MIĘKKIE PIERNIKI NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI) 168ciastek, na środku położyć odrobinę powideł śliwkowych. Na wierzch położyć drugie wycięte ciastko i brzegi lekko docisnąć. Piec w temperaturze 170'C około 10-12 minut. Wystudzone pierniczki polukrowałam lukrem wykonanym z cukru pudru i wody, a gdy ta stwardniała wykonałam wzorki z rozpuszczonej mlecznej czekolady
Zrób to smacznie
Nadziewane pierniczki w czekoladzie 212przygotowujemy ciasto na pierniczki. Drugiego zaś czeka nas już tylko wałkowanie, wycinanie, nadziewanie i pieczenie. No i oczywiście maczanie gotowych pierniczków w pysznej czekoladzie. Jeśli wolicie nadziewane pierniczki oblać lukrem, śmiało możecie to zrobić. To już tylko kwestia indywidualnych upodobań. Ja uwielbiam domowe pierniczki w czekoladzie . Oczywiście podstawowe składniki jak: mąka, masło, kakao i przyprawa do piernika. No i oczywiście
Słodkie okruszki
Miękkie pierniczki z nadzieniem 141ponieważ ciasto utrzymuję miękkość dzięki nadzieniu z powideł śliwkowych. Przypominają nieco znane pierniczki alpejskie, ale nie oszukujmy się - są inne, dla mnie nawet lepsze:) Można polać je czekoladą albo lukrem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. I lepiej upiec je tydzień przed Świętami, wtedy zdążą dojrzeć, żeby zachwycić swoim smakiem i aromatem. Ja właśnie nastawiłam porcję ciasta, jutro będę piekła
Obiad gotowy
Ekspresowe pierniczki na ostatnią chwilę 142niego dowolne kształty. Pierniczki przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Przy pieczeniu pierniczków użyłam papieru do pieczenia Stella . Bardzo lubię ten produkt za jego wydajność, bo 8 m w opakowaniu wystarcza mi na bardzo długo oraz
Di gotuje
Pierniczki w czekoladowych sweterkach 119łyżeczki sody oczyszczonej 200g miodu 125g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół) 100g białej czekolady lub lukru kilka łyżek mleka *** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia *** *** Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy. Śmietana trochę zwiększy swoją objętość *** *** Białka ubijamy na sztywną pianę
Blog z Apetytem
Babka wielkanocna 139wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki. 3. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180st.C. (do suchego patyczka) 4. Upieczoną babkę można polać lukrem i udekorować migdałami i suszonymi owocami lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci
Szarlotka z migdałami 149pudru 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszcz i bułka tarta do blachy cukier puder do posypania (ewentualnie lukier) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Rozgotować. Pod koniec gotowania dodać obrane i rozgniecione
Danka Pichci
Makowiec 136Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej (850g) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 250dag twarogu 15dag masła 15dag bakalii lukier i kandyzowane skórki owocowe do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone zimne masło i pokruszony
Danka Pichci
Tradycyjne pierniczki 112pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 łyżek miodu płynnego 60 g masła 50 g cukru pudru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao posypka i lukier do dekoracji wg uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. W rondelku rozpuścić masło, ostudzić. Następnie dodać miód, jajko i razem wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem
Danka Pichci
Doskonały sernik nowojorski Marthy Stewart 134folią w czasie pieczenia, ale co tam. Na smaku nie stracił Jako spodu użyłam maślanych herbatników, ale równie dobrze sprawdzą się herbatniki czekoladowe. Sernik możecie posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub też ulubioną polewą. Nadmiar (haha, czy istnieje takie pojęcie w stosunku do sernika?) można zamrozić i w chwili słabości wyjąć kawałek i poczekać na rozmrożenie. Rozmrożony sernik smakuje równie
Mieszam w Garnku
Ciasteczka na Święta - 35 przepisów 176masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie pierniczki 8. Ciasteczka cynamonowe II 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową
kruche babeczki
Pyszne ciasta na Święta 426pianką i owocami 27. biszkopt z owocami 28. Styropian (ciasto) Sernik śmietankowy 29. Makowe babeczki z kremem 30. se rnikowe tartaletki z malinami. 31. makowiec z kruszoką i lukrem 32. Przepis na świąteczny Makowiec zawijany (strucla) The post Pyszne ciasta na Święta appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię