lukier - 7892 przepisów (strona:278/527)

Kruchy ślimak z jabłkami i konfiturą rabarbarową 67

kolejnego na kształt spiralki, aż do wyczerpania wszystkich rulonów. Gotowego ślimaczka wkładamy do piekarnika na około 45 minut, do 180 stopni, pieczemy na rumiano. Po wystudzeniu proponuję wykończyć wierzch lukrem cytrynowym. Myślę, że przepis ten sprawdzi się również z użyciem wyłącznie ulubionej konfitury, powidła, bez owoców. Póki mamy szansę wykorzystać najlepszy okres w roku, na przebieranie w wielu odmianach jabłek

Kronika Piekarnika
Szarlotka z migdałową kruszonką 64

kruchego ciasta podpiekam przez około 15 minut, przed wyłożeniem na nie owoców sezonowych,  w tym przepisie nie jest to konieczne ). Po upieczeniu studzimy i polewamy słuszną ilością lukru cytrynowego. Świeżość zachowuje jeszcze przez dwa dni - został mi jeden, zapomniany kawałek, więc to fakt potwierdzony :) Wstrzymuję swe zapędy do odniesienia się do kontekstu powstawania tego ciasta i jego przeznaczenia. Powód

Kronika Piekarnika
Biszkopt z ulubionymi bakaliami 63

mieszamy szpatułką. Wlewamy do tortownicy posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Po wystudzeniu  - posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem z dodatkiem soku cytrynowego. I kroimy - nawet spory trójkąt wydaje się bardzo leciutki, puchaty i zupełnie nieszkodliwy dla naszego komfortu noszenia obcisłych spodni. ( oszustwo to straszne - bakalie maja moc, wiecie jaką

Kronika Piekarnika
Herbatniki owsiano - orzechowe 57

wykrawaniu dowolnych kształtów. Doskonale smakują moczone w słodkiej kawie z mlekiem. Upiekłam je jakiś czas temu, dziś ich miejsce zastąpiły makowe kruche serca. Z dziurkami, z dżemem malinowym i lukrem cytrynowym. Dziś zaliczam maraton spotkań z tymi, którym warto powiedzieć, że to cenne, że są obok. Nie tylko dlatego, że jutro walentynkowy pretekst do składania takowych, mniej lub bardziej szczerych

Kronika Piekarnika
Kakaowe proste ciasteczka 60

czymkolwiek innym wywołanej. Bardzo szybkie w wykonaniu, klasyczne w smaku, kakaowe ciasteczka. Nie za twarde, nie za miękkie. Bardzo wyraziste w smaku, dlatego niczym ich nie ozdabiam. A taki lukier - przykładowo - jeszcze przylepiłby się do przykładanej do ciasteczka ekierki. Moment, na myśli kątomierz mam. Oczywiście :) P.S. Zaczynam poszukiwania korepetytora w geometrii biegłego. Składniki: na około 12 całkiem sporych ciasteczek

Kronika Piekarnika
Babka pszenno - żytnia z jabłkami 60

Skromna babeczka. Złośliwcy mogli by ją upchać w kategorię pieczywa, tego ciemnego, zdroworozsądkowego, zdrowszego. Znalazła się w niewdzięcznym towarzystwie na świątecznym stole . Niedopasowana do tradycyjnych, ociekających lukrem mazurków, serników, makowców. Miałam dylemat, wspominać o niej? Tak, ponieważ kolejny jej kawałek o kolorze kawy z mlekiem, popijam właśnie poranną kawą z mlekiem. Nadal pyszna, a to już trzeci jej poranek. Słodka

Kronika Piekarnika
Ciasto piaskowe z kosteczkami jabłek 65

dzięki gęstości ciasta rozkładają się równomiernie na całej powierzchni. Można upiec tą szarlotkę w tortownicy, by kroić w eleganckie trójkąty, można w kwadratowej blaszce. Nie wymaga posypywania cukrem, polewania lukrem - jest idealnie słodka, najlepsza w wersji nieudoskonalanej. Składniki: 10 dag masła 3 łyżki oleju 2 jabłka średniej wielkości skórka z cytryny 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego

Kronika Piekarnika
Śmietankowe, ucierane z kakaowym wzorkiem 59

kakaowym. Przywołuje wspomnienia smaku tradycyjnej, ucieranej babcinej babki piaskowej. Jeśli nie posiadacie w domu zapasów owoców, albo potrzebujecie detoksu od sezonowych ciast z truskawkami, rabarbarem, jabłkami pod kruszonką i lukrem - zróbcie ten oto placek. Składniki: (w temperaturze pokojowej) 300 gram mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 gram cukru pudru 1 cukier waniliowy 120 gram

Kronika Piekarnika
Prosta babka mleczna 64

posypania pudrem. Jak to baba - w zależności od okoliczności, możemy nadać jej odpowiednią, wyszukaną oprawę. Moja jest w wersji uproszczonej, tzn nagiej. Jest rewelacyjna, nawet bez dodatków. Pudrów, lukrów i polew lepiących, na podróż nie polecam

Kronika Piekarnika
Ciasto orzechowe z zatopionym jabłkiem 69

długo pozostaje wilgotne, mięsiste - to zasługa dodatku masła i śmietany. Słodkie, soczyste jabłko, zatopione w każdym kawałku  - bez dodatku cynamonu, cukru waniliowego i innych przypraw. Jak widzicie - żadnych lukrów, żadnych dodatków.   Proste ale nie banalne.  Jesienne.  Idealne na moment zatrzymania się w pędzie,  by subtelność tej pory roku nas otuliła. Ceńmy takie chwile, nawet

Kronika Piekarnika
Seromakowiec - szybki i prosty przepis 130

Pyszny i prosty do zrobienia - Seromakowiec .Bardzo wilgotny i mięciutki. Bez spodu tylko serowa i makowa masa, do tego lukier i pomarańczowa skórka....Pyszny ! polecam na święta i nie tylko

Swojskie jedzonko
Zakręcone drożdżówki dyniowe z serem 85

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Piec w 180 stopniach ok 20 minut. Przed podaniem bułeczki można polać lukrem

Smakołyki Asi
Piernikowe ludziki 121

blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni – pieczemy około 10/12 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasteczek czas na najlepsze – dekorowanie! Dobrze sprawdzi się domowy lukier (mleko + cukier puder), który można zabarwić barwnikami spożywczymi, ale łatwo dostępne są w sklepach specjalne pisaki do zdobienia ciastek! Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać zamknięte około 2 tygodnie, takie są idealne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piernik dojrzewający 76

lodówki na 2-3 dni. Gotowy piernik oblej polewą czekoladową i udekoruj posypką, orzechami lub suszonymi owocami. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Uszka wigilijne Schab ze śliwką Lukier do pierników Śledzie w śmietanie Makowa fantazja Ryba po grecku Zobacz też nowe przepisy Piernik dojrzewający Pieczone jabłka w sosie karmelowym Parmigiana z bakłażana Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem

okolicepalnika.pl
Pierniczki – przepis na świąteczne pierniki 92

dół. Piecz każdą partię przez 10-12 minut . Smacznego! Ten przepis na pierniczki możesz także wykorzystać jako zrobienie dekoracji na choinkę. Wystarczy, że na końcu pięknie ozdobisz je lukrem. Artykuł Pierniczki – przepis na świąteczne pierniki pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona

Proponowane wyszukiwania