lukier - 7892 przepisów (strona:234/527)

Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 297

kruche, że wycięcie poroża stanowiło spory problem, ale w końcu udało się je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier).Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)Składniki:batat (słodki ziemniak)400 gjabłko1 duża sztmąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 golej4 łyżkisoda1 łyżeczkacukier puder2/3 szklankicukier waniliowy2 łyżeczkicynamon(...)łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 1/4 łyzeczkikarob lub kakaożurawina suszona2 łyżeczki1/4 szklankido dekoracji: lukier, migdały, bezglutenowe precelki Schaer, czerwone cukierki Skittles na noskiPrzygotowanie:Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut)Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę

głodny alergik
Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe 352

suche składniki. Zmiksować. Krok 2 Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Sporządzić lukier: Wodę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Lukrem polać ciasto. Udekorować orzechami włoskimi

CoolinarniePL
Domek z piernika 300

rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder oraz sok z cytryny. Masa powinna być(...)bardzo gęsta. Upieczone elementy udekorować przy pomocy rękawa cukierniczego. Odstawić do zastygnięcia, następnie delikatnie sklejać elementy za pomocą lukru plastycznego.                                                                     Smacznego:))Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Pierniczki 173

misie miksera ubijamy białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii lub aromat.Idealna konsystencja lukru jest wtedy gdy otrzymamy nie cieknący stożek na końcówce miksera.Można dodawać barwników i bawić się w dekoracje :)Idealne na bożonarodzeniowe upominki... Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Świąteczna strucla makowa 381

masła3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)20 g świeżych drożdży3 łyżki cukru1 łyżka rumu lub wódkiduża szczypta soli1/2 kg masy makowej (polecam z tego przepisu)Dodatkowo na lukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki wodyNa początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy.Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Z tego przepisu można przygotować także tradycyjny

Ratunku obiad
Pierniczki glazurowane 290

Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepłe pierniczki maczać w lukrze i odkładać na kratkę do ostygnięcia.*Post powstał przy współpracy z marką Sencor

Pasja Smaku
Lukrowane pierniczki 246

spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier:2 białka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie polukrować pierniczki. Przechowywać je w szczelnym

Z miłości do słodkości
Piernikowe Choineczki 197

szklanki cukru pudruBiałka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy cukier puder i ciągle miksujemy.Teraz możemy formować choinki. Będziemy układać od największego pierniczka do najmniejszego.Na dolny pierniczek nakładamy łyżkę lukru i rozprowadzamy, przykrywamy drugim pierniczkiem.Z ostatniego pierniczka robimy gwiazdkę na szczycie. Odstawiamy do zastygnięcia.Gotowe! :)Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki

Czerwona Porzeczka
Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami 172

Powidła zrobione (link tutaj), to czas upiec ciasto z ich dodatkiem i tak padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami, migdałami i, oczywiście, powidłami.Przepis bardzo

Kraina Miodem Płynąca
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 325

łyżką i ciasto gotowe!W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :)Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz.Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem

Kraina Miodem Płynąca
Pulchne pierniczki świąteczne 317

Wycinamy pożądany kształt ciasteczek foremką i układamy ciasto na blachę. Możemy posmarować białkiem jajka, lecz nie jest to konieczne gdy mamy w planach ich dekorowanie (np. lukrem). Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. UWAGA!!! Pilnuj czasu, pierwsza partia wyszła mi niestety spalona. Im dłużej w piekarniku, pierniczki wychodzą twardsze. Powtarzamy powyższy punkt(...)wyczerpania się ciasta :).4. Po wystygnięciu, możemy brać się za dekorowanie ciasteczek. I tu mamy wolną rękę, możemy zrobić wszystko co tylko dusza zapragnie ;) Ja wykorzystałem lukier i posypkę .Pierniczki gotowe ;) A jaki dziś utworek ;) ? Skoczny i wesoły, który moim zdaniem powinien zachęcać do zabawy :) Oczywiście utwór z gatunku INDIE FOLK , myślę że pokazuje idealnie cechy

Gotuj Z Muzyką
Makowiec 231

minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy

Kolizje Smaków
Pierniczki brukowce 261

podglądałam je, gdyż z piernikami jest tak, że minuta za długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani!Lukrowałam Lukrem Królewskim, a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec jeszcze inne, żeby polukrować

Blondynka Gotuje
Ciasteczka choinki 347

można przygotować sobie je już teraz jako słodycze na Święta.Składniki:3,5 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru100 g masła1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaSkładniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników)+ cukierki do dekoracjiMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce

Ciastkozercy
Pierniczki razowe 181

rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać je na blaszce w odstępach ok. 2 cm, bo nam ciasteczka urosną. Dekorować lukrem, czekoladą lub barwnikami spożywczymiLukier: 1 biało, szklanka cukru pudru, odrobina cytryny. Biało ubijać na sztywną pianę mikserem na małych obrotach dodając po trochu cukier puder. Na końcu dodać cytrynę

pieprzny smaczek