Majonez i śmietanę mieszam, dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wywaru i mieszam. Wylewam na pierś z kurczaka. Wstawiam na 10 minut do lodówki. Brokuł układam na warstwie majonezowej i zalewam
wesoła kuchniasię kroić tych wszystkich warzyw. Dzisiaj zapraszam zatem na sałatkę z ziemniakami i jajkiem oraz zielonym groszkiem. Do tego czerwona cebulka, rzodkiewka, żeby nam coś chrupało. Całość podajemy z majonezem wymieszanym z jogurtem, octem jabłkowym i przyprawami. Sałatka jest prosta do zrobienia. Zawsze w okresie Świąt mam w kuchni ugotowane jajka, a kilka ziemniaków też uda się szybko ugotować(...)również słabość do groszku. Uwielbiam i ten świeży jak i konserwowy. Z niewielką ilością majonezu, taki groszek może być świetną przystawką. Sałatkę podajemy z natką, szczypiorkiem czy czym lubicie sobie urozmaicać takie dania. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/04\/salatka1.jpg","recipeIngredient":["3 ziemniaki - \u015brednie\r","2 jajka\r","1\/2 czerwonej cebuli
Mieszam w Garnkuinne okazje. Zachwyca ona nie tylko swoim smakiem, ale także prostotą wykonania i niewielką ilością produktów, ponieważ do jej wykonania potrzebujecie zaledwie 3 głównych składników – no i oczywiście majonezu do scalenia oraz pieprzu i soli do smaku. U nas por gości często i gęsto, ponieważ mój Mąż wręcz uwielbia dania z udziałem tego warzywa. Na blogu znajdziecie między innymi(...)sosie porowym , sałatkę z porem i marynowanymi pieczarkami , sałatkę krabową z porem , przepis na domową pizzę z porem i tuńczykiem , czy też pysznego kurczaka zapiekanego w porach i majonezie . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right
Kulinarne PrzebojePewnie nieraz tak jak my zastanawialiście się, jak można jeść słodkie ciasto z dodatkiem majonezu? Otóż da się :) Majonez zastępuje nam w wypiekach tłuszcz, a dodatkowo dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Majonez jest w ogóle nie wyczuwalny, więc nie jemy słodkiego wypieku z dodatkiem sałatkowym, tak więc nie pozostaje nam nic innego jak polecić
Kuchenne Wariacjeprawdziwych świąt Wielkanocnych bez babki wielkanocnej. Polecam babkę majonezową. Mimo, że dziwnie brzmi połączenie ciasta i majonezu to zróbcie ją bez obaw . Majonezu w niej nie czuć, a nadaje on ciastu wilgoci i sprawia,że jest dłużej świeża. BABKA MAJONEZOWA Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki(...)majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz majonez. Do masy przesiewamy wymieszane z proszkiem do pieczenia obydwie mąki, mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach
Bon appetit mon amieprzyjęcia oraz święta. Z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Polecam! Składniki: 24 sztuki słonych krakersów 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 50g żółtego sera 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku przyprawy: papryka słodka mielona, pieprz czarny mielony *** Na płaskim talerzu lub deseczce układamy 8 krakersów *** *** Ser żółty ścieramy na tarce(...)małych oczkach i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu i jedną łyżką jogurtu. Masę serową wykładamy delikatnie na krakersy *** *** Na masie serowej układamy kolejną warstwę krakersów (8 sztuk). Tuńczyka odcedzamy z zalewy, mieszamy ze szczyptą papryki i pieprzu oraz 1 płaską łyżką majonezu i wykładamy na krakersach *** *** Na masie z tuńczyka układamy kolejną warstwę krakersów *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy
Blog z Apetytemskładniki: 10 jajek 500 g pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz tłuszcz do smażenia dodatkowo: majonez do podania posiekany szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wyjmujemy żółtka. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy je do podsmażonej cebuli. Doprawiamy(...)farsz będzie gęsty. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnych pieczarek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była za sucha dodajemy ok. 1 łyżkę majonezu. Gotowym farszem nadziewamy białka. Możemy je podać na majonezie i posypać posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak Jedzeniawytrawnej wersji, które będą idealne na Wielkanocny stół . Moja dzisiejsza propozycja to muffiny z pieczarkowo-serowym nadzieniem. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej oraz pełnoziarnistej. Dodałam też odrobinę majonezu ( w święta Wielkanocne nie może go zabraknąć na moim stole :) ) . Wybrałam do tego majonez Kielecki o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu, który ma całkiem dobry skład i jest nowością na naszym(...)naszej sylwetce:) ). A wszystkie pozostałe składniki i proporcje znajdziecie poniżej. Składniki (6-7 sztuk) Ciasto - pół szklanki mąki kukurydzianej - pół szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 całe jajko - 2 łyżki majonezu Kielecki lekki - 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego - odrobina soli Nadzienie - 150 - 200 g pieczarek - 1/ 4 czerwonej cebuli - pół kuli mozzarelli Dodatkowo - kilka
Health-Fit-Lifeogórków konserwowych z chili 2 kolorowe papryki 6 jajek 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sól, pierz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Po podsmażeniu przełożyć(...)pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, i pokroić w drobną kostkę (można też pokroić i jest nawet prościej siatką do krojenia). Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z musztardą, sola i pieprzem. Sałatka najlepiej prezentuje się w naczyniu szklanym. Na spód naczynia wsypujemy jeden woreczek ryżu, równo rozprowadzając po dnie, uważając aby nie pobrudzić za bardzo
Pomysłowa kuchniaobiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda albo ocet. Dodaje się również przyprawy i zioła.Od upodobań również zależy przygotowanie jak i proporcje składników." Tyle dowiecie się z portalu Wikipedia, a jeżeli ktoś chce(...)sobie w domu. -- Skład: kapusta 1,0-1,2 kg, duża marchewka 1 szt., duża cebule 1 szt., cukier 1 czubata łyżeczka, sól 3 szczypty, pieprz 2 szczypty, majonez 2 łyżki, ocet 2 łyżki. Opcjonalnie łyżeczka musztardy. -- Majonez przygotujemy z oleju, jajka, soli, cukru, octu i musztardy w 10 sekund- blenderem. Szczegóły jak ktoś chce znajdzie pod linkiem
chleba naszegodrobnych ziemniaków; Szczypta soli do gotowania ziemniaków. MARYNATA: 2 szklanki bulionu wołowego; 1 łyżka oleju; 3 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru. SOS: 1/2 szklanki pełnotłustego majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/4 szklanki pełnotłustej maślanki; 1/2 łyżeczki suszonego koperku; 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki; 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki sosu worcestershire(...)marynata z ziemniakami przestygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przygotować sos do ziemniaków. Do miseczki wlać kwaśną, gęstą śmietanę, majonez, maślankę, sos worcestershire i kilka kropel soku z cytryny/octu (opcjonalnie). Wsypać suszony koperek, suszoną pietruszkę oraz granulowaną cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos, do czasu
Gospodyni Miejskapiersi z kurczaka przyprawa gyros do kurczaka 250 g sera żółtego, u mnie gouda 1 średnia papryka 5 łyżek kukurydzy 3-4 nieduże ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 4 łyżki keczupu, u mnie keczup z cukinii olej do smażenia Ryż ugotować i dobrze osączyć. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę i oprószyć solidnie przyprawą gyros. Odstawić na ok 30 minut(...)mięso usmażyć na oleju. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w średnią kostkę. Ogórki konserwowe również pokroić w średnią kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez wymieszać z keczupem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno naczynia wsypać ugotowany ryż i ładnie wyrównać. Ryż posmarować cienka warstwa sosu z majonezu i keczupu. Posypać 1/3 startego sera
Monia miesza i gotujejest jedną z najpopularniejszych w krajach anglosaskich. Jej wdzięczna nazwa "BLT" powstała od nazw głównych składników - bekonu (bacon), sałaty (lettuce) i pomidorów (tomato). Pozostałe składniki - opieczony chleb i majonez - choć pominięte w składzie, wspaniale łączą wszystko w pożywną kanapkę. Składniki (2 porcje) -6 cienkich plastrów wędzonego boczku -4 kromki chleba tostowego -4 liście sałaty lodowej -4 plastry pomidora -4 łyżeczki(...)majonezu -świeżo mielony pieprz Przygotowanie Na patelni grillowej lub innej o grubym dnie, używając średniej lub małej mocy palnika, przesmażyć boczek na chrupko (kilka minut). Na rozgrzany tłuszcz wytopiony z boczku wyłożyć chleb tostowy i zrumienić przez chwilę po obu stronach. Jedną kromkę posmarować łyżeczką majonezu. Ułożyć sałatę, na niej 2 plastry pomidora. Delikatnie oprószyć pieprzem. Na pomidorach ułożyć
Zielona Kuchniauchowa się za długo i w sumie to bardzo dobrze. Nie muszę się martwić zalegającym jedzeniem . Dzisiejsza propozycja to tradycyjna, najzwyklejsza sałatka śledziowa. Bez udziwień, niestardardowych dodatków. Do majonezu dodałam nieco jogurtu typu greckiego żeby była nieco lżejsza. Stałam się fanką tego zdrowszego zestawienia i w większości sałatek majonez zastępuję po części jogutrem. Zapraszam po przepis. Sałatka śledziowa(...)średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra 0,5 szkl octu Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać, przełożyć do miski z zimną wodą, dolać ocet i zostawić do wymoczenia
Pieguskowa Kuchniaprzełamują całość. Sałatka pyszna jest sama – na śniadanie, lunch czy lekką kolację, ale pasuje też do gotowanych, smażonych i pieczonych jasnych mięs i delikatnych ryb. Mieszamy w miseczce majonez, ocet jabłkowy i lekki jogurt naturalny. Ten sos to kompromis między zdrowym a rozpustnym – stosunkowo niewielka ilość majonezu zostaje podbita przez dodatek octu jabłkowego. Mimo, że w sosie więcej jest lekkiego(...)delikatnego w smaku jogurtu, smak majonezu pozostaje dzięki temu mocniejszy i wyczuwalny. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obieramy marchew, ścieramy ją na najgrubszych oczkach tarki lub kroimy na drobne zapałki. Orzechy włoskie dzielimy nożem na mniejsze kawałki, następnie podprażamy orzechy na patelni o grubym dnie bez dodatkowego tłuszczu do czasu, aż orzechy zaczną mocno pachnieć i lekko się zrumienią
Karo in the Kitchen