magda gessler - 401 przepisów (strona:5/27)

ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 205

krok po kroku. Solianka to niezwykle pożywna zupa , bardzo popularna w Rosji, na Ukrainie i w Białorusi. W Polsce największą prawdopodobnie popularność zyskała po "Kuchennych Rewolucjach", kiedy to p. Magda Gessler wprowadziła ją do menu  jednej z  restauracji. Do tamtej pory, chyba niewielu z nas wiedziało, że taka potrawa w ogóle istnieje ;)  Zupa ta jest słona(...)podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Smacznego :) Zobacz również przepis na prawdziwy ukraiński barszcz czerwony>>>  Polecam przepis na świąteczny pasztet wiejski Magdy Gessler

Moja Książka Kucharska
Restauracja Kryształowa - Katowice 144

restauracji „Kryształowej”. Restauracja Kryształowa mieści się w samym centrum Katowic , znajduje się przy ulicy Warszawskiej w pięknej stylowej, odrestaurowanej kamiennicy.   Jest jedną z restauracji prowadzonych przez Panią   Magdę Gessler . Restauracja już z zewnątrz zwraca na siebie uwagę. Wielkie szyby ozdobione są napisami po śląsku jak np. „Kaj jedzom jydz, kaj robiom nie zawadzaj” czy „Na czornej ziymi się(...)krem z malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi  za 20 zł i Copa melba za 18 zł. Tu Konczi skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki w porach 542

Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki wg Magdy Gessler 1048

Naleśniki wg Magdy Gessler, są super proste i w ogóle wychodzą super. Idealne do wszelkiego rodzaju wariacji w postaci krokietów czy faszerowanych sakiewek, z dodatkiem cukru są świetne do deserów. Wychodzą cienkie więc łatwo je zwinąć, proporcje są niemalże idealne! Czytaj więcej

Pychotkaaa
Stroganow – syty i rozgrzewający 249

Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki - przepis Magdy Gessler 63087

Przepis na naleśniki wg Magdy Gessler. Trochę różnią się w przygotowaniu od tych klasycznych, przede wszystkim tym, że do ciasta nie dodajemy tłuszczu. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej masłem klarowanym :) Zapraszam do smażenia! Składniki: 1 jajko 1 pełna szklanka mąki 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka szczypta soli Dodatkowo: masło klarowane do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI

My Culinary Art
Gotowana golonka i żurek 300

Chyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Letnia sałatka Magdy Gessler 499

Letnia sałatka Magdy Gessler Składniki na sos: 3 ząbki czosnku cząber lub czubryca (ilość wedle uznania) gruba sól morska pół szklanki oliwy extra vergine lub oleju słonecznikowego sok z jednej cytryny odrobina octu z białego wina łyżka miodu lipowego Składniki na sałatkę: 4 miniaturowe sałaty rzymskie spora garść czerwonych oliwek kalamata 4 dorodne, dojrzałe, dojrzewające na słońcu pomidory, najlepiej malinówki

WojnaNaSmaki.pl
Potrawka z kurczaka i szpinaku 208

Potrawka z kurczaka i szpinaku to zarówno dietetyczne i bardzo zdrowe danie obiadowe. Tą potrawkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą jęczmienną, kasza gryczaną, czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybka pasta jajeczna ze szczypiorkiem 188

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealny dodatek do pieczywa. Doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek. Przepis jest bardzo prosty, a przede wszystkim szybki w wykonaniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prawdziwy, domowy krupnik 239

Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru z drobiu, z marchewką i kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta. Krupnik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pankejki - Pancakes amerykańskie 228

zwał tak je zwał, wiadome jest tylko że te puszyste placuszki amerykańskie wszyscy uwielbiają. Tym razem zaczerpnęłam sposobu Magdy Gessler, placuszki są rewelacyjne, spróbujcie je usmażyć a przepadniecie. Jako dodatek miód, syrop klonowy, cukier puder co Wam w duszy gra. Pankejki - Pancakes amerykańskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Steki z tuńczyka z rozmarynem i kolorowym pieprzem 193

Steki z tuńczyka są ostatnio wszędzie już prawie dostępne - i to świeże - nie tylko w wersji mrożonej :)  Dzisiaj proponuję Wam przepis inspirowany recepturą Magdy Gessler - w tej wersji steki bardzo nam posmakowały :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 300 kcal) 4 steki z tuńczyka - każdy po ok. 180 g  (2 cm grubości) 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z dyni z komosą ryżową 214

Krem z dyni z komosą ryżową to idealna zupa na zimowe wieczory. Przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo, można ją doprawiać w przeróżny sposób, dodawać chrupkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2144

Kolejne danie typu „Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie

Moja Delicja