lukier - 7892 przepisów (strona:236/527)

Drożdżówki z Makiem 145

makowej z bakaliami (800 g) 2 białka Białka ubiłam na sztywną pianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę z białek i wmieszałam w masę makową. DODATKOWO: kandyzowana skórka cytrynowa lukier (1 szklanka cukru pudru utarta z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny) Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam, na końcu(...)równych kawałków. Odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 15-20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe drożdżówki polałam lukrem i odstawiłam do wystygnięcia. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha 209

szklanki) 200g jogurtu naturalnego 45g wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki zaparzonej herbaty matcha Zielony barwnik (można pominąć) Kolorowa posypka (również można pominąć) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek(...)pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy herbatę, odrobinę barwnika i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę i posypujemy posypką. Smacznego

Kolizje Smaków
PROSTA BABKA CYTRYNOWA 257

smaku skórki cytrynowej. Lubię mieć taką babkę "w rezerwie", tak na co dzień.  Kawałek do kawy sprawia, że patrzymy na świat innymi oczami ...  U mnie oczywiście bez lukru (nie przepadam, żeby nie powiedzieć - nie lubię) i innych zbędnych posypek. W prostej, surowej formie ... ale przecież nie o formę tu chodzi, a o smak.  A smak(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po godzinie możemy sprawdzić patyczkiem, czy babka jest przepieczona, gdyż każdy piekarnik piecze jednak trochę inaczej.  Uświetnieniem babki, będzie cytrynowy lukier lub cukier puder - ja pominęłam

Walijskie Pichcenie
Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach 146

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 10 g cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 jajko 30 ml oleju 100 ml soku pomarańczowego 6 skorupek Żółty lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik) Koszyczki: 50 g czekolady mlecznej 50 g białej czekolady Masło ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym  na puszystą masę. Kolejno dodajemy(...)mokrymi. Masę przelewamy do 2/3 wysokości skorupek. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 200*C przez 15-20 minut.  Studzimy i delikatnie obieramy ze skorupki. Dekorujemy żółtym lukrem. Koszyczki: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy silikonowe foremki na babeczki, wstawiamy do zamrażarki na 5-10 minut, wyjmujemy i smarujemy kolejną warstwą. Wstawiamy do zamrażarki na 60 minut. Delikatnie odrywamy

VioletoweKucharzenie
Mazurek czekoladowy z bakaliami 293

zawartością kakao dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 100 g rodzynek 50 g moreli suszonych 3 łyżki wiórek kokosowych 50 ml alkoholu np. rum na lukier:  5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody  1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę(...)nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystudzeniu polać smugami utartego lukru. Wstawić do lodówki na by ciasto zastygło

Kuchcik gotuje
Baba jogurtowa z różanym lukrem 187

Wiosna i Wielkanoc to czas bab, mazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym latem i ogrodem różanym. Zachęcam do wykorzystania na wielkanocnym stole. Baba jogurtowa z różanym lukrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Idealna babka mojej Mamy. Z historią w tle 194

jajka 125 g cukru 180 g mąki pszennej 2 opakowania kisielu wiśniowego, proszek (o pojemności 38 g każde) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła lukier: 125 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 15 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, wymieszać z kisielem i proszkiem. masło rozpuścić, przestudzić. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Partiami(...)przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ozdobić lukrem z wymieszanego cukru pudru z sokiem z cytryny, ozdobić posiekanymi wiśniami. Smacznego! Skąd Mama ma przepis? Szczerze mówiąc, nie wiem... Był zapisany w zeszycie, odkąd pamiętam. W internecie można znaleźć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
wielkanocna babka pomarańczowo – serowa 276

serek, mieszamy, aż połączy się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem. Pieczemy ok. 60 min. w 170 st. C. składniki na lukier pomarańczowy: 100 g cukru pudru 10 g soku z pomarańczy wykonanie: Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli chcemy aby lukier był gęściejszy dodajemy więcej cukru pudru natomiast aby był

Domowy Smak Jedzenia
Pączki tradycyjne 123

wódki / spirytusu/ rumu sok i skórka z 1 cytryny lub pomarańczy dodatkowo 1 kg planty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 200 g mąki i ¾ szklanki(...)nagrzany. Warto też kontrolować temperaturę termometrem cukierniczym (powinna być pomiędzy 170-180°C) . Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Osączyć na bibule. Jeszcze ciepłe nadziać konfiturą, udekorować lukrem i skórką pomarańczową, lub zimne posypać cukrem pudrem. Smacznego

Pełny talerz
Sękacz domowy 156

osobno żółtka i białka) 50 ml białego rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 50 g zblanszowanych i obranych grubo pokrojonych migdałów 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Za każdym razem poczekać(...)ciasta. Po upieczeniu ostatniej warstwy ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić na bok. Po 10 minutach wyjąć z formy, odstawić do ostudzenia. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polać ciasto. Sękacz najlepszy jest po 2-3 dniach od upieczenia. Smacznego! * taka opcja najlepiej sprawdza się w moim piekarniku; w oryginale jest 5 minut w 200°C na każdą

Pełny talerz
nocne ciasto drożdżowe smaczne i łatwe z mandarynkami... 139

sztuki, mleko z lodówki 2 szklanki , olej 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, mąka pszenna tortowa 4 szklanki, skórka z cytryny 1 sztuka, mandarynki średnie 5 sztuk, lukier w opisie ciasto bez wyrabiania - samo pracuje w nocy kiedy Ty śpisz.... do miski włożyć pokruszone drożdże - jajka, z lodówki mleko, olej, cukier i sól wymieszać razem i wlać na drożdże(...)wyłożona papierem do pieczenia - przełożyć ciasto, powciskać cząstki mandarynek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na poziom 2, piec około 40 minut, do suchego patyczka lekko przestudzone ciasto polać lukrem dość płynnym: 2 łyżki pudru cukru wymieszane z 1/2 - 1 łyżeczką gęstej śmietany 18%, ciut soku z cytryny ciasto jest pysznie delikatne, mandarynki wyśmienicie smakują w drożdżowym cieście...... SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocna babka marmurkowa 164

odkładam na półkę.   Składanki: 250 g masła 5 jajek 1 szklanka mleka 300 g cukru 600 g mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao aromat waniliowy lukier cytrynowy Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy jajka, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przelewamy połowę masy(...)dodajemy kakao ( mieszamy). Do przygotowanej formy wlewany najpierw masę jasną a następnie ciemną. Babkę pieczemy 40- 45 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy ją cytrynowym lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
wielkanocna babka cytrynowa – łatwa i puszysta 355

przelewamy do natłuszczonej foremki z kominem o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy babkę lukrem. składniki na lukier: ok. 6 łyżek cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny na jednolitą masę

Domowy Smak Jedzenia
Babka Wielkanocna z formy glinianej 227

wielkanocny stół , to obowiązkowe ciasto Składniki: 5 jajek 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą(...)łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C. Po upieczeniu lekko ostudzoną polewamy lukrem. Smacznego

kgwjanczewo
Wielkanocne mini koszyczki 152

Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy białkiem. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady kwiatuszki z lukru kolorowe cukierki w kształcie jajeczek Formujemy koszyczki łącząc babeczki z uchwytami, miejsca łączenia smarujemy czekoladą, przytrzymujemy chwilę, aby czekolada zastygła. Miejsca łączenia babeczki i uchwytu zdobimy kwiatuszkami wykonanymi z lukru lub wg. upodobań

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania