lukier - 7892 przepisów (strona:235/527)

Babka herbaciana 162

pudru; 4 żółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej; szczypta soli; Składniki na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Formę do pieczenia babki o średnicy około 23 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Rodzynki włożyć(...)patyczkiem. Jeżeli wbity w ciasto patyk jest suchy po wyciągnięciu go z ciasta to ciasto jest upieczone. Upieczoną i wystudzoną babkę polukrować: utrzeć cukier z sokiem z cytryny i lukrem polać ciasto. Uwagi: Swojej baby nie lukrowałam, ale posypałam jedynie cukrem pudrem

In my kitchen
Tort czekoladowo-miętowy 144

Kiedy zbliżają się urodziny dzieci, mnie zaczyna prześladować wizja tortu. No ręki do tortów nie mam za grosz. Nie umiem tortów stroić pięknie, z lukrem plastycznym próbowałam się zaprzyjaźnić dwa razy w życiu, ale on jakiś dziwny jest i w ogóle nie chciał ze mną współpracować. To znaczy może by i chciał, gdybym miała trochę więcej talentu w rękach... Uzdolnień(...)artystycznych nie mam żadnych, narysować nie potrafię ani kota, ani żaby... a co dopiero coś takiego ulepić z plasteliny czy lukru. Za każdym razem więc obiecuję sobie, że tort zamówię, a jak przychodzi co do czego, to piekę sama, ale tak wymyślam, żeby jego ozdobienie nie wymagało za wiele ode mnie ;) W tym roku powtórzyłam Franiowi tort zeszłoroczny, czyli czekoladowo

bistro mama
Babka jaglana pachnąca lukrecją i fiołkami 169

mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki drobnego cukru, 150 g masła, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonej lukrecji (lub esencji waniliowej), masło do posmarowania formy. Do przybrania: lukier lub cukier puder, kandyzowane fiołki . Przygotowanie: Masło stopić i przestudzić. W malakserze zmiksować kaszę, mąkę ziemniaczaną, cukier, jaja, proszek do pieczenia i lukrecję. Pod koniec dodać masło. Ciasto przelać(...)oprószonej mąką (lub mielonymi migdałami), co ułatwi wyjęcie babki z formy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (do suchego patyczka). Przestudzić. Babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem i przybrać kandyzowanymi fiołkami

SzczyptaSmaQ
Donaty, oponki, pączki z dziurką 157

suchych drożdży (7g) 0.5 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek ciepłej wody 1 jajko 50 g roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 szklanki mąki 1 l oleju do smażenia ewentualnie lukier i posypki do dekoracji Przygotowanie: Drożdże zalać ciepłym mlekiem i delikatnie rozmieszać. Dodać wodę , łyżkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż drożdże zaczną pracować. Wtedy dodać roztopione(...)dziurki kieliszkiem (bądź zakrętką). Okręgi pozostawić na ok 10 min do wyrośnięcia, następnie smażyć na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oponki można udekorować lukrem i posypkami, bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego! Post Donaty, oponki, pączki z dziurką pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Baranek Wielkanocny 157

ostygnięcia na noc. Formę umyć, natłuścić, wysypać mąką i napełnić ponownie resztą ciasta. Odkroić dół ostudzonego baranka. Białko utrzepać i połączyć z cukrem pudrem. Powinnyśmy otrzymać prawie przezroczysty lukier. Wysmarować baranka lukrem. Przyczepić mu kawę w miejscu oczu i pieprz w miejscu chrap. Obsypać wiórkami kokosowymi ze wszystkich stron poza dołem. Udekorować i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka Wielkanocna 157

jajka - nie pełna szklanka mąki - nie pełna szklanka cukru pudru - 1 cytryna - pół łyżeczki proszku do pieczenia NA LUKIER - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - szklanka cukru pudru - bułka tarta i masło do wysmarowania formy Oddziel białka od żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, wysmaruj formę na babkę masłem i posyp bułką tartą. Cytrynę sparz , zetrzyj skórkę(...)niej. Wylej ciasto do formy. Piecz przez 40 minut w 180-200° góra dół. Sprawdź metodą suchego patyczka . Gdy forma przestygnie wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie.. Przygotuj lukier. Do wody z sokiem z cytryny dodaj cukier i porządnie wymieszaj, polej babkę, poczekaj aż zastygnie i zjedz. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Ciasteczka kawowe jajeczka 149

oczyszczonej 200 g miękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki zmielonej kawy Dekoracja:  biały lukier sos czekoladowo-kawowy: Zmieszać ze sobą dokładnie następujące składniki: - 3 kosteczki deserowej czekolady- rozpuszczonej w kąpieli wodnej - łyżka wódki - pól łyżeczki kawy Aplikować za pomocą pędzelka z płaskim włosiem(...)kształcie jajeczka, bądź szklanka 9. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec:  6-9 minut w temperaturze 190 stopni Dekorować ciasteczka po ich ostudzeniu. Nakładać ciepły lukier na ciasteczka następnie, gdy wyschnie dekorować za pomocą polewy czekoladowo-kawowej i za pomocą pędzelka- pryskać polewę pędzelkiem- bądź ostrożny/a by nie ubrudzić ścian :P Smacznego

KreatywnePiny
BABKA PIASKOWA 166

masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło zmiksować na puszystą masę, żółtka oddzielić od białek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej cały czas miksując, następnie(...)białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.  Przygotować lukier: Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać.  Babkę  wyjąć z formy i polukrować. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Ciasteczka króliczki 165

sami widzicie;/ ale może kogoś zainspiruje to jak zrobić ciastka króliczki z użyciem foremki do serduszek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwni, draże na oczy i nosek.   Przygotowanie:   W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy(...)Doklejamy pod spodem dużego serduszka uszy. Układamy ciasta na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 175 stopniach. Do cukru pudru dolewamy powoli gorącą wodę i mieszamy. Lukier musi być gęsty, jak wyjdzie za rzadki to dosypujemy cukier puder. Na koniec dodajemy zielony barwnik w żelu

Aga w kuchni
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami. 140

masła 150 g cukru 50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych 150 g rodzynek Szczypta soli 50 ml rumu (opcjonalnie) Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie) Lukier Przygotowanie:  Do słoika o pojemności 500 ml wlewamy ciepłe mleko lub wodę, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki. Słoik dokładnie zakręcamy i trzęsiemy przez ok. 5 min, dzięki(...)rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. Studzimy. Moja baba na tyle urosła, że aż wyszła poza brzegi formy, więc te nierówności obkroiłem nożem. Babę polewamy lukrem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 194

letniego mleka, 60 g świeżych drożdży, 100 g cukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli mamy tylko jedną blachę to pieczemy rogale porcjami. Rogale pieczemy 15 min. w 180°C-190°C. Rogale możemy ozdobić lukrem lub posypać cukrem pudrem. Rada: żeby masa miała konsystencję bardzo gładką można mak dodatkowo zmielić, lub zmiksować. Rogale mają bardzo dużo masy, dlatego trzeba je bardzo delikatnie zwijać. Ja dodałam do ciasta jedną łyżkę

Moniki Smakołyki
BABKA Z MAJONEZEM 199

pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamay babkę z formy i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy ją na talerz .  I polewamy lukrem - dwie łyżeczki soku z cytryny, łyżeczkę syropu do deserów mango wymieszałam z cukrem pudrem.  Jako, że cukru pudru nie miałam pod ręką to zmieliłam cukier w młynku do kawy.Mieszałam , aż powstał lukier. Posypałam kandyzowanym ananasem... Smacznego! Polecam! Baba jest genialna! Oczywiście majonezu nie wyczujecie !Baba jest puszysta i delikatna

Z Kuchni Do Kuchni
Babka cytrynowa 145

szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny szczypta soli opcjonalnie: cukier puder do lukru lub posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytryny i jajka przelewamy przez jedną minutę wrzątkiem. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do ciepłego masła olej, ścieramy do nich skórkę z cytryn(...)piekarnika nagrzanego do 160°C-170°C (w opcji góra-dół) i pieczemy ok. 40-50 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym (1 niepełna szklanka cukru pudru rozmieszana, ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny, może być też przegotowana woda) lub po prostu można delikatnie posypać ją cukrem pudrem. Post Babka cytrynowa pochodzi

Poezja smaku
Cytrynowe mini babeczki wielkanocne 161

pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka    domowego cukru waniliowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny zielony barwnik spożywczy Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą(...)silikonowej foremki na mini babeczki i pieczemy około 30 minut. Po 15 minutach babeczki wyjmujemy z foremek. Gdy babeczki całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babeczki. Z mojej foremki wychodzą babeczki o wysokości

Kulinarne przygody Gatity
Baba Polska drożdżowa z lukrem 193

jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2  szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach lub słupkach 1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i wodą. Odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły(...)Przygotować formę, wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, przełożyć na foremkę, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia 40 minut. Ostudzić, polać lukrem i udekorować migdałami

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania