majonez - 14247 przepisów (strona:47/950)

Sałatka jarzynowa. 102

Sałatka bardzo dobrze wszystkim znana. Od lat gości w naszych domach. Pamiętam z dzieciństwa, jak babcia robiła ją w formie kulek. Układała kulki na półmisku, przyozdabiała majonezem i zieloną pietruszką. Majonez oczywiście był swojej roboty :) Miło tak powspominać :) Składniki: 2 ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 średniego selera 3-4 ogórki kiszone 1 por (tylko biała część) 1 puszka groszku(...)konserwowego 8 jajek 1 łyżka musztardy 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler ugotować w mundurkach. Jajka ugotować osobno. Po wystudzeniu warzywa i jajka obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i por też pokroić w kostkę (por przed krojeniem sparzyć wrzątkiem). Groszek odcedzić na sitku i dodać do pokrojonych warzyw. Na koniec dodać musztardę, majonez

Agusiowe smakołyki
Sałatka ,,Leśna polana” 252

marchewki 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 puszka kukurydzy (280 g) 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 duże ziemniaki Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą do kurczaka. Usmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekać. Ziemniaki oraz(...)wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać pieczarki (główkami do dołu). Na pieczarki wysypać wymieszany koperek ze szczypiorkiem. Następnie rozłożyć marchewkę, przyprawić solą i pieprzem. Rozsmarować kilka łyżek majonezu, delikatnie docisnąć. Następnie wyłożyć połowę kurczaka, kukurydzę, czerwoną paprykę. Znów posmarować majonezem. Dalej rozłożyć resztę kurczaka, starty żółty ser i jajka. Jajka przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozsmarować kilka łyżek majonezu

VioletoweKucharzenie
Sałatka warzywna z czerwoną fasolą 121

prezentuje... Szynkę możemy również zastąpić serem żółtym. Wystarczy plasterki sera, najlepiej okrągłego przekroić na pół i poprzyklejać w koło sałatki. A jakie sałatki gościły na Waszym świątecznym stole? Z majonezem? Czy bardziej lekkie na bazie oliwy z oliwek? Ja uwielbiam wszelkie rodzaje sałatek!!! Z majonezem i zdrowe wersje również...mogłabym jeść i jeść 😊  Składniki: fasolka czerwona 1 puszka, kukurydza(...)konserwowa pół puszki, groszek konserwowy pół puszki, ogórki kiszone 5 szt, jabłko 1 szt, marchew 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, cebula pół szt, majonez 7 łyżek, jogurt naturalny 6 łyżek, musztarda stołowa 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Marchew i pietruszkę myjemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy  do miękkości. Ugotowane warzywa odstawiamy do ostygnięcia, następnie

kulinarne odsłony pati
Babka majonezowa z szafranem 143

ktoś z Was jeszcze nie wie, że majonez dodajemy nie tylko do jaj i sałatek na Wielkanoc ? Pyszna babka majonezowa wymaga zmieszania tylko kilku składników. Zrobicie ją bardzo szybko i na pewno Wam się uda. Zaskoczeni ? W sumie majonez to jaja i olej, a są to jedne z podstawowych składników wykorzystywanych do przygotowywania ciast. Moja babka majonezowa ma piękny żółty(...)MAJONEZOWĄ Z SZAFRANEM Składniki na babkę majonezową: ( * szklanka pojemności 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru  6 jaj ( rozmiar "M ) 1/2 szklanki majonezu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta szafranu  Przygotowanie babki majonezowej: Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i szafranem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej

kolorowotorcikowo
Sos tatarski 123

doszukałam się go. Jako ciekawostkę mam dla Was przepis z książki Marii Disslowej "Jak gotować", której pierwsze wydanie miało miejsce w roku 1935: rozetrzeć żółtko z oliwą na majonez, zmieszać z musztardą, dodać sok z cytryn, cukier, sól, paprykę, usiekane drobno jabłka, utarty chrzan i drobno krajany szczypiorek, rozprowadzić sos zimnym rosołem lub wodą do odpowiedniej gęstości. Wyborny jest(...)tatarski, jaki w tym roku pojawi się na moim świątecznym stole. Uwielbiamy go do ugotowanych na twardo jajek, których przecież podczas tych świąt jest sporo. Składniki: ok. 1 szklanka majonezu 2 lekko czubate łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 8-10 większych marynowanych pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 pęczek szczypiorku sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z pora, marchewki i jabłek 147

Składniki: 1 duży por (biała część); 3 średnie marchewki; 2 duże jabłka; 3 - 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pora, marchewki i jabłka umyć i osuszyć. Pora przekroić wzdłuż na 2 części i cieniutko pokroić. Przełożyć do miski. Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do miski z pokrojonym porem(...)Wymieszać. Surówkę przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja surówki. Zamiast 3 - 4 łyżek majonezu, można dodać kwaśną, gęstą śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki w proporcji

Gospodyni Miejska
Babka majonezowa 78

Prosta, szybka i bardzo  mięciutka babka. Rozpływająca się w ustach, lekko wilgotna. Z dodatkiem majonezu, który nie ma wpływu na smak, ale ma wpływ na wilgotność ciasta. Użyłam majonezu domowego, a wierzch babki posypałam cukrem pudrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście! 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki(...)mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu (użyłam domowego, przepis TUTAJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami 125

przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu. Składniki : 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw(...)miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka kiszonego , którą przekładamy cienką warstwą majonezu. Na majonez starte buraki i ziemniaki, warstwa majonezu , starta marchew i starte jajka. Proponuje między warstwy , dodać odrobinkę soli i pieprzu. Udekorować pokrojoną natką pietruszki

Różne smaki w kuchni
Jajka faszerowane pieczarkami 79

Jajka faszerowane pieczarkami to danie, które zawsze kojarzy mi się ze świętami. Mogę powiedzieć, że to jedne z moich ulubionych świątecznych dań. Zamiast majonezu można dodać śmietany lub jogurtu, wtedy danie będzie lżejsze, ale wydaje mi się, że najsmaczniejsze są jednak z majonezem. Polecam każdemu, u nas zawsze szybko znikają! 5 jajek 4 duże pieczarki 3 łyżki majonezu (np. domowego(...)Wyjąć żółtka, a białka ułożyć na talerzyku. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Szczypiorek posiekać. Żółtka rozetrzeć, np. za pomocą małego widelca. Dodać pieczarki, posiekany szczypiorek i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masą napełniać połówki białek i układać delikatnie na talerzu. Rzodkiewkę pokroić w kostkę i razem ze szczypiorkiem posypać po jajkach. Schłodzić w lodówce.  (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jajka Faszerowane z Farszem Czerwonym i Zielonym 201

świąteczny stół . Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania jajek faszerowanych będziemy potrzebować: Jajka z farszem czerwonym 4 jajka ugotowane na twardo 100 g twarogu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu do smaku: sól, pieprz Jajka z farszem zielonym 4 jajka ugotowane na twardo 100 g groszku konserwowego około 70 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka majonezu do smaku: sól, pieprz Link(...)Przygotowanie: Jajka z farszem czerwonym Przed przygotowaniem farszu jajka gotuję na twardo, wystudzone obieram i przekrawam wzdłuż na pół. Do miseczki przekładam ser, żółtka z przekrojonych jajek, koncentrat pomidorowy, majonez, doprawia solą, pieprzem i całość rozdrabniam blenderem na jednolitą masę. Jeżeli nie mamy blendera składniki farszu możemy rozetrzeć widelcem. Tak przygotowany farsz nakładam na białko z jajek, farsz możemy nałożyć

Uwaga Babcia Gotuje
Domowy chrzan 171

aromatyczny, kremowy i bardzo ostry taki jak najbardziej lubię. Taki chrzan jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, jaj, sosów czy zup. Polecam Składniki: 2 korzenie chrzanu 2 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól, cukier  Wykonanie: Chrzan moczymy w wodzie przez 1 godzinę. Obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Po starciu jednego korzenia skropić cytryną, wymieszać (skropiony(...)będzie ciemnieć). Do utartego chrzanu dodajemy szczyptę soli i 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać. Zagotować 2/3 szklanki wody, zalać chrzan wrzątkiem. Pozostawić aż napęcznieje. Na koniec dodajemy majonez/śmietanę, dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy bardzo ostry chrzan wtedy nie dodajemy majonezu, ja osobiście lubię z majonezem jest delikatniejszy i kremowy

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi 269

świąteczny, wielkanocny stół. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Z pozoru to połączenie kilku Wam dobrze znanych składników, jednak sekretem tej sałatki jest sos na bazie Majonezu Kielecki , z dodatkiem chrzanu i jogurtu naturalnego. To sałatka wiosenna w lekkim i smacznym wydaniu! Do sałatki możecie dodać dowolne kiełki, rzeżuchę, a także jajka przepiórcze podmienić na jaja kurze. Odstępstwa od przepisu(...)mile widziane – chciałabym, aby był on dla Was smaczną i wiosenną inspiracją Czy wiecie, że Majonez Kielecki jest produkowany nieprzerwanie od 58 lat? Dziś dostaniecie go w sklepach z nową, jednak cały czas tak samo charakterystyczną etykietą. Opakowanie nabrało świeżości oraz lekkości, ale smak pozostał taki sam, jak pamiętam go z dzieciństwa Zobaczcie też: 10 przepisów na pożywne sałatki

Kuchnia Bazylii
Schab pod pierzynką 179

Zamiast schabu można użyć filetów z kurczaka, indyka lub szynki wieprzowej. Mięso warto wcześniej natrzeć przyprawami i oliwą i marynować co najmniej godzinę (a najlepiej całą noc przed przygotowaniem). Majonez połączony ze startym serem tworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam! Schab pod pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki(...)wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka świeżo posiekana natka pietruszki Wykonanie: Schab oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.  Cebulę i czosnek drobno kroimy

Smak mojej kuchni
Roladki z pieczarkami 117

Kolejna propozycja roladek schabowych, tym razem z nadzieniem pieczarkowym i w sosie pieczarkowym. Mięso jest bardzo kruche dzięki majonezowi, farsz można wzbogacić drobno pokrojoną szynką. Można je podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Być może zdążycie jeszcze je przygotować na sylwestrową noc. Polecam i życzę szampańskiej zabawy! Roladki z pieczarkami Składniki na 6 sztuk: 6 plastrów schabu 300g(...)pieczarek 1 cebula ząbek czosnku 1-2 szklanki bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka majonezu łyżka śmietany łyżeczka mąki pszennej łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Schab rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy majonezem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach (4 pieczarki odkładamy

Smak mojej kuchni
Warstwowa sałatka z żółtym serem 170

Warstwowa sałatka z żółtym serem Składniki: słoiczek selera konserwowego puszka kukurydzy puszka groszku 5 jaj ugotowanych na twardo 1 por 200g sera żółtego, startego na grube wiórki 6 łyżek majonezu przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Z jajek wyjmujemy żółtka, miksujemy je z majonezem, a białka kroimy w kostkę.  Por kroimy w półtalarki, blanszujemy we wrzątku 2 minuty, odsączamy, przelewamy zimną(...)wodą. Po ostudzeniu oprószamy solą i pieprzem. Seler, groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy. W salaterce lub misce układamy warstwami: seler, kukurydza, połowa majonezu, por, białka jajek, reszta majonezu, groszek i ser żółty. Sałatkę schładzamy, a przed podaniem dekorujemy np. rzeżuchą. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania