lukier - 7892 przepisów (strona:231/527)

Pączki hiszpańskie czyli popularne gniazdka 208

jeszcze dziś :) Niech Wam pójdzie w cycki albo w mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ok. 150-200 g cukru pudru Wykonanie: Wodę zagotować z masłem i solą.Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką aż będzie(...)pączki (papierem do góry - po chwili ładnie odchodzi). Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić do ostudzenia. Z soku i cukru pudru przygotować lukier - polać nim ostudzone pączki

Pasja Smaku
Pączki Serca z Dżemem Malinowo - Miętowym 200

spirytusu lub wódki sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: tłuszcz do smażenia domowy dżem malinowy z miętową lukier lub cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Z 200 g mąki, drożdży i połowy szklanki ciepłego mleka zrobiłam rozczyn. Żółtka i jajko zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę(...)wyrośnięcia. Smażyłam je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone pączki wykładałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Szprycą do nadziewania nadziałam ciepłe pączki dżemem malinowo - miętowym i oblałam lukrem. Na koniec posypując kandyzowaną skórkę pomarańczową. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 242

sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody  Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu(...)podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem i bez wyrzutów, w końcu to Tłusty Czwartek

BaRepas
Pączki (z ziemniaków) z nadzieniem różanym 328

zgubić oponkę, która z (nie)wiadomych przyczyn ulokowała się w ich talii. W Tłusty Czwartek (bo o tym dniu mowa) pochłaniamy ogromne ilości cukru i tłuszczu. Jeden pączek z lukrem to około 290 kcal, 11 g tłuszczu i 44 g węglowodanów! A teraz przyznajcie się: ile pączków potraficie zjeść w ciągu tego jednego dnia? Ja trzy(...)stron na złoty, rumiany kolor. 10. Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Wystudzone pączki podajemy posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem. Smacznego! P.S. Aby wszystkim kobietom poszło w cycki

W kuchni Katie
Pączki angielskie „yum yum” 238

świeżych lub 14 g (2 saszetki) drożdży suchych 30 g cukru 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko Dodatkowo: olej, do smażenia Lukier: – 2 szklanki cukru pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo

UgotujmyTo.pl
Mikołajkowy Renifer z lizaka 123

Składniki: 1 lizak np. Chupa Chups w ulubionym smaku Waszego dziecka  1 cukierek, ja użyłam Skittles'a 1 precelek Oczka zrobić z lukru Dr. Oetker - tradycyjny Oczka i usta z lukru czekoladowego Dr. Oetker Do obtoczenia lizaka czekolada mleczna E.Wedel rozpuszczona w kąpieli wodnej

ClauditteMissCooking
Ciasto przekładane galaretką z gruszkowo-rabarbarowego musu 231

jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Galaretka: 1 pęczek rabarbaru 4-5 gruszek 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku lukier Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną. 3. Piec(...)gotować do momentu uzyskania musu.Wystudzić. 6.Żelatynę rozpuścić, dodać do musu. 7. Biszkopt przekroić na 2 części. Na 1 wylać tężejącą galaretkę z musu, przykryć 2 częścią. Polać lukrem i odstawić do lodówki

A Ty Smakuj Mnie
O magii, piernikach i odwróconej filiżance. I kto dostał nagrody! 206

blachę do pieczenia i piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Lukrować po przestudzeniu. Jeśli pierniczki mają być do zjedzenia, przechowywać w puszce kilka dni, by zmiękły.  LUKIER DO DEKORACJI 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody - ja czasami zastępuję sokiem z cytryny Cukier ucierać z wodą do otrzymania gładkiej masy, która nie będzie zbyt płynna(...)zbyt gęsta - po podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego TU I TAM (klik) poprosiłam Was o napisanie jakie są Wasze ulubione smaki czekolady. Zgodnie z obietnicą trzy wylosowane przeze mnie osoby otrzymują zestaw folii cukierniczych do zdobienia czekolady. A oto szczęśliwa trójka:  1. Pincake 2. muffingirl 3. Cukrowa Wróżka

KUCHARNIA
Jest taki czas.... 183

bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru).  Temperatura pieczenia 160-170 st. C. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny(...)zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Dekorować wg uznania. Upieczone połówki bombek sklejać najpierw lukrem, a potem dowolnie dekorować. Jeśli macie jeszcze czas i ochotę na słodkości, zostawiam linki do prezentowanych roku temu świętecznych smakołyków.  http://kucharnia.blogspot.com/2010/12/co-jeszcze-kryje-pudeko-ii-rozdzia.html   http://kucharnia.blogspot.com/2010/12/podnie%C5%9Bcie-wieczko-pude%C5%82ka-rozdzia%C5%82-i.html   http://kucharnia.blogspot.com/2010/12/o-magii-piernikach-i-odwroconej_09.html

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 177

cytryny  skórk a star ta z 1 pomarańczowy  1 szczypta soli  50 g kandyzowanych owoców (opcjonalnie, u mnie drobno siekane suszone żurawiny) Składniki na lukier migdałowy  2 biał ka 50 g cukru pudru  50 g granulowanego cukru (zastąpiłam z wykłym) 70 g całyc h migdałów Zac ząć od przygo towan ia bigi . Biga(...)dotykało krawędzi formy. Foremka, któr ą miałam była mała, więc przełożyłam do niej połowę cia sta, dr ugą upiekłam w osobnej formie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Przygotować lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Posmarować nim obficie ciasto, posypać cukrem granulowanym i migdałami - można układać je dość gęsto, im więcej, tym skor upka jest pyszniejsza. Piec w rozgrzanym

KUCHARNIA
Muffiny marchewkowo-pomarańczowe z naturalnie kolorowym lukrem 218

smakują lepiej niż tego oczekiwałam i teraz zamierzam je powtórzyć - jak naszybciej. ;-) Dodatek świeżego soku pomarańczowego czyni je lekkimi i orzeźwiającymi. Kawałki marchewki w środku wyglądają świetnie. Pomarańczowy lukier swojego koloru nie zawdzięcza sztucznym barwnikom. Sprawcą tego jest jednodniowy sok marchwiowy. Wszystkie te składniki łączą się w bardzo interesującą smakowo całość. Babeczki rozeszły się w jeden dzień, co nie zdarza(...)tarki, u mnie Marwitki 2 jajka 125g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 125ml świeżego soku pomarańczowego Marwit Lukier: cukier puder sok jednodniowy marchewkowy (lub marchwiowo-selerowy) Marwit 1. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze startą marchewką, tak by mąka ją oblepiła. 2. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło

Szefowa kuchni
Biszkopty z pianką twarożkową 211

przykrywać drugim. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa dobrze się zestaliła. Udekorować dowolnie lub oblać polewą czekoladową. Do dekoracji użyłam lukru z dodatkiem kakao i lukru z barwnikiem oraz srebrnych draży. Ciasteczka powinny postać przez przynajmniej kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia... ...staną się wtedy bardzo miękkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki z lukrem śmietankowym---Bagel con crema di glassa 165

jabłka ze słoika przepis Tutaj 25 g  masła 40 g cukru -jak ktoś lubi słodkie to do smaku   1,5-2 łyżki mąki ziemniaczanej     Lukier     pół szklanki cukru pudru         2-3 łyżki śmietanki kremówki   Dodatkowo(...)temperatury 180 °C (termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie. Gotowe bułeczki studzić na kratce. Orzechy zmielić. Przygotować lukier, w tym celu cukier puder utrzeć ze śmietanką na dość gęstą, ale płynną masę, Posmarować nim ciepłe bułeczki i każda posypać orzechami. Smacznego

w mojej kuchni
Ciasto cytrynowe z budyniem 226

szklanki mąki 2 cytryny 100 g płatków migdałowych Masa: 0,5 litra mleka 1 budyń śmietankowy 0,5 szklanki cukru 1 kostka masła cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej Lukier: 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Skórki z cytryn trzemy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok i łączymy ze sobą. Margarynę ucieramy(...)budyniową. Gotujemy połowę mleka z cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy chwilę. Ciepłą masą przekładamy ciasto. Składniki na lukier mieszamy ze sobą, polewamy ciasto. Smacznego

kgwjanczewo
Babka piegusek. 202

Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Cukier puder utrzeć z wodą . Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wlać do ciasta olej(...)baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) natłuścić margaryną i posypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach C. Po przestudzeniu ciasto polać lukrem

O kuchni z uczuciem