szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka Czym udekorować: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego, polewa z roztopionej czekolady, lub gotowe posypki świąteczne Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając(...)papierem do pieczenia w odstępach około centymetra od siebie (pierniczki delikatnie urosną). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Do dekoracji można użyć lukru lub roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej. Te z dziurką powiesić na choince... ciekawe jak długo będą tam wisie. Hohohoo
MarciochaKucharzySkładniki na 6 foremek o średnicy 12 cm: - ciasto kruche 1/3 porcji ( tu przepis ) - masa makowa 6 łyżek ( tu przepis ) - masa serowa 6 łyżek ( tu przepis ) - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykrawamy 6 okręgów. Każdą porcją wykładamy silikonowe foremki do tartaletek (foremek niczym nie smarujemy). Można też je zetrzeć(...)łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje
mojewypiekiinietylkobrakuje tylko jemioły, która przeturlałaby się po zakurzonych stronach. Wracam do Was z przepisem na korzenne ciasteczka inspirowane duvshanyot (nie pytajcie, proszę, jak to się wymawia). Powinnam je polać lukrem, ale za dużo dla mnie już tej słodyczy. Podobne ciasteczka przygotowuje się ponoć na Rosz Haszana, czyli żydowski nowy rok. Wypada on we wrześniu, a jego świętowanie(...)pieczenia. Wstaw na godzinę do lodówki. Piekarnik ustaw na 190 stopni. Kulki z ciasta zgnieć, do grubości 2cm. Piecz 20 minut. Wystudź na kratce. Gotowe ciastka możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
W kuchni wieczoremgoździków Farsz: 50 g moreli suszonych Sante 50 g śliwek suszonych Sante 50 g suszonych wiśni 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 50 g rozpuszczonego masła Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy(...)minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut. Ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką
Kulinarne przygody Gatitymojej i męża. Nie wiem, czy je zjadły- wyglądały tak, jakby chciały je zasuszyć na pamiątkę;) Efekt osiągnięty - wrażenie zrobione! Dodam, że to moja pierwsza przygoda z lukrem plastycznym... i świetna zabawa, gdyby tylko czasu na takie zabawy było więcej... No właśnie - żeby zaoszczędzić trochę czasu - babeczki zrobiłam z przepisu na Ciasto czekoladowe Patrycji . Reszta to kolorowe(...)lukry plastyczne, mini foremki, wykałaczka do przyciskania i kilka jadalnych koralików
Kulinarne Inspiracjepostanowiłam przygotować mini mazurki. A że mazurki to takie ciastka, które mają i smakować i wyglądać - wymyśliłam oryginalną dekorację. Udekorowałam je gniazdkami z karmelu i "pisankami" z lukru plastycznego. To kolejna moja propozycja do wykonania z dziećmi w domu (no może lepiej trzymać je z dala od gorącego karmelu, ale wycinać kółeczka, sklejać nadzieniem ciastka i lepić cukrowe(...)waniliowego 2/3 kostki masła 2 żółtka Nadzienie karmelowe: 175 g cukru 120 ml śmietanki 30% 120 g masła szczypta soli Dodatkowo do dekoracji: 5 łyżek cukru, lukier plastyczny lub migdały - jako jajka do naszych gniazdek. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem. Dodać żółtka i wyrobić plastyczne ciasto. Odłożyć ciasto
Kulinarne Inspiracjekostki masła 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę śmietany, zawijam(...)lodówki, formuję wałek i układam na masie serowej w kształcie rombów. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 50 min. Składniki na lukier ucieram i dekoruję wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta
Ciasteczkowy Potwórcukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 jaj 3/4 szklanki oleju 1 kieliszek alkoholu 4 marchewki starte na tarce jarzynowej Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 limonki gorąca woda Wykonanie: Wszystkie składniki suche mieszam w jednej misce. W drugiej mieszam składniki mokre. Suche wsypuję do mokrych, mieszam(...)piekę jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia. Cukier puder ucieram z sokiem z limonki i dolewam tyle gorącej wody by powstał dość gęsty lukier. Gotowy wykładam na wierzchu mojego ciasta i rozsmarowuję na całej jego powierzchni. Gotowe, kroję na kawałki i układam na talerzykach
Ciasteczkowy Potwórskwarek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 2-3 łyżki soku z cytryny cynamon Wykonanie: Skwarki przepuszczam przez maszynkę do mięsa, dodaję do tej masy 1 szklankę mąki. Potem wbijam(...)Wykroić ciastka, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 min. Po tym czasie wyjąć, gorące przełożyć na deseczkę. Składniki na lukier zmiksować, polukrować wierzch ciasteczek i posypać odrobiną cynamonu
Ciasteczkowy Potwórstołu . Składniki: 250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka 1 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: koraliki cukrowe Wykonanie: Do rondelka wsypuje 3 łyżki cukru i podgrzewam na gazie, aż cukier ulegnie karmelizacji. Zestawiam z ognia, dodaję po kawałku(...)piekarnika nagrzanego do 190°C na 5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę. Białko ucieram z cukrem pudrem, smaruję największą gwiazdkę, układam na mniej mniejszą, tą również smaruję lukrem i układam na niej jeszcze mniejszą( u mnie było ich pięć) i tak do końca choinki. Dekoruję koralikami cukrowymi. Ja na razie zrobiłam cztery choinki, a resztę pierników schowałam
Ciasteczkowy Potwórwysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 o C. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem. Lukier: około 1/2 szklanki cukru pudru; kilka kropli aromatu śmietankowego; około 2 łyżki mleka; Składniki dobrze utrzeć i polukrować upieczoną i wystudzoną babkę
In my kitchennależy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Muffinki piec około 20-25 minut w temperaturze 175 0 C. Przestudzone muffinki polać lukrem zrobionym z kilku łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek soku z limonki (cukier należy wymieszać dobrze z sokiem z limonki). Wierzch muffinek polanych lukrem można posypać startą skórką
In my kitchenpieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople olejku migdałowego; 2 jaja; 1 łyżka rumu; 4 łyżki śmietany; 150 g cukru pudru(...)żółtkiem, a na górnej powierzchni naciąć płytki zygzak. Ciasto piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut. Rozszerzone nacięcia za pomocą łyżeczki wypełnić jeszcze na ciepło lukrem, zrobionym z pozostałej śmietany, cukru pudru i cukru waniliowego. Rada: Jeśli ciasto, tak jak w tym wypadku, ma być zrolowane lub zagięte, to po gruntownym schłodzeniu mogą wystąpić pewne trudności. Można
In my kitchenutartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone. Składniki na lukier: 150 g cukru pudru; 1 żółtko; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i żółtkiem na gładką masę. Jeżeli masa wydaje nam się za gęsta, można(...)dodać kilka kropli przegotowanej wody. Lukrem od razu polać jeszcze ciepłą babkę. Uwagi: Jeżeli chcesz babkę przechować kilka dni, to wskazanym jest włożyć ją do worka foliowego i odstawić w chłodne miejsce. Babka nie będzie wysychać
In my kitchenpudru; 4 żółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej; szczypta soli; Składniki na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Formę do pieczenia babki o średnicy około 23 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Rodzynki włożyć(...)patyczkiem. Jeżeli wbity w ciasto patyk jest suchy po wyciągnięciu go z ciasta to ciasto jest upieczone. Upieczoną i wystudzoną babkę polukrować: utrzeć cukier z sokiem z cytryny i lukrem polać ciasto. Uwagi: Swojej baby nie lukrowałam, ale posypałam jedynie cukrem pudrem
In my kitchen