lukier - 7892 przepisów (strona:291/527)

Keto truskawki w polewie (Paleo, LowCarb) 271

się jednak nie udało namierzyć białej czekolady, która byłaby zarówno niskowęglowodanowa, jak i bez laktozy. Musiałam się więc bardziej napracować, żeby uzyskać efekt negatywu. Ukręciłam więc mój ulubiony lukier z tego przepisu , który powstał na bazie musu kokosowego i jogurtu kokosowego. Obtoczyłam nim truskawki i obsypałam kawałkami pistacji właśnie. W obu wersjach truskawki są przepyszne i stanowią świetny deser. Zdecydowanie

Modern Cave Girl
Drożdżówka z morelami i kruszonką 249

kruszonką, którą zrobimy ugniatając podane na nią składniki. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto przekładamy do gorącego i pieczemy do suchego patyczka- ok 30 minut. Przestudzony wierzch możecie polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe zawijaski z kremem czekoladowym 186

jajka 10 dag cukru 1 szklanka mleka 10 g suszonych drożdży Dr.Oetker 8 dag masła 1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker Szczypta soli 1 słoiczek kremu czekoladowego typu nutella Lukier do dekoracji Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżeczka mleka Sposób przygotowania: Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, mleko podgrzać aby było dobrze ciepłe. Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami

Wanilia i Kardamon
Jabłecznik podpiekany 126

dodatkiem masła i proszku do pieczenia aby miało siłę udźwignąć masę jabłkową. Również można wykorzystać zapasy musu jabłkowego ze słoiczka. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów lub rozetką bitej śmietanki. Za przepis dziękuję Halusi :) Składniki (forma 29 cm x 25 cm): Ciasto: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto jogurtowe, pełnoziarniste z ananasem i wiórkami kokosowymi 181

wierzch ułożyć kawałki ananasa lub plastry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec około 60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polać lukrem zrobionych z soku ananasów i cukru pudru, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Słodkie bułeczki z chałwą 160

Przygotować polewę: masło utrzeć z serkiem na puch, dodać cukier puder i zmiksować aby nie było grudek. Dodać odrobinkę mleka i wymieszać, mleka tyle aby polewa miała konsystencję gęstego lukru. Bułeczki po upieczeniu przełożyć na kratkę do studzenia i polać polewą. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Babka twarogowa 136

Ciasto samo w sobie jest mokre, ciężkie i sycące. Ja dodałam do niego dodatkowo aromat waniliowy, ale polecam również wykorzystać aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Można je wykończyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą wedle uznania. Nie muszę chyba wspominać, że to ciasto idealnie sprawdzi się na zbliżające się już święta Wielkanocne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne przepisy na ciasta, które

zdrowo i aktywnie
Murzynek z makiem i bakaliami 119

słodycz z bakalii i dojrzałych bananów no i mak, który nie tylko kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, ale ma również mnóstwo witamin. Zwieńczeniem tego ciasta może być polewa czekoladowa, lukier czy tylko cukier puder. Tę kwestie zostawiam już indywidualnie. Forma, w jakiej wykonałam ciasto to 24 cm. Możecie również wykorzystać dłuższą keksówkę. Co więcej, jeśli nie posiadacie akurat tych rodzajów

zdrowo i aktywnie
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 142

Mąka z tapioki (bezglutenowa). Mało znana i trudno dostępna, lecz dość dobrze uelastycznia. Jest właściwie bezsmakowa, dlatego będzie dobra jako zagęszczasz do zup sosów, czy na słodko kisieli, czy lukrów. Mąka kokosowa (bezglutenowa) . To nic innego jak zmielony miąższ kokosa (lub wiórków kokosowych w domowych warunkach). Nie nadaje się raczej do samodzielnego użycia, tylko jako dodatek. Świetnie sprawdza się

zdrowo i aktywnie
Kruchy mazurek porzeczkowo-migdałowy z lukrem 134

rondla i gotować ok. 5 minut aż odparuje ok. ¼ wody. Do gorącego dżemu dodać pokrojone migdały. Gorący dżem z migdałami wylać na gotowe ciasto. Po wystygnięciu całość udekorować dowolnym lukrem

Gotujemy i jemy
Maślane serduszka 181

grubości. Foremką wykrawać serduszka lub inne kształty według uznania. Ciasteczka piec ok. 8 – 190 min. na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 C. Gotowe ciasteczka udekorować lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem

Gotujemy i jemy
Łatwa babka majonezowa 129

Cremajo - wegańskiego majonezu bez jajek i o obniżonej zawartości tłuszczu. Smakuje absolutnie genialnie. Jeśli nie wierzycie - spróbujcie sami. Babka majonezowa jest tak samo pyszna posypana cukrem pudrem czy ozdobiona lukrem, jak polana polewą czekoladową, nawet bez tych dodatków jest doskonała. To uniwersalne ciasto z dodatkiem majonezu pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Łatwa babka z majonezem zawsze wychodzi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rogaliki 3 składnikowe 167

Składniki: ( z podanej porcji wyszło 32 rogaliki) (szklanka o pojemności 250 ml) Masło kostka 200 g Śmietana szklanka 12% Mąka pszenna 3 szklanki Dodatkowo: lukier lub cukier puder do posypania Nadzienie: powidła, czekolada Przygotowanie: Z masła, śmietany oraz mąki zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki.  Po tym czasie ciasto podzielić

Kulinarne przygody
Marchewkowe ciasto z bakaliami 132

patyczkiem czy ciasto jest przepieczone. Jak po wyjęciu patyczka z ciasta będzie on such to ciasto gotowe. Jeśli nie to przedłużyć czas pieczenia. Jak ciasto ostygnie polać u góry lukrem. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, zmiksować obroty 6, czas 8-10 sekund wyjąć marchew z naczynia dodać masło, cukier, zmiksować obroty

Kuchnia Pokoleń
Rożki francuskie w 15 minut 160

minut w 200 stopniach C. Tradycyjnie pieczemy ciastka góra-dół w temperaturze 220ºC przez około 20 minut, aż rożki będą złote i chrupiące. Gdy są ciepłe można je polukrować lukier przygotowujemy mieszając ½ szklanki cukru pudru z 1 łyżką gorącej wody lub soku z cytryny albo pomarańczy. Ja tym razem rożki francuskie posypałam cukrem pudrem. Polecam je jednak polukrować, będą słodsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię