jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Galaretka: 1 pęczek rabarbaru 4-5 gruszek 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku lukier Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną. 3. Piec(...)gotować do momentu uzyskania musu.Wystudzić. 6.Żelatynę rozpuścić, dodać do musu. 7. Biszkopt przekroić na 2 części. Na 1 wylać tężejącą galaretkę z musu, przykryć 2 częścią. Polać lukrem i odstawić do lodówki
A Ty Smakuj Mnieblachę do pieczenia i piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Lukrować po przestudzeniu. Jeśli pierniczki mają być do zjedzenia, przechowywać w puszce kilka dni, by zmiękły. LUKIER DO DEKORACJI 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody - ja czasami zastępuję sokiem z cytryny Cukier ucierać z wodą do otrzymania gładkiej masy, która nie będzie zbyt płynna(...)zbyt gęsta - po podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego TU I TAM (klik) poprosiłam Was o napisanie jakie są Wasze ulubione smaki czekolady. Zgodnie z obietnicą trzy wylosowane przeze mnie osoby otrzymują zestaw folii cukierniczych do zdobienia czekolady. A oto szczęśliwa trójka: 1. Pincake 2. muffingirl 3. Cukrowa Wróżka
KUCHARNIAbardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Temperatura pieczenia 160-170 st. C. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny(...)zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Dekorować wg uznania. Upieczone połówki bombek sklejać najpierw lukrem, a potem dowolnie dekorować. Jeśli macie jeszcze czas i ochotę na słodkości, zostawiam linki do prezentowanych roku temu świętecznych smakołyków. http://kucharnia.blogspot.com/2010/12/co-jeszcze-kryje-pudeko-ii-rozdzia.html http://kucharnia.blogspot.com/2010/12/podnie%C5%9Bcie-wieczko-pude%C5%82ka-rozdzia%C5%82-i.html http://kucharnia.blogspot.com/2010/12/o-magii-piernikach-i-odwroconej_09.html
KUCHARNIAcytryny skórk a star ta z 1 pomarańczowy 1 szczypta soli 50 g kandyzowanych owoców (opcjonalnie, u mnie drobno siekane suszone żurawiny) Składniki na lukier migdałowy 2 biał ka 50 g cukru pudru 50 g granulowanego cukru (zastąpiłam z wykłym) 70 g całyc h migdałów Zac ząć od przygo towan ia bigi . Biga(...)dotykało krawędzi formy. Foremka, któr ą miałam była mała, więc przełożyłam do niej połowę cia sta, dr ugą upiekłam w osobnej formie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Przygotować lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Posmarować nim obficie ciasto, posypać cukrem granulowanym i migdałami - można układać je dość gęsto, im więcej, tym skor upka jest pyszniejsza. Piec w rozgrzanym
KUCHARNIAsmakują lepiej niż tego oczekiwałam i teraz zamierzam je powtórzyć - jak naszybciej. ;-) Dodatek świeżego soku pomarańczowego czyni je lekkimi i orzeźwiającymi. Kawałki marchewki w środku wyglądają świetnie. Pomarańczowy lukier swojego koloru nie zawdzięcza sztucznym barwnikom. Sprawcą tego jest jednodniowy sok marchwiowy. Wszystkie te składniki łączą się w bardzo interesującą smakowo całość. Babeczki rozeszły się w jeden dzień, co nie zdarza(...)tarki, u mnie Marwitki 2 jajka 125g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 125ml świeżego soku pomarańczowego Marwit Lukier: cukier puder sok jednodniowy marchewkowy (lub marchwiowo-selerowy) Marwit 1. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze startą marchewką, tak by mąka ją oblepiła. 2. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło
Szefowa kuchniprzykrywać drugim. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa dobrze się zestaliła. Udekorować dowolnie lub oblać polewą czekoladową. Do dekoracji użyłam lukru z dodatkiem kakao i lukru z barwnikiem oraz srebrnych draży. Ciasteczka powinny postać przez przynajmniej kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia... ...staną się wtedy bardzo miękkie
Codzienna kuchnia niecodziennajabłka ze słoika przepis Tutaj 25 g masła 40 g cukru -jak ktoś lubi słodkie to do smaku 1,5-2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki śmietanki kremówki Dodatkowo(...)temperatury 180 °C (termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie. Gotowe bułeczki studzić na kratce. Orzechy zmielić. Przygotować lukier, w tym celu cukier puder utrzeć ze śmietanką na dość gęstą, ale płynną masę, Posmarować nim ciepłe bułeczki i każda posypać orzechami. Smacznego
w mojej kuchniZostawiłam kilka sztuk bez namaczania w syropie i to było to. Jeżeli nie przepadacie za zbytnią słodyczą polecam usmażyć pączki i zamiast moczenia w syropie najzwyczajniej polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Składniki (na ok 30 sztuk): Syrop: 800 g cukru 625 ml wody kawałek kory cynamonu i kawałek imbiru (dałam imbir) Koeksisters: 480 g mąki(...)zimną wodą tak, aby syrop cały czas był zimny. Zostawić w syropie przez chwilę i wyjąć na kratkę. Zamiast zanurzać pączki w syropie można też polać je lukrem
Sto kolorów kuchniszklanki mąki 2 cytryny 100 g płatków migdałowych Masa: 0,5 litra mleka 1 budyń śmietankowy 0,5 szklanki cukru 1 kostka masła cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej Lukier: 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Skórki z cytryn trzemy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok i łączymy ze sobą. Margarynę ucieramy(...)budyniową. Gotujemy połowę mleka z cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy chwilę. Ciepłą masą przekładamy ciasto. Składniki na lukier mieszamy ze sobą, polewamy ciasto. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Cukier puder utrzeć z wodą . Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wlać do ciasta olej(...)baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) natłuścić margaryną i posypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach C. Po przestudzeniu ciasto polać lukrem
O kuchni z uczuciemsera (może być z wiaderka) ok 280 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki śmietany 18 % tłuszcz do smażenia lukier lub cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i zagnieść dość lepkie ciasto. Na stolnicy wysypać odrobinę mąki. Ciasto przełożyć i delikatnie rozwałkować(...)smażyć na głębokim tłuszczu (można z dodatkiem alkoholu) po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Usmażone oponki osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Sto kolorów kuchniszczypta soli 130 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 60 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych cukier puder i woda by sporządzić lukier wiórki kokosowe do posypania Białka umieszczamy w misie miksera z kamieniem winnym. Ubijamy na wysokich obrotach na niezbyt sztywną pianę. Stopniowo, na 3 razy, wsypujemy do białek cukier cały(...)temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero, gdy całkiem ostygnie. Z cukru pudru i odrobiny wody przygotowujemy gęsty lukier. Polewamy nim ciasto i posypujemy po wierzchu wiórkami lub płatkami kokosa
Dzieje kuchennej Wiewiórywydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik(...)orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe
Ala piecze i gotujejajko (całe) Kieliszek spirytusu 5 – 6 łyżek oliwy lu 10 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Sok i skórka z cytryny Szczypta soli Smalec lub olej do smażenia Konfitura Lukier na pączki: ½ szklanki cukru pudru rozpuścić z 2-3 łyżkami gorącej wody> W przypadku gdy używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn z 20 dag mąki, ½ szklanki mleka i drożdży(...)pączków z długą końcówką. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, a następnie wyjmować na przygotowaną bibułę ( ręczniki papierowe) aby wchłonęła tłuszcz z pączków. Posypać cukrem lub polać lukrem Smacznego
Na słodko lub wytrawnieNadzienie: 300 g jagód ( jeżeli mamy mrożone to należy je wcześniej rozmrozić) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka bułki tartej Do posmarowania: Jedno rozmącone jajko łyżka mleka Składniki na lukier 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody Sposób wykonania: Masło roztopić na małym ogniu, gdy się rozpuści dodać wodę i mleko. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą(...)piekarnika jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka Wstawić do gorącego piekarnika i piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystudzeniu posmarować lukrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie