majonez - 14247 przepisów (strona:43/950)

Galareta z warzywami i kurczakiem 552

groszku mrożonego 1 pierś z kurczaka 5 marchewek dużych 1/2 brokuła 10 łyżeczek żelatyny sól 1 por zielona 1 kawałek selera natka pietruszki pęczek warstwa majonezowa: 150 ml majonezu 3 łyżki śmietany ukwaszonej 18 % 2 łyżeczki żelatyny majonez do dekoracji wierzchu Marchew, seler, obieram,  myje i przekładam do garnka, dodaje por i pierś z kurczaka, sól, dwa litry wody(...)bokach jaj układam marchewkowe serca, posypuję natką pietruszki pokrojoną. Zalewam wywarem żeby przykrył warzywa. Wstawiam na 10 minut do lodówki. Pierś z kurczaka kroję na plastry, układam na warzywach. Majonez i śmietanę mieszam, dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wywaru i mieszam. Wylewam na pierś z kurczaka. Wstawiam na 10 minut do lodówki. Brokuł układam na warstwie majonezowej i zalewam

wesoła kuchnia
Sałatka z ziemniakami, groszkiem i jajkiem 148

się kroić tych wszystkich warzyw. Dzisiaj zapraszam zatem na sałatkę z ziemniakami i jajkiem oraz zielonym groszkiem. Do tego czerwona cebulka, rzodkiewka, żeby nam coś chrupało. Całość podajemy z majonezem wymieszanym z jogurtem, octem jabłkowym i przyprawami. Sałatka jest prosta do zrobienia. Zawsze w okresie Świąt mam w kuchni ugotowane jajka, a kilka ziemniaków też uda się szybko ugotować(...)również słabość do groszku. Uwielbiam i ten świeży jak i konserwowy. Z niewielką ilością majonezu, taki groszek może być świetną przystawką. Sałatkę podajemy z natką, szczypiorkiem czy czym lubicie sobie urozmaicać takie dania. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/04\/salatka1.jpg","recipeIngredient":["3 ziemniaki - \u015brednie\r","2 jajka\r","1\/2 czerwonej cebuli

Mieszam w Garnku
Sałatka z porem i groszkiem konserwowym 1197

inne okazje. Zachwyca ona nie tylko swoim smakiem, ale także prostotą wykonania i niewielką ilością produktów, ponieważ do jej wykonania potrzebujecie zaledwie 3 głównych składników – no i oczywiście majonezu do scalenia oraz pieprzu i soli do smaku. U nas por gości często i gęsto, ponieważ mój Mąż wręcz uwielbia dania z udziałem tego warzywa. Na blogu znajdziecie między innymi(...)sosie porowym , sałatkę z porem i marynowanymi pieczarkami , sałatkę krabową z porem , przepis na domową pizzę z porem i tuńczykiem , czy też pysznego kurczaka zapiekanego w porach i majonezie . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right

Kulinarne Przeboje
Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa 188

Pewnie nieraz tak jak my zastanawialiście się, jak można jeść słodkie ciasto z dodatkiem majonezu? Otóż da się :) Majonez zastępuje nam w wypiekach tłuszcz, a dodatkowo dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Majonez jest w ogóle nie wyczuwalny, więc nie jemy słodkiego wypieku z dodatkiem sałatkowym, tak więc nie pozostaje nam nic innego jak polecić

Kuchenne Wariacje
Babka majonezowa 576

prawdziwych świąt Wielkanocnych bez babki wielkanocnej. Polecam babkę majonezową. Mimo, że dziwnie brzmi połączenie ciasta i majonezu to zróbcie ją bez obaw . Majonezu w niej nie czuć, a nadaje on ciastu wilgoci i sprawia,że jest dłużej świeża. BABKA MAJONEZOWA Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki(...)majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz majonez. Do masy przesiewamy wymieszane z proszkiem do pieczenia obydwie mąki, mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach

Bon appetit mon amie
Sałatka z tuńczyka na krakersach 760

przyjęcia oraz święta. Z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Polecam!   Składniki: 24 sztuki słonych krakersów 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 50g żółtego sera 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku przyprawy: papryka słodka mielona, pieprz czarny mielony     *** Na płaskim talerzu lub deseczce układamy 8 krakersów *** *** Ser żółty ścieramy na tarce(...)małych oczkach i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu i jedną łyżką jogurtu. Masę serową wykładamy delikatnie na krakersy *** *** Na masie serowej układamy kolejną warstwę krakersów (8 sztuk). Tuńczyka odcedzamy z zalewy, mieszamy ze szczyptą papryki i pieprzu oraz 1 płaską łyżką majonezu i wykładamy na krakersach *** *** Na masie z tuńczyka układamy kolejną warstwę krakersów *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy

Blog z Apetytem
jajka faszerowane pieczarkami 156

składniki: 10 jajek 500 g pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz tłuszcz do smażenia dodatkowo: majonez do podania posiekany szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wyjmujemy żółtka. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy je do podsmażonej cebuli. Doprawiamy(...)farsz będzie gęsty. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnych pieczarek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była za sucha dodajemy ok. 1 łyżkę majonezu. Gotowym farszem nadziewamy białka. Możemy je podać na majonezie i posypać posiekanym szczypiorkiem

Domowy Smak Jedzenia
Przepis #126 "Muchomorki" czyli wytrawne muffiny z niespodzianką w środku 121

wytrawnej wersji, które będą idealne na Wielkanocny stół . Moja dzisiejsza propozycja to muffiny z pieczarkowo-serowym nadzieniem. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej oraz pełnoziarnistej. Dodałam też odrobinę majonezu ( w święta Wielkanocne nie może go zabraknąć na moim stole :) ) . Wybrałam do tego majonez Kielecki o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu, który ma całkiem dobry skład i jest nowością na naszym(...)naszej sylwetce:) ). A wszystkie pozostałe składniki i proporcje znajdziecie poniżej.   Składniki (6-7 sztuk) Ciasto - pół szklanki mąki kukurydzianej - pół szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 całe jajko - 2 łyżki majonezu Kielecki lekki - 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego - odrobina soli Nadzienie - 150 - 200 g pieczarek - 1/ 4 czerwonej cebuli - pół kuli mozzarelli Dodatkowo - kilka

Health-Fit-Life
Sałatka warstwowa 605

ogórków konserwowych z chili 2 kolorowe papryki 6 jajek 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sól, pierz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Po podsmażeniu przełożyć(...)pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, i pokroić w drobną kostkę (można też pokroić i jest nawet prościej siatką do krojenia). Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z musztardą, sola i pieprzem. Sałatka najlepiej prezentuje się w naczyniu szklanym. Na spód naczynia wsypujemy jeden woreczek ryżu, równo rozprowadzając po dnie, uważając aby nie pobrudzić za bardzo

Pomysłowa kuchnia
Coleslaw, surówka z kapusty... 166

obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda albo ocet. Dodaje się również przyprawy i zioła.Od upodobań również zależy przygotowanie jak i proporcje składników." Tyle dowiecie się z portalu Wikipedia, a jeżeli ktoś chce(...)sobie w domu. -- Skład: kapusta 1,0-1,2 kg, duża marchewka 1 szt., duża cebule 1 szt., cukier 1 czubata łyżeczka,  sól 3 szczypty, pieprz 2 szczypty, majonez 2  łyżki, ocet 2 łyżki. Opcjonalnie łyżeczka musztardy. -- Majonez przygotujemy z oleju, jajka, soli, cukru, octu i musztardy w 10 sekund- blenderem. Szczegóły jak ktoś chce znajdzie pod linkiem

chleba naszego
Ziemniaczki jak z Pizza Hut 542

drobnych ziemniaków; Szczypta soli do gotowania ziemniaków. MARYNATA: 2 szklanki bulionu wołowego; 1 łyżka oleju; 3 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru. SOS: 1/2 szklanki pełnotłustego majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/4 szklanki pełnotłustej maślanki; 1/2 łyżeczki suszonego koperku; 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki; 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki sosu worcestershire(...)marynata z ziemniakami przestygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przygotować sos do ziemniaków. Do miseczki wlać kwaśną, gęstą śmietanę, majonez, maślankę, sos worcestershire i kilka kropel soku z cytryny/octu (opcjonalnie). Wsypać suszony koperek, suszoną pietruszkę oraz granulowaną cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos, do czasu

Gospodyni Miejska
Zapiekanka gyros z ryżem 214

piersi z kurczaka przyprawa gyros do kurczaka 250 g sera żółtego, u mnie gouda 1 średnia papryka 5 łyżek kukurydzy 3-4 nieduże ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 4 łyżki keczupu, u mnie keczup z cukinii olej do smażenia Ryż ugotować i dobrze osączyć. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę i oprószyć solidnie przyprawą gyros. Odstawić na ok 30 minut(...)mięso usmażyć na oleju. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w średnią kostkę. Ogórki konserwowe również pokroić w średnią kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez wymieszać z keczupem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno naczynia wsypać ugotowany ryż i ładnie wyrównać. Ryż posmarować cienka warstwa sosu z majonezu i keczupu. Posypać 1/3 startego sera

Monia miesza i gotuje
Amerykańska kanapka BLT (American BLT Sandwich) 163

jest jedną z najpopularniejszych w krajach anglosaskich. Jej wdzięczna nazwa "BLT" powstała od nazw głównych składników - bekonu (bacon), sałaty (lettuce) i pomidorów (tomato). Pozostałe składniki - opieczony chleb i majonez - choć pominięte w składzie, wspaniale łączą wszystko w pożywną kanapkę. Składniki (2 porcje) -6 cienkich plastrów wędzonego boczku -4 kromki chleba tostowego -4 liście sałaty lodowej -4 plastry pomidora -4 łyżeczki(...)majonezu -świeżo mielony pieprz Przygotowanie Na patelni grillowej lub innej o grubym dnie, używając średniej lub małej mocy palnika, przesmażyć boczek na chrupko (kilka minut). Na rozgrzany tłuszcz wytopiony z boczku wyłożyć chleb tostowy i zrumienić przez chwilę po obu stronach. Jedną kromkę posmarować łyżeczką majonezu. Ułożyć sałatę, na niej 2 plastry pomidora. Delikatnie oprószyć pieprzem. Na pomidorach ułożyć

Zielona Kuchnia
Sałatka śledziowa 188

uchowa się za długo i w sumie to bardzo dobrze. Nie muszę się martwić zalegającym jedzeniem . Dzisiejsza propozycja to tradycyjna, najzwyklejsza sałatka śledziowa. Bez udziwień, niestardardowych dodatków. Do majonezu dodałam nieco jogurtu typu greckiego żeby była nieco lżejsza. Stałam się fanką tego zdrowszego zestawienia i w większości sałatek majonez zastępuję po części jogutrem. Zapraszam po przepis. Sałatka śledziowa(...)średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra 0,5 szkl octu Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać, przełożyć do miski z zimną wodą, dolać ocet i zostawić do wymoczenia

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka Waldorf z surowym brokułem i odchudzonym sosem majonezowym 161

przełamują całość. Sałatka pyszna jest sama – na śniadanie, lunch czy lekką kolację, ale pasuje też do gotowanych, smażonych i pieczonych jasnych mięs i delikatnych ryb. Mieszamy w miseczce majonez, ocet jabłkowy i lekki jogurt naturalny. Ten sos to kompromis między zdrowym a rozpustnym – stosunkowo niewielka ilość majonezu zostaje podbita przez dodatek octu jabłkowego. Mimo, że w sosie więcej jest lekkiego(...)delikatnego w smaku jogurtu, smak majonezu pozostaje dzięki temu mocniejszy i wyczuwalny.   Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obieramy marchew, ścieramy ją na najgrubszych oczkach tarki lub kroimy na drobne zapałki. Orzechy włoskie dzielimy nożem na mniejsze kawałki, następnie podprażamy orzechy na patelni o grubym dnie bez dodatkowego tłuszczu do czasu, aż orzechy zaczną mocno pachnieć i lekko się zrumienią

Karo in the Kitchen